<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Németországban kitart a jó tőzsdei hangulat, Párizs és Budapest azonban stagnál, London kissé esik a tegnapi amerikai csúcsok után. Az Apple új történelmi csúcsot ütött több bejelentés után, a Zoom Video viszont csúnyán esett, és a Robinhood körül is gyülekeznek a viharfelhők. Az Alteo jelentését kimagaslónak ítéli az egyik legnagyobb brókercég.

Európában alapvetően ma is jó a tőzsdei hangulat, amelyet az amerikai Fed-elnök pénteki beszéde alapozott meg, és amely tegnap este is a New Yorki tőzsdeindexek új rekordjait hozta. De a habzás fékezett, míg a német DAX fél százalékos pluszban van, az EuroStoxx 50 index 0,3 százalékkal megy fel, a párizsi index stagnál és a londoni kissé süllyed.

A hangulatot rontja, hogy gyenge kínai beszerzésimenedzser-indexek érkeztek, és a Delta variáns terjedése sújtja a légitársaságokat, a turisztikai ágazatot. Az Európai Unió levenni készül az USA-t a biztonságos országok listájáról a növekvő esetszámok miatt. Az USA is utazásra nem ajánlott megjelöléssel látott el több európai országot. A British Airways tulajdonosa, az IAG például 3,2 százalékkal esik.

Itthon a BUX index csekély, egy ezrelék körüli pluszban van, ekkora az OTP, a Richter és a Mol drágulása is. A Telekom stagnál, a 4ig 3,5 százalékkal ugrik. A forint kis mértékben gyengül, az euró így 348,50.

Árfolyamok és grafikonok

Az Ida hurrikán folytatja pusztítását, csúnya károkat okoz az USA egyes tagállamainak elektromos hálózatában. Az amerikai típusú WTI olaj, amely korábban már megdrágult a vihar hírére, most egy százalékkal esik, a Brent azonban csak 0,4 százalékkal.

Kínai negyed (Pixabay.com)
Kínai negyed (Pixabay.com)

Soros szerint nem szabad belevenni a zuhanó kínai részvényekbe

A híres befektető, Soros György szerint eddig mindig érdemes volt bátornak lenni a zuhanásokban, azonban ez az alkalom most eltérhet a korábbiaktól. Hszi Csinping elnök ugyanis most komolyan fojtogatja a magánkézben levő tőzsdei társaságokat – írja az Equilor Befektetési Zrt.

Szerinte Hszi a Mao Ce-tung érát szeretné visszaállítani, amikor nem volt részvénypiac, így teljesen lehetetlen ezen intézkedések hatásának becslése a tőkepiacokra.

A Hang Seng China index jelenleg a világon az egyik leggyengébben teljesítő mutató, amely ebben az évben eddig már 16 százalékot esett. (Hasonló indexet látunk az ábrán is.)

A Shanghai Composite kínai index (pirossal), a japán Nikkei 225 (kék) és az indiai Nifty 50 (zöld) (Tradingview.com)
A Shanghai Composite kínai index (pirossal), a japán Nikkei 225 (kék) és az indiai Nifty 50 (zöld) (Tradingview.com)

Zuhant a Zoom a jelentése után

A Zoom (ZM) közzétette gyorsjelentését a tőzsdezárás után, ám a növekedési előrejelzése elmaradt a befektetők várakozásaitól. A cég a növekvő konkurenciával, és a járvány csitultával az irodákba való visszatérés hatásaival indokolta a szerényebb prognózist. A zárás utáni tőzsdei kereskedésben 11-12 százalékos mínuszban is volt a videoértekezlet-vállalkozás.

Gondban lehet a Robinhood

A nemrég a tőzsdére bevezetett Robinhood (HOOD) kereskedési rendszer azért esett közel hét százalékkal tegnap, mert azt nyilatkozta egy amerikai tőzsdefelügyeleti vezető, hogy betilthatják a “payment for order flow” üzleti modellt. Ennél a cég a befektetők tőzsdei megbízásait más, árjegyző brókercégeknek továbbítja, és ezért jutalékot kap.

Ez alaposan megváltoztatná a Robinhood tevékenységét, amely főleg ezen a modellen alapul. A kriptodeviza-szektorban már megindultak a találgatások, hogy a cég elsősorban ezen a területen akarhat majd további piacot szerezni.

Programdömping után történelmi csúcson az Apple

Hétfőn főleg az amerikai tech-szektor remekelt, a Nasdaq indexe 1,1 százalékkal ment fel. Az Apple részvényei is minden idők legmagasabb szintjét érték el a technikai titán “zsúfolt napján” (busy day) – írja a SeekingAlpha. A társaság részvényei 4,3% -ot emelkedtek azóta, hogy július 27-én közzétette a harmadik negyedéves pénzügyi eredményeket. A tegnapi események között szerepelt:

  • A társaság szerződtette Scarlett Johanssont és Chris Evans-t, hogy részt vegyenek egy közelgő Apple TV+ exkluzív filmben, amely jelenleg „Ghosted” néven fut.
  • Az Apple TV+ azt is közölte, hogy a korábbi „Daily Show” műsorvezetője, Jon Stewart egy új aktuális műsor házigazdája lesz „The Problem With Jon Stewart” címmel. Ez szeptember 30 -án debütál.
  • Az IDC technológiai kutatócég új előrejelzése szerint az iPhoneszállítások idén 14 százalékkal emelkedhetnek, és ezzel meghaladhatják az Android okostelefonok növekedési ütemét.
  • A cég megállapodást kötött az Apple Music kínálatának bővítéséről is a Primephonic klasszikus zenei alkalmazás megvásárlásával.

El vannak ragadtatva az Alteótól

Tegnap napközben publikálta féléves gyorsjelentését az Alteo, ami az Erste Befektetési Zrt. szavai szerint “pestiesen szólva brutálisan jó lett, az első negyedév nagyon jó eredményét is sikerült messze felülmúlni”. Az árbevétel majdnem 50 százalékkal növekedett, amiben oroszlánrésze volt a hő- és villamosenergia-termelés szegmensnek. Az EBITDA 2,3 milliárd forintra ugrott a tavalyi 1,5 milliárd forintról. A nettó eredmény is hatalmasat, 1,1 milliárd forintról 2,8 milliárdra ment fel, valamint a kilátások is jók a brókercég szerint.

Fontos megjegyezni, hogy a szabályozói központ teljesítménye nagyon piaci környezet függő, ami nem feltétlenül lesz mindig ennyire támogató, mint azt elmúlt két negyedévben láthattuk intenek óvatosságra.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10770 10715 10860 +1,32% 0 0 7 803 173 690 Ft 2023-02-02 17:10:43
MOL 2750 2728 2774 +1,48% 0 0 1 062 607 476 Ft 2023-02-02 17:13:13
MTELEKOM 383 380 384 0,00% 0 0 92 303 227 Ft 2023-02-02 17:05:16
RICHTER 8160 8140 8240 +0,18% 0 0 2 490 298 635 Ft 2023-02-02 17:10:47
OPUS 132 129 133 +2,00% 0 0 12 852 135 Ft 2023-02-02 17:05:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Mutatjuk, örülhet-e, akinek forintja van
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:33
Vegyesen alakult péntek reggelre a forint árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Kaphatnánk egy kis nyugdíjat a részvények hozamából is?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 05:44
A nyugdíjak kifizetése Németországban, ahogyan Magyarországon is, egyre nagyobb terhet jelent a társadalom elöregedése miatt. A kormány most egy részvényalapú nyugdíj létrehozását tervezi, amely kiegészíthetné az eddigieket. Mások ezt máris hevesen támadják. Érdemes vajon a nyugdíjakkal tőzsdézni? Megérte volna az utóbbi tíz évben?
Részvény / Deviza / Áru Már a 385-ös szintet nyalogatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:14
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a kora reggeli jegyzéséhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Jó hírek a forint és az állampapírok számára
Eidenpenz József | 2023. február 2. 15:31
Több pozitív folyamat is látszik idén, amelyek a dollár gyengülését, a részvények erősödését és a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint javulását okozhatják. A hazai kötvények is felértékelődhetnek. A magyar részvénypiac most a kormány kezében van, mert nagyban a különadók jövőbeli hosszától és mértékétől függ a sorsa.
Részvény / Deviza / Áru Amerikából jött a jó hír: erősödik a forint, szárnyal az OTP
Király Béla | 2023. február 2. 11:39
A Fed szerdai kamatemelését követően az amerikai jegybank elnöke megnyugtató üzenetet küldött. Ennek hatására a Wall Street komolyabb pluszban zárt és az európai piacokon is optimizmus lett úrrá. Csütörtökön a forint is erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Padlót fogott a gázár- ennél már nem is lehet sokkal olcsóbb?
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 10:02
Továbbra is mélyponton jár a gáz ára - szakértők szerint már kellően olcsó ahhoz, hogy felpörögjön a kereslet, és ne érje meg ennyire az LNG-szállítóknak az európai piacra szállítani, ami némi áremelkedést hozhat. Az OMV kiszámolta a várható idei átlagárat is.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kártérítést fizet a Molnak Horvátország
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:34
Már el is különítették a pénzt, hamarosan utalnak.
Részvény / Deviza / Áru Erősebb forintra ébredhetett az ország - 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:36
Erősödött a forint, 390 alá került az euró jegyzése a Fed-elnök üzenete után.
Részvény / Deviza / Áru Megfosztották Gyurcsány Ferencet a tőzsdeguru címtől
Csabai Károly | 2023. február 2. 05:46
Azáltal ugyanis, hogy a DK-elnök értékpapír-állományának az értéke 2022-ben szinte fillérre pontosan az egy évvel korábbi felére, 461 millió forintra apadt, a harmadik Orbán-kormány nemzeti fejlesztési minisztere, a KDNP-s Seszták Miklós meg tudta előzni, miután egy év alatt 3,2 millióról 492 millió forintosra duzzasztotta az állampapír-állományát. Egyéb érdekességekre is rábukkantunk a parlamenti képviselők most közzétett értékpapír-portfolióinak áttanulmányozásakor.
Részvény / Deviza / Áru Kamatot emelt az amerikai Fed
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 20:41
Nem történt meglepetés, az új kamat 4,75 százalék.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG