BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2020. február 6. 11:57

Folytatták a tőzsdék a féktelen emelkedést, és a Wall Street legfontosabb mutatói újabb rekordokat állítottak fel. A befektetők gyorsan túltették magukat a koronavírus kockázatain, pedig egyre nagyobbnak tűnnek a járvány miatti gazdasági károk.

Védőmaszkos gyalogosok Pekingben 2020. január 21-én. A kínai fővárosban és a dél-kínai Sencsenben is felbukkant új, tüdőgyulladást okozó vírus kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhanban jelentősen megugrott a fertőzöttek száma, a vírusfertőzés eddig legkevesebb négy ember halálát okozta. (Fotó: MTI/EPA/Vu Hong )

Szerdán jelentősen emelkedtek a vezető európai tőzsdék, és a BUX is pluszban zárt. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 483,02 ponttal, 1,68 százalékkal, 29 290,65 pontra nőtt. Az S&P 500-as mutatója 37,12 ponttal, 1,13 százalékkal emelkedett, és 3334,71 ponton fejezte be a napot. Ez új rekord. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 40,71 ponttal, 0,43 százalékkal lett magasabb, és 9508,68 ponton zárt, ami szintén történelmi csúcsot jelent.

Csütörtökön az ázsiai és az európai piacok folytatták a szárnyalást, annak ellenére, hogy a kínai hatóságok jelentése szerint újra nagyobb számban nőtt a fertőzöttek száma. Igaz, a legtöbb beteg továbbra is az immár hetek óta karanténba zárt tartományban van. A napvilágra kerülő hírek egyébként többségében az optimizmust erősítik, így egyelőre kitarthat a hegymenet.

1; Felmentették Trumpot
Az amerikai szenátusban szerda este felmentették Donald Trump amerikai elnököt az ellene folytatott alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) keretében felhozott két vádpont - a hatalommal való visszaélés és a kongresszus akadályozása - alól, az elnök tehát hivatalban marad. Elmozdításához kétharmados többséget kellett volna kapnia az erről szóló két indítványnak. Ez a feltétel azonban nem teljesült.
A hatalommal való visszaélés vádpontról tartott szavazáson a Republikánus Párt soraiból egyedül Mitt Romney szenátor szavazott arra, hogy elítéljék Trumpot, akárcsak a demokrata szenátorok egésze. A Republikánus Párt, amelynek többsége van a szenátusban, azonban 52 szavazattal elbuktatta az indítványt. Hasonló sorsra jutott a második vádpont - a kongresszus akadályozásáról. A szavazásban 53 szavazattal 47 ellenében felmentették az alól a vád alól is Donald Trumpot.

2; Tovább terjed a koronavírus, de eredményes lehet a kezelése
Szerda éjfélig egy nap alatt 73 ember veszítette életét az új koronavírus okozta megbetegedés következtében, miközben három különböző készítménnyel értek el reménykeltő eredményeket a vírus elleni küzdelemben. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság csütörtökön arról számolt be, hogy a szerdai halálozások közül 70 történt Hupej tartományban, és csupán három a szárazföldi Kína egyéb részein. A járvány ezzel világszerte mindeddig összesen 565 halálos áldozatot követelt, Kína szárazföldi területén kívülről egy esetet Hongkongból, egyet pedig a Fülöp-szigetektről jelentettek. A szárazföldi Kínában 28 018-ra nőtt az eddig diagnosztizált fertőzöttek száma, ennek jelenleg több mint 70 százalékát teszik ki a Hupejben kezelt páciensek, és több mint egyharmadát a tartomány székhelyén, Vuhanban azonosított betegek.
A kelet-kínai Csöcsiang Egyetem szakértői pedig kedden értek el áttörést, amikor az előzetes laboratóriumi tesztek során az Abidol és Darunavir nevű készítményeket hatásosnak találták a vírus szaporodásának megakadályozásában.
A koronavírus agresszív terjedése miatt több ország is, köztük India és Hongkong, jelentős korlátozásokat vezetett be.

3; Kellemetlen hírek a német gyáriparról
A várt növekedés helyett tavaly február óta legnagyobb mértékben csökkentek decemberben a német gyáripari megrendelések havi összevetésben. A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtökön közölt előzetes adatai szerint decemberben szezonális és naptári kiigazítással 2,1 százalékkal csökkentek a gyáripari megrendelések a novemberi 0,8 százalékos mérséklődés után. Elemzők 0,6 százalékos emelkedést vártak decemberre.
Decemberben havi összevetésben a belföldi gyáripari megrendelés 1,4 százalékkal nőtt, a külföldi megrendelés 4,5 százalékkal csökkent. Decemberben az euróövezeti megrendelések 13,9 százalékkal zuhantak, a térségen kívüli megrendelések ugyanakkor 2,1 százalékkal nőttek. Az utolsó hónapban a német gyáripari megrendelések 8,7 százalékkal voltak alacsonyabbak 2018 decemberéhez képest.

4; Már a járvány előtt visszaeshetett a kínai külkereskedelem
Az adatokat péntek hajnalban fogjuk megismerni, a Bloomberg konszenzusa szerint az export éves bázison 5,3 százalékkal, az import 9,3 százalékkal csökkenhetett, számolt be reggeli hírlevelében az Equilor. Ebben inkább a tavaly januári magas bázis játszhat szerepet, a koronavírus-járvány negatív hatásainak jelentkezését februárra várják a külkereskedelmi adatokban. Számos exportőr arra panaszkodik, hogy nehézségekbe ütközik a februári, külföldi rendelések teljesítése, mivel nem lehet tudni, hogy mikor indul újra a termelés; a kormány arra kérte a kritikus tartományokban lévő vállalatokat, hogy február 10-ig ne nyissanak ki.
A Privátbankár a kínai cégek leállásának az autóipari hatásaival részletesen foglalkozott szerdán.

5; Visszaesett, de a várnál jobb lett a Raiffeisen eredménye
Csökkent a Raiffeisen Bank International (RBI) osztrák pénzintézet nyeresége 2019-ben.
Az RBI tavaly 1 milliárd 227 millió euró konszolidált adózott nyereséget ért el, ami 3,4 százalékkal kisebb az egy évvel korábbi 1 milliárd 270 millió eurónál. A számok ugyanakkor meghaladják az elemzői várakozásokat. Az adózás előtti nyereség 0,8 százalékkal, 1 milliárd 767 millió euróra nőtt.
A pénzintézet nettó kamatbevétele 3 milliárd 412 millió euró volt, 1,5 százalékkal több, mint 2018-ban, míg a nettó díj- és jutalékeredmény 0,3 százalékkal 1 milliárd 797 millió euróra emelkedett.
A menedzsment részvényenként 1 euró osztalék kifizetésére tesz javaslatot a tavalyi év eredménye után. A 2018-as év után 0,93 euró osztalékot fizetett az RBI. Az osztalék egyébként a mostani árfolyamhoz képest viszonylag erős, 4,6 százalékos osztalékhozamot jelent.

Részvény / Deviza / Áru Putyin kész megállapodni az olajról, javultak az indexek
MTI | 2020. április 3. 22:11
Moszkva kész a Washingtonnal való együttműködési megállapodásra az OPEC+ keretében Oroszország kész a megállapodásra az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete - OPEC; plusz a vele szövetséges nagy olajexportáló országok) mechanizmusán belül, illetve az Egyesült Államokkal való együttműködésre az olajpiaci helyzet kiegyensúlyozása és a kitermelés csökkentése érdekében - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz kormány és az olajipar képviselőinek részvételével megtartott videokonferencián.
Részvény / Deviza / Áru Nehezen fordul a forint, mint egy tankhajó
Eidenpenz József | 2020. április 3. 19:03
Az MNB pár nappal ezelőtti forinterősítő intézkedése ellenére megint 367-hez közelít az árfolyam. De gyengül a zloty és a cseh korona is. A BUX az európai indexekhez hasonlóan esett, az OTP felfelé, a Mol és a Richter lefelé húzta.
Részvény / Deviza / Áru Nem érdemes még forinterősödést várni?
Eidenpenz József | 2020. április 3. 11:17
Tényleg összehívták az OPEC értekezletét, ahogy Donald Trump jelezte, bár csak virtuálisan. Kérdés, ez elég lesz-e az olajárak stabilizálására, az amerikai olajipar megmentésére. A tegnapi szerény pluszokat enyhe mínuszok követik a tőzsdéken. A Mol süllyed leginkább itthon, de a forint is megint lefelé tart. 
Részvény / Deviza / Áru Reuters-tanulmány: egy év alatt 7 százalékkal erősödhet a forint
MTI | 2020. április 3. 11:03
A közép-kelet-európai devizáknál mostanra levonult a koronavírus-sokk, innen már felkapaszkodás jöhet, írja a tanulmány.
Részvény / Deviza / Áru Részvények válság idején: a nagy amerikai techcégekre érdemes figyelni?
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 10:58
A Klasszis 2020 díjak rendhagyó, virtuális díjátadója kapcsán portfóliómenedzsereket kértünk fel arra, értékeljék a 2019-es évet és a 2020-as kilátásokat. Richter Pál, a Budapest Alapkezelő szakembere arról beszélt: 3-5 éves időtávval számoljon az, aki részvénybe fektet.
Részvény / Deviza / Áru Trump olajár-robbanást okozott, rossz hírre emelkedik a tőzsde
Eidenpenz József | 2020. április 2. 18:41
A hihetetlenül rossz amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdeindexek. Donald Trump amerikai elnök meg akarja menteni az amerikai olajipart az árak feltornászásával, nyilatkozatai nyomán 23 százalékkal robbantak az árak. Ez a Molt is elérte, a részvény mentette meg a BUX-ot is. A forint a tegnapi őrült zuhanás után ma viszonylag stabil.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült stabilizálni a forintot, Trump beszélte fel az olajat
Eidenpenz József | 2020. április 2. 11:20
A tőzsdék óvatos optimizmust mutatnak ma délelőtt, az olaj is megindult felfelé, miután Donald Trump közvetített az oroszok és a szaúdiak között. Az euró/forint eltávolodott a tegnapi meredek csúcsoktól, ma reggel 360 alatt is előfordult. Az OTP húzza la a BUX-ot.
Részvény / Deviza / Áru Eddig tartott csak a kilábalás? Hatalmasat esett ma az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 1. 18:52
Ismét lefelé tartanak a tőzsdeindexek világszerte, újra a medve az úr. Budapesten az OTP esése húzta le leginkább a mutatót. A forint zuhanását az MNB-nek kellett megállítania. Az olaj tovább szenved, a vállalati hírek többsége nagyon rossz.
Részvény / Deviza / Áru Új eszközt vezet be az MNB, megállt a forint zuhanása
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 16:01
Egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött a jegybank. A hírre reagálva a forint szerdai zuhanása megállt, és némileg korrigált az árfolyam.
Részvény / Deviza / Áru Orbán miatt zuhan a forint, mint a kő?
Eidenpenz József | 2020. április 1. 14:57
Az euró/forint tegnap átlépte a 360-as szintet, ma pedig már a 370-et ostromolja, ami rendkívül gyors értékvesztést jelent. A többi térségbeli deviza is gyengül, de korántsem ennyire. Nemzetközi tényezők mellett Orbán Viktor rendeleti kormányzásra felhatalmazó törvényét és a koronavírusra adott eddigi magyar kormányzati reakciókat is felsorolják az elemzők, ha az okokról szólnak.
hírlevél