TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Szabadesésbe váltottak az amerikai tőzsdék, a Nasdaq fontos szintet tört át. Ázsiában is adtak mindent, az indexek 4-5 százalékkal zuhantak, a piacok ízelítőt adnak a 10 évvel ezelőtti eseményekből. Itthon a nagyok közül csak a Mol és az OTP esik, nem jött be viszont a Konzumnál a részvény felaprózási spekuláció.
Ázsiát is elérte a zuhanás csütörtökön - fotó: EPA / Roman Pilipey

Mégis csak van méltó megemlékezés a 10 évvel ezelőtti drámai októberről: a tőzsdék most bemutatják, milyen egy pánikszerű eladási hullám, amikor az egyensúly teljesen felborul, és a kereslet hirtelen elenyésző lesz az óriási kínálathoz képest.

Időszerű korrekció

Ebben most ugyanakkor semmi meglepő nincs, legfeljebb a mértéke nagyobb, mint amire számítani lehetett: az amerikai tőzsdék túl hosszú ideje emelkedtek megszakítás nélkül, a legnagyobb technológiai és internetes papírokban pedig kifejezetten túlértékeltség alakult ki, egyfajta lufi fújódott, még ha messze nem is akkora, mint 19 éve.

A 10 évvel ezelőtti eseményekhez képest van ugyanakkor egy döntő eltérés: most egy régóta érlelődő, kiadós korrekcióról van szó, ami a világméretű monetáris szigorítás törvényszerű velejárója, de normál esetben a jelenlegi kedvező világgazdasági helyzetet nem befolyásolja.

Múlt héten kezdődött

Nézzük, mi is történt konkrétan: már a múlt héten váratlanul magasra ugrott az amerikai 10 éves államkötvény hozama, ami jelezte, hogy csökkenőben az eddigi világméretű pénzbőség. Múlt csütörtök óta már a Nasdaq Composite index esetében is látható volt a folyamat: május óta először átesett az 50 napos mozgóátlagon. A folyamat tegnap begyorsult: az index 4 százalékos zuhanás után a 200 napos mozgóátlag alatt zárt, ami annyiból különlegesség, hogy 2016 közepe óta nem került erre sor, tehát egy rendkívül masszív, hosszú emelkedő trend tört meg.

Nasdaq Composite

A vezetők

Az egyes részvények közül megemlíthető az Amazon, amely 6 százalékkal zuhant 1755 dollárig. Ez a papír volt az egyik legdrágább fundamentális alapon, mivel bármilyen nagyra is nőtt a cég, nm látszik, hogy idővel akkora profitot tudni termelni, mint a hasonló összértékű Apple. Az iPhone gyártója is esett tegnap 4,6 százalékot, de mivel előtte csúcsa közelében volt, ez kevéssé viselte meg az árat. Ez az egyetlen a nagy papírok közül, amelyik nem túlértékelt: hatalmas profitja indokolja az árat.

Az utóbbi idők többi kedvence is nagyot esett: a Netflix 8, a Microsoft és a Google 5, a július vége óta már eső trendben lévő Facebook 4 százalékkal. Az S&P 500 index a Nasdaqnál kisebb, 3,3 százalékos mértékben esett vissza 2785 pontig, és megközelítette, de nem érte el a 200 napos mozgóátlagot, amely az idei éve korábbi korrekciói során eddig mindig megtartotta.

Reakciók

Az amerikai eseményeket követően Ázsiában is összeomlásszerű fejlemények zajlottak: a kínai indexek és a Nikkei bő 4, Tajvan 6 százalékkal kerültek lejjebb.

Friss adatok: Európa egyáltalán nem omlott össze a nyitásban >>

Európában már tegnap lezajlott egy komolyabb esés, hisz a piacok még nyitva voltak az amerikai kereskedés első két órájában, mindazonáltal a DAX 1,4 százalékos mínuszban nyitott.

A hazai piac reakciója eddig nem drámai: a BUX 2 százalékos eséssel nyitott, a Mol 2,6 százalékkal van lejjebb 2940 forinton, az OTP 2 százalékot esik 9950 forintig, a Richter és a Telekom viszont alig esnek. Szakad viszont a felaprózás ellenére a Konzum: 6 százalékkal van lejjebb, 278 forinton. A papír esetében tipikusan a pletykára venni, hírre adni (buy on rumor, sell on news) esetét láthatjuk, a részvény felaprózás előtt jól bevásároltak a papírból a befektetők, most nincs aki megvegye tőlük.

Mint forrás a patakot

És hogy mindez miért most, pont a 10 évvel ezelőtti drámai október kerek évfordulóján zajlik? Szerepet játszhat a lélektan is, de sokkal lényegesebb lehet a pénzmennyiség változása. A pénz élteti a tőzsdét, mint forrás a patakot, hogy André Kostolany, a magyar származású tőzsdeguru elhíresült mondását idézzük, és az elmúlt években a nagy jegybankok eszközvásárlási programjai ontották a pénzt, most viszont megfordult a folyamat.

Az amerikai FED immár havi 50 milliárd dollárt kivon a piacról, az Európai Központi Bank már csak havi 15 milliárd eurót bocsát a piacra, januártól azt is megszünteti, a japán jegybank pedig az utóbbi hónapokban gyakorlatilag szüneteltette az eszközvásárlást.

A mai kereskedés mindazonáltal döntő lesz a továbbiak szempontjából: ha a Nasdaq Composite vissza tudna kapaszkodni a 200 napos mozgóátlag fölé, megnyugodnának a piacok, ha viszont alatta marad, az további eladásokat generálhat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A vártnál is kevesebb az állás Amerikában, három forinttal drágult az euró
Eidenpenz József | 2020. december 2. 19:04
Európában nehezen találták ma az irányt a tőzsdeindexek, Amerikában pedig határozott mínuszból nullába jöttek fel. Az amerikai foglalkoztatottak száma kevésbé bővült a vártnál, más jó hír sem tudta emelni a vételi kedvet. Nagyot fordult a forint, megoszlik a brókerek véleménye az arany kilátásairól.
Részvény / Deviza / Áru Fuzionálhat a Tesla? Vegyes adatok a Moltól
Eidenpenz József | 2020. december 2. 12:14
Korábban röhejesnek tűnt volna, hogy a Tesla felvásároljon egy másik nagy autógyárat, ma azonban már akkora a tőzsdei értéke, hogy komolyan lehet róla beszélni. A tőzsdék nehezen találják az irányt, itthon viszont jól szerepel az OTP, érintette a 12 ezer forintot is. Közzétette árréseit a Mol, zuhan a Nio és a Nikola.
Részvény / Deviza / Áru Mégiscsak beszivárog a pénzügyi szektorba a Facebook?
Eidenpenz József | 2020. december 1. 19:17
Ismét szépen emelkednek a tőzsdék, az amerikai indexek történelmi csúcson járnak, aminek alapvetően az oltóanyag-optimizmus az oka. Budapesten a végére elolvadt a BUX többlete, négyből három részvétünk mínuszban végzett. A forint viszont nagyot erősödött, újabb két forinttal kevesebbet kell adni az euróért. A Facebook Libra más néven szivárog vissza, módosított konstrukcióval. Nagy vita van Európában az idei síszezonról.
Részvény / Deviza / Áru Miért száguld minden a tőzsdén? Húszezerhez közelít a Bitcoin
Eidenpenz József | 2020. december 1. 12:22
Ismét jó a hangulata tőzsdéken, Budapesten is négyből három részvény felfelé tart, a forint is erősebb. Közzétette gyorsjelentését a Zoom Video, számos makroadat érkezett, csúcson vannak a kriptodevizák. De az oltás és a pénzbőség mindent visz.
Részvény / Deviza / Áru Melyik a legígéretesebb nemesfém, és mi a Tesla Achilles-sarka?
Eidenpenz József | 2020. november 30. 18:48
A pénteki szép emelkedés után ma lefelé indultak az amerikai tőzsdék, a Moderna oltóanyaggyártó kedvező bejelentése már nem tudott jelentős hatást kiváltani. A Mol nagyot esett, de az egész iparág így járt, a forint pedig sokat erősödött. Egyre többet ekézik a Tesla-gyárat termékei miatt. Minimum hároméves csúcson van a bitcoin. Folytatódhat az emelkedés egy német felmérés szerint.
Részvény / Deviza / Áru Túl vagyunk a csúcson? Kurz nem sok jóval biztat a síszezonra
Eidenpenz József | 2020. november 30. 12:13
Az amerikai tőzsdék múlt heti csúcsdöntése után kis megálló várható, Európában is nagyon szerény a mai emelkedés. A forint erősödött, ismét 360 alá esett az euró. Az osztrák kancellár óva intett az idő előtti nyitástól, a síelés utáni megszokott szórakozási formák egy évet is várathatnak magukra. Túlértékeltek lehetnek az elektromos autók gyártói. Mégis jöhet a Facebook Libra?
Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
hírlevél