<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A spanyolországi adósságprobléma és a romló európai növekedési adatok miatt 1,20-ra süllyedt az euró/svájci frank árfolyam, vagyis a svájci jegybank intervenciós szintjére. A piac teszteli az árfolyamgátat, de a dollár és a jen is erősödik, amelyek most menedékvalutának számítanak. A forint először erősödött majd ismét gyengült, a 297 forintot is elérte egy euró ára.

A BudaCash szerint a spanyolországi adósságprobléma és a romló európai növekedési adatok miatt süllyedt 1,20-ra az EUR/CHF árfolyam, azaz a Svájci Jegybank (SNB) intervenciós szintjére. Az SNB továbbra is eltökéltségét fejezte ki az árfolyam tartása azaz a frank gyengítése mellett. Kis időre ez alá is leszúrt, majd minimálisan felpattant onnan a jegybank szokásos kommentjei után.

Alighanem interveniálni kellett

Lapok feltételezései szerint a jegybanknak be kellett avatkoznia a frank túlzott erősödése ellen, a piac tesztelni látszik az 1,2-es intervenciós határt, pedig korábban olyan spekulációk voltak forgalomban, amelyek az árfolyamgát emelésétől szólta 1,25-re vagy 1,30-ra. A svájci Tagesanzeiger honlapja szerint 11 óra 39 perckor az euró másodpercek alatt 1,2030-ról 1,19995 frankra esett. Kevéssel ezután, 12:30-kor az euró ismét 1,2025 frankra erősödött.

Az SNB továbbra is mindent megtesz, hogy az euróárfolyam-határt megvédje – mondta a jegybank szóvivője a Tagesanzeigernek. Ehhez korlátlan mennyiségű eszközt hajlandóak igénybe venni – tette hozzá. Arra a kérdésre viszont nem tudott válaszolni, hogy technikai hiba, vagy spekulációs támadás okozta a rövid távú, limit alatti árfolyamzuhanást (frankerősödést).

Elkésett pár perccel a közbeavatkozás?

A lapnak nyilatkozó elemzők inkább arra tippeltek, hogy technikai okokra vezethető vissza az árzuhanás, mivel nem minden piaci szereplőnek van közvetlen hozzáférése az SNB ajánlataihoz, így az interveniálás elkéshetett.

A svájci jegybank most közzétett márciusi jelentése szerint februárban a maginfláció mínusz 1,2 százalékra rúgott. Az alpesi országban már ötödik hónapja negatív a maginfláció, ami szintén összefüggésben lehet a nemzeti deviza erős voltával. (Erős deviza esetén olcsóbbak az importtermékek.)

Ha nincs könnyítés, maradjunk a biztonságnál

Abból ítélve, hogy a frankon kívül a dollár és a jen, a jelenlegi fő menedékdevizák is ütemesen erősödnek napok óta, a jelenség mögött nagy valószínűséggel az áll, hogy a kockázatkerülő magatartás erősödik. A folyamat akkor indult, amikor a hét elején a Fed környékéről olyan hírek érkeztek, mely szerint újabb mennyiségi könnyítés (quantitative easing, QE), azaz pénznyomtatás nem várható.

Az euró nálunk először 296 forintról reggel 295-re esett, majd 297 forintig ment fel, hogy azután ismét visszahulljon 296-ra. A dollár 226,70, a frank 246,60 forint volt.

További árfolyamok

"Everything Is Going Wrong In Europe Today"

Ma Európában minden rosszul megy – ezzel a címmel ír a helyzetről a Business Insider. Szerinte a legnagyobb csalódást a német ipari termelés adata okozta, amely a várakozások szerint 0,5 százalékkal kellett volna zsugorodjon egyik hónapról a másikra, ehelyett 1,3 százalékkal csökkent. Ráadásul a spanyol állampapír-hozamok december óta nem látott szintre emelkedtek, 13 bázisponttal 5,83 százalékra tegnap óta. A reggeli francia tíz éves kötvényaukción is szépen emelkedett a hozam, a márciusi 2,91 százalékról 2,98 százalékra.

Az európai tőzsdeindexek is szinte kivétel nélkül mínuszban jártak – az egyik kivétel a BUX volt, amely délben egy időre mínuszba is lesüllyedt, de a nap nagy részét szerény pluszban töltötte.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG