1p
A szokásosnál néhány órával korábban kezdődik a következő hét a nemzetközi devizapiacokon. Miután a májusi választások után nem sikerült egyik politikai erőnek sem kormányképes többséget kialakítania Görögországban, vasárnap újabb választásokat tartanak - a tét azonban jóval túlmutat a görög parlamenten, az egész eurózóna jövője múlik az eredményeken.

Egyből semmi

A májusi választásokon a korábban kormányzó két nagyobb párt, az Új Demokrácia (ND) és a szocialista PASZOK mellett öt olyan párt került a görög parlamentbe, amelyek elutasítják a megszorításokat - márpedig ezeket szabta feltételül az államcsőd elkerüléséhez szükséges pénzügyi segítségért cserébe az EU és az IMF. Mivel azonban egyik politikai erő sem kapott elegendő voksot ahhoz, hogy önállóan vagy valamely szövetségesével kormányt alakíthasson, így az államfő új választásokat írt ki június 17-ére.

Előzetes elemzői vélemények szerint ha sikerül az újabb parlamenti választást úgy beállítani, hogy az egyben szavazás Görögország további euróövezeti tagságáról is, akkor a külső pénzügyi segélyprogramot és az ahhoz járuló reformfeltételek teljesítését támogató két nagy párt, az Új Demokrácia és a PASZOK több mandátumhoz juthat, tekintettel arra, hogy a görögök háromnegyede változatlanul az eurótagságot pártolja. Egyértelmű azonban annak a kockázata, hogy az új választásokon sem születik egyértelmű eredmény, és ennek nyomán az euróövezeti vezetők úgy dönthetnek, hogy visszavonják a segélyprogramot és "kiszorítják" Görögországot a valutaunióból.

6 órakor indulhat a haddelhadd

Leegyszerűsítve: a választáson a mentőcsomag mellett álló Új Demokrácia és a PASZOK harcol számos olyan párttal, akik visszautasítják a mentőcsomag feltételéül szabott megszorításokat. Ez utóbbiak közül a radikális baloldali Sziriza a legnagyobb erő.

Magyar idő szerint délután 6 órakor zárnak a szavazófülkék, az első úgynevezett exit poll eredményeket ekkor teszik közzé - ekkor pedig a piacokon eldördül a startpisztoly, és az eredmények függvényében a mennybe vagy a pokolba juthat az euró (magával húzva-rántva mindent, amit csak ér).

Ha az ND és a PASZOK az exit poll eredmények alapján összesen 40 százalékot meghaladó eredményt ér el, az azt jelenti, hogy megvan a szükséges többség a kormányátalakításhoz, nyernek a nemzetközi mentőcsomag feltételeit elfogadó erők, a megfelelő parlamenti többség birtokában jöhetnek a szükséges megszorítások, Görögország minden bizonnyal az eurózóna tagja marad, ennek megfelelően az euró komolyan kitörhet a devizapiacon - ez markáns forinterősödéssel is együtt járhat.

Ha az ND és a PASZOK közös eredménye az előzetes becslések alapján 35-40 százalék között mozog, az még az euró szempontjából kedvező tartományt jelenti, ekkor ugyanis a koalíció várhatóan meg tud alakulni.

Hétfő reggelig is rághatjuk a körmünket

Ha az exit poll eredmények alapján 32-35 százalék közé lesz tehető az ND és a PASZOK eredménye, akkor már nagyon bizonytalan a választás kimenetele, így a piacoknak meg kell várniuk a pontos eredményeket. A májusi választások lehetnek iránymutatóak a menetrenddel kapcsolatban, akkor az alábbiak szerint zajlottak az események (magyar idő szerint):

  • 20:40 - érkezni kezdtek az első hivatalos eredmények
  • 23:00 - eredményközlés 37 százalékos feldolgozottság mellett
  • 00:43 (hétfő hajnal) - eredmények 61 százalékos feldolgozottság mellett
  • 7:17 (hétfő reggel) - eredmények 99 százalékos feldolgozottság mellett

Ha az exit poll eredmények alapján 32 százalék alatt lesz az ND és a PASZOK teljesítménye, az azt jelentheti, hogy újra gondot okozhat a kormányalakítás Görögországban, tovább növelve ezzel a bizonytalanságot.

Ha a Sziriza győzelmét hozza a vasárnapi választás, nagy valószínűséggel megszorítás-ellenes koalíció alakul - ez lenne a legrosszabb forgatókönyv az euró számára, első reakcióként az árfolyam várhatóan beszakad, agresszív eladások indulnak be a piacon.

Ha az exit poll eredmények, az alacsony feldolgozottság melletti eredmények alapján nem egyértelmű a kimenetel, komoly turbulencia várható a piacokon, percről percre változhat a szélirány, ahogy érkeznek a hírek - érdemes lesz tehát folyamatosan követni az eseményeket - ebben természetesen a Privátbankár is segítségükre lesz.

Választási matek: 3 százalékos küszöb, 50 bónuszpont

A görög parlamentben 300 képviselő ül, tehát 151 helyet kell megszereznie a politikai erőknek a többséghez. Az a párt, amelyik a legtöbb szavazatot szerzi, 50 plusz helyet kap a parlamentben, és hivatalos államfői felkérést a kormányalakításra.

Az 50 "bónusz" hellyel együtt a megmaradó 250 helyből 101-et kell megszerezni a többség biztosításához a nyertes pártnak. Ez szavazatokra lefordítva  nagyjából 40 százalékot jelent. Ennél azonban valamivel kevesebbel is meg lehet szerezni a parlamenti többséget: a 3 százalék alatti eredményt elérő pártok ugyanis nem kapnak egyetlen parlamenti mandátumot sem (a rájuk érkezett szavazatok pedig "elvesznek"). Májusban a szavazatok 19 százaléka 25 olyan párt között oszlott meg, akik így nem jutottak be a parlamentbe - így elég lett volna a szavazatok 32,4 százaléka a többség biztosításához (ez a 81 százalék 40 százaléka). Az ND és a PASZOK erről épphogy lemaradt, 32,1 százalékot szerzett, ami a szükséges 151 helyett 149 mandátumhoz volt elég.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG