5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A tőzsdék hangulatát egyelőre nem tudta elrontani a vártnál sokkal magasabb európai inflációs adat sem. A Mol lemaradó, aminek az árak és marzsok romlása lehet az oka. A Facebook feladta a Diem-projektet, San Franciscóban pedig elindul a nagy kísérlet a vezető nélküli taxikkal.

A tegnapi szép nap után ma is pluszban állnak az európai vezető tőzsdeindexek, a német, francia és brit mutatók 0,5-0,8 százalékkal emelkednek. Ez a nap is a technológiai papírok napja lehet, nem kis részben az érkezett gyorsjelentések miatt, a Nasdaq indexének határidős értéke 1,5 százalékos pluszban van. De az S&P 500 futures is 0,8 százalékkal emelkedik.

Itthon a BUX index 0,7 százalékkal javít, az OTP 0,7, a Richter 1,1, a Mol csak 0,1 százalékkal megy fel. A 4iG 1,4, a Telekom 0,4, az Opus 0,5 százalékkal lett drágább.

Árfolyamok és grafikonok

A forint a holnapi egy hetes jegybanki betéti aukció előtt – amelynek kamatával mostanában az árfolyamot elsősorban szabályozzák – keveset változik. Az euró 355,20, csak pár fillérrel van a tegnap esti érték felett.

Újabb meglepő inflációs adat

Ma 11 órakor inflációs adat érkezett az Eurózónából, a várakozások szerint a decemberi 5,0 százalékról 4,4 százalékra kellett volna csökkennie. Ehelyett azonban 5,1 százalékra emelkedett, főleg az energiaárak miatt, ami növelheti az európai kamatemelésre vonatkozó, eddig mérsékelt félelmeket – írja a Handelsblatt.com. Ennek ellenére a tőzsdei árfolyamok egyelőre nem szenvedték meg az új adatot.

Holnap az EKB és az angol jegybank is kamatdöntő ülést tart. Az OPEC is ma tanácskozik, és várhatóan nem változtat eddigi politikáján, holott az olajár közben magas szinten áll. Az USA-ban pedig fontos munkaerő-piaci adatok jönnek. 

Nagyon jó gyorsjelentések érkeztek

A jó tőzsdei hangulat egyik oka lehet, hogy alapvetően jó gyorsjelentések érkeztek a napokban. Tegnap az amerikai tőzsdenyitás előtt az Exxon Mobile és az UPS okozott kellemes meglepetést, utána pedig további cégek:

  • Az Alphabet (a Google-anyavállalat) a vártnál jobb jelentést tett közzé, 10,6 százalékkal drágul a zárás utáni kereskedésben.
  • A Sony két kasszasikernek köszönhetően (új Spider-Man és Venom epizódok) az év végén az elemzők által vártnál magasabb bevételeket ért el.
  • Az AMD félvezető-gyártó 11 százalékkal ugrik a tőzsdén kívüli kereskedésben, miután jó eredményekről számolt be a szállítási szűk keresztmetszetek ellenére. Riválisai, az Nvidia, a Qualcomm és a Micron is erősödnek.
  • Az osztrák Raiffeisen pénzintézeti csoport is a vártnál jobb eredményeket tett közzé, és ambiciózus tervekről is beszélt. A részvény Bécsben 5,5 százalékkal megy fel.

Ezért lett alulteljesítő a Mol

Közzétette a Mol gazdálkodásának külső környezeti adatait januárra. A KBC Equitas értékelése szerint:

  • A Brent átlagára 87,2 dollár volt, 2014 óta a legmagasabb, ez a kitermelési üzletág szempontjából nagyon kedvező.
  • Viszont a magas olajárak a finomítói szegmens számára nem annyira pozitívak.
  • Az omikron-hullám is csökkenthette a keresletet.
  • A mínusz 1,1 USD/bbl csoportszintű árrés jelentős romlás, tavaly végig pozitív marzsokkal tudott működni a cég.
  • Az 563,5 euró/tonnás vegyipari árrés kedvezőbb, javulást mutat.

A Mol részvénye tegnap alulteljesítő volt a BUX indexen és az európai energiaszektoron belül is.

Megkezdődik a nagy Friscói kísérlet

Évekig tartó tesztelés után a General Motors leányvállalata, a Cruise robotaxi szolgáltatást indít San Franciscóban. Az autók teljesen önállóan, biztonsági vezető nélkül közlekednek majd – írja az N-Tv.de. Az indítás azonban óvatos, csak néhány felhasználóval kezdenek, az érdeklődőket várólistára tették.

Cruise Robotaxi (fotó: getcruise.com)
Cruise Robotaxi (fotó: getcruise.com)

A robottaxik kezdetben csak a város egyes részein közlekednek utasokkal, és csak este 23 órától hajnali öt óráig. A Cruise tesztautói viszont a nap minden szakában áthajtanak San Franciscón. A szolgáltatás kezdetben ingyenes, amíg a Cruise meg nem kapja az engedélyt a kereskedelmi üzemeltetéshez.

A Meta Platforms (volt Facebook) árfolyama (Tradingview.com)
A Meta Platforms (volt Facebook) árfolyama (Tradingview.com)

A Facebook megszabadult a Diem-projekttől

A Meta (Facebook) hivatalosan is leállítja a 2019 júniusában bejelentett stabil kriptoérme (stablecoin) projektet, amely kezdetben Libra, majd Diem néven futott. A Silvergate Bank megerősítette, hogy megvásárolja a technológiát és egyéb eszközöket a Diem Egyesülettől. A Diemnek a bejelentésétől kezdve kemény szabályozási ellenszéllel kellett szembenéznie.

Az első öt stabil érme (stablecoin) a Coinmarketcap.com rendszere szerint.
Az első öt stabil érme (stablecoin) a Coinmarketcap.com rendszere szerint.

A Diem pedig állítólag nagyon közel állt az induláshoz, és ez volt talán a legjobban megtervezett stabilérme-projekt. Az USA szövetségi szabályozói azonban nem engedték elindítani. A Silvergate vezérigazgatója szerint bankja szükségesnek látja egy dolláralapú stabil érme létrehozását, amely egyszerre “szabályozott és jól skálázható”. A Silvergate az év végéig szándékozik piacra dobni egy ilyen stabil érmét.

Amint a képen is látható, a kriptodeviza-világban a stabil érmék népszerű elszámolási és pénztartalékolási eszközök, összértékük jelenleg 173 milliárd dollár közelében van.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 12845 12810 13400 -2,21% 0 0 22 243 722 615 HUF 2023-09-22 17:14:40
MOL 2786 2770 2808 -0,14% 0 0 1 172 672 516 HUF 2023-09-22 17:05:27
MTELEKOM 533 525 533 +0,76% 0 0 215 140 434 HUF 2023-09-22 17:05:14
RICHTER 9200 9000 9320 +1,88% 0 0 1 816 759 185 HUF 2023-09-22 17:07:42
OPUS 342 338 347 -0,87% 0 0 115 381 705 HUF 2023-09-22 17:05:18
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Nézze csak, már megint mi történt a forinttal?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 18:48
Nem sok okot adott az örömre a forint. 
Részvény / Deviza / Áru Nyugtalanul ért véget a hét Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 213,42 pontos, 0,38 százalékos csökkenéssel 55 376,10 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru A közgazdászok beszélték le a forintot és az OTP-részvényt
Eidenpenz József | 2023. szeptember 22. 12:02
A több mint fél tucatnyi eheti kamatdöntés sokkját próbálja kiheverni a tőkepiac, amik egy része rosszul, azaz kamatemeléssel végződött. Ma már látunk emelkedő indexet is de azért nem túl jó a hangulat. A BUX plusza elsősorban a Richternek köszönhető, a forint csak egy részét korrigálja a tegnapi esésnek. Miért nem esik még jobban a Bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Nem kell ideskednie, ha tegnap este nem vett eurót
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 07:23
Alig változott a forint árfolyama az előző délutáni jegyzéséhez képest péntek reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Őrült hullámvasútra került a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 19:33
A hazai fizetőeszköz ugyanis kora délután öt egységgel volt gyengébb az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Varga Mihály lebeszélte az OTP-t
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 18:09
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1789,86 pontos, 3,12 százalékos csökkenéssel, 55 589,52 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Lefelé mozdult ki a forint a sávból, Indiába mennek a nagy pénzek
Eidenpenz József | 2023. szeptember 21. 12:07
Elromlott a hangulat a részvénypiacokon a Fed kamatdöntése után, és Budapesten is mindhárom nagy részvényünk lefelé tart. Ráadásul ma még több európai jegybank ülésezik, mindenütt a kamatemelés van napirenden. Óriási kamatemelés következik Törökországban, duplán fókuszba került India. Duplázhatnának a pesti ingatlanárak?
Részvény / Deviza / Áru Baljósan indította a napot a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 07:54
Gyengült csütörtök reggelre a forint az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru 10 veszélyes kriptós csalási forma 2023-ban
Eidenpenz József | 2023. szeptember 21. 05:39
A bűnözők előszeretettel próbálkoznak a kriptovaluta-piacon, ahol sok tapasztalatlan kisbefektető próbál szerencsét, megfelelő ismeretek nélkül. A leggyakoribb módszerek között van olyan, amely szinte egyidős az emberiséggel, és olyan is, amelyet a másodperc tört része alatt, teljesen számítógépesítve hajtanak végre. Mi is könnyen csapdába eshetünk.
Részvény / Deviza / Áru Szabadultak az OTP-részvényektől a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 17:38
A vezető részvények közül csak a Mol tudott erősödni. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG