<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A ma esti hitelminősítői megmérettetés nyomán hétfőn reggel nagyot eshet a forint, de az elemzők már egyébként is fordulatot vártak a sok erősödés után. Javulgatnak a tőzsdék, a Richter végre megemberelte magát. Nagyot estek a kriptovaluták egy újabb csődveszély miatt, a Google trónfosztásának esélyét latolgatják a  befektetők.

Tegnap estétől fordulat látszik a tőzsdéken, a főbb amerikai indexek közel egy százalékkal tudtak növekedni tegnap. Ma az európai tőzsdék is hasonló képet mutatnak, Frankfurtban 0,9, Párizsdban 0,6, Londonban 0,4 százalékkal emelkedett a vezető mutató eddig.

Száguldott a Salesforce

A befektetőket két dolog is némileg megnyugtatta tegnap az USA-ban. Egyrészt a Fed egyik döntéshozója 25 bázispontos kamatemelést támogat márciusban (míg sokan már 50 bázispontot jeleztek). Másrészt jó gyorsjelentések érkeztek, így a Macy’s amerikai kiskereskedelmi láncé, illetve a Salesforce szoftvercégé. Az utóbbi részvénye 11,5 százalékkal száguldott.

Európában a Lufthansa újra nyereséges lett, ez javított a hangulaton. Ma az USA-ból az ISM “nem gyáripari PMI” menedzserindexe érkezik, és egy sor újabb Fed-vezető fog beszélni, amire nagyon figyelnek a befektetők.

Csökkenő Richter-célár

Itthon a BUX index 0,7 százalékos emelkedést mutat, ami belesimul az európai átlagba, de nagyok a különbségek a vezető részvények között. A Richter 2,7 százalékkal száguld, az OTP és a Mol viszont 0,2-0,3 százalékkal esik. A Telekom közben 0,6 százalékkal emelkedik.

Árfolyamok és grafikonok

Az RBC Capital 12 800 forintról 12 400 forintra csökkentette a Richterre vonatkozó 12 havi célárfolyamát, az ajánlás viszont maradt felülsúlyozás. A gyógyszercég a napokban némileg csalódást keltő gyorsjelentést tett közzé.

Az euró/forint ma 378,80, mintegy 2,8 forinttal magasabb a tegnap estinél. A dollár kissé süllyed, az európai gázár 2,3 százalékkal 47,70 euróra esik. A kőolaj fél százalékkal ment lejjebb ma.

30 ezer forintos emlékérme
30 ezer forintos emlékérme

Ma estétől tovább esik a forint?

A ma esti Moody’s felülvizsgálat fontos lehet a forint számára. Ha leminősítést jelentenek be, akkor akár át is törheti a jegyzés a meghatározó ellenállási szintet 377,20-nál a hétfő reggeli kereskedésben – írja az Equilor Befektetési Zrt.  A brókercég már tegnap reggel is jelezte, hogy felpattanás várható az euró/forint árfolyamban.

Ma piaczárás után teszi közzé a Moody’s Investors Service Magyarország adósbesorolásának felülvizsgálatát. A cégnél 2021. szeptembere óta Baa2-es besorolásban vagyunk, stabil kilátással.

Kilátásrontást, de akár leminősítést is kaphatunk a Moody’s-tól prognosztizálják.

Itt az ideje a fordulatnak a valutaárfolyamban

Tavaly szeptemberben ugyanis nem vizsgálták az osztályzatot, de kiadtak egy helyzetértékelést. Ebben arra számítottak, hogy tavaly év végéig sikerül megállapodni az Európai Bizottsággal az uniós források kifizetéséről. Ez csak részben valósult meg. Így a jelenleg stabil kilátás negatívra rontása szinte biztosra vehető, de jó esély van rá, hogy egy fokozattal, Baa3-ra rontják az osztályzatot – írja a brókercég.

Fordulatot vár az árfolyamban a KBC Equitas tegnapi elemzése is. Szerintük “az elmúlt időszakban” több fundamentális tényező is támogatta a forintot. Eközben azonban “kockázatok is vannak az erősödést illetően”, valamint a technikai kép alapján is valószínűsíthető lehet egy fordulat rövidtávon.

Letaszítja a Google-t a trónjáról a ChatGPT?

A fenti kérdés november vége óta foglalkoztatja a befektetőket, informatikusokat. Az Erste Befektetési Zrt. három forgatókönyvet vázolt fel:

  1. Nem történik semmi, azaz a Google megtartja a körülbelül 92-93 százalékos részesedését a keresők piacán.
  2. A ChatGPT-vel felturbózott Bing hatékonysága és népszerűsége nagyjából megegyezik a Google-ével, így a két keresőmotor lefedi a piac nagyjából 95 százalékát, fele-fele arányban osztozva.
  3. A Google lemarad és elveszti a „háborút” a Microsoft ellen, és a két szereplő lényegében pozíciót vált, a Bingen fog történni a keresések 92 százaléka, míg a Google-nek csak három százalék marad.

Az elemzők a harmadik forgatókönyvnek “gyakorlatilag nulla esélyt” adnak. A második szcenárió is csak kicsi valószínűségű a jelen pillanatban."Hiszen itt a keresőmotorok is versenyeznek, abban pedig a Google még mindig fényévekre van a többiektől."

A Silvergate Capital árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Silvergate Capital árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Nagyot estek a kriptovaluták a kriptobank miatt

Hirtelen öt százalék körüli esést szenvedtek el az éjszaka a vezető kriptovaluták, mintegy két hetes mélypontra érve. Így a bitcoin 22 400, at ether 1570 dollár körül jár.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Az esés fő oka a kriptós sajtó szerint, hogy a Silvergate nevű “kriptovaluta-bank”, amely a csődbe ment FTX-tőzsdéhez is kötődik, jelezte: várhatóan nem éli túl a következő egy évet. A bank – saját bevallása szerint sem – rendelkezik megfelelő tőkésítettséggel, üzleti partnerei pedig sorban fordítanak hátat neki. (Köztük a legújabb a Coinbase amerikai kriptotőzsde.) Az amerikai SEC tőzsdefelügyelet megnyilatkozásai sem javítják a helyzetét.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9994 9900 10115 +1,52% 0 0 2 742 922 747 HUF 2023-03-27 17:10:08
MOL 2492 2456 2512 +0,73% 0 0 540 854 940 HUF 2023-03-27 17:05:04
MTELEKOM 387 385 390 +1,04% 0 0 98 739 030 HUF 2023-03-27 17:05:02
RICHTER 7435 7370 7485 -0,40% 0 0 815 876 280 HUF 2023-03-27 17:11:35
OPUS 119 119 121 0,00% 0 0 3 356 071 HUF 2023-03-27 17:05:29
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru A pénzváltók nyertek a mai deviza-hullámvasúton
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 19:20
Gyengült kissé a forint hétfőn az előző heti nagy erősödést követően a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Kiszámíthatatlan, mit hoz az új magyar eurós államkötvény
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:08
Bőven lenne rá ok, hogy elszálljon az arany ára, tartósan meghaladja a 2000 dolláros szintet.
Részvény / Deviza / Áru Újra tízezer felett az OTP, simán duplázódhatnak még a gázárak
Eidenpenz József | 2023. március 27. 12:26
Szép pluszban kezdtek a tőzsdeindexek, a bankválsággal kapcsolatban némi optimizmus fedezhető fel a híradásokban. Itthon az OTP a húzó papír, a forint stabilan tartja magát. Szinte sohasem voltak ilyen olcsók a magyar részvények. Baj van a bankokkal, vagy nincs baj a bankokkal?
Részvény / Deviza / Áru Megint mutatott a forint egy meglepőt
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 06:33
Annak ellenére, hogy az uniós források egy jottányit sem jöttek közelebb, a hazai fizetőeszköz erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Öt nyomós érv az arany mellett
Eidenpenz József | 2023. március 26. 11:34
Az arany a 2000 dollárt ostromolja – de miért is nem a 3000-et? Több érv is szól most mellette, az infláció, a kamatok, a gazdasági bizonytalanság, a bankválság oldaláról. De egyes országok beinduló fejlődése is pótlólagos keresletet teremthet.
Részvény / Deviza / Áru Szörnyű péntek! Valakik a mélybe vetették ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 18:05
Közeledik a Mariana-árok alja? Az ezer pontot is meghaladta a csökkenés.
Részvény / Deviza / Áru Ez viheti le 372-ig az eurót, elkapták a bujkáló kriptóst
Eidenpenz József | 2023. március 24. 11:46
A bankválság erősen megviseli az európai tőzsdéket, két százalék körüli zuhanást mutatnak be a fontosabb nyugat-európai indexek. Budapesten valamivel jobb a helyzet, de itt is az OTP húzza le a mezőnyt. Gyengül a forint is, több mint négy forinttal többe kerül egy euró. Lecsukták a tavalyi kriptovaluta-botrányok egyik fő felelősét, sikeres érmekibocsátást hajtott végre az Ethereum egyik konkurense.
Részvény / Deviza / Áru Kiderült, hogy mennyi pénzt ad a tulajdonosainak a Richter
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 08:16
Részvényenként 390 forintos - névértékre vetítve 390 százalékos - osztalék megállapítását és kifizetését javasolja a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága a közgyűlésnek - derül ki a társaság közgyűlési meghívójából, amelyet pénteken tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
Részvény / Deviza / Áru Forintárfolyam: megint a 400-as irányba mozdult
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 07:32
Péntek reggel érezhetően gyengült a magyar fizetőeszköz az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Jó hangulat Budapesten: külföldiek is vihették a magyar papírokat?
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 18:36
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 943,61 pontos, 2,25 százalékos emelkedéssel, 42 906,06 ponton zárt csütörtökön.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG