BUX
36 785.28
+1.16%
+422.00
OTP
11 100.00
+1.65%
+180.00
MOL
1 808.00
+0.72%
+13.00
RICHTER
7 210.00
+1.91%
+135.00
MTELEKOM
381.00
-1.04%
-4.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. október 8. 10:30

Továbbra is törékeny a piaci hangulat, ám úgy tűnik, a múlt heti pánik után most az eladók visszafogták magukat. Ebben szerepet játszik az is, hogy folyamatosan jönnek információk a hét második felében tartandó amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokról. Ráadásul ezúttal a kínai hírügynökség optimista hangot ütött meg a találkozó előtt.

Kivárás jellemezte a hét első napját, volt olyan piac, mint például a német, ahol felfele mozdultak az árak, de az USA-ban kisebb gyengülést láthattunk. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 96,65 ponttal, 0,36 százalékkal, 26 477,07 pontra csökkent. Az S&P 500-as mutatója 13,38 ponttal, 0,45 százalékkal gyengült, és 2938,63 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 26,18 ponttal, 0,33 százalékkal lett alacsonyabb, és 7956,29 ponton zárt.

Kedden az ázsiai börzék minimális pluszban zártak, az európai tőzsdék pedig a hétfői záró szintek körül vagy kis pluszban nyitottak. Nézzük, melyek a piacokat mozgató legfontosabb információk.

1; Továbbra is a kereskedelmi tárgyalásokra figyel a világ

Miközben tegnap még olyan hírek láttak napvilágot, hogy a mostani tárgyalások is eredménytelenül zárulhatnak, addig a legújabb információk már arról szólnak, hogy átfogó kereskedelmi tárgyalások jöhetnek a héten, legalábbis a kínai Xinhua hírügynökség ezt közölte kedden. Így továbbra is zavaros a kép, hiszen nem lehet tudni, hogy valóban minden vitás kérdés terítékre kerül, vagy lesznek olyan problémák, amikről nem fognak tárgyalni.

A kínai küldöttséget Liu He elnökhelyettes fogja vezetni, és számos miniszter, miniszterhelyettes tart vele, többek között a kereskedelmi, a fejlesztési, az ipari és a mezőgazdasági tárcától. Az Egyesült Államokat Robert Lightizer és Steve Mnuchin fogja képviselni. A magas szintű tárgyalásokra csütörtökön és pénteken kerül sor.

2; Végre egy jó német adat

Augusztusban a vártnál nagyobb mértékben nőtt havi bázison a német ipari termelés, megfordítva a havi csökkenés május óta tartó trendjét a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden publikált jelentése alapján.

Augusztusban ár, szezonális és naptári kiigazítással 0,3 százalékkal nőtt az előző havihoz képest a német ipari termelés a júliusi 0,4 százalékos havi csökkenés után. Elemzők 0,1-0,2 százalékos havi növekedést vártak augusztusra. Havi bázison május óta csökkent az ipari termelés Németországban.

Az ipari termelésen belül a feldolgozóipari termelés augusztusban 0,7 százalékkal emelkedett az előző havihoz képest, az alapanyagok termelése 1,0 százalékkal nőtt, a beruházási javak termelése 1,1 százalékkal emelkedett, a fogyasztási cikkek termelése viszont 1,0 százalékkal csökkent.

Az energiatermelés augusztusban 1,7 százalékkal csökkent az előző havihoz képest, az építőipari termelés pedig 1,5 százalékkal lett alacsonyabb.

3; A törökökbe is beleszállt Trump

Erdogan török elnök politikáját számos kritika éri, és Donald Trump amerikai elnök is nem éppen finom diplomáciai jelzésekkel tudatta elégedetlenségét. Miután Ankara bejelentette, hogy hadseregükkel be kívánnak hatolni Szíriába, Trump azzal fenyegette meg a törököket, hogy elpusztítja a gazdaságukat.

Érdekesség, hogy eközben több politikai elemző is úgy vélekedett, hogy a törökök szíriai beavatkozása előtt éppen Trump nyitott utat azáltal. hogy úgy döntött: kivon amerikai csapatokat a térségből.

4; Gyengén teljesített a Samsung, mégis nőtt az árfolyama

A dél-koreai Samsung Electronics részvényárfolyama 1,2 százalékkal emelkedett a tegnap kiadott profitfigyelmeztetése után.

A félvezető gyártó cég szerint a harmadik negyedéves működési nyeresége várhatóan 56 százalékkal esett vissza a globális memória chip-árak csökkenése miatt, de ez kevesebb, mint amit elemzők vártak. A vállalat a hivatalos eredményeit október második felében publikálja.

5; Egy ítélet halasztása miatt emelkedett a Bayer

A német cég a Monsanto felvásárlásával örökölte meg a pereket, melyek azt hivatottak eldönteni, hogy a Monsanto gyomirtója, mely glifozátot tartalmaz, rákkeltő-e, és ha igen, akkor mennyiben járult hozzá a megbetegedésezésekhez, írta reggeli hírlevelében az Equilor.

A mostani per a legfontosabb lehet a cég számára, amelyet egyszerre 18 ezren perelnek. Az alperes és a felperes közösen kérték az ítélet elhalasztását, bíznak benne, hogy sikerülhet peren kívül megegyezni. Az összes per megegyezésének költsége a Bloomberg elemzése szerint 9 milliárd dollár lehet, de más becslések jelentősen szórnak. A legalacsonyabb becslés 2,5 milliárd dollár, míg más elemzők a 20 milliárd dollárt sem zárják ki.

A halasztás hírére a cég részvényárfolyama tegnap 1,36 százalékot emelkedett.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Baljós inflációs árnyak – arany, részvény, ingatlan kell nekünk?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 19:04
Nagyon szépen emelkednek az amerikai tőzsdeindexek, a jó tengerentúli nyitás az európai tőzsdéket is magával ragadta. A BUX is hozta az európai átlagot, három fontos részvényünk is drágult. A forint szolidan gyengülget, a nemesfémek esése megállt, az olajpiac pedig örül a jó készletadatoknak. Aggasztóan magas viszont az amerikai infláció. Emelkedik a hazai lakáseladások száma.
Részvény / Deviza / Áru Azon is kereshetünk pénzt, ha mások társat találnak maguknak
MFC Equity | 2020. augusztus 12. 18:32
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Momo Inc. randevú és kapcsolattartási platformot mutatjuk be, aminek a keresletét több szociodemografikus trend is hajtja.
Részvény / Deviza / Áru Trumpnak csapdát állítottak, sohasem látott mértékű a brit recesszió
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 11:39
Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, Frankfurtban mínuszban, Párizsban nulla közelében jár az index, Londonban emelkedik. A tegnap esti jókora amerikai esés ma már véget is érhet, ismét pluszban vannak a határidős indexek. A BUX is bizonytalan, részvényeink alig mozognak. Britanniában óriási a GDP visszaesése, bár ez nem igazán meglepetés.
Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
hírlevél