BUX
32 065.14
-2.82%
-929.00
OTP
9 390.00
-7.31%
-740.00
MOL
1 885.00
+0.96%
+18.00
RICHTER
5 800.00
-0.17%
-10.00
MTELEKOM
351.00
-2.50%
-9.00
 
2020. február 14. 19:03

Az autógyártók hirtelen megnőtt kereslete miatt két év alatt megtízszereződött a Platina-csoportba tartozó fém jegyzése. Mivel pedig a kínálata az idén sem fedezheti teljes mértékben a vele szembeni igényeket, nem kizárt, hogy még a mostaninál is drágább lehet a szürke fém. Kivéve, ha a koronavírust nem, vagy csak minél később sikerül megfékezni, az ugyanis a ródiumot messze a legnagyobb arányban felhasználó autógyártást visszavetheti.

Ródiumot tartalmazó autókatalizátor. Fotó: Mining Journal
A ródium a vele egy csoportba tartozó platinával és a palládiummal szemben sokkal kevésbé helyettesíthető fém, és nélkülözhetetlen abban, hogy a robbanómotoros autók kipufogógázát a mérgező nitrogénoxidoktól megtisztítsák – állapítja meg a Conclude Befektetési Zrt. friss ródium elemzése. A globálisan kibányászott ródium 88 százalékát az autóipar használja fel. A környezetvédelmi előírások folyamatosan szigorodnak, különösen a nitrogén-oxidokra vonatkozók, ami azt jelenti, hogy amíg az elektromos autók nem váltják ki teljesen a hagyományosakat, addig szükség lesz a ródiumkatalizátorokra.

Ez magyarázhatja az autókatalizátor-gyártók tavaly növekvő ródiumkeresletét, amely valamivel több mint 1 millió unciát ért el, ez 14,3 százalékkal magasabb a 2018-asnál. A benzinüzemű négykerekűekbe 2019-ben átlagosan 20 százalékkal több ródiumot építettek be, mint egy évvel korábban. Ez alapvetően egyrészt arra vezethető vissza, hogy életbe lépett az Euro-6d-TEMP szabályozás, másrészt arra, hogy a forgalomban mért kibocsátási tesztek kötelezővé tétele miatt nem lehet csökkenteni a ródiumtartalmat, hiába is emelkedik annak az ára.

A hirtelen keresletbővüléssel nem tudtak lépést tartani a platinafémeket felszínre hozó dél-afrikai bányacégek, amelyek egyébként az úgynevezett elsődleges – az újrahasznosítás nélkül számított – kínálat 83 százalékáért felelnek. A világ második legnagyobb ródiumbányászati kapacitásával rendelkező Oroszország pedig még 10 ezer unciával kevesebbet is termelt ki 2019-ben a tavalyelőtthöz képest, aminek következtében részesedése az elsődleges kínálatból 9,1-ről 7,9 százalékra csökkent.

Árukapcsolás

Azért sem bányásszék a ródiumot önállóan, hanem csak a Platina-csoportba tartozó többi fémmel együtt, mert azok előfordulása csekély. Például az 1,8 millió unciás (1 uncia=31,1035 gramm) ródiumkészlettel rendelkező dél-afrikai Ivanhoe cég Platreef nevű bányájának kőzeteiben tonnánként mindössze 0,14 gramm ródium található, miközben a palládiumból 2 grammnyi. Más kérdés, hogy a ródium kiugró drágulásának hatására az azt is bányászó társaságok árbevételének egyre nagyobb hányadát adja e szürke fém.

Nagyon kevés olyan ércesedés van, amely olyan gazdag ródiumban, hogy csak amiatt érdemes legyen bányát nyitni.  Ágazati elemzők szerint a nagyobb ródiumfelhasználók hosszútávú szerződéseket szoktak kötni, s ezeket gyakran a palládium árfolyamához viszonyítják. Eszerint a felhasználóknak legfeljebb a palládium árának az ötszörösét kell leszurkolniuk, még akkor is, ha a ródium jegyzése ennél fajlagosan nagyobbat emelkedik. Mivel a palládium jelenleg unciánként 2390 dollárba kerül, a február 11-ei 10 800 dolláros ródiumár már elég közel van az ötszörös elméleti felső plafonhoz.

Kérdés, ha a bányászati kapacitást már nem lehet tovább növelni, akkor honnan lehet a hiányzó ródiumot előteremteni? E kínálat második legnagyobb eleme az újrahasznosítás, amely a teljes kínálaton belül tavaly 32 százalékot ért el. A rakétaszerűen emelkedő árfolyamok ellenére a használt katalizátorok felvásárlása 2019-re az előző évhez képest mindössze 11 százalékkal, 372 ezer unciára nőtt, miközben a ródium és más Platina-csoportba tartozó nemesfémek miatt egyre több a katalizátor-lopás.

Idei kilátások

A ródium üvegipari felhasználása közel 50 százalékkal csökkent 2019-ben, és a magas árak miatt ebben a szegmensben ez a tendencia akár folytatódhat is, mivel az üvegiparban némileg jobban tudják helyettesíteni a ródiumot, mint az autógyártásban. A mintegy 50 ezer uncia körüli üvegipari felhasználás elhanyagolható az autóiparhoz képest.

A ródium árfolyamának alakulása

Ám ha a koronavírust nem tudják megfékezni, akkor az a világ autógyártásának visszaesésén keresztül a ródium keresletét is visszafoghatja. Ha viszont az élet visszatér a normális kerékvágásba, és Kínában folytatódik az 5-ös előírásról a szigorúbb 6-osra való áttérés (amelynek határideje a 6a szabvány esetén 2020. július, a 6b-nél 2023. július), akkor az a szürke fém iránti igényeket tovább srófolhatja, igaz, kisebb mértékben, mint 2019-ben.

A kínálati oldalon a dél-afrikai bányászati kapacitás az alacsony tőkebefektetési hajlandóság, valamint a gazdaság működési zavarai (például rendszeres áramkimaradás) miatt nem növelhető jelentősen, miközben az újrahasznosítás drasztikus emelkedése sem várható.

Mindezen hatások eredőjeként 2020-ban nagy valószínűséggel folytatódni fog a strukturális deficit a ródium piacán és ez a további áremelkedés mellett szól – állapítja meg a befektetési ródium adásvételével is foglalkozó Conclude elemzése. Hozzátéve: „azért ne feledjük, mi történt 2008 őszén, azaz egy újbóli recesszió felbukkanása esetén a ródium árfolyama kártyavárként omolhatna össze”.

Részvény / Deviza / Áru Őrült contango-t jár az olaj, az OTP húzta le a BUX-ot
Eidenpenz József | 2020. március 27. 19:04
Megint rossz a hangulat a tőzsdéken, annak ellenére, hogy számos gazdaság-segítő csomagot készítenek elő. Ez már beépülhetett az árakba, a vírus terjedése azonban még sok országban kíméletlenül gyors. A BUX is esett, főleg az OTP húzta le, amely kiszámolta a hiteltörlesztés-moratóriumon várható veszteségét és törölte osztalékát. Vegyünk-e olajat?
Részvény / Deviza / Áru Egyelőre még úgy tűnik, lesz OTP- és Richter-közgyűlés
Privátbankár.hu | 2020. március 27. 10:53
A háttér-jogszabályok még mindig kötelezik a tőzsdei cégeket a közgyűlés összehívására és a 2019-es éves beszámoló április 30-áig történő elfogadására.
Részvény / Deviza / Áru Eséssel indult a hét utolsó napja a tőzsdéken
Privátbankár.hu | 2020. március 27. 10:44
Az elmúlt napok emelkedése után pénteken az európai és a magyar tőzsdeindex is lefordult. A szakértői vélemények finoman szólva sincsenek összhangban, van, aki szerint az utóbbi napokban csak a túladott piac korrekcióját láttuk, de jön az újabb eladási hullám, míg mások úgy vélik, túl vagyunk a legrosszabbon.
Részvény / Deviza / Áru Hogy emelkedhetett ekkorát a tőzsde egy ilyen rossz hírre?
Eidenpenz József | 2020. március 26. 19:28
A nagyon rossz, történelmi ugrást mutató amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdék. A rossz hír ezúttal jó hírnek számít, vagy a várakozások voltak még lejjebb? A BUX index is javult, de jelentősen gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Az előző évinél magasabb nyereséggel zárt az MKB 2019-ben
Privátbankár.hu | 2020. március 26. 09:51
A Mészáros Lőrinc többségi befolyása alatt álló bankcsoport tavaly kiemelkedő, 37,4 milliárd forint korrigált adózás utáni eredményt ért el, ami az előző évhez viszonyítva 5,6 százalékos emelkedést jelent.
Részvény / Deviza / Áru Zuhanással nyitottak a tőzsdék világszerte
Privátbankár.hu | 2020. március 26. 09:42
Nem hatotta meg ugyanis őket az USA szenátusa által elfogadott 2 ezer milliárd dolláros gazdaságélénkítési csomag, amelyre még kell a kongresszus áldása. A pénz- és tőkepiacok inkább attól rettegnek, a ma megjelenő amerikai munkanélküliségi adatok durván festenek majd.
Részvény / Deviza / Áru Amerikai tőzsdei libikóka a 2 ezer milliárdos csomag kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 21:34
Bár például a Dow Jones index járt már több mint 5,5 százalékos pluszban is, végül csak 2,4 százalékkal zárt magasabban a keddinél, ami két nap alatt így is 14 százalékos erősödés.
Részvény / Deviza / Áru Megpihent a Wall Street a nagy szárnyalás után
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 15:28
Kedden pontértékben rekordmértékben ugrott meg az egyik legfontosabb amerikai tőzsdeindex, a Dow Jones. Szerdán viszont a nyitás után nem tudta folytatni az egy nappal korábbi megugrást.
Részvény / Deviza / Áru Víruspokol jön Amerikában? Óvatosak lettek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. március 25. 11:45
A keddi száguldás után az amerikai gazdasági mentőcsomag elfogadása ellenére is csak szerényebb emelkedésre futja a főbb tőzsdeindexektől. A vírussal kapcsolatos hírek ugyanis nagyon ijesztőek. Itthon az OTP öt százalékos emelkedése húzza leginkább a BUX-ot, a forint ma erősödik, de így is gyenge szinten áll.
Részvény / Deviza / Áru Nem láttak ilyet a piacokon 1933 óta
Privátbankár.hu | 2020. március 24. 22:00
Történetének egyik legnagyobb emelkedését produkálta kedden a Dow Jones tőzsdeindex, amely 11 százalékkal ugrott meg. A döbbenetes emelkedés mértékét jelzi, hogy ilyen szintű megugrásra utoljára 1933-ban volt példa.
hírlevél