TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A bérek idén 13 százalékkal emelkednek, a nyugdíjakat várhatóan legalább három százalékkal emelik majd, talán jobban is, de a bérekhez fogható mértékben semmiképpen sem. Nem mondhatjuk, hogy a hazai nyugdíjak nagyon magasak, de az biztos, hogy a bérekre már nagyon ráfért az emelkedés.

Jövőre várhatóan legalább három százalékos nyugdíjemelés lesz Magyarországon a politikusok nyilatkozatai szerint, eközben viszont a bruttó és nettó bérek emelkedését egyaránt 13 százalék körülire becsülik. Azt jelenti-e ez, hogy csúnyán lemaradnak a nyugdíjak, és valamiféle igazságtalanság alakul ki?

Nem biztos, a helyzet inkább az, hogy a bérek voltak eddig kegyetlenül elmaradva nemhogy az európai átlagtól, de már egyes kelet-közép-európai országoktól is, mint Csehország. Nyugat-Európához képest pedig még inkább ordító volt az elmaradás, ami a magyar munkaerő elvándorlásának fő oka.

Bruttó vagy nettó, nem mindegy

Ezt illusztrálja például az úgynevezett helyettesítési ráta: az, hogy a nyugdíjasok hány százalékát kapják a még keresők bérének. A mutatót sajnos a bruttó bérből számolják, amely nem túl reális, tekintve, hogy nálunk még rengeteg adó és járulék lejön belőle (majdnem pontosan a harmada, ha gyermekkedvezményt nem kap az illető).

Eszerint Magyarország 67 százalékos helyettesítési rátával Franciaország után a második legjobb nyugdíjat fizette volna tavaly, persze csak a bérekhez viszonyítva. (Pár országnak nincs meg a tavalyi adata, mint Luxemburg, Írország, Olaszország.) Csak hát mivel nálunk a nyugdíj nem adózik, a bér meg keményen, ez az adat nem reális.

Kiszámoltuk magunk is

A legutolsó adatok szerint júniusban Magyarországon az átlagnyugdíj 124 278 forint volt, az átlagos nettó kereset pedig családi kedvezmény nélkül 197 700 forint, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 205 500 forint. Ebből 63 százalékos helyettesítési ráta adódott. Így valamivel kevésbé lógunk ki az európai átlagból, de még mindig viszonylag magas nyugdíjat mutat a fizetésekhez képest.

Keresel annyit, mint egy nyugdíjas?

Ezt persze csak akkor tudnánk biztosan, ha a többi országnál is tudnánk nettó fizetéssel és átlagnyugdíjjal számolni. Egy biztos: a magyar nyugdíjak, átszámolva átlagosan alig 400 euró, semmiképpen sem tűnnek magasnak. A fizetések tűnnek rettentően alacsonynak, sokan keresnek keveset, kevesen keresnek sokat, sok bér a nyugdíjak szintjén mozog.

A nemzetközi statisztikában szereplő 67 százalékos”helyettesítési ráta” az idén lehet, hogy 60 százalék alá fog esni a bérek gyors, és a nyugdíjak lassabb emelkedése miatt. Erre azonban már nagy szükség volt. Talán a jövőben már nem vándorolnak ki annyian, mint az elmúlt években, és talán lesz lesz, aki a jövőbeli nyugdíjakat megtermeli.

Van másik

Holnapi cikkünkben megnézzük, mennyire reális átlagbérrel számolni? Nem lehet, hogy az torz, a csúcsfizetések nagyon felé viszik az átlagot? Nem inkább sokan keresnek keveset, és kevesen sokat? Nincs jobb mutató a bérek mérésére? De van, meg fogjuk vizsgálni.

(A helyettesítési hányadosról írja a KSH: „A mutatót a 65–74 éves korcsoport medián egyéni bruttó nyugdíjának és az 50–59 éves korcsoport medián bruttó keresetének hányadosaként határozták meg, amelybe nem tartoznak bele az egyéb társadalmi juttatások”. A mutató tehát nem számol adókkal – egyes országokban a magasabb nyugdíjakat is megadóztatják –, egyéb szociális támogatásokkal, kedvezményekkel, ártámogatásokkal stb.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
Friss
hírlevél