BUX
35 229.08
-0.40%
-142.00
OTP
10 740.00
-1.01%
-110.00
MOL
1 791.00
-1.05%
-19.00
RICHTER
6 565.00
+0.84%
+55.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2019. szeptember 26. 11:40

Donald Trump elnök a támadások kereszttüzében pozitívan nyilatkozott a kínaiakkal folytatott vámtárgyalásokról, és ezt mára a kínaiak is megerősítették. Ez alapozta meg a jó hangulatot az európai tőzsdéken, a BUX index viszont stagnál. A forint kissé gyengült, nem várt veszteségről számolt be az egyik közepes tőzsdei cég.

Fotó: EPA/Olivier Douliery

1. Trump így, Trump úgy

A Donald Trump amerikai elnök elleni, az elmozdítását célzó támadás gyengülni látszik, viszont az elnök úgy nyilatkozott, hogy nemsokára megegyezhetnek Kínával a vámvitában. Ez a tegnapi amerikai tőzsdei kereskedést is bearanyozta, és a mai európai emelkedést is megalapozta.

Ráadásul mára a kínai fél is pozitívan nyilatkozott a tárgyalásokról a Reuters szerint. Az ING közgazdásza, Timme Spakman viszont 2020 második negyedévére teszi a megegyezést. Szerinte az USA-nak kicsit hátrébb kéne lépnie, és több lélegzethez kéne juttatnia a kínai felet.

Az Erste Befektetési Zrt. hírlevele szerint viszont Trump figyelemelterelésbe kezdett az ellene folyó eljárás miatt. “Könnyen lehet, hogy nem véletlenül igyekszik Trump jó hírekkel szolgálni, ugyanis továbbra is forr a levegő körülötte az ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetése miatt” – írták reggel.

2. Az MNB és a forint frontja

Ma közzétették az MNB legfrissebb inflációs jelentését. A forint enyhén gyengült tegnap este óta, 334,40 az euró, 50 fillérrel több. A dollár tegnap nagyot erősödött, így a dollár/forint csak fillérekre van történelmi rekordjától, 305,75-ön (305,94 volt a napokban beállított csúcs.).

Kedden az MNB is kamatdöntő ülést tartott, itt nem változtattak a kondíciókon. Ez után, a kedd késő délutáni órákban korrigált a forint, az euró ára eltávolodott a hét elején beállított 336,30-as rekordtól.

3. Fontos makroadatok jönnek

Az USA-ban második negyedéves GDP-adat jön ma. A német fogyasztói bizalmi index a vártnál jobb lett, miután a hét elején pocsék beszerzési menedzserindexek érkeztek az EU legnagyobb gazdaságaiból. Ma délután Mario Draghi tart beszédet.

4. De van európai vámháború

Európában viszont vámok jönnek a KBC Equitas szerint. “Ázsiával ugyan enyhülni látszik a vámháború, Európával azonban csak most indulhat el, miután a WTO is engedélyezheti 8 milliárd dollár értékű európai árura a vámok kivetését. Ez főként az Airbust érintené, illetve bizonyos luxusiparcikkeket” – írták. A vámok eszerint akár már októberben is életbe léphetnek.

5. Veszteségek a Cig Pannóniánál

A CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-nek az olasz határon átnyúló tevékenységéből adódóan a 2019. Második negyedéves tőzsdei jelentésében közzétett veszteségéhez képest további 670 millió forint vesztesége várható – jelentették be tegnap este. Az anyavállalat részvényei a tőzsdén három százalékos mínuszban vannak.

6. Jó jelentés az AutoWallistól

Közzétette első féléves eredményeit az AutoWallis, kiugró árbevétel- és nyereségnövekedést tartalmazott a jelentés – írtuk tegnap este.  A KBC Equitas is pozitív képről számolt be. “Az összes üzletág bevételi szinten jól teljesített, továbbá az AutoWallis nemzetközi és hazai újautó-értékesítései az uniós átlag felett alakultak. A cég halad a korábban közzétett stratégiája mentén, így folynak az akvizíciós tárgyalások is” – írták hírlevelükben.

A részvény tegnap délelőtt megugrott a jelentés hatására, 119 forintig, majd lassan visszasüllyedt a korábbi, 112 forint körüli szintre.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Eddig jó, de most újabb pocsék hírekre készülnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. július 16. 18:50
Alapvetően jó gazdasági adatok érkeztek ma, ennek ellenére esnek a tőzsdék, mert a befektetők attól félnek, hogy újabb visszaesés jön a közeljövőben. Az európai tőzsdék valamennyit ledolgoztak a napközben mutatott veszteségből, így a BUX is, a forint pedig gyengülésből nullába küzdötte magát. Nagyon nagy visszaesést szenvedett el az Opel anyavállalata, a PSA konszern, az eladások az első félévben alig több mint felét tették ki a tavalyi hasonló időszak eredményének.
Részvény / Deviza / Áru Több lábon áll a BMW, bocsánatot kér a Twitter, újrazárják a mallorcai diszkókat
Eidenpenz József | 2020. július 16. 12:13
Mára elromlott a hangulat az európai tőzsdéken, az indexek egy százalék körüli mínuszban vannak. A BUX index itthon valamivel kevesebbel megúszta, de a forint is gyengült. Meghekkelték a Twittert, hogy Bitcoinhoz jussanak, egy sor híres személyiség oldalához fértek hozzá. Bebiztosítja magát akkumulátorokkal a BMW autógyár.
Részvény / Deviza / Áru Erdogan hadat üzent? Megtáltosodtak az európai tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. július 15. 18:55
Megtáltosodtak a tőzsdék Európában, az emelkedés két százalék körüli, a BUX azonban ismét lemaradt kissé. Amerika bizonytalan, a technológiai részvények nem teljesítenek jól, bár az S&P 500 pluszban van. A Google 4,5 milliárd forintot fektet be Indiában, a Facebook nyomát követve. Erdogan eheti húzása miatt nagyon fel vannak háborodva az európai politikusok. Erősödik a forint.
Részvény / Deviza / Áru Egy fintech-cég, ami a legnagyobb pénzügyi óriások piacát igyekszik megreformálni és elhódítani
MFC Equity | 2020. július 15. 17:01
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat második részében a MarketAxess kötvénykereskedési platformot járják körül, amelyben az elmúlt időszak robosztus növekedése után is látnak potenciált a szakértők.
Részvény / Deviza / Áru Hogy adózzanak a multik? 13 milliárd eurós csatát nyert az Apple az EU-ban
Eidenpenz József | 2020. július 15. 12:01
Ma a bíróság előtt folytatódott az Apple 13 milliárd eurós írországi adófizetési ügye. Az amerikai óriás csatát nyert, az Európai Bíróság neki adott igazat.
Részvény / Deviza / Áru A gamerek pörgették az inflációt a briteknél, sok ellenanyagot termelt az oltás
Eidenpenz József | 2020. július 15. 11:12
Egy százalék körüli pluszban vannak az európai tőzsdék, hasonló nyitás várható az Egyesült Államokban is. A jó hangulatot az oltóanyaggal kapcsolatos biztató tesztek alapozták meg, de az eheti európai uniós csúcstalálkozótól is sokat várnak kontinensünkön. Ma ülésezik az OPEC+, szerény pluszban van az olaj és a nemesfémek is drágulnak. A tegnapi stagnálás után erősödésre váltott a forint.
Részvény / Deviza / Áru Sok gazdag még gazdagabb lett a koronavírus-járvány alatt
Csabai Károly | 2020. július 14. 20:11
Ez derül ki a tehetősebb magyarok megtakarításait kezelő hazai privátbanki szolgáltatók lapunk megkeresésére adott válaszaiból. Nőtt a kockázatvállalási hajlandóság, sokan vettek részvényeket, arra számítva, hogy a válságból való kilábalást követően majd azok jóval többet érnek. Enyhén visszaesett az állampapírok iránti kereslet, az ingatlanoké viszont jóval masszívabban, mivel a befektetők az árak csökkenésére számítanak. Összességében június végén mintegy 45 ezer privátbanki számlán immár közel 6 ezer milliárd forint szunnyadhatott.
Részvény / Deviza / Áru Sokba kerülhet nekünk a globalizáció lebontása, jelentettek a nagybankok
Eidenpenz József | 2020. július 14. 18:51
Az első jelentősebb gyorsjelentések megérkezése után az amerikai részvényindexek pluszban járnak, de a technológiai papírok most háttérbe szorultak. Az európai tőzsdék viszont süllyedtek, ez történt a BUX indexszel is. Az esést az OTP vezette, a Mol-nak sikerült magához térnie
Részvény / Deviza / Áru Kalifornia megint bezárkózott, a tőzsdék pocsék hangulatba süllyedtek
Eidenpenz József | 2020. július 14. 11:42
Rosszul kezdődött a nap az európai tőzsdéken, aminek egyik oka a Nagy-Britanniából érkező makroadat lehetett. A másik pedig az, hogy az USA-ban nem javul a járványhelyzet, és Kaliforniát gyakorlatilag ismét lezárták. Ráadásul a kínai-amerikai viszony is romlik. A BUX index egyelőre stagnál, az OTP esését a Richter és a Mol emelkedése nagyjából ellensúlyozni tudja.
Részvény / Deviza / Áru Megőrülnek a Tech-szektorért, alulteljesít a BUX
Eidenpenz József | 2020. július 13. 19:03
Ma is nagyon jó napjuk van a nemzetközi tőkepiacoknak, különösen ami az amerikai technológiai részvényeket illeti. Száguld az Apple, az Amazon és a Netflix, de igazából a Tesláért őrülnek meg, amely újabb tíz százalékkal ugrik. A hazai BUX index viszont szembement az árral, és esett, a Mol és a Richter együtt húzták le. A forint gyengült, a nemesfémek és a réz száguldanak.
Friss
hírlevél