<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Két hetes csúcsára emelkedett délelőtt a szabadpiaci olajár. Ok pedig bőven van a háttérben. Az amerikai hurrikánszezon és a közel-keleti feszültség bármikor komolyabb áremelkedést okozhat akár hosszú távra is. Rövidtávon inkább a dollár gyengülése és az amerikai tartalékadatok támasztják az árfolyamot.

Csaknem két hetes csúcsára emelkedett a kőolaj ára a szabadpiacon. Az amerikai WTI könnyűolaj 92, a Brent megint 110 dollárra emelkedett. Az már napok óta látszik, hogy az olaj ára erős támaszt kapott alulról, részben a folyamatos közel-keleti feszültség, részben az induló hurrikánszezon miatt, de rövidtávon az általános hangulatjavulás és a dollár gyengülése is a drágulás irányába hat. Az alábbi ábrán az amerikai WTI könnyűolajfajta nyári mozgása látható.

Gyengülő dollár, javuló hangulat

Az olaj árát, mint a többi nyersanyag árfolyamát elsősorban a múlt hét óta általánosan javuló hangulat és a dollár gyengülése támasztja. A kínai kereslettel kapcsolatban most nem annyira erősek az aggodalmak, miután elég valószínűnek tűnik, hogy a kínai központi bank beavatkozik a lassulás megfékezése érdekében. Az EUR/USD emelkedése az 1,24-es szint környékére pedig azért emelik az árat, mert a dollárban jegyzett termékekre nő a fizikai megrendelés az amerikai deviza gyengülése miatt. Friss árfolyamok>>>

Az amerikai olajtartalékokkal kapcsolatos várakozások a hét elején hagyományosan mindig mozgatják az árfolyamot. A holnapi (szerdai) adatokkal kapcsolatban a legújabb várakozás most az, hogy a nyersolajtartalékok 1,6 millió hordóval csökkenhettek az elmúlt héten. A tartalékadatokat most azért is figyeli közelről a piac, mert kezdődik a hurrikánszezon az Egyesült Államokban, ami mindig bizonytalanná teszi a szállításokat és ami miatt bizonytalan a tartalékok feltöltése is.

Jön Ernesto

A legfrissebb időjárás előrejelzések szerint az Ernesto nevű trópusi vihar nemsokára hurrikánná fejlődik a Mexkói-öbölben, ezzel kezdetét is veszi a minden évben ilyen idő tájt kezdődő és ősz közepéig tartó hurrikánszezon. A legemlékezetesebb hurrikánszezon 2006-ban volt az Egyesült Államokban, amikor szeptember elején a Kathrina, majd a hónap végén a Rita nevű hurrikánok okoztak hatalmas pusztítást a térségben és bénították meg az olajtankerek forgalmát az öbölben.

Az Ernesto nevű vihar az előrejelzések szerint ma éjjel erősödhet hurrikánná és Belize északi résznek érintésével a Yucatán félszigeten vonulhat át. A Egyesült Államok területét a vihar várhatóan nem érinti, ugyanakkor erős pusztítást okozhat a Campeche-öbölben, ahol a legnagyobb állami mexikói olajcég, a Petroleos Mexicanos több kútja is van. Mexikó az Egyesült Államok harmadik legnagyobb olajszállítója, így az esetleges kiesés közvetlen hatással lehet a tartalékokra és ezen keresztül az árakra.


Forrás: Google Map

A Mexikói-öböl az olajszállítások szempontjából stratégiai szempontból alapvető fontosságú, ide futnak ugyanis be a közel-keleti és dél-amerikai szállítmányok és itt található a legtöbb finomító. Rossz időjárás esetén előfordul, hogy a hatalmas olajtankerek akár hetekig is vesztegelni kényszerülnek, gyomrukban a több százezer hordónyi nyersolajjal. Az időjárás jelentések emiatt közvetlenül hatással vannak a szabadpiaci olajárakra.

Tűzeset is emeli az árat

Komoly tűz volt mára virradóra a Chevron richmondi finomítójában, ami a legnagyobb egysége a cégnek Kaliforniában. A tüzet, amely a 4-es számú finomítóban keletkezett ugyan megfékezték, viszont leállították a többi egységet és evakuálták az egész finomítót – írja a Bloomberg magát megnevezni nem kívánó forrásra hivatkozva. A portál szerint az eset mindenképpen hatással lesz a nyersanyag-tartalékokra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló