<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Tolvajok 1,8 millió svájci frank értékű ezerfrankos bankjegyet loptak el a gyárból, ezek miatt most a nemzeti bank figyelmeztette a lakosságot. A bankók viszont még nem voltak teljesen készen, így komolyabb odafigyeléssel azonosíthatók.

Az Orell Füssli nevű gyártóüzemből 1,8 millió svájci frank, azaz nem egészen 1,5 millió euró értékben loptak el ezerfrankos bankjegyeket – tudósítottak róla német lapok. A lopás még egy évvel ezelőtt történt, de a Svájci Nemzeti Bank (SNB) most tett róla közzé felhívást. Eddig a nyomozás érdekei miatt, az ügyészséggel egyetértésben visszatartották az információkat.

A nyomda hibázott és fizet

Ebben leírják, miről ismerni meg a – nem teljesen kész szakaszban elemelt – alpesi bankókat. A pénzdarabok nem készek, de ez nem könnyen ismerhető fel. A bankjegyekről vagy hiányzik még a szériaszám, vagy pedig valahogy utólag vitték fel rá. Ezen kívül hiányzik egy sor apró préselésekkel felvitt 1000-es számjegy.

Aki ilyen bankjegyet talál, az nyugodtan eljuttathatja a hatóságoknak, mert ha kiderül, hogy ebből a szériából való, érvénytelen, és kártérítést fizetnek érte. Mivel a nyomda hibázott, megfizeti a károkat. Ezen az egyetlen helyen állítják elő a svájci bankjegyeket.

A maffia eszköze

Az ezerfrankos egyébként halványlila és Jacob Burckhardt (1818-1897) kultúrtörténész képe látható rajta – írja a német Wirtschaftswoche. Annak ellenére, hogy a hétköznapi forgalomban alig fordul elő – sok helyen el sem fogadják –, a svájci készpénzmennyiség 60 százalékát adja. Összesen 30 milliárd franknyi van belőle forgalomban.

Sokan ilyenben takarékoskodnak, autót vagy más ingóságokat vesznek vele, de azt gyanítják, hogy a maffia és a pénzmosás fontos eszköze is. Ezért az 500 eurós bankjegyhez hasonlóan évek óta folyik a vita arról, hogy ki kéne vonni a forgalomból. (Tudja Ön, hány kilót nyom egymillió dollár? - a Privátbankár tudósított róla.)

A londoni férfi

A német Die Welt szerint 2012 októberében két férfi Londonban próbált meg ilyen bankjegyeket átváltani, náluk 37 bankjegyet foglaltak le és letartóztatták majd elítélték őket. A szálakat azonban nem tudták tovább felgöngyölíteni, és az utóbbi időben újabb 17 darab bankjegy bukkant elő.

A gyárban időközben megszigorították a biztonsági előírásokat. (Az SNB közleményétől a bankjegyek biztonsági elemeihez is vezet link, angolul itt, németül itt olvasható.)

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló