<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A tőzsdék hangulatát egyelőre nem tudta elrontani a vártnál sokkal magasabb európai inflációs adat sem. A Mol lemaradó, aminek az árak és marzsok romlása lehet az oka. A Facebook feladta a Diem-projektet, San Franciscóban pedig elindul a nagy kísérlet a vezető nélküli taxikkal.

A tegnapi szép nap után ma is pluszban állnak az európai vezető tőzsdeindexek, a német, francia és brit mutatók 0,5-0,8 százalékkal emelkednek. Ez a nap is a technológiai papírok napja lehet, nem kis részben az érkezett gyorsjelentések miatt, a Nasdaq indexének határidős értéke 1,5 százalékos pluszban van. De az S&P 500 futures is 0,8 százalékkal emelkedik.

Itthon a BUX index 0,7 százalékkal javít, az OTP 0,7, a Richter 1,1, a Mol csak 0,1 százalékkal megy fel. A 4iG 1,4, a Telekom 0,4, az Opus 0,5 százalékkal lett drágább.

Árfolyamok és grafikonok

A forint a holnapi egy hetes jegybanki betéti aukció előtt – amelynek kamatával mostanában az árfolyamot elsősorban szabályozzák – keveset változik. Az euró 355,20, csak pár fillérrel van a tegnap esti érték felett.

Újabb meglepő inflációs adat

Ma 11 órakor inflációs adat érkezett az Eurózónából, a várakozások szerint a decemberi 5,0 százalékról 4,4 százalékra kellett volna csökkennie. Ehelyett azonban 5,1 százalékra emelkedett, főleg az energiaárak miatt, ami növelheti az európai kamatemelésre vonatkozó, eddig mérsékelt félelmeket – írja a Handelsblatt.com. Ennek ellenére a tőzsdei árfolyamok egyelőre nem szenvedték meg az új adatot.

Holnap az EKB és az angol jegybank is kamatdöntő ülést tart. Az OPEC is ma tanácskozik, és várhatóan nem változtat eddigi politikáján, holott az olajár közben magas szinten áll. Az USA-ban pedig fontos munkaerő-piaci adatok jönnek. 

Nagyon jó gyorsjelentések érkeztek

A jó tőzsdei hangulat egyik oka lehet, hogy alapvetően jó gyorsjelentések érkeztek a napokban. Tegnap az amerikai tőzsdenyitás előtt az Exxon Mobile és az UPS okozott kellemes meglepetést, utána pedig további cégek:

  • Az Alphabet (a Google-anyavállalat) a vártnál jobb jelentést tett közzé, 10,6 százalékkal drágul a zárás utáni kereskedésben.
  • A Sony két kasszasikernek köszönhetően (új Spider-Man és Venom epizódok) az év végén az elemzők által vártnál magasabb bevételeket ért el.
  • Az AMD félvezető-gyártó 11 százalékkal ugrik a tőzsdén kívüli kereskedésben, miután jó eredményekről számolt be a szállítási szűk keresztmetszetek ellenére. Riválisai, az Nvidia, a Qualcomm és a Micron is erősödnek.
  • Az osztrák Raiffeisen pénzintézeti csoport is a vártnál jobb eredményeket tett közzé, és ambiciózus tervekről is beszélt. A részvény Bécsben 5,5 százalékkal megy fel.

Ezért lett alulteljesítő a Mol

Közzétette a Mol gazdálkodásának külső környezeti adatait januárra. A KBC Equitas értékelése szerint:

  • A Brent átlagára 87,2 dollár volt, 2014 óta a legmagasabb, ez a kitermelési üzletág szempontjából nagyon kedvező.
  • Viszont a magas olajárak a finomítói szegmens számára nem annyira pozitívak.
  • Az omikron-hullám is csökkenthette a keresletet.
  • A mínusz 1,1 USD/bbl csoportszintű árrés jelentős romlás, tavaly végig pozitív marzsokkal tudott működni a cég.
  • Az 563,5 euró/tonnás vegyipari árrés kedvezőbb, javulást mutat.

A Mol részvénye tegnap alulteljesítő volt a BUX indexen és az európai energiaszektoron belül is.

Megkezdődik a nagy Friscói kísérlet

Évekig tartó tesztelés után a General Motors leányvállalata, a Cruise robotaxi szolgáltatást indít San Franciscóban. Az autók teljesen önállóan, biztonsági vezető nélkül közlekednek majd – írja az N-Tv.de. Az indítás azonban óvatos, csak néhány felhasználóval kezdenek, az érdeklődőket várólistára tették.

Cruise Robotaxi (fotó: getcruise.com)Cruise Robotaxi (fotó: getcruise.com)

A robottaxik kezdetben csak a város egyes részein közlekednek utasokkal, és csak este 23 órától hajnali öt óráig. A Cruise tesztautói viszont a nap minden szakában áthajtanak San Franciscón. A szolgáltatás kezdetben ingyenes, amíg a Cruise meg nem kapja az engedélyt a kereskedelmi üzemeltetéshez.

A Meta Platforms (volt Facebook) árfolyama (Tradingview.com)A Meta Platforms (volt Facebook) árfolyama (Tradingview.com)

A Facebook megszabadult a Diem-projekttől

A Meta (Facebook) hivatalosan is leállítja a 2019 júniusában bejelentett stabil kriptoérme (stablecoin) projektet, amely kezdetben Libra, majd Diem néven futott. A Silvergate Bank megerősítette, hogy megvásárolja a technológiát és egyéb eszközöket a Diem Egyesülettől. A Diemnek a bejelentésétől kezdve kemény szabályozási ellenszéllel kellett szembenéznie.

Az első öt stabil érme (stablecoin) a Coinmarketcap.com rendszere szerint.Az első öt stabil érme (stablecoin) a Coinmarketcap.com rendszere szerint.

A Diem pedig állítólag nagyon közel állt az induláshoz, és ez volt talán a legjobban megtervezett stabilérme-projekt. Az USA szövetségi szabályozói azonban nem engedték elindítani. A Silvergate vezérigazgatója szerint bankja szükségesnek látja egy dolláralapú stabil érme létrehozását, amely egyszerre “szabályozott és jól skálázható”. A Silvergate az év végéig szándékozik piacra dobni egy ilyen stabil érmét.

Amint a képen is látható, a kriptodeviza-világban a stabil érmék népszerű elszámolási és pénztartalékolási eszközök, összértékük jelenleg 173 milliárd dollár közelében van.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8328 8282 8628 -2,85% 0 0 3 360 659 370 Ft 2022-09-23 17:13:54
MOL 2410 2392 2500 -2,67% 0 0 872 696 502 Ft 2022-09-23 17:09:05
MTELEKOM 300 300 306 -1,15% 0 0 343 146 360 Ft 2022-09-23 17:05:27
RICHTER 7400 7300 7585 -1,66% 0 0 1 954 704 135 Ft 2022-09-23 17:08:10
OPUS 138 138 141 -2,54% 0 0 13 684 490 Ft 2022-09-23 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Padlót fogott ma a BUX
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 23. 18:22
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 891,30 pontos, 2,25 százalékos csökkenéssel, 38 657,41 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Szakadékban a forint: soha nem volt ilyen gyenge a dollárral szemben
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 23. 14:33
Várható volt, hogy megroggyan.
Részvény / Deviza / Áru Veszélyben a Tesla-tulajdonosok ujja, jövő héten erősödhet a forint?
Eidenpenz József | 2022. szeptember 23. 12:37
Tovább esnek az árfolyamok az európai tőzsdéken és Budapesten is, a forint is gyengül, főleg a dollárhoz képest. Az energiahordozók ma esnek. A réz viszont egy elemzés szerint hatalmasat drágulhat a következő években. Kamatharakirit követtek el Törökországban, egymillió Teslában kell szoftvert frissíteni.
Részvény / Deviza / Áru Ma sem tudták feljebb tornászni a gázárat az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 23. 09:43
Sőt, kicsit még csökkent is ma reggel az ár.
Részvény / Deviza / Áru Kivárásra játszik a forint ma reggel
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 23. 07:56
Nem indult jelentős mozgásokkal a péntek reggel a forint szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru Picurit izmosodott a forint, come backelt az OTP
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 18:40
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 307,64 pontos, 0,78 százalékos emelkedéssel, 39 548,71 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Kötvénypiaci vérengzés Magyarországon, felfelé lendül az OTP-inga
Eidenpenz József | 2022. szeptember 22. 12:41
A kamatemeléshez mellékelt tegnapi Fed-kommentár igencsak lelombozta a piacokat, az esés ma Európában folytatódik. A BUX azonban tartja magát, főleg az OTP-nek köszönhetően. A forint is javult kicsit, miközben a gázárak stagnálnak. A világon az egyik legnagyobb esést szenvedték el a magyar kötvények az idén, ami azonban egyben lehetőség is.
Részvény / Deviza / Áru 407 felett indult a forint csütörtökön
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 07:31
Csütörtökön reggel kisebb gyengülést láthatunk a forint piacán.
Részvény / Deviza / Áru Putyin bejelentése a tőzsdéket is elérte – a forint is gyengült
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 18:28
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 450,39 pontos, 1,13 százalékos csökkenéssel, 39 241,07 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Magas infláció mellett is erős forint jöhet? Hát az meg hogyan?
Eidenpenz József | 2022. szeptember 21. 15:43
A zsenik korszakából átléptünk a kijózanodás korszakába az elemzők szerint, felsorolni is nehéz, mennyi probléma van a világgazdaságban, és nem várható, hogy új aranykor köszöntsön be. A forint erősödhet, de milyen áron? Elsősorban azért, mert a kamatokat kénytelen lesz magasan tartani a jegybank, miközben magas infláció és stagnáló gazdaság fenyeget.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG