3p
A bérek idén 13 százalékkal emelkednek, a nyugdíjakat várhatóan legalább három százalékkal emelik majd, talán jobban is, de a bérekhez fogható mértékben semmiképpen sem. Nem mondhatjuk, hogy a hazai nyugdíjak nagyon magasak, de az biztos, hogy a bérekre már nagyon ráfért az emelkedés.

Jövőre várhatóan legalább három százalékos nyugdíjemelés lesz Magyarországon a politikusok nyilatkozatai szerint, eközben viszont a bruttó és nettó bérek emelkedését egyaránt 13 százalék körülire becsülik. Azt jelenti-e ez, hogy csúnyán lemaradnak a nyugdíjak, és valamiféle igazságtalanság alakul ki?

Nem biztos, a helyzet inkább az, hogy a bérek voltak eddig kegyetlenül elmaradva nemhogy az európai átlagtól, de már egyes kelet-közép-európai országoktól is, mint Csehország. Nyugat-Európához képest pedig még inkább ordító volt az elmaradás, ami a magyar munkaerő elvándorlásának fő oka.

Bruttó vagy nettó, nem mindegy

Ezt illusztrálja például az úgynevezett helyettesítési ráta: az, hogy a nyugdíjasok hány százalékát kapják a még keresők bérének. A mutatót sajnos a bruttó bérből számolják, amely nem túl reális, tekintve, hogy nálunk még rengeteg adó és járulék lejön belőle (majdnem pontosan a harmada, ha gyermekkedvezményt nem kap az illető).

Eszerint Magyarország 67 százalékos helyettesítési rátával Franciaország után a második legjobb nyugdíjat fizette volna tavaly, persze csak a bérekhez viszonyítva. (Pár országnak nincs meg a tavalyi adata, mint Luxemburg, Írország, Olaszország.) Csak hát mivel nálunk a nyugdíj nem adózik, a bér meg keményen, ez az adat nem reális.

Kiszámoltuk magunk is

A legutolsó adatok szerint júniusban Magyarországon az átlagnyugdíj 124 278 forint volt, az átlagos nettó kereset pedig családi kedvezmény nélkül 197 700 forint, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 205 500 forint. Ebből 63 százalékos helyettesítési ráta adódott. Így valamivel kevésbé lógunk ki az európai átlagból, de még mindig viszonylag magas nyugdíjat mutat a fizetésekhez képest.

Keresel annyit, mint egy nyugdíjas?

Ezt persze csak akkor tudnánk biztosan, ha a többi országnál is tudnánk nettó fizetéssel és átlagnyugdíjjal számolni. Egy biztos: a magyar nyugdíjak, átszámolva átlagosan alig 400 euró, semmiképpen sem tűnnek magasnak. A fizetések tűnnek rettentően alacsonynak, sokan keresnek keveset, kevesen keresnek sokat, sok bér a nyugdíjak szintjén mozog.

A nemzetközi statisztikában szereplő 67 százalékos”helyettesítési ráta” az idén lehet, hogy 60 százalék alá fog esni a bérek gyors, és a nyugdíjak lassabb emelkedése miatt. Erre azonban már nagy szükség volt. Talán a jövőben már nem vándorolnak ki annyian, mint az elmúlt években, és talán lesz lesz, aki a jövőbeli nyugdíjakat megtermeli.

Van másik

Holnapi cikkünkben megnézzük, mennyire reális átlagbérrel számolni? Nem lehet, hogy az torz, a csúcsfizetések nagyon felé viszik az átlagot? Nem inkább sokan keresnek keveset, és kevesen sokat? Nincs jobb mutató a bérek mérésére? De van, meg fogjuk vizsgálni.

(A helyettesítési hányadosról írja a KSH: „A mutatót a 65–74 éves korcsoport medián egyéni bruttó nyugdíjának és az 50–59 éves korcsoport medián bruttó keresetének hányadosaként határozták meg, amelybe nem tartoznak bele az egyéb társadalmi juttatások”. A mutató tehát nem számol adókkal – egyes országokban a magasabb nyugdíjakat is megadóztatják –, egyéb szociális támogatásokkal, kedvezményekkel, ártámogatásokkal stb.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Néhány banánhéj, amin elcsúszhatnak a városi CSOK-ot igénylők
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 12:46
Akik igénybe akarják venni a Babaváró hitelt még az idei feltételekkel vagy a városi CSOK-ot, azoknak már csak egy hónapjuk maradt, hogy benyújtsák az igényléshez szükséges dokumentációt és szerződést kössenek.
Személyes pénzügyek Jó hír a kölcsönt felvevőknek: januártól csökken a hitelek maximális díja
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 11:46
A jegybank legutóbbi kamatvágásának már meglesz a hatása a THM-plafonra is: január elsejétől 35,5 százalékra csökken a személyi kölcsönöknél a maximális teljes hiteldíj mutató, a hitelkártyák esetén pedig éppen 50 százalék fölött marad ez az érték.
Személyes pénzügyek 6 dolog, amit nem tudnak a bankbetétek
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 19:11
Sok ember számára a bankbetétek hosszú ideig az egyik legbiztonságosabb befektetést jelentették a pénz tárolására. Azonban a bankbetétek korlátai manapság egyre inkább jelentkeznek, amelyeket érdemes figyelembe vennie annak, aki hosszú távú, biztos befektetési lehetőséget keres. A csökkenésnek indult kamatok és a kormányzati intézkedések hatására azonban egyre nehezebb hosszú távra pénzügyi célokat elérni a bankbetétekkel. Mi hát a megoldás?
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis: teljes a döntő mezőnye!
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 17:11
Megvan a 20 legjobb csapat: kiderült, kik vehetnek részt a Privátbankár.hu által szervezett pénzügyi tudatossági diákverseny döntőjében.
Személyes pénzügyek Havi tízezrekkel tehető most olcsóbbá a meglévő lakáshitel
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 10:58
Érdemes számolgatni és utánajárni azoknak, akik a kamatplafon előtt vettek fel hitelt, elképzelhető, hogy sokkal kisebb törlesztőket is fizethetnének.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis: ezek a csapatok jutottak a döntőbe
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 11:55
Folytatódott a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny 2. fordulója.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 ősz, 2. forduló - NagyÁgyúk
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 07:01
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a NagyÁgyúk csapatnak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 ősz, 2. forduló 5. nap
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés vármegyei és budapesti csapatoknak!
Személyes pénzügyek CSOK Plusz: nagyon nem lesz mindegy, melyik bankhoz megyünk
Privátbankár.hu | 2023. november 19. 11:43
Akár százezres tételt jelentő különbségek is lehetnek a különböző ajánlatok között
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis: a döntős csapatok fele már megvan
Privátbankár.hu | 2023. november 17. 16:11
Tolna, Nógrád, Pest és Heves vármegyei diákok mérhették össze tudásukat a verseny második körének harmadik versenynapján.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG