TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Továbbra is pozitív a hangulat a nemzetközi piacokon, és a magyar piac is remekelt csütörtökön. Nem dőlhetnek ugyanakkor hátra a befektetők, mert továbbra is számos kockázati tényező látható. Emellett az amerikai piacon dübörög a gyorsjelentési szezon, és a nagy cégek eredményei miatt meglehetősen szélsőséges mozgások láthatók egy-egy részvény esetében.

Csütörtökön tovább erősödtek a vezető európai részvényindexek. A növekedésből Budapest is kivette a részét, 1,5 százalékot erősödött a BUX index, ez részben az OTP 3,1 százalékos ugrásának volt köszönhető. A tengerentúlon viszont a vegyes vállalati eredmények miatt már korántsem volt egységes az összkép. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 28,62 ponttal, 0,11 százalékkal, 26 805,33 pontra gyengült. Az S&P 500-as mutatója ugyanakkor 5,53 ponttal, 0,19 százalékkal feljebb araszolt, és 3010,15 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 66 ponttal, 0,81 százalékkal erősödött, és 8185,80 ponton zárt.

Pénteken az ázsiai piacok is vegyesen zártak, míg Európában kisebb gyengüléssel indult a nap. A BUX is fél százalékos eséssel indult, elsősorban az OTP korrekciója miatt. Lássuk mire figyelnek a befektetők, milyen adatok mozgathatják a piacokat.

1; Továbbra is sok a kérdőjel a Brexit körül

Boris Johnson brit miniszterelnök azt jelezte, hogy karácsony előtt két héttel előrehozott parlamenti választásokat tarthatnak Nagy-Britanniában. A konzervatív párti kormányfő a csütörtöki kabinetülés után a BBC televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott: ha a parlamenti képviselők több időt akarnak a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodás elbírására, ezt megkaphatják, de akkor bele kell egyezniük a parlamenti választások kiírásába december 12-ére.

Persze ehhez az is kell, hogy az EU döntsön az újabb halasztásról. Az uniós illetékesek tanácskozását délelőttre ütemezték, az lenne nagy meglepetés, ha valamiért elutasítanák a brit kérelmet.

2; Nem változtatott az EKB, leköszönt Draghi

Nem változtatott az irányadó kamaton az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa csütörtöki ülésén. A kormányzótanács, a piaci várakozásokkal összhangban, változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve mínusz 0,40 százalékos szintjét.

Az EKB közleményében azt hangsúlyozta, hogy a kamatok a jelenlegi, vagy alacsonyabb szinteken maradnak egészen addig, amíg a tanács nem tapasztalja, hogy az előrejelzési időszakban az inflációs kilátások határozottan megközelítik a 2 százalékhoz megfelelően közeli szintet.

Miután lejárt a mandátuma, leköszönt az EKB elnöke, Mario Draghi. Az olasz jegybankárról csütörtökön közöltünk portrét, melyet itt olvashatnak el.

3; Ítéletet mond a magyar gazdaságról Moody's

A Moody's az Európai Unió (EU) előírásainak megfelelően előre összeállította az európai szuverén adósbesorolások áttekintésének idei menetrendjét, és a magyar osztályzat idei második potenciális felülvizsgálati időpontját e hét péntekre tűzte ki. A hitelminősítő a kialakult gyakorlatnak megfelelően várhatóan késő éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után jelenti be döntését Londonban.

A Standard & Poor's és a Fitch Ratings az idén felminősítette Magyarország államadós-osztályzatait. A Moody's így a másik két globális hitelminősítőnél egy fokozattal alacsonyabb besorolást tart érvényben Magyarországra. A piaci várakozás így az, hogy ők is egy szinttel magasabb besorolást adnak Magyarországnak.

4; Pozitív meglepetések a gyorsjelentéseknél

Dübörög a gyorsjelentési szezon, és a befektetők meglehetősen szélsőségesen reagálnak időnként egy-egy, a vártnál jobb vagy rosszabb eredményre. Nézzük mely nagy cégek okoztak pozitív meglepetést.

A Microsoft a vártnál nagyobb bevételt és nyereséget ért el 2020-as pénzügyi évének első negyedévében, a befektetők 2 százalékos plusszal honorálták ezt a piacon. A PayPal 8 százalékkal ugrott meg, a vártnál nagyobb negyedéves profitról számolt be.

A nap nyertese az elektromos autókat gyártó Tesla részvénye volt, 17,5 százalékos nyereséggel zárt, annak hírére, hogy a befektetők nagy meglepetésére nyereséget ért el a harmadik negyedévben. (Az elektromosautó-gyártó vállalat számairól itt írtunk részletesen.) Jól alakultak a Visa számai is, igaz, itt csak kisebb, 1,5 százalékos növekedés volt.

5; Ők közöltek csalódást keltő számokat

Csütörtökön persze voltak fekete bárányok is. Beszakadt az árfolyam, és a Twitter is csaknem 20 százalékos veszteséggel zárt, miután a mikroblog-szolgáltatást nyújtó közösségi portál vártnál kisebb bevétel mellett kevesebb nyereséget ért el a harmadik negyedévben. Az eBay is 9 százalékos mínuszt hozott össze, a befektetők itt is rosszul fogadták, hogy a vállalat folyó negyedévre vonatkozó profit-előrejelzése a várakozásoknál gyengébb lett. A Dow indexét a 3M részvénye húzta le a maga 4 százalékos zuhanásával, az árfolyam azért csökkent, mert a vállalat rontotta éves profitvárakozását.

A zárás után közölte a számait az Amazon, amely jelentősen alulteljesítette az elvárásokat. Emiatt a piaczárás utáni kereskedésben az Amazon-részvények árfolyama közel 7 százalékkal zuhant.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Friss
hírlevél