<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Hogyan érdemes tanulni? Hogyan vigyázzunk pénzünkre, hogyan kerüljük el a csalárd befektetési ajánlatokat? Miért botorság nem felvenni a Diákhitelt, és miért éri meg feltétlenül továbbtanulni? – erről volt szó a Privátbankár Diákfórumán.

Digitális bennszülötteknek, Z generációnak hívják a mai egyetemistákat, akik szinte születésüktől fogva a számítógéppel, tablettel vagy okostelefonnal ismerkedtek. Olyan információk érik őket, amelyek az idősebb generációkat még nem, óriási mennyiségű adat jut el hozzájuk. Meg kell viszont tanulni különbséget tenni a valós és a hamis információk között – mondta Barcsa Lajos debreceni alpolgármester a Privátbankár Pénzügyi Tudatosság Diákfórum 2019 rendezvényén Debrecenben.

Pető Károly professzor, a Debreceni Egyetem dékánja szerint sok paraméter alapján ez az egyetem az ország legnagyobb egyeteme, Gazdaságtudományi Kara pedig szintén a legnagyobb a maga nemében az országban. A pénzügyi tudatosság oktatása tehát különösen fontos, nem véletlen, hogy eddig innét jelentkeztek legtöbben a Diákfórum rendezvénysorozatra. Az egyetem célja professzionális pénzügyi szakembereket képezni.

A tanár egy remek eszköz arra, hogy kapjunk egy tudást, amit majd használni tudunk. De hogy hogyan használjuk ezt fel és váljunk sikeressé, azt saját magunkban kell megtalálni. A saját érdeklődésünket magunknak kell fenntartani – mondta Lantos Mihály tanulásmódszertan-oktató a Lépéselőny Intézettől.

Hogyan tanuljunk?

Hat éves korunkig automatikusan használjuk a tanulás ösztönét, amikor használjuk fantáziánkat, kreativitásunkat. Az óvodások képesek teljes átéléssel, átszellemülten hallgatni a mesét, benne vannak a mesében, nemcsak hallgatják azt. Elképzelik magukat a mese kellős közepén.

A magolás tévút, a tanuló csak annyit ért belőle, mint egy halandzsaversből, és hamar újra el is felejti. Ezért a bal agyféltekénk, amely a racionális gondolkodásért felelős, nem túl hatékony tanulási eszköz. A jobb agyféltekénk viszont játékos, humoros, művészi, kreatív tevékenységekért, az álmodozásért, érzelmekért, képzeletért felelős.

A humort könnyebb megtanulni

A jobb agyféltekénk a fantázia, játék, humor segítségével játékosan, szórakozva tudunk tanulni, ami sokkal jobban megmarad. A bal agyféltekénk segít megérteni a külvilágból érkező információkat, a jobb agyféltekénk ennek szórakoztató elsajátításában jeleskedik. “A hülyeséget tényleg előbb megjegyezzük” – mondta az előadó.

Az elmetérképezés egy speciális jegyzetelési forma, amely során színek, különböző formák segítségével, például színes ceruzával rajzolva rögzítjük az információinkat. Jobban fenntartható a saját érdeklődésünk, érdekesebb lesz az óra és könnyebb lesz az elmondottakra emlékezni. Mivel nemcsak hideg szavak és információk, hanem színek, formák, képek is segítenek a rögzítésben

Alig figyelünk befektetéseinkre

Szinte mindegy, milyen szuperszámítógépeink vagy egyéb technikai felszerelésünk van. A lényeg, hogy keressük meg a megfelelő információkat az interneten, és ha lehet, nézzük róla képeket, amelyekkel sokkal jobban rögzül az információ, élménnyé válik a tanulás.

“Embertelen bank” címmel automatizált, de emberközpontú jövőbeli modern bankfiókokról beszélt Balla Attila István, az Erste Bank régióigazgatója. Az átlagember évente 90 percet tölt el befektetései kezelésével, saját pénzügyeivel, sokkal kevesebbet, mint bármely más tevékenységgel.

Húsz évig szinte semmi sem történt

Szinte semmi nem történt 1995 és 2015 között a bankfiókokban, ugyanúgy várták a közelmúltban is az asztaloknál az ügyintézők az ügyfeleket, mint régen. Annak ellenére sem volt nagy fejlődés, hogy megjelentek az okostelefonok, és lehetett már telefonon, e-mailen, interneten ügyeket intézni. Ez inkább csak a kommunikációs csatornák számát növelte meg – mondta Balla.

Hogyan fog kinézni a jövő bankfiókja? Az első, 1969-ben Angliában felállított ATM (pénzkiadó automata) még csak egyfajta speciális csekket tudott beváltani, semmi másra nem volt alkalmas. A mai, interaktív ATM-eknél befizetni is lehet, átutalást indítani, mobiltelefont feltölteni, akár segítséget is lehet kérni.

Nagy köteg készpénz hétvégenként

A mesterséges intelligencia jegyében az első chatbot két hónapja működik az Erste Banknál, amelyet alig lehet megkülönböztetni az élő embertől. Videótanácsadást is lehet kérni, a tabletes bankolás is terjedőben van.

Idén június 1-el elindul az azonnali átutalási rendszer, öt másodpercen belül bármely számláról bármely számlára, éjjel-nappal, szombaton és vasárnap is lehet majd átutalást indítani. Az ingatlan-adásvételek mintegy ötven százaléka például ma hétvégén történik, a bankok zárva tartása miatt általában nagy köteg készpénzzel.

Automata ügyintézésre felkészülni

A jövő bankfiókjának ügyféltere önkiszolgáló automaták sorából állhat, ügyintézői pultok nélkül. Ezt kényelmes, modern tárgyaló szobák egészítik ki a személyes tárgyalások lebonyolításához.

A fejlesztések nem öncélúak: a jövő fizetési módjai biztonságosabbak, olcsóbbak, kényelmesebbek, egyszerűek kell legyenek, és elterjedtek, széles körben használatosak – mondta el Sebők Ádám Archibald, az MKB üzletfejlesztési vezetője.

A kártya biztonságosabb

Magyarországon 2017-ben 600 millió fizikai és 100 millió online bankkártya-tranzakciót végeztek, 4100+900 milliárd forint értékben. Az országban 137 ezer elfogadóhely (POS-terminál) van, az online elfogadóhelyeket megszámolni sem lehet. Az érintéssel működő Paypass vagy Paywave nevű rendszerek is egyre elterjedtebbek.

A bankkártya önmagában is biztonságosabb, mint a készpénz. Sok visszaélés esetén, ha gyorsan bejelentjük, és nem voltunk kifejezetten gondatlanok, megtérítik a kárunkat. Más esetekben lehetséges, hogy biometrikus azonosítással lehessen csak a kártyával vásárolni – mondta el a szakember.

Jön az AFR

A jövő egyik fizetési módja, az AFR (Azonnali Fizetési Rendszer) egy QR-kód beolvasásával online vásárlásra, fizikai elfogadóhelyeken, kiérkező szerelők kifizetésére, magánszemélyek közötti pénzküldésre (pl. Facebook, Vatera), időkritikus (sürgős) tranzakciók lebonyolítására lesz alkalmas.

A mintegy 15 éve az állam által létrehozott Diákhitel Központ Zrt. nem nyereségorientált, csak annyi díjat számítunk fel, amennyi az önfenntartáshoz szükséges – mondta el Chornitzer Péter, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgató-helyettese. A diákhitel “befektetés magadba”, ez a legfontosabb üzenet – tette hozzá.

Bolondság nem felvenni

Ha valaki nem tudja a tanulmányait finanszírozni, vagy csak annyi túlmunkával tudná, ami már a tanulás rovására megy, akkor bolondság nem felvenni a hitelt – mondja a szakember. Nem banki termék, a bankok nem véletlenül nem kínálnak ilyet. A törlesztőrészlet a későbbi jövedelem bizonyos százalékában maximált.

A tapasztalatok szerint hacsak valaki nem betegszik meg súlyosan, vagy nem marad ki az iskolából, a törlesztés nem szokott problémát jelenteni. Nincsen jövedelemvizsgálat, hitelelbírálás, kezes és egyéb megkötés, bárki felveheti

Duplán fizetik a master szintet

A Diákhitel 1 szabad felhasználású konstrukció, aminek összegét diák bankszámlájára utalják. Félévente 350, öt hónapon keresztül havi 70 ezer forint lehet a maximuma. Ha viszont külföldön tanul valaki, a dupláját is lehet igényelni. A kamata jelenleg 2,2 százalék, ilyen olcsó finanszírozási forma nincsen a pénzpiacon.

A Diákhitel 2 tandíjköteles diákoknak való, akik önköltséges képzést fizetnek. Kamata nulla százalék, csak a tőkét kell visszafizetni. A mesterképzést végzett szakemberek bruttó fizetése mintegy kétszerese a középiskolát végzetteknek, így a Diákhitel felvétele a tanulmányok elvégzéséhez az egyik legjobb befektetés.

Hét év alatt vissza szokták fizetni

Nem érdemes tehát azért nem felvenni, mert valaki fél az eladósodástól – hangzott el. A diákok átlagosan 7,3 év alatt fizetik vissza a hitelt, de van, akik 3-4, van, aki tíz év alatt.

A Diákhitel 1-et 360 ezer, a nemrég indult Diákhitel 2-t 30 ezer diák vette fel. Mintegy felük nyilatkozott úgy, hogy enélkül nem tudták volna befejezni a tanulmányaikat. A Diákhitel Központ honlapján ki lehet számolni, hogy mennyi pénzre van szüksége a diáknak a megélhetéshez. Utazási költségek, mobiltelefon és sok más kiadással képes a rendszer kalkulálni, érdemes használni – mondta Chornitzer Péter.

Engedély nélkül bűncselekmény

A hitelt teljesen elektronikusan, papírmentesen is fel lehet venni, ügyfélkapus hozzáférés segítségével, gyorsan. De használható a hagyományos papíros igénylési forma is.

Engedély nélkül semmilyen pénzügyi tevékenységet nem szabad végezni, ha valaki mégis azt teszi, az általában bűncselekménynek minősül – mondta el Simonyi Tamás, az MNB tőkepiaci és piacfelügyeleti igazgatóságának munkatársa. Az engedély nélküli szolgáltatók általában hatalmas hozamígéretekkel csábítják el az ügyfeleket, és az elcsalt pénzből nagyon jól megfizetett ügynököket alkalmaznak.

Így lehet megismerni őket

Általában valamely híres cég nevéhez nagyon hasonló elnevezéssel  próbálnak bizalmat ébreszteni a csalók. Semmiféle felügyeleti szerv és hatóság nem ellenőrzi őket, így nem védi a fogyasztókat. Semmiféle garancia nincs a termékeikre senkitől.

Nagyon sokszor offshore helyekről, egzotikus szigeteken bejegyzett társaságokon keresztül működnek. Igyekeznek slágertermékeket találni, amiket éppen nagyon keresnek az emberek, az utóbbi időben például gyakran kriprodevizákat kínáltak. Gyakran tőkeáttételes termékeket árulnak, amelyek komoly veszteséget képesek okozni az embereknek.

Fehér lista, feketelista

Az emberek szeretnek jóhiszeműek lenni, ha egy kedves ismerősünk ad tippet, és az túl szép, akkor az aligha lehet igaz – hangzott el. Az MNB is üzemeltet egy weboldalt, ahol meg lehet nézni, hogy egy adott társaság jogosul-t Magyarországon pénzügyi műveletek végzésére. (Egy másikat, egyfajta feketelistát pedig a gyanús, engedély nélkül működő pénzügyi vállalkozásokról – a szerk.)

Persze nemcsak a pénzügyek terén, hanem az élet összes területén előfordulhatnak csalások. Például autóvásárlásnál, lakásvásárlásnál. Mindig nézzük utána, mi is az, amit vásárolni akarunk, és kitől, megbízható-e az adott eladó vagy az adott termék, információ – mondta el az MNB szakembere.

Amivel el lehet helyezkedni

A pénzügyi területek, a kereskedelem, vendéglátás oktatásáról is beszéltek az előadáson. Nem nagyon tudunk olyan hallgatóról, aki pénzügyi-számviteli végzettséggel ne tudott volna elhelyezkedni – mondta Dajnoki Krisztina, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar intézetének igazgatója.

A rendezvény a Pallas Athéné Domus Educationis Alapítvány támogatásával valósult meg.

Személyes pénzügyek Van egy jó hírünk, ha önkéntes nyugdíjkasszában van a pénze
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 13:04
Javultak a hozamok, ez segítette az emelkedést.
Személyes pénzügyek Az euróváltásra készülők legszebb álmai valósulnak meg
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 07:24
Az euró továbbra is a 370-es szint alatt cserél gazdát a hazai bankközi devizapiacon.
Személyes pénzügyek Végre van egy mutató, amiben rávertünk a régióra!
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 14:47
Az idén külföldi nyaralásra induló magyarok 83 százaléka a helyszínen is bankkártyával, okostelefonnal vagy okosórával tervez fizetni.
Személyes pénzügyek OTP: inkább a fiatalok kérnek szakmai segítségek lakáshitelük igénylése során
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 10:33
A hazai lakosság túlnyomó többsége úgy gondolja, hogy tudatosan tervezi meg a hitelfelvételt, amikor lakásvásárlásra vagy otthona felújítására készül, de nem elhanyagolható azoknak az aránya sem, akik bizonytalankodnak, és nehezen hozzák meg a döntéseket. Az OTP Bank és otpotthon.hu megbízásából készült országos reprezentatív kutatás eredménye azt mutatja, hogy a finanszírozási lehetőségek önálló feltérképezése mellett sokakat a hitelezéssel foglalkozó ügynökök, banki szakemberek segítettek át a nehézségeken. A tapasztalatok birtokában, utólag azt is sokan beismerik, hogy ha újra belevágnának, néhány dologra jobban odafigyelnének.
Személyes pénzügyek A budapestieknek jóval drágább lesz az autózás - vidéken most jobban járnak az autósok
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 09:53
Nyílik az olló a budapesti és a vidéki KGFB-díjak között, de mindenhol érezhető a személyautósok számára a drágulás.
Személyes pénzügyek Nem akarja látni, mennyit kérnek egy lángosért egy budapesti strandon
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 09:22
Tavalyhoz képest is megdöbbentő a drágulás.
Személyes pénzügyek Ha van még egy ingatlanja, olcsóbbá teheti a lakáshitelét is!
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 10:45
Bár a lakáshitel-felvételnél jellemzően kötelező 20 százalék saját erővel rendelkezni, abban az esetben erre nem feltétlenül van szükség, ha egy másik ingatlant pótfedezetként von be az igénylő, és az egyébként meglévő önrészt pedig magas, két számjegyű hozamot nyújtó állampapírba fekteti. Egy ilyen megoldással jelentősen csökkenthető a lakáshitel összköltsége. 
Személyes pénzügyek Otthonteremtési támogatást igényelne? A szakértő szerint kérjen segítséget a szakértőktől
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 11:21
Az otthonteremtési támogatások - Babaváró hitel, csok és falusi csok - igénylésének feltételei idén változtak, érdemes szakértő segítségét kérni a lehetőségek maximális kihasználása érdekében - hívta fel a figyelmet a Duna House ingatlanközvetítő az MTI-nek pénteken eljuttatott közleményében.
Személyes pénzügyek Mégsem kedd éjfél az adóbevallás határideje - újabb közleményt adott ki a NAV
Privátbankár.hu | 2023. május 23. 16:31
A hétfői határidőt először keddig tolták ki, de most még egy napot kaptak az adófizetők.
Személyes pénzügyek Babavárót szeretne? Itt vannak a bankok akciói!
Privátbankár.hu | 2023. május 23. 08:04
Akár több mint négyhavi törlesztőrészletnek megfelelő összeget is adnak pluszban a bankok a babaváró hitelt igénylő ügyfeleknek, de így sincs tolongás a kamatmentes kölcsönért. A program indulása óta megtöbbszörözték az ajándékpénzt. Van, ahol már 200 ezer forintot ér egy hitelszerződés.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG