<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Elemzők szerint politikai nyomás, valamint eltérő termelői érdekek állhatnak az OPEC döntésének hátterében.

Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház makroelemzője elmondta: elképzelhető, hogy az olajkitermelési kvóta megtartása főként Oroszországnak szánt üzenet, mivel az alacsonyabb világpiaci olajárak gazdasági nehézséget okozhatnak az oroszoknak, így még az amerikai olajipar számára is kedvező a döntés, az átmeneti hátrány ellenére. Az OPEC tagországok viszont rendkívül olcsón termelik az olajat, ezért számukra még mindig profitábilis az iparág.

15 százalékkal eshet az üzemanyag

A nemzetközi olajárak további csökkenése a magyar piacon is megmutatkozik majd, a benzin ára akár további 10-15 százalékkal is csökkenhet az elkövetkező időszakban - mondta az elemző. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a piac a nyomásgyakorlás ellenére is, a kereslet-kínálat kiegyenlítődése által végül stabilizálódni fog.

Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője kifejtette: ugyan a piac 0,5-1 millió hordós csökkentésre számított, voltak tartásra szóló előrejelzések is. Úgy vélte, a döntés hátterében valószínűleg a termelők eltérő érdekei állnak.

Esik az orosz tőzsde, a rubel vergődik

Rosszul reagált az orosz piac az OPEC döntésére. A moszkvai értéktőzsdén a rubelben számított MICEX index 2,06 százalék mínuszban fejezte be a napot a szerdai záróértékhez képest. Eközben a rubel két százalékkal gyengült a dollárhoz képest, 1 dollárt 48,37 rubelen jegyeztek.

A szaúdiak kavarnak

Az AP amerikai hírügynökség által idézett szakértők szerint a termelés szinten tartása mögött az OPEC legerősebb és legnagyobb befolyással rendelkező tagja, Szaúd-Arábia mesterkedése állhat. Megfigyelők szerint a szaúdiak abban bíznak, hogy olyan alacsony szintre kerül a kőolaj ára, ami mellett már nem lehet nyereséggel palaolajat kitermelni. Ez pedig - legalábbis elvben - arra kényszerítheti a palaolaj kitermelőket, hogy leállítsák a bányászatot, ami viszont újraélesztené az OPEC egykori nagy befolyását az energiapiacon.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG