BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. február 14. 19:03

Az autógyártók hirtelen megnőtt kereslete miatt két év alatt megtízszereződött a Platina-csoportba tartozó fém jegyzése. Mivel pedig a kínálata az idén sem fedezheti teljes mértékben a vele szembeni igényeket, nem kizárt, hogy még a mostaninál is drágább lehet a szürke fém. Kivéve, ha a koronavírust nem, vagy csak minél később sikerül megfékezni, az ugyanis a ródiumot messze a legnagyobb arányban felhasználó autógyártást visszavetheti.

Ródiumot tartalmazó autókatalizátor. Fotó: Mining Journal
A ródium a vele egy csoportba tartozó platinával és a palládiummal szemben sokkal kevésbé helyettesíthető fém, és nélkülözhetetlen abban, hogy a robbanómotoros autók kipufogógázát a mérgező nitrogénoxidoktól megtisztítsák – állapítja meg a Conclude Befektetési Zrt. friss ródium elemzése. A globálisan kibányászott ródium 88 százalékát az autóipar használja fel. A környezetvédelmi előírások folyamatosan szigorodnak, különösen a nitrogén-oxidokra vonatkozók, ami azt jelenti, hogy amíg az elektromos autók nem váltják ki teljesen a hagyományosakat, addig szükség lesz a ródiumkatalizátorokra.

Ez magyarázhatja az autókatalizátor-gyártók tavaly növekvő ródiumkeresletét, amely valamivel több mint 1 millió unciát ért el, ez 14,3 százalékkal magasabb a 2018-asnál. A benzinüzemű négykerekűekbe 2019-ben átlagosan 20 százalékkal több ródiumot építettek be, mint egy évvel korábban. Ez alapvetően egyrészt arra vezethető vissza, hogy életbe lépett az Euro-6d-TEMP szabályozás, másrészt arra, hogy a forgalomban mért kibocsátási tesztek kötelezővé tétele miatt nem lehet csökkenteni a ródiumtartalmat, hiába is emelkedik annak az ára.

A hirtelen keresletbővüléssel nem tudtak lépést tartani a platinafémeket felszínre hozó dél-afrikai bányacégek, amelyek egyébként az úgynevezett elsődleges – az újrahasznosítás nélkül számított – kínálat 83 százalékáért felelnek. A világ második legnagyobb ródiumbányászati kapacitásával rendelkező Oroszország pedig még 10 ezer unciával kevesebbet is termelt ki 2019-ben a tavalyelőtthöz képest, aminek következtében részesedése az elsődleges kínálatból 9,1-ről 7,9 százalékra csökkent.

Árukapcsolás

Azért sem bányásszék a ródiumot önállóan, hanem csak a Platina-csoportba tartozó többi fémmel együtt, mert azok előfordulása csekély. Például az 1,8 millió unciás (1 uncia=31,1035 gramm) ródiumkészlettel rendelkező dél-afrikai Ivanhoe cég Platreef nevű bányájának kőzeteiben tonnánként mindössze 0,14 gramm ródium található, miközben a palládiumból 2 grammnyi. Más kérdés, hogy a ródium kiugró drágulásának hatására az azt is bányászó társaságok árbevételének egyre nagyobb hányadát adja e szürke fém.

Nagyon kevés olyan ércesedés van, amely olyan gazdag ródiumban, hogy csak amiatt érdemes legyen bányát nyitni.  Ágazati elemzők szerint a nagyobb ródiumfelhasználók hosszútávú szerződéseket szoktak kötni, s ezeket gyakran a palládium árfolyamához viszonyítják. Eszerint a felhasználóknak legfeljebb a palládium árának az ötszörösét kell leszurkolniuk, még akkor is, ha a ródium jegyzése ennél fajlagosan nagyobbat emelkedik. Mivel a palládium jelenleg unciánként 2390 dollárba kerül, a február 11-ei 10 800 dolláros ródiumár már elég közel van az ötszörös elméleti felső plafonhoz.

Kérdés, ha a bányászati kapacitást már nem lehet tovább növelni, akkor honnan lehet a hiányzó ródiumot előteremteni? E kínálat második legnagyobb eleme az újrahasznosítás, amely a teljes kínálaton belül tavaly 32 százalékot ért el. A rakétaszerűen emelkedő árfolyamok ellenére a használt katalizátorok felvásárlása 2019-re az előző évhez képest mindössze 11 százalékkal, 372 ezer unciára nőtt, miközben a ródium és más Platina-csoportba tartozó nemesfémek miatt egyre több a katalizátor-lopás.

Idei kilátások

A ródium üvegipari felhasználása közel 50 százalékkal csökkent 2019-ben, és a magas árak miatt ebben a szegmensben ez a tendencia akár folytatódhat is, mivel az üvegiparban némileg jobban tudják helyettesíteni a ródiumot, mint az autógyártásban. A mintegy 50 ezer uncia körüli üvegipari felhasználás elhanyagolható az autóiparhoz képest.

A ródium árfolyamának alakulása

Ám ha a koronavírust nem tudják megfékezni, akkor az a világ autógyártásának visszaesésén keresztül a ródium keresletét is visszafoghatja. Ha viszont az élet visszatér a normális kerékvágásba, és Kínában folytatódik az 5-ös előírásról a szigorúbb 6-osra való áttérés (amelynek határideje a 6a szabvány esetén 2020. július, a 6b-nél 2023. július), akkor az a szürke fém iránti igényeket tovább srófolhatja, igaz, kisebb mértékben, mint 2019-ben.

A kínálati oldalon a dél-afrikai bányászati kapacitás az alacsony tőkebefektetési hajlandóság, valamint a gazdaság működési zavarai (például rendszeres áramkimaradás) miatt nem növelhető jelentősen, miközben az újrahasznosítás drasztikus emelkedése sem várható.

Mindezen hatások eredőjeként 2020-ban nagy valószínűséggel folytatódni fog a strukturális deficit a ródium piacán és ez a további áremelkedés mellett szól – állapítja meg a befektetési ródium adásvételével is foglalkozó Conclude elemzése. Hozzátéve: „azért ne feledjük, mi történt 2008 őszén, azaz egy újbóli recesszió felbukkanása esetén a ródium árfolyama kártyavárként omolhatna össze”.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Friss
hírlevél