1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A nyersanyagárak általános esése nem kíméli a nemesfémeket sem, a korrekciót a dollárnak az euróval szembeni relatív ereje okozza. Ugyanakkor az erős tengeren túli deviza gyakorlatilag minden dollárban jegyzett eszköz árfolyamát, így a nemesfémekét is leszorítja. Mindezek mellett egyre több szakértő emeli fel hangját az arany ellen, élükön Warren Buffettel, akiről az a hír járja, hogy az arany ellen spekulál.

Az aranypiac.hu tájékoztatása szerint az elmúlt hetet az uncia színarany 3,7 százalékos mínuszban, 1583 dolláron zárta a londoni kereskedésben, mellyel visszatért a jegyzés az év eleji kiindulópontjára. Az ezüst sem volt képes kivonni magát az arany vonzásából, és vele együtt ereszkedett a lélektanilag fontos 30 dollár alá, majd 28,58 dolláron 4 százalékot meghaladó veszteséggel zárta a hetet.

Nagy esés volt a múlt héten

Az elmúlt héten látott nagy esésen nincs mit szépíteni, még csak váratlannak sem mondható az elhúzódó korrekció, hiszen minden érv ellenére, amely az arany és az ezüst mellett szólna, mind fundamentális, mind technikai oldalról érzékelhető volt már egy ideje a szembeszél a nemesfémekkel szemben.

Némi értetlenség azért ennek ellenére uralkodik az elemzők körében, végtére is egy a mostanihoz hasonló makrókörnyezetben eddig kiszámíthatóan az aranyba menekült a tőke. Nem kevesebbről van ugyanis szó, mint hogy Spanyolország kapcsán küszöbön áll az euróválság újult erővel történő visszatérése,és a Franciaországban és Görögországban megtartott választások sem kecsegtetnek semmi jóval az eurózóna monetáris fegyelmére vonatkozólag. Amiről pedig korábban tabu volt beszélni, azt ma már a legfelsőbb politikusi körökben is bátran felvállalják, és nem tartják lehetetlen jövőképnek Görögország kilépését a valutaunióból.

A dollár erősödése szorította le a nemesfémeket

Az európai viharfellegek besűrűsödésének legfőbb haszonélvezője a dollár. A „zöldhasú” ereje nem a kicsattanóan jó amerikai gazdasági, államháztartási, vagy pénzügyi adatoknak köszönhető, hanem mindössze viszonylagos az euróhoz képest. A dollárerősség szinte törvényszerű következménye azonban, hogy csökken a dollárban elszámolt nyersanyagok árfolyama. Nem utolsó sorban igaz ez a kőolaj esetében, amelynek az utóbbi napokban különösen meredeken esett vissza a jegyzése, és ez enyhíti a nemesfémek piacára nagy hatással lévő inflációs várakozásokat.

A dollár mellett még a technika ördöge okolható a negatív fejleményekért - írja az aranypiac.hu. Azzal, hogy a dollárerősség miatt lejtőre került aranyár kiütött fontos támaszszinteket, automatikusan életbe léptek bizonyos stop loss megbízások a veszteségek minimalizálására. Ez a technikai kereskedésnek nevezett jelenség képes öngerjesztően felerősíteni egy már csökkenő trendet, ami az arany esetében ahhoz vezetett, hogy az árfolyam kiesett az eddig érvényben lévő 1 600 és 1 800 dollár közötti csatornájából. Az ezüst hasonlóan viselkedett a 30 dolláros lélektani szint elesésének hírére.

Egy harmadik ok, ami a nemesfémek erőtlenségét legutóbb mérhető veszteségbe fordította, az arannyal és az ezüsttel szemben növekvő kiábrándultságban. Az elemzők az év elején még szinte kivétel nélkül új történelmi rekordokat jósoltak az idei évre, most azonban annál hangosabban hallatják hangjukat a kritikai észrevételek megfogalmazói.

Warren Buffet is az arany ellen spekulál?

Élükön a sztárbefektetőnek számító Warren Buffettel, akinek véleménye szerint az arany „egy nem produktív eszköz, amelyet a részvények és még a termőföld is túlteljesít”. Az persze már más lapra tartozik, hogy eközben Buffett befektetési társasága, a Berkshire Hathaway a hírek szerint jelentős volumenben vett fel spekulatív pozíciókat az aranyár esésére, így rossz nyelvek szerint mindezt azért mondja, mert érdeke az arany hírének rontása. És talán az sem mellékes tény, hogy vállalatbirodalmának két tagja, a Richline Group és a Borsheim's révén Buffett az ékszerpiacon is rendelkezik érdekeltségekkel, amelyek megsínylik az évek óta dráguló alapanyagárakat.

Az aranyár múlt heti leértékelődése az 1 580 dolláros szintekig ért el, ami azt jelenti, hogy ezzel megtört a 2008 őszét követően kiépült emelkedő trend. A hosszútávú trend elbukása jelzésértékű: az a három és fél éve tartó emelkedési periódus, amely most megszakadt, a pénzügyi és gazdasági válság koreográfiája szerinti túlfűtött meredekséggel alakult. Amennyiben ez megtartja az árfolyamot egy esetleges további esésben, úgy innét határozott visszaerősödés következhet. Ellenkező esetben a legextrémebb forgatókönyv szerint komoly esés fenyeget, akár az utoljára 2010 augusztusában látott 1200 dolláros szintekig is.

Az ezüst lába alól kicsúszott a talaj az elmúlt héten, miután a február végi felszúrás a csökkenő trendcsatornából erőtlen próbálkozásnak bizonyult, mostanra kiégtek az árfolyamból a tartalékok is. A kurzus egyelőre fontos támaszvonalak kereszteződéséhez érkezett, ahonnét éppenséggel kezdetét vehetné egy óvatos visszaerősödés, ha a medvék nem élveznek egyértelműen előnyt jelenleg. Rövidtávon a technikai kilátások nem túl biztatóak, hiszen a legrosszabb szcenárió szerint jócskán van még tere az árfolyam további esésének, akár a 20 dolláros szintekig is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG