BUX
35 050.92
-1.25%
-444.00
OTP
9 720.00
+0.21%
+20.00
MOL
2 000.00
-1.96%
-40.00
RICHTER
6 760.00
-2.59%
-180.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2020. február 11. 16:14

Az amerikai tőzsdék egyszerűen nem hisznek abban, hogy a koronavírus gazdasági problémákat okozhat, így újabb és újabb történelmi rekordot állítanak fel. Pedig egyre több szakértő ad ki figyelmeztetést a várható lassulás, illetve visszaesés miatt. Ráadásul vannak olyan szegmensek, ahol ezeket a kockázatokat árazzák is a befektetők.

Túlmutatnak a problémák Kínán

Egy jó elemző vagy egy dörzsölt szakíró természetesen mindig minden piaci folyamatot meg tud magyarázni, ami viszont a tőzsdéken folyik, arra egyre inkább unalmas paneleket és lózungokat lehet elsütni a valós indokok helyett. Az elmúlt hetekben a híreket egyértelműen uraló koronavírus-járvány ugyanis biztosan számottevő károkat okoz a világgazdaságban. Január közepén még úgy tűnt, hogy ennek hatásai elsősorban Kínára fognak korlátozódni.

Később már az is látszódott, hogy az események túlmutatnak az ázsiai országon, és egyes szektorok, így elsősorban az idegenforgalomhoz köthetők világszerte sérülni fognak. Két hete például már a magyar turisztikai szakma is jelezte, hogy egyre több a törölt foglalás, az Európán túli utazók jelentős számban mondják le az útjaikat. Igaz, még erre is lehetett azt mondani, hogy túl van lihegve, attól, hogy az ázsiai vendégek elmaradnak és a szállodák alacsonyabb kapacitással üzemelnek, a világgazdaság még nem sérül.

Azóta viszont számos más, fontos iparágról is kiderült, hogy nehézségekkel néz szembe, és szinte biztosan visszaesést fognak elkönyvelni az érintett vállalatok, ami nyilvánvalóan vissza fog ütni az országuk GDP-jére is. Így ellátási nehézségeket látnak a vállalatok és a szakértők is az autóiparban, az elektronikai cégek esetében is, de számos más területen is lehetnek gondok, hiszen Kína világgazdasági súlya rohamosan nőtt. Arról nem beszélve, hogy manapság ők lettek a globális gyártóbázis, számos, a fentieken túli termékek esetében is kihagyhatatlannak tűnik a részvételük.

Több autógyár függesztette fel vagy fogta vissza a termelését, mert nem kapnak Kínából alkatrészeket. Ahol a kormányzati támogatás megvan, ott sem biztosított ugyanakkor, hogy az üzemek működni tudnak. A Foxconn, amelynek egyik üzeme az Apple telefonok legnagyobb összeszerelő helye, hiába akarta hétfőn újraindítani a termelését, az üzemben alkalmazott többezer munkás helyett csak néhány száz jelent meg a reggeli munkakezdésre a gyárban.

A gyártás mellett a logisztikai szolgáltatások is nagyon visszafogottan működnek, ez nem csak a légijáratokat, de a tömegtermékeket továbbító tengeri szállítást is érzékenyen érinti.

Sok piacon lassulást áraznak

A fentiekből logikusan következik, hogy az elemzők felülvizsgálták a kínai gazdasági növekedésre tett előrejelzéseiket, és gyakorlatilag mindenki, aki az utóbbi hetekben publikálta a prognózisát, a korábbinál alacsonyabb növekedési kilátásokat jelzett. A legpesszimistább szakértők azt sem tartották elképzelhetetlennek, hogy Kína gazdasági növekedése az első negyedéven nulla körüli lesz, sőt olyan is volt, aki a technikai recesszió lehetőségét is megpendítette. Nem véletlenül szenved immár hetek óta az árupiac, hiszen ott már jelentkezett az, hogy a spekuláción túli valós szállításokkal járó rendeléseknél komoly visszaesést lehetett tapasztalni. Ennek révén a konjunktúra egyik legfontosabb árupiaci mutatójának tartott réz például (a koronavírus elterjedése előtti) a január közepén látott 2,873-as szintjéről bő 10 százalékot zuhanva 2,5-ig esett. Hasonló folyamatokat láthattunk az olaj piacán is, de a cseppfolyós földgáz ára is úgymond földbe állt, és két hét alatt óriási árfolyamveszteséget szenvedett el. Az árak változása alapján komoly gazdasági visszaesést áraznak a piacok, ami biztosan túlmutat majd Kínán.

Természetesen egy-egy nap erejéig elképzelhető, hogy az árupiacok mást árazzanak, mint a részvénytőzsdék, a több, mint két hete tartó ellentétes mozgás viszont finoman szólva sem szokványos. És ha mindez nem lenne elég, akkor érdemes megemlíteni, hogy az amerikai kötvénypiacon is egyértelműen lassulást áraznak a szereplők, hiszen komoly hozamesés volt az utóbbi hetekben. Érdemes azt is megjegyezni, hogy a részvénypiachoz képest a kötvényeknél az intézményi befektetők súlya nagyobb, tehát elvileg a többségében professzionális befektetési szakemberek áraznak a kötvénypiaci mozgás alapján gazdasági problémákat.

Az elemzők szerint Amerika is érintett

A szakértők kis fáziskéséssel reagáltak a piaci mozgásokra, és immár az amerikai növekedési kilátásokat is felülvizsgálták. Ennek eredményeképpen a piaci konszenzus számottevő lassulással kalkulál. A CNBC által hétfőn publikált elemzői konszenzus szerint az USA gazdasága a 2019-es negyedik negyedévi 2,1 százalékos bővülést követően az idei első három hónapban már csak 1,2 százalékkal tud erősödni.

Pedig korábban a nagy járványok egyértelműen óvatossá tették a befektetőket, és a piacokon rendre visszaesést láthattunk. A legkisebb hatással a 2013 végén felbukkanó Ebola volt, amely a hírekbe kerülése utáni hónapban 5,8 százalékos visszaesést hozott. Ennél egy picit volt nagyobb a 2012 őszén a hírekben szereplő MERS-vírus (közel-keleti légúti koronavírus), amely a megjelenését követő két hónapban 7 százalék feletti visszaesést okozott.

Közel 13 százalékos esést eredményezett a Zika vírus 2015 végén, és a mostani koronavírus kapcsán sokat emlegetett SARS-vírus is. Utóbbi azért érdekes, mert annak áldozatainak számát a hétvégén meghaladta a most tomboló járványé, ennek ellenére az S&P 500-as index nem hogy esett volna, de az első esetek publikálása óta 100 pontot még nőtt is.

A pénznyomda mindent elfed?

Az amerikai gazdaság jó állapotban van, amit alátámaszt többek között a múlt heti munkaerőpiaci adat is, amely szerint januárban több, mint 200 ezer új munkahely jött létre. Emellett pedig a negyedéves vállalati gyorsjelentések is összességében kedvező képet festettek. A fentiek miatt egy nagy beszakadás talán nem lenne indokolt, de azt is nehéz racionálisan megmagyarázni, hogy az egyébként sem olcsó amerikai részvények miért száguldanak féktelenül.

Lehet persze azt állítani, hogy az árupiaci esés van túlreagálva, ezen az állásponton van Ray Dalio, a világ egyik legismertebb alapkezelője. A Bridgewater Associates vezetője szerint a nyersanyagárak esetében túlzott a pesszimizmus, és az áraknak korrigálniuk kellene, mert a koronavírusnak szerinte nem lesz komoly gazdasági hatása. Más kérdés, hogy a szakértő örök optimista a részvények kapcsán, a 2018-as év eleji megzuhanás előtt azt mondta, hogy csak a bolondok ülnek készpénzben. Néhány napja pedig az újabb tőzsdei rekordok láttán is úgy vélekedett, hogy csak részvényben szabad tartani a vagyont, mert szerinte a "cash is trash".

Ha viszont elfogadjuk azokat a szakértői magyarázatokat, hogy valóban lesz a koronavírus miatt gazdasági lassulás, akkor is kell hogy legyen valami oka a részvénypiaci rallynak. Erre talán az lehet a leglogikusabb magyarázat, hogy a befektetők ugyan elfogadják azt, hogy a növekedés üteme visszaesik, ám azzal számolnak, hogy erre reagálva a Fed további mennyiségi lazításokról (QE) dönt vagy kamatot csökkent.

Ezt ráadásul az is alátámasztja, hogy az amerikai jegybank hivatalosan azt jelezte, hogy tavaly ősz óta, amikor a repópiac megborult, csak szükségmegoldásként hajtottak végre átmeneti likviditásnövelést, valójában viszont az utóbbi hónapokban a korábbi QE programjaik legintenzívebb időszakát idéző pénznyomtatást folytatnak, a Concorde blog szerint havi 60 milliárd dollárt tolnak a piacra. Ez az óriási likviditás pedig a kedvező mikro- és makroadatokkal támogatva már elég lehet a féktelen rally folytatásához.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
Részvény / Deviza / Áru 100 készülő oltásból ötnek van esélye? – lassan csúcsot döntenek az amerikai részvények
Eidenpenz József | 2020. május 20. 19:24
Jó a hangulat a tőzsdéken, a befektetők bíznak benne, hogy újabb mentőcsomagokat adnak a gazdaságnak. Mentőövet készülnek dobni az európai autóiparnak is. A legalább százféle készülő oltóanyagból készült egy ötelemű lista, amely az esélyesebbeket tartalmazza. A BUX szerényen emelkedett, a forint stabil volt.
Részvény / Deviza / Áru Csalódás érte az oltásban reménykedőket, aranyat vesznek a legnagyobb kutyák
Eidenpenz József | 2020. május 20. 11:51
Ma Európában stagnálásszerű állapot látható, miután tegnap este az amerikai piacot csalódásként érték az oltóanyagok várható elkészültével kapcsolatos szakértői vélemények. A BUX fél százalékkal esik, a forint kissé gyengül, vezető papírjaink nem mutatnak nagy mozgásokat. A világ legnagyobb és leghíresebb alapkezelői szorgalmasan veszik az aranyat.
Részvény / Deviza / Áru Többet kéne tenniük az államoknak a válság ellen, 350 alatt volt az euró
Eidenpenz József | 2020. május 19. 19:18
A Fed ugyan mindent megtesz az amerikai gazdaság élénkítése érdekében, de az eszköztárának hatóereje véges, csak egy részét tudja elhárítani a károknak – erre célzott a Szenátus előtt Jerome Powell. A beszéd így nem volt túl erős, és csak szerény pluszt tudott előidézni a tőzsdeindexekben. Az európai tőzsdék nagyon vegyesen teljesítettek, a BUX emelkedni tudott. A forintnak különösen jó napja volt, 350 alatt is volt az euró.
Részvény / Deviza / Áru Kevés a Merkel-Macron páros 500 milliárd eurója, de a BUX tartja magát
Eidenpenz József | 2020. május 19. 12:01
Angela Merkel és Emmanuel Macron 500 milliárd eurós gazdaságfejlesztési programról állapodtak meg tegnap a koronavírus által különösen sújtott gazdaságok számára. Ez azonban csak harmada annak, mint amit az EKB korábban szükségesnek vélt, így a tőzsdék ma csalódottnak tűnnek. A BUX viszont tartja magát az OTP-nek köszönhetően, és a forint is erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Egy nap két oltóanyagról is jó hír jött, száguldanak a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 18. 19:03
Délelőtt egy brit, délután egy amerikai cég közölt biztató híreket a készülő oltóanyagáról. Ezen kívül a Fed elnökének tegnapi interjúja és az olajár emelkedése is pozitív hatású volt a tőkepiacokra. A kínai olajkereslet állítólag már elérte a járvány előtti szintet. Szépen drágult az OTP és a Mol is, valamint erősödött a forint.
Részvény / Deviza / Áru Jövő év végéig húzódhat a normalizálás, sok kormányzati segítség kell még
Eidenpenz József | 2020. május 18. 11:40
A tőzsdék szépen emelkednek ma, aminek fő oka a javuló vírusstatisztikákban és a Fed-elnök interjújában keresendő. Az elnök egyrészt ugyan pesszimista volt, szerinte jövő év végéig is eltarthat a gazdaság normalizálása. Másrészt viszont újabb kormányzati beavatkozásokat, likviditás-bővítést tartott szükségesnek. Az OTP és a Mol Európával együtt száguld, a nemesfémek ára is robbant.
hírlevél