Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az elmúlt másfél hétben csak úgy záporoztak a Magyarországgal kapcsolatos negatív hírek, mire a befektetők hirtelen el kezdték szeretni a forintot. Kéthetes csúcson a hazai deviza - de miért?

Hogy-hogy ilyen jó erőben van a forint?

Hiába a megszorító csomagok és a gazdaságpolitikai bizonytalanság (teljesítjük-e az idei hiánycélt?), a pénteki bejelentések után hétfőn csak a hazai részvénypiacon volt eladói nyomás, a forint erősödött, ez a meglepő tendencia pedig ma is folytatódott. A magyar fizetőeszköz az euró ellenében a 280-as szintet kóstolgatta ma, ami azt jelenti, hogy a forint két hete nem volt ilyen jó erőben.

Az euró forintárfolyama. Forrás: Privátbankár Dealbook

 Egy dollárért 219 forintot kérnek a bankközi devizapiacon, a svájci frank jegyzése 233,19 szemben a két nappal ezelőtti 235 forint feletti szinttel. Az euró ma folyamatosan erősödni tudott a dollárral szemben, a reggeli 1,27 alatti szintről egészen 1,2816-ig, ami a 200 napos mozgóátlag felett van már.

 

Az euró dollárárfolyama. Forrás: Privátbankár Dealbook

 A pénteki bejelentésekkel együtt már 850 milliárd forintra rúg a kormány megszorítócsomagja, londoni elemzők szerint Magyarország egyike a legkockázatosabb országoknak, az IMF-megállapodás egyre távolabb, Budapest sem számít már rá, hogy idén összejön - a befektetők pedig egyszerre csak elkezdik szeretni a forintot. Miért is?

 

A carry trade kora?
"A magyar eszközök erősen carry-instrumentumok – a kamatkülönbözet miatt válnak keresetté, vagy éppen nem. Most éppen jól működik a világban a carry trade; a volatilitás alacsony, kisebb a kockázata, hogy az esetleges árfolyamváltozásokon, a felárak tágulásán keresztül veszteséget szenved el a befektető. Egy nyugodt kamatkülönbözetbe beleülni nagyon jó üzlet" - interjúnk Orbán Gáborral, az Aegon Alapkezelő kötvényüzletágának vezetőjével. >>>

A globális piacon tapasztalható hozamszegény környezetben a 6,25%-os magyar alapkamat és a viszonylag magas forintos pénzpiaci kamatlábak még mindig nagyon jó környezetet biztosítanak a carry trade számára - magyarázta kérdésünkre Pálffy Gergely, a Buda-Cash elemzője. A fejlett piacok irányadó kamatai mind nulla közeliek, így a befektetők gyakorlatilag nem foglalkoznak a belföldi, gazdaságpolitikai eseményekkel.

Ez állhat annak a hátterében, hogy a forint jóformán sem a kedvezőtlen IMF-kommentárra, sem a Fitch meglebegtetett felülvizsgálatára, sem pedig a Bank of America-Merril Lynch véleményére ("el kell kerülni Magyarországot") nem mozdult, meg sem érezte a sok negatív véleményt: az elmúlt másfél hétben a 285-ös szintről 281 alá süllyedt a jegyzés. A hozaméhség az, ami a befektetőket a forint piacára tereli - mondja Pálffy.

Meddig tarthat ki a hazai deviza ereje?

"Előbb-utóbb a szemét kiborul a szekrényből" - mondja a Buda-Cash elemzője arra a kérdésünkre, visszavonulót fújhatnak-e a befektetők a hazai deviza piacáról. Ha a nemzetközi hangulat negatívra vált, a hozamvadászok is inkább a kockázatkerülés felé fordulnak és nélkülözni fogják a forintot. "De egyelőre még a kamatprémium miatt nagyon erős tud lenni a forint" - így Pálffy.

Az elemző szerint a befektetők inkább az európai helyzetet fogják figyelni, mint az amerikait, a fiscal cliff ugyanis egyelőre elkerülhetőnek látszik. Európában Spanyolország és Görögország helyzete indíthatja be inkább a félelmeket, főleg utóbbi, ahonnan ma sem érkeztek jó hírek. A görög hitelcsomag kérdéseben az IMF és az Európai Bizottság között is vannak feszültségek, de az európai finanszírozók sem tudnak egy platformra lépni, Németország csak jövő vasárnap állhat elő megoldásai javaslataival, Berlinben is nagy viták folynak arról, hogyan lehetne megoldani a görög adósságválságot (ismét szükséges-e annak egy részének elengedése, amit a Valutaalap is szorgalmaz).

"Nem látunk rá esélyt, hogy 2-3 hónapos időtávon tiszta vizet öntenének a pohárba a felek a görög adósságprobléma rendezésében. Ez az a probléma, ami olyan szinten eszkalálódhat, hogy középtávon a befektetők kedvét is lehúzhatja" - mondja a Buda-Cash elemzője.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.