<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Kissé bizonytalan ma a részvénypiaci emelkedés Európában, de a pluszok dominálnak. A BUX átlag feletti emelkedését a Richternek köszönhetjük, a forint viszont gyengül az MNB ülése óta. Újra 40 ezer felett a bitcoin, és egyre feljebb kúszik az arany, egy hazai brókercég is fantáziát lát benne. Az indiai mutáns sem teheti tönkre ezt a nyarat?

Az amerikai Fed is óvatosabban nyilatkozott az utóbbi időben a leendő szigorításokkal kapcsolatban, és az EKB vezetői sem szeretnének elhamarkodottan lépni. A járványhírek pedig javulnak, jó nyárra van kilátás. Alapvetően ezzel magyarázzák, hogy ma is inkább pozitív a tőzsdék hangulata Európában.

A német DAX reggel történelmi csúcson kezdett, majd kissé süllyedt, most 0,1 százalékos mínuszban van. A francia mutató 0,2 százalékkal feljebb ment, a brit stagnál. A Stoxx 600 0,1 százalékot nyert eddig, az amerikai határidős indexek pedig – a tegnapi vegyes zárás után – pár ezrelékes pluszban vannak.

Itthon a BUX index fél százalékos emelkedését főleg a Richter 1,2 százalékos drágulása okozza, de az OTP is 0,1, a Mol 0,3 százalékkal megy fel. A Telekom stagnál, a 4iG 1,6 százalékkal javít egy elemzés nyomán. A forint gyengül, az euró 1,4 forinttal van feljebb, 350,20 körül.

Árfolyamok és grafikonok

Három éves csúcson a kínai jüan, és a kamatemelésre utaló jegybanki nyilatkozat után szárnyal az új-zélandi dollár is. Kis mértékben drágul az arany, az ezüst, a réz, az olaj, viszont tegnap tíz százalékkal zuhant a nagyon ritka, de fontos katalizátorfém, a ródium.

Nincs a láthatáron a Mol-INA egyezség?

Ma annak ellenére emelkedik a Mol, hogy a horvát gazdasági miniszter szerint csak akkor születhet egyezség az INA-részvények visszavásárlásának ügyében, ha a javasolt árban közelednek egymáshoz a felek. Az Erste Befektetési Zrt. szerint:

A kommentár azt sugallja, hogy a horvát fél ajánlata nagyon messze lehet a Mol által elvárt szinttől. A mi véleményünk szerint 1,5-2 milliárd dollár lehet a Mol által elvárt vételár a 49,2 százalékos csomagért. Nem valószínű, hogy rövidtávon megállapodás születik.

Az indiai mutáns sem teszi tönkre a nyarat?

Johan Lundgren, az Easyjet vezetője a koronavírus indiai változatát nem tartja aggasztónak ezen a nyáron az európai utazásokra nézve – írja a német N-Tv.de.

Nem hiszem, hogy a nyár az indiai változat miatt tönkrement - mondta Lundgren. A legfrissebb bizonyítékok azt mutatják, hogy az indiai mutáns ellen is hatékonyak az oltások. Ugyanakkor ha újabb elvesztegetett nyár következne a brit repülési iparágban, annak szerinte súlyos következményei lehetnek.

A napokban az Alapblogon Zsiday Viktor azonban meglehetősen komolynak értékelte az új vírusvariáns veszélyét. “Emiatt az eddig gondtalannak tűnő július-augusztusi turistaszezon is hatalmas pofont kaphat” – írta.

Héja üzenet érkezett a magyar jegybanktól

Az MNB tegnap sem módosított a kamatokon, amire nem is számítottak az elemzők, de a kommentárjaira nagyon figyeltek. Főleg, hogy a múlt héten már érkezett egy nyilatkozat a jegybanktól egy júniusi kamatemelés lehetőségére utalva. Az MNB most is ezt a forgatókönyvet erősítette meg. (Lásd: Kamatemelést valószínűsítő üzenet érkezett az MNB-től)

Az Equilor Befektetési Zrt. szerint “héja üzenet”, erős jelzés jött az MNB-től, de már be volt árazva.

Így nem okozott további forinterősödést. Ebből akár nagyobb fordulat is kialakulhat az euró-forint árfolyamában, amennyiben meg tud kapaszkodni a 348,11-es szint felett.

Az euró/forint árfolyam, egy év (Tradingview.com)Az euró/forint árfolyam, egy év (Tradingview.com)

A korábbi kommentárokhoz képest egy fokkal szigorúbb hangnemű a keddi MNB-közlemény Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint.

Nagy valószínűséggel a kamatszint emeléséről dönthetnek a magyar jegybankárok júniusban. Az még kérdés, hogy milyen eszközökkel szigorítana majd a jegybank. Hozzányúlhat az alapkamathoz és az egyhetes betéthez, akár mindkettőnél lehet változás. Elképzelhető, hogy mindkettőnek a szintjét megemeli 15-15 bázisponttal.

Tovább erősödhet a forint az Erste szerint

A bérek dinamikus növekedésre számít az MNB, ezért is hangsúlyozza, hogy proaktívan fog fellépni az inflációs folyamatok fékezésére, és szigorítás is jöhet – emelte ki az Erste Befektetési Zrt. kommentárja.

Ugyanakkor ez a viszonylag szigorú üzenet sem volt elég arra, hogy megfékezze a forint már korábban megindult korrekcióját, az elmúlt hét jelentős erősödését követően (lásd Virág Barnabás nyilatkozata). Ennek ellenére azt gondoljuk, hogy ez a mozgás egy természetes, de átmeneti mozgás, a forint – pont a javuló kilátásoknak köszönhetően – tovább fog erősödni a 340-345-ös tartományba, belátható időn belül.

Bitcoin (Tradingview.com)Bitcoin (Tradingview.com)

Újra 40 ezer felett a bitcoin, zöldítenék a bányászok

Az utóbbi egy hét nagy zuhanásai után tegnap és ma magához tért a kriptodeviza-piac. Ma a bitcoint ismét kicsivel 40 ezer dollár felett jegyzik (+5 százalék), az ether pedig 2800 felett jár (+11 százalék). Több második vonalbeli, “alternatív” kriptodeviza 10-20 százalékkal megy fel.

Az esés egyik oka Elon Musk Tesla-vezér volt, aki környezeti ártalmaira hivatkozva fordult el a bitcointól. Most létrejött a környezettudatos bányászok szervezete (Bitcoin Mining Council), Michael Saylor és Elon Musk új kezdeményezése, amire a kriptó-közösség rendkívül vegyesen reagált. Zöld áttörés a bitcoin-bányászatban, vagy egy trójai faló a centralizálás felé? A kriptovillág OPEC-szervezete? Még senki sem tudja, mi lesz a valódi szerepe, súlya.

Az arany és az ezüst határidős árfolyama, egy év (Tradingview.com)Az arany és az ezüst határidős árfolyama, egy év (Tradingview.com)

Feljebb vitte arany-célárát a KBC Equitas

Már 1900 dollár felé tart az arany, továbbra is erős a teljesítménye, az árfolyam pedig korábbi ötletünk 1870 dolláros célszintjét is elérte – írta a KBC Equitas.

A technikai kép is sokat javult a 200 napos mozgóátlag áttörésével, így változatlanul optimisták vagyunk, és korábbi ötletünket is frissítjük. Az 1960 dolláros szinteknél lehet most az elsődleges ellenállás, így az új célszintet itt helyezzük el írják.

Optimista elemzés a 4iG-vel kapcsolatban

Közzétette elemzését a prágai Wood & Company a 4iG Nyrt.-ről, amelyet a 4iG megbízásából készített el. A “korábbi eredmények, a folyamatban lévő projektek, a térségi piaci lehetőségei” és a 4iG fejlesztési stratégiájának, az akvizícióknak az áttekintése alapján erős növekedést prognosztizál.

2021-ben 45, 2022-ben 23, 2023 végére 12 százalékos bevételnövekedést vár az elemzőcég, miközben az EBITDA-marzs már az idei évben megközelíti, az elkövetkező években pedig meghaladja majd a tíz százalékot. A Wood különböző modellszámításai alapján a 4iG részvényével jelentős diszkonton kereskednek, fair értékét 782-996 forint között becsülték.

A részvény ma 623 forint, így a fenti becslések 25-60 százalékos árugrást vetítenek előre.

Javult a BÉT tőzsdei tevékenységének eredménye

Tavaly 10,8-ról 13,9 milliárd forintra nőtt a BÉT napi átlagos részvénypiaci forgalma, ennek 58 százalékát adta az OTP, durván 18 és 17 százalékát pedig a Richter és a Mol – derül ki az igazgatósági hatáskörben tartott közgyűlés dokumentumaiból.

A tőzsdei tevékenység bevételei 2,4 milliárdról 3,0 milliárdra nőttek, eredményük pedig az előző évi –328 millióról +481 millióra javult. A pénzügyi tételek romása, elsősorban az egy évvel korábbi osztalék-bevételek elmaradása miatt azonban az adózott nyereség csak 118 millió forint lett, az előző évinek kis töredéke.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8390 8360 8640 -0,38% 0 0 3 567 617 136 Ft 2022-07-01 17:14:26
MOL 2912 2900 2964 -0,21% 0 0 1 394 896 926 Ft 2022-07-01 17:08:44
MTELEKOM 322 320 326 +0,63% 0 0 144 743 412 Ft 2022-07-01 17:06:35
RICHTER 6940 6815 7030 +1,61% 0 0 1 157 839 030 Ft 2022-07-01 17:07:17
OPUS 166 166 168 +0,12% 0 0 8 878 454 Ft 2022-07-01 17:05:25
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A pesti börze is megérezte a bizonytalan nemzetközi hangulatot
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 18:02
Felemás napon vannak túl a vezető részvények is. 
Részvény / Deviza / Áru Ötven éve nem láttunk ilyen pocsék első félévet - megint esik a forint, zuhan a Gazprom
Gáspár András | 2022. július 1. 11:46
1970 óta nem látott pocsék féléven vannak túl a tőzsdék, és a kilátások alapján nincs nagy remény arra, hogy a második félév jobban alakuljon. Mindent beárnyékol a recesszió fenyegető réme; a mai, eurózónára vonatkozó inflációs adat viszont legalább nem lett érdemben rosszabb a vártnál. A forint megint gyengül, a Gazprom részvényei a háború kitörésekor látott szint környékére zuhantak két nap alatt.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett a BUX
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 659,79 pontos, 1,65 százalékos csökkenéssel, 39 240,53 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Ismét zuhan a forint, s az OTP és a Mol is csütörtököt mondott
Csabai Károly | 2022. június 30. 11:07
Három hete nem látott magas szintre, 394 környékére is eljutott a forint az euróval szemben, amit azonban nem tudott stabilizálni az MNB újabb, igaz, előre bejelentett kamatemelése. A recessziós félelmek felerősödése miatt esnek a tőzsdék, a hazai blue chipek is kivétel nélkül mínuszban állnak. A kriptoeszközök, a nemesfémek és az olajfajták is zuhannak.
Részvény / Deviza / Áru Elromlott a hangulat, esett a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 581,19 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 39 900,32 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőn az OTP, de legalább a forint erősödik
Király Béla | 2022. június 29. 11:59
Szerdán ismét negatív lett a hangulat az irányadó európai börzéken, és a magyar tőzsdén is. A forint piacán a keddi brutális kamatemelés érezteti a hatását, kis mértékben, de erősödött a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Matolcsy Györgyék ezt elintézték: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 17:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 979,65 pontos, 2,48 százalékos emelkedéssel, 40 481,51 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Csodát várnak Matolcsy Györgyéktől? Újra 400 forintnál az euró
Gáspár András | 2022. június 28. 11:35
Nehéz helyzetben van az MNB, egy nappal az újabb forintárfolyam-mélypont után kell valami olyat mondani a mai kamatdöntő ülésen (vagy az után), ami segíthet megfékezni az egyre inkább elszálló inflációt. A piacon vannak tippek arra, mit kellene tenni, és a forint egyelőre erősödéssel fut neki a délutáni bejelentésnek. A tőzsdék szép pluszban vannak, az energiaszektor egész jól húz - kérdés, hogy most kell-e kivenni a profitot?
Részvény / Deviza / Áru Megint növekedett a 4iG saját részvény állománya
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 09:25
Sávátlépés nem történt. 
Részvény / Deviza / Áru Szomorkodhatnak a Mol-, örülhetnek a Richter-papírok tulajdonosai
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 18:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 89,12 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 39 501 ponton zárt hétfőn.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG