<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy ideje nem titok: a nyugdíjreform lényegéről lemondott a kormányzat. Az egyéni számlák bevezetésével két és fél éve szenvednek, most 1,3 milliárdos pályázatot írtak ki rá, egy külsős partner talán képes lesz összehozni a dolgot jövő nyárig.

A magánnyugdíjpénztárakról szóló törvény 2013. január 1-jétől hatályos rendelkezései alapján már nem a PSZÁF-hoz tartoznak év elejétől a magánnyugdíjpénztári tagok adatai, a jogalkotó a törvény hatályba lépése után 10 nappal eszmélt, az egyéni számlák kezelését végül az Országos Nyugdíjfolyósító Főigazgatóság (ONYF) kapta meg.

Hol van a nyugdíjreform?Elvileg a főigazgatóságra várt az a feladat, hogy kialakítsa az egyéni nyugdíjszámlák rendszerét, ami csak technikai újdonság lenne a társadalombiztosításban, a nyugdíjrendszer működésének alapját nem érinti. Úgy tűnik, a feladat túl nagy falat az ONYF-nek. Az NFÜ honlapján ugyanis pályázati felhívás jelent meg, uniós regionális és költségvetési forrásokból 1,3 milliárd forintból építenék ki az egyéni számlás rendszert, ehhez keres az állam partnert.

Matolcsy megígérte, Varga már nem emlékezett rá

Kérdéses nyugdíjforintok: nem kaptunk vissza mindent, ami járt volna?

Az egykori nyugdíjpénztári tagok nem kaptak vissza minden pénzt, ami nekik járt volna, az ombudsman szerint ez alkotmányos alapjogot sért. Az NGM máshogy látja: szerintük méltányos volt a vagyonátadás, például az adókedvezményt sem kérték vissza. Az állam pont azokat hozta hátrányos helyzetbe, akik plusz pénzt tettek volna félre a nyugdíjas éveikre. Utánajártunk mi lett a tagdíj-kiegészítések hozamával, úgy néz ki ezt a pénzt bukták azok a pénztártagok, akiknek járt volna.
Tovább >>>

A nyugdíjrendszerben kialakítandó egyéni számlás rendszer bevezetését 2010. november 24-én maga Matolcsy György, akkori gazdasági miniszter jelentette be. Két hónapja, április elején utódja, Varga Mihály már arról beszélt az ATV műsorában, hogy a kormánynak erre vonatkozó ígérete nem volt. A két gazdasági miniszter egyébként nem is ugyanarról beszél.

Matolcsy György még a svéd modellhez hasonló rendszer bevezetését vizionálta, erre amúgy több tanulmányt is bekéretett a szaktárca akkor. Ennek lényege, hogy az állam mindenki befizetését nyilvántartja, és később ennek alapján fizet majd nyugdíjat. Míg a jelenlegi felosztó-kirovó rendszerben a járulékfizetők befizetéséből állják a mostani kifizetéseket, a rendszerben tulajdonképpen nincs tartalék. Az első elképzelés szerint az egykori magánnyugdíjpénztári tagok számláján például megjelent volna az az összeg is, amit eddig pénztáruknak befizettek (a reálhozam nem, hiszen azt felvehették). Az eredeti javaslat szépen el kezdett felpuhulni, ahogy az idő múlt, később pedig felmerült, hogy inkább a német pontrendszert kellene átvenni - ennek is az a lényege, hogy az állam számon tartja az egyéni befizetéseket.Ehhez képest 2012 végére az "egyéni számla" kifejezés már csupán egy technikai újítást jelentett - legalább is a kormányzati kommunikáció szintjén. Ezek szerint az ONYF-nél bármely járulékfizető lekövetheti befizetéseit. Tavasszal az erőforrás-minisztérium fáradozott rajta, hogy egyértelműsítse, az egykori nyugdíjpénztári forintok semmilyen egyéni számlán nem jelennek meg, mint akkori közleményükben fogalmaztak: "a nyugdíjtörvény 2012. július 16-án elfogadott módosításának lényege, hogy nem változik a nyugdíjrendszer". Így állt a reform két és fél év után. Januárban a szaktárca a Privátbankárt arról tájékoztatta, hogy az egykori tagok korábbi befizetéseikkel szemben "semmilyen követeléssel nem élhetnek". Ezek után jelentették be: jönnek az egyéni számlák. Csak nem úgy.

Nem akar összejönni a fapados változat sem

Az áprilisban napvilágot látó "fapados" változat szerint ugyanis csak a 2012. december 31-e utáni befizetések lesznek egyelőre lekérdezhetőek az ONYF-től (egyelőre nem egyértelmű, hogy mi lesz a pénztári forintok jóváírásával, Varga szerint ez ugyanis nem indokolt, Rogán Antal szerint viszont amit megígértek, végrehajtják). Az informatikai feladvány tehát az volt, hogy minél hamarabb alakítsa ki azt a rendszert a főigazgatóság, ahol a járulékfizetők fél évre visszamenőleg kutakodhatnak. Úgy tűnik, ez sem jött össze.

A rendszernek az eredeti forgatókönyv szerint már működnie kellene. Ehelyett a most kiírt pályázati felhívásban az szerepel, hogy legkésőbb jövő év június 30-áig kell felállítani a rendszert. Ez azt jelenti, hogy a végül teljesen súlytalanná alakított, 2010-ben nagy lendülettel elkezdett nyugdíjreform véghez viteléhez egy kormányzati ciklus is kevés lesz. Holott most már látszik, nem olyan nagy feladatról van szó. A nyugdíjpénztári forintokat az állam elvonta, a rendszerből ez a 3000 milliárdnyi puffer kikerült, a felosztó-kirovó rendszer korrekcióját ugyan végig vitte a kormányzat, hogy biztosítsa a nyugdíjrendszer rövid távú fenntarthatóságát, de a kétharmados kormánytöbbség is kevés volt hozzá - úgy tűnik - hogy a nyugdíjrendszer előtt álló kihívásokat hosszú távon kezelni képes reformokat vigyen végig a kabinet. Jelenlegi állás szerint a nyugdíjügyet vivő gazdasági valamint erőforrás tárca két és fél éve egy informatikai problémát próbál megoldani.

Több millió dokumentumot néztek át eddig

A pályázat szerint az ONYF olyan partnert keres, aki kiépíti a járulékfizetők adatbázisát, az informatikai rendszernek alapján vezetik majd az egyéni számlákat és állapítják meg nyugdíjakat a jövőben. Az adatbázisnak a NAV adatszolgáltatására kell kapcsolódnia, a fejlesztés elején innen kérik majd le az adatokat. Az informatikai fejlesztésnek képesnek kell arra lennie, hogy alkalmazhassák akkor is, hogy ha majd életbe lépnek a nyugdíjrendszer további átalakításai. Az elmúlt 3 évet tekintve ez a kitétel lesz a legnehezebb a pályázók számára... A nyertest az ONYF amúgy egyfordulós pályáztatás után nevezi majd meg.

Eddig sem ültek karba tett kézzel az ONYF-nél, már megkezdték az adatok feldolgozását, a különböző adathordozókon szereplő információkat egy közös adatbázisba rakják össze és digitalizálják, az elmúlt fél évben az 1955-1959 között születettek anyagaival már végeztek is. Több mint 16 millió dokumentumot vizsgáltak át emiatt.Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Mi is védhetjük adatainkat az interneten, ha tudatosabban vásárolunk
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 18:18
Az e-kereskedelem veszélyeire is figyelmeztet az Állami Számvevőszék.
Személyes pénzügyek Jó hírt kaptak az Ausztriában dolgozó magyarok 
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 14:04
Nem kaphatnak kevesebb szociális ellátást a migráns munkavállalók.
Személyes pénzügyek Kié lesz a Facebook-profilom, ha meghalok? Mi lesz a bitcoinjaimmal?
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 13:34
Bonyolult és részleteiben még nem szabályozott a digitális javak átörökítése, pedig rohamos terjedésük miatt egyre fontosabbá válik, mi lesz a sorsuk halálunk után. Ezt mutatja, hogy már a hagyatéki eljárásokban is egyre gyakrabban jelennek meg a kriptopénzek, a közösségimédia-profilok vagy a felhőben tárolt dokumentumok. Kevesen tudják ugyanakkor, hogy megfelelő szabályozás, rendelkezés híján a kriptojavakhoz való hozzáférés az örökösök számára kérdésessé válhat, vagy hogy a techóriások csak saját, egyedi szabályaik alapján engednek hozzáférést az arra jogosultaknak az elhunytak adataihoz. Míg például a Facebookon az elhunyt üzeneteit nem láthatják, addig a Google-nál akár az összes levelet elolvashatják, és az ott tárolt dokumentumokat is letölthetik az erre feljogosított személyek - derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara összeállításából.
Személyes pénzügyek Lecsengőben a babaváró hitel
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 07:37
A Bank360 index alapján a lakossági hitelkereslet még nem érte el a válság előtti szintet 2021-ben. A babaváró kölcsön iránti érdeklődés egyre süllyedve mélypontjára ért decemberben.
Személyes pénzügyek Csúcson az áremelkedés - mennyit segít, ha visszaárazzuk a farhátat? A hét videója
Izsó Márton - Gáspár András | 2022. január 14. 19:21
Innen szép nyerni: az egyik legfontosabb inflációs mutató 20 éves csúcsra emelkedett, a Privátbankár Árkosár-indexe 15 éve nem látott szinten jár - mennyit segít, ha néhány alapélelmiszer árát visszaállítják az októberi szintre?
Személyes pénzügyek Százezreket spórolhat, aki előrehozza a személyi kölcsön felvételt
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 10:44
Egyre több banknál kapcsolják be a kamatrakétákat a személyi kölcsönöknél is, nem ritka a 2 százalékpontot meghaladó kamatemelkedés. A money.hu szakértői szerint megfontolandó a hitelfelvétel előrehozatala azoknak, akik az év során kölcsönből terveznek valamilyen beruházást – százezreket spórolhatnak.
Személyes pénzügyek A zöld hitel éve lehet 2022
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 09:46
A kamatemelkedések nagy nyertese lehet 2022-ben a kedvezményes zöld hitel, mert aki ezt fel tudja venni az új lakásához vagy házához, az sokkal olcsóbban juthat kölcsönhöz. A bankoknál már az októberi indulás óta nő az érdeklődés, és a folyósítások még csak az idén indulnak be igazán.
Személyes pénzügyek Lakásfelújítás, lakásvásárlás: változtak a támogatási feltételek, több határidő is lejár idén
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 12:42
Január elsejétől számos ponton megváltoztak a kormányzati otthonteremtési támogatások igénylésének és felhasználhatóságnak feltételei. Az elsősorban a CSOK-ot és lakásfelújítási támogatást érintő változások mellett azonban több véghatáridő is közeleg 2022-ben.
Személyes pénzügyek Ezért fagyaszthatták be Orbán Viktorék az élelmiszerárakat - durva áremelkedés történt
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. január 13. 05:38
Az új évben is folytatódik a masszív áremelkedési trend az élelmiszereknél: a Privátbankár.hu legfrissebb Árkosár-felmérésének adatai szerint újabb csúcsra értek az árak a hipermarketekben, és az áremelkedés tempója is rekordott döntött. Az egyik áruházban pedig egy furcsa árcímkét is találtunk. Nem sokkal cikkünk publikálása előtt jött a hír: a kormány 6 termék esetében befagyasztja az élelmiszerárakat - már értjük, miért.
Személyes pénzügyek Mennyit spórolhatunk Orbán Viktor bejelentésével? Itt vannak az első számok
Gáspár András | 2022. január 12. 18:35
A Privátbankár Árkosár-felmérés eredményei alapján megbecsültük, mennyivel kell lejjebb vinniük az árakat februártól az üzleteknek. 4 és 26 százalék közötti áremelést törölhet el a kormány az első számításaink szerint, de van olyan termék, ami olcsóbb lett október óta, ezért egyelőre nem sok értelme van a bejelentett intézkedésnek - ez persze később még változhat.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló