<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Szerda reggel is a 300-as szint alatt billeg az euró árfolyama: a jegyzés fél 9-kor 298 forinton állt, míg a hajnali órákban 299 fölött is járt a jegyzés. Senki sem mer kockáztatni, a befektetők a menedékdevizák felé vették az irányt: erősödik a jen, a svájci frank a jegybank által kijelölt határon mozog - a piacokon vérszag terjeng.

Menekülés Japánba, Svájcba

A piacokon továbbra is erős a kockázatkerülő hangulat, ebből a menedékdevizák profitálnak: a jen öthetes csúcsra erősödött a dollárral szemben, egészen a 80,6-es szintig.

A Reuters beszámolója szerint a svájci frank-befektetők is vérszagot éreznek, a frank/euró-jegyzés folyamatosan a svájci jegybank (SNB) által védett 1,20-as szint környékén billeg - amit a múlt héten néhány pillanatra át is tört, 7 hónapos csúcsra erősödve. Az SNB továbbra is azt hangoztatja: elkötelezett a szint megvédésében; kereskedők szerint várhatóan sikerrel is fog járni. Előfordulhatnak azonban olyan rövid időszakok, amikor 1,20 alá esik a jegyzés: a befektetők kihasználhatják, hogy Philipp Hildebrand távozása óta még nincs szilárd, állandó vezetése a jegybanknak. Ha a piac vérszagot érez, az SNB drasztikus lépésekre kényszerülhet - fogalmazott a Reutersnek egy szakértő.

 

A svájci frank jegyzése 248 forint fölött áll a bankközi devizapiacon a reggeli órákban. Egy dollárért 227,6 forintot kérnek.

Spanyolországból fúj a rossz szél

A Buda-Cash összefoglalója szerint a spanyol adósságválság kiújulása és a globális növekedési kilátások romlása miatt jelentős veszteségeket szenvedtek tegnap az amerikai részvényindexek és a nyersanyagok árfolyamai. Az ázsiai piacok esése valamelyest mérsékeltebb volt ma hajnalban.

Madridi idő szerint 13:00 órakor beszédet mond a spanyol miniszterelnök. Mariano Rajoy a legújabb megszorítások szükségességét kívánja elmagyarázni a parlamentben miközben a spanyol állampapírok kamatai lassan finanszírozhatatlanná teszik az államháztartást. Amennyiben a piacok nem találják elég hitelesnek a gazdasági vezetést, elképzelhető, hogy még a magas kamatok mellet sem lesznek hajlandóak kölcsönt adni Spanyolországnak. Az állampapírpiac kiszáradása Portugália és Görögország sorsára juttathatja a spanyolokat, növelve az európai mentőcsomagok költségét a többi eurózónás ország számára.

A kockázatkerülés erősödése és az eurózónával kapcsolatos aggodalmak ellenére az euró erősödik a dollárral szemben, a jegyzés távolodik az 1,3-as kritikus szinttől.

Juscsák György, a JP Morgan Asset Management régiós terjeszkedését irányító alelnöke a Privátbankárnak adott friss interjúban elmondta: az euró további gyengélkedésére lehet számítani, nem tartják kizártnak az 1,20-as mélypont elérését sem - részletek >>

Miért gyengül a forint?

A kockázatkerülés hátterében kínai, japán, spanyol, török és magyar okok is állnak - erről többet olvashat legutóbbi beszámolónkban>>

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG