<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Varga Mihály tájékoztatója után az euró 295 forintnál is olcsóbb volt a bankközi piacon. Brüsszel nem adott zöld jelzést, a befektetőket ez nem nagyon érdekelte.

"Hoztunk is ajándékot, meg nem is..."

A piac nem nagyon tudott mit kezdeni az Európai Bizottság mai jelentésével, konkrétumok abból ugyanis nem nagyon derültek ki, főleg ami a túlzottdeficit-eljárást illeti. Azt is mondhatnánk, hogy jó európai szokás szerint Brüsszel azt sem mondta, hogy kikerülhetünk, de azt sem, hogy szégyenpadon maradunk - a végleges döntést június 22-éb hozza meg a pénzügyminiszterek alkotta Ecofin.

A Bizottság javította téli prognózisát, ami valószínűleg arra is utal: elismerik az eddigi magyar kiigazító lépéseket és erőfeszítéseket, de a választások előtt mintha Brüsszel nem akarná feladni, hogy az eljáráson keresztül szorosan kövesse a magyar kormány lépéseit, és adott esetben szankciókat is életbe léptethessen.

A jelentés publikálása után nem volt hatása a forint árfolyamára, meglehet Olli Rehn ennek kapcsán arról beszélt: újabb lépésekre lesz szükség ahhoz, hogy eljárásból Magyarország kikerüljön (a biztos több országot is megnevezett, akik kikerülhetnek az EDP-ből, sőt, Spanyolország, Franciaország és Hollandia még haladékot is kapott a deficitcél elérésére). Egy órával az adatok publikálása után megindult az árfolyam: a reggeli 296 alatti szintekről a forint egészen 297,12-ig gyengült az euróval szemben.

Nem olyan rosszak a számok, megnyugodott a forint

EUR/HUF. További árfolyamok >>>1 EUR = 294,67 HUF

Varga Mihály 13 órakor tartott sajtótájékoztatója előtt már elkezdett korrigálni az árfolyam, mikor a miniszter beszélni kezdett már ismételten 296 forint alatt járt az euró jegyzése. A hazai deviza azóta csak tovább erősödött, már 295 alatt van az EUR/HUF árfolyamgrafikonja, jelenleg 294,67 forintot ér egy euró. A nemzetgazdasági miniszter sok konkrétumot nem említve azt mondta: Magyarország elkötelezett a 3 százalék alatti hiány tartásában, és ahogy eddig, ezután is képes lesz megtenni az ehhez szükséges lépéseket, ha úgy adódik. Varga azt mondta, "csomag" nem lesz, de a kormány "saját hatáskörben" tud még lépéseket tenni azért, hogy Brüsszelt megnyugtassa. Úgy tűnik, a befektetők hisznek Vargának. Bár, például Romániához hasonlóan, nem kerültünk ki az eljárás alól, az mindenképpen jó hír, hogy Brüsszel javította a növekedési prognózisokat, és a hiánypályát is korrigálta - pozitív irányba, hiszen eddig az idei évre sem várt 3 százalék alatti hiányt. A magyar hiányadat nem számít amúgy rossznak, ha a régiós országokat nézzük (még akkor sem, ha jövőre valamivel 3% felett lesz a deficit).

240, 60 forintot adnak a svájci frankért, a dollár pedig 225,88 forint a bankközi piacon.

Jó hírek miatt erősödik a dollárDélutáni makroadatok közlése után megtört az euró ereje a dollárral szemben. A közös európai devizát nem igazán viselte meg, hogy az Európai Bizottság ma megerősítette, elhúzódó kilábalásra számít az Unióban. A befektetőknek azonban megjött a kedve a zöld hasúhoz, miután kiderült, 2008 decembere óta nem tapasztalt alacsony szinten van az amerikai munkanélküliség. A dollár erősödésnek indult hirtelen, az EUR/USD kurzusa 1,31-es szintről 1,3040-re esett (a gyengébb euró miatt 295 felé korrigált a forint árfolyama is).
Nagyot esett a japán jen árfolyama is, az amerikai adatközlés előtt az USD/JPY jegyzése még 97,47 volt, most már azonban 99,10 és 99,20 között ingadozik a jegyzés.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos