5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Változtak a nyugdíjba vonulási szabályok Ausztriában, könnyebb lesz idő előtt nyugdíjba menni. Ez csökkentheti az aktívak számát, növelheti a munkaerő-keresletet. A nyugdíjak emelése is infláció feletti lesz, mindkét intézkedést “választási cukorkának” tartják. Németországban elhalasztották a döntést az alapnyugdíj bevezetéséről.
(Fotó: depositphotos.com)

Ausztriában elfogadtak egy törvénymódosítást, amelynek értelmében megkönnyítik a korkedvezményes nyugdíjazást. Eddig a férfiak közül aki 65 éves koránál előbb, legkorábban 62 évesen nyugdíjba akart menni, az megtehette, de csak a nyugdíját csökkentő levonásokkal. Ezek elérhették a nyugdíj 15,3 százalékát.

A jövő év januárjától azonban azok, akik legalább 45 éves szolgálati viszonnyal rendelkeznek, levonások nélkül mehetnek majd nyugdíjba, már 62 évesen. (Ez most csak a férfiakat érinti, a nők eleve korábban mehetnek nyugdíjba, már 60 éves kortól.)

A Der Standard egy patinás bécsi vendéglőt említ, ahonnét három pincér is ki szeretné használni a lehetőséget, hogy korábban nyugdíjba mehessen. “A hely elveszíti velük a lelkének egy részét is. Ezzel egyenesen a nyugdíj felé irányítanak olyanokat, akik még tovább dolgoznának” – panaszkodott az üzletvezető.

45 év elég volt

A Wiener Zeitung a nyugdíjreform fellazításáról beszél, és – egy korábbi választási évhez hasonlóan – a tegnapi előrehozott választásokkal magyarázza a hirtelen elfogadott új nyugdíjszabályt. Emlékeztetnek rá, hogy a szocialista SPÖ régi követeléséről van szó, amit a “45 év elég volt” szlogennel népszerűsítettek. Ezt azonban most más pártok is támogatták.

Az új, levonások nélküli korkedvezményes nyugdíj egyes becslések szerint csak 50-70 millió euróba kerül majd évente. Az ÖVP viszont 400 millió euróról beszélt a Der Standard szerint, a Pénzügyminisztérium pedig 500 millióról. A legalább 45 szolgálati év után nyugdíjba vonulók átlagos nyugdíja így 2553 euróról 2921 euróra (mintegy 976 ezer forintra) emelkedik.

Újabb cukorka a nyugdíjasoknak

Ráadásul, szintén a választás elé időzítve, augusztus végén elfogadták a jövő évi nyugdíjemelés mértékét is. Elvileg a 2,0 százalékos inflációt kellett volna az emelésben érvényesíteni, ez azonban csak a magasabb nyugdíjakra lesz érvényes.

Az 1115 eurónál csekélyebb nyugdíjak emelése a kormány döntése szerint 2,6 százalékos lesz, a közepes nyugdíjak is infláció felett nőnek majd. A rossz nyelvek “választási cukorkáról” (a választás előtt a nyugdíjasoknak adott ajándékról) beszéltek már akkor is. Az országban tegnap, vasárnap előrehozott választásokat tartottak.

55-ből 20 a költségvetésből jön

Kell-e egyáltalán nyugdíjreform Ausztriában? – tette fel a kérdést a Der Standard a főbb pártok politikusainak. Úgy tűnik, a nagyobb pártok alapvetően elegendőnek tartják a korábbi reformokat és finanszírozhatónak a rendszert.

A kisebb, ellenzéki pártok inkább kritizálják, például a sok kedvezmény, korkedvezmény miatt. Vagy azért, mert 55 milliárdnyi ausztriai nyugdíjkiadásból már 20 milliárdot az államkasszából kell betolni. (Egyébként más országokhoz hasonlóan, mint Németország vagy Magyarország.)

Irigykedő német nyugdíjasok

A nyugdíjakért az osztrákokat egyébként sokan irigylik, még a németek is. Amint az említett, közel egymillió forintos átlagnyugdíj-értéken is látszik, az osztrák nyugdíj alapvetően magas. Igaz, ehhez magasabb járulékfizetés (és költségvetési hozzájárulás) is tartozik.

Németországban pénteken összeült a kormánykoalíció egy bizottsága, hogy a tervezett alapnyugdíjról (Grundrente) értekezzen, ami a koalíciós szerződésben szerepel. A döntést végül október 11-re halasztották, úgy tűnik, még mindig komoly ellentétek vannak a partnerek között.

Eltértek a szerződéstől?

A Der Spiegel gordiuszi csomóhoz hasonlítja a problémakört. Az alapnyugdíjat azok kapnák, akik nyugdíja alacsony, de a szolgálati viszonyuk meghalad egy bizonyos szintet. Ettől az időskori szegénység kockázatának csökkenését várják. (Erről itt is írtunk.)

A koalíciós szerződésben az van, hogy ezt rászorultsági alapon, az anyagi helyzet figyelembe vételével ítélnék oda, nem automatikusan. Hubertus Heil szocialista munkaügyi miniszter azonban olyan javaslatot terjesztett elő, amely a rászorultsági vizsgálattól eltekint. Ez a kereszténydemokrata partner erős ellenállásába ütközik.

Német nyugdíjcukorka is lesz?

A lehetséges kompromisszum egyik útja, ha a jövedelmet figyelembe veszik ugyan, de a vagyont nem. Ha tehát például valakinek nagy háza van, de nem adja ki, akkor ettől nem esik el az alapnyugdíjtól.

Úgy tűnik, a német politikusok is hajlamosak választási kampányfogásnak használni a nyugdíjemelést. Erre utal a Frankfurter Allgemeine Zeitung cikke, amely azt írja, hogy technikai okokból 2020-ban magas, 2021-ben viszont szerény nyugdíjemelés várható.

A nyugdíj-jojó

Márpedig 2021 éppen megint választási év lesz, a német nyugdíjat hagyományosan július elejétől emelik. Most a német politikusok, az illetékes Munkaügyi Minisztérium szakértőivel azon tanakodnak, hogyan lehetne megelőzni ezt a “nyugdíj-jojót”, a nyugdíjak emelését kiegyensúlyozottabbá tenni.

Amint az osztrák Kurier megjegyzi: Ausztriában majdnem kétmillió ember, a lakosság 22 százaléka nyugdíjas. Ők ráadásul sokkal nagyobb arányban mennek szavazni, mint más korosztályok tagjai.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Fel kell emelni a nyugdíjkorhatárt?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 17:32
A korábbi gyakorlattal szemben az éves nyugdíjemeléseket a bérnövekedések helyett az inflációhoz kötötték. A probléma ezzel a rendszerrel, hogy a bérek hosszútávon a világ minden országában az inflációnál jobban emelkednek. Ennek következtében a korábban megszerzett inflációkövető nyugdíjak elértéktelenednek az új nyugdíjakhoz képest. A másik problémát a nők 40 év munka utáni nyugdíjlehetősége jelenti. Időközben ugyanis megemelkedett a nők nyugdíjkorhatára, így egyre nagyobb kedvezményt és költségvetési kiadást jelent a 40 év utáni nyugdíjba vonulás. Itt várhatóan az lesz a megoldás, hogy a 40 évet felemelik 43-ra. Jövőre újra választások. A lapcsoportunkhoz, a Klasszis Médiához tartozó Piac és Profit Nyugdíjszerviz című műsorának szakértői biztosak abban, hogy lesz újabb nyugdíjas-kényeztetés, ami újabb terhet jelent majd a költségvetésnek.
Személyes pénzügyek Megint csalók próbálkoznak Matolcsy Györgyék nevében
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 10:53
Nem szabad elhinni csak úgy, amit a telefonban mondanak, újra próbálkoznak az MNB nevében is kicsalni adatainkat.
Személyes pénzügyek Eltáthatja a száját, ha megnézi a pénzváltók friss árfolyamait
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 07:16
Nem sűrűn fordul elő, hogy szinte ugyanannyit ér a forint az euróval szemben most, mint pénteken.
Személyes pénzügyek Elképesztő, milyen telefonszámról próbálják átverni az OTP nevében a gyanútlanokat
Csabai Károly | 2023. szeptember 14. 15:08
A csalók sajátos trükkökhöz folyamodnak.
Személyes pénzügyek Lesz-e választási pénzeső jövőre a nyugdíjasoknak? - Újra itt a Nyugdíjszerviz
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 12. 14:24
Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal, egy kihagyhatatlan műsor, amelynek témája előbb-utóbb mindenkit érint.
Személyes pénzügyek Valamivel jobb kedve lehet, ha most szánja rá magát euróváltásra
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 11. 06:52
Hétfő reggel magasabban nyitott a forint, mint ahol pénteken zárt.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2023 ősz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 10. 10:52
Regisztráció az október 4-i online találkozóra. 
Személyes pénzügyek SZÉP kártya: az infláció ellen is segít?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 8. 11:21
Növekedtek a költések, rengetegen vásárolnak SZÉP kártyával élelmiszert.
Személyes pénzügyek Az állam zsebébe vándorolnak a magyar bankbetétek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 8. 09:53
Közel az egyenlítés: sikeresen csatornázta át a kormány a megtakarításokat, de a szocho nem vált be annyira, mint talán remélték.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - Sikeres jelentkezés!
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 7. 14:23
A jelentkezésedet sikeresen megerősítetted, regisztrációd sikeres!
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG