<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Némelyik az orchideát utánozza, van, amelyik a rózsát, a harmadik a pipacsot, a negyedik a flamingóvirágot – de ez csupán csel: valójában mind tulipán. A Világjáró ezúttal a világ legnagyobb virágoskertjében, a hollandiai Keukenhofban járt, ahol éppen húsvétkor ér csúcsára a tulipánszezon.

Hollandia, mint tudjuk, virágnagyhatalom. A tőzsdén adják-veszik a palánták, hagymák tonnáit, amelyek hűtőkamionokban és repülőgépeken villámgyorsan eljutnak a világ minden országába, köztük hozzánk. A magyar virágboltok árualapjának nagy része is a fapapucsok és a szélmalmok országából érkezik. Holott termeszthetnék mindezt nálunk is – de ez már egy másik történet.

A virág Hollandiában nem ünnepi kellék, hanem része a mindennapoknak.

Nemcsak szupermarketekben kapni csokrokat, de szinte mindenütt. A háziasszonyok soha nem térnek haza virág nélkül a piacról, az árak számukra különösen alacsonyak, de még a magyar pénztárcának sem túl drágák.

Tulipán és szélmalom: a Keukenhof-kert a hollandiai Lisse városa mellett. Fotó: Depositphotos
Tulipán és szélmalom: a Keukenhof-kert a hollandiai Lisse városa mellett. Fotó: Depositphotos

Nincs olyan egyszerű lakás vagy ház, amely előtt ne díszelegne aprócska kert. Ezen nem lepődtem meg első hollandiai látogatásom során, azon viszont igen, hogy az utcáról egyenesen a földszinti lakásba lehet belépni.

A patyolattiszta üvegablakokon se rács, se roló, se függöny: mindenki előtt főznek a konyhában vagy éppen üldögélnek a nappaliban a nyugdíjasok, és tévét néznek, a gyalogosok szeme láttára. A bejárati ajtó előtti parányi virágoskertek tulipánnal, hortenziával, nárcisszal hirdetik a hűvös tavasz közeledtét.

És persze senki sem szedi ki más palántáit.

Ajándék Isztambulból

A holland tulipánmánia néhány évszázaddal ezelőtt a világ legkülönlegesebb tőzsdei krachját hozta el: a spekulációs őrületre 1636 és 1637 között került sor.

Az egész úgy kezdődött, hogy Bécs isztambuli nagykövete 1593-ban egy tucatnyi tulipánhagymát adott ajándékba a leideni botanikus kert igazgatójának. A virág később a polgárság és az egyszerű nép körében is elterjedt, bár nem volt egyszerű szaporítani. Mivel nagy volt rá a kereslet, a tulipánhagymákért sok pénzt elkértek és hamarosan a tőzsdén is megjelentek.

Először csak a szakértők adták-vették, majd felbukkantak a spekulánsok, míg végül már mindenki tulipánt szeretett volna venni. A holland emberek azért tették pénzzé mindenüket, hogy hagymákba fektessék azt, gyors meggazdagodást remélve.

Mivel hatalmas volt irántuk a kereslet, áruk jelentősen megnövekedett. Egy-egy különleges darabért óriási összeget fizettek. Például a legdrágább, Semper Augustus nevű virághagyma 5500 holland guldent ért. Egy ugyancsak ritka Viceroy (Viseroij) hagyma értéke 2500 gulden volt, amiért a tulajdonosa 4 tonna búzát, 8 tonna rozst, 4 hízott marhát és disznót, 8 juhot, 500 liter bort, 950 liter sört, 2 tonna vajat, 500 kilogramm sajtot, egy ágyat, egy teljes öltözet ruhát, valamint egy ezüst ivókupát kapott cserébe.

A külföldi befektetők miatt sok pénz áramlott Hollandiába, ami az alapvető élelmiszerek, az ingatlanok és más cikkek árát is felverte. Bár a hajdani láz idővel alábbhagyott, a tulipán ma is Hollandia egyik jelképe és fontos exportcikke.

Keukenhof, a gigantikus virágoskert

Ha igazi ritkaságokban akarunk gyönyörködni, Keukenhofba kell elmennünk. A parkot egy 15. századi vadászterületen alakították ki, később többször is gazdát cserélt. A 19. században Van Pallandt báró Jan David Zocher kertépítészt és fiát bízta meg a tervezéssel.

Keukenhof, a természet idillje. Fotó: Depositphotos
Keukenhof, a természet idillje. Fotó: Depositphotos

A mai formában létező hatalmas ültetvényt 1949-ben hívta életre a város akkori polgármestere azzal a céllal, hogy a hollandiai és európai virágtermelők bemutathassák termékeiket, illetve növeljék az exportot.

Időközben Keukenhof a legismertebb holland turistavonzó látványosság lett. Már egyenesen az amszterdami reptérről indulnak ide buszok, a buszjegy árával kombinált belépőjegyet is lehet venni. Csúcsszezonban 50 ezren léphetnek be naponta a kapun, ezt automata számolja. Ha úgy vélik, hogy megtelt a kert, akkor egy darabig több látogató nem jöhet be, akkor sem, ha mondjuk Japánból repült a Schipholra.

Képzeljünk el egy óriási parkot, ahol tulipánhagymák millióit ültetik el. Persze számítógép vezérli a tervezést, minden évben más alakzatot, színvilágot alkotva. Az összkép egy szezonon belül is változik attól függően, milyen ütemben hervadnak el a ma már egyébként nem pár napos virágzásra megalkotott szépségek.

Amelyik kókadozik, azt rögtön pótolják friss palántával.

Óriási alakzatok és pici ágyások egyaránt megtalálhatók itt. Több száz féle hibridet tenyésztettek már ki az évek folyamán, elképesztő színárnyalatokban és formákban, a hatalmas, telt fejűektől az apró, szinte a földön futó, csíkos levelű fajtákig.

De nem csak tulipánok millióiban gyönyörködhetünk: a kert más részeibe több százezer kék és fehér fürtös gyöngyikét, bordó, fehér, rózsaszín jácintot és vagy 30 fajta nárciszt ültetnek ki. Az idén május 14-ig tartanak nyitva, addig mindennap ugyanolyan látványosnak kell lenni az élménynek, hogy a látogató ne csalódjon.

Van, aki minden tavasszal ideutazik, hogy megcsodálja a legújabb hibrideket – ezek többségét híres emberekről nevezik el, Einsteintől Céline Dionig –, valamint gyönyörködjön az elképesztően gazdag, beltéri amarillisz- és orchidea-kiállításban.

Csónakkal vagy sétálva

A hatalmas park egyben kedvelt családi program. A gyerekek egész nap a játszótéren szórakoznak, és az állatsimogatónak is élénk a látogatottsága. Különösen sok a japán turista, akik nemcsak fényképeznek, de nagyon sokat vásárolnak is. De magyar szót is hallottam az ágyások között sétálva.

Az ajándékboltok és virághagyma-üzletek élénk forgalmat bonyolítanak le, büfék és kávézók tucatjai várják a megpihenni vágyó turistát. Naponta sok százezer fotó készül a virágokról és persze az ágyások között sétáló turistákról, akik a világ minden tájára elviszik e páratlan kert hírét.

Mindez erősíti az országimázst, egyben pedig a holland virágipar marketing-nagyágyúja.

Nem hiányoznak a padok, a kis hidak, a keskeny csatornák, a dekorációs célú szélmalmok sem.  A park vezetői pedig mindig új élményeken törik a fejüket. A tulipánágyásokat és a tipikus holland tájat Keukenhof körül egy elektromos meghajtású csónakban is meg lehet tekinteni: a hajókirándulás 45 percet vesz igénybe, miközben fülhallgatókon mesélik el a holland tulipánok vadregényes történetét.

Sokan jelentkeznek a „szárazföldi” vezetett túrákra is, amelyek 60 percesek és nem olcsók. A szakma legtekintélyesebb tudorai a séta közben mindent elmesélnek a park történelméről, a különféle ültetési technikákról, az inspirációs-meditációs kertekről, a szélmalomról és a szobrokról, valamint kommentálják a minden héten változó, különleges virágbemutatókat.

Tudja, mi az a virágzás-előrejelzés?

Keukenhof engem nemcsak színpompás virágözönével hódított meg, hanem a profi élménycsokorral és főleg a figyelmes, mindenre kiterjedő szolgáltatási kínálattal.

Az például természetes, hogy a számos étterem mindegyike felkészül a vega, vegán és mentes ételeket fogyasztókra, mindenütt feltüntetik az allergén összetevőket, a Jacoba's Kitchen az Oranje Nassau Pavilonban pedig csak vegetáriánus fogásokat kínál. Az éttermekben egyébként csak kártyával lehet fizetni – a készpénz nemcsak e tulipánbirodalomban veszít jelentőségéből, de egész Hollandiában.

A parkot tömegközlekedéssel nagyszerűen meg lehet közelíteni, a közelben pedig természetesen szállodák is működnek. Sok ezren biciklivel érkeznek, amely itt nemzeti közlekedési eszköz. Ha mégis autóval közelítjük meg a hatalmas tulipánmezőket, jó tudni, hogy az elektromos töltőállomások léte magától értetődő. És a mozgássérültek is élvezhetik a színpompás virágözönt, a számukra fenntartott mosdók használatáért nem kell elkérni semmilyen kulcsot  (mint sok helyütt Magyarországon), patyolattiszták, és csak azok használják, akik jogosultak rá.

A park honlapja pedig mindig közli a legfrissebb híreket, afféle virágzás-előrejelzés gyanánt.

Május elején például már figyelmeztetnek rá, hogy még nyílnak a késői tulipánok és színpompás a park, de a melegebb időjárás miatt egyes fajták befejezték a virágzást.

Ugyanakkor kárpótlásként felhívják a figyelmet, hogy három pavilon gyönyörű virágbemutatóval és több száz különböző fajtával várja a látogatókat.

A Világjáró többi cikke itt érhető el.

Szubjektív "Már nem csak a pedagógusokért, hanem a nemzetünkért jövök ki" - a hétfői tüntetésen forgattunk
Izsó Márton - Kormos Olga | 2023. június 6. 10:31
A diákok és szimpatizánsok tegnap a státusztörvény árnyékában pedagógusnapi kiállással ünnepelték tanáraikat. Az Oktogontól a Belügyminisztériumig vonult a tömeg, s mi arról kérdeztük a résztvevőket, miért érezték úgy, hogy ma itt kell lenniük, gondolták-e valaha, hogy egyszer így ünnepeljük a pedagógusokat, s hogy mit köszönhetnek nekik. 
Szubjektív Talán jobb lesz azoknak, akiknek nehezebb az anyagi helyzete - vásárlók a kötelező bolti akcióról
Izsó Márton - Vég Márton | 2023. június 3. 11:27
Június 1-én indult a kormányzatilag előírt kötelező akciózás a nagyobb boltokban, a kormány most éppen ettől várja az infláció csökkenését. Mit gondolnak erről az emberek? Kiderül a videóból.
Szubjektív Szűzanya és sziklavár – egy ódon város Portugáliában
Szarvas György | 2023. június 3. 05:48
Veszprém felkötheti a gatyáját, ha versenyre kíván kelni Európa kulturális fővárosaként Guimarãessel. A portugál település különösebb erőfeszítések nélkül tudta megrendezni 2013-ban a kulturális fesztivált, mivel minden „kellék” rendelkezésére állt a sikerhez. A Világjáró ezúttal az itthon alig ismert észak-portugáliai városkában nézett körbe.
Szubjektív A nap képe: kedves gesztus a Puskás Arénában – nem, nem verték szét Budapestet a szurkolók
Wéber Balázs | 2023. június 1. 11:51
Bár csapata elvesztette az EL-döntőt, egy Roma-drukker mégis boldogan távozhatott a Puskás Arénából. Az olasz és spanyol szurkolók – a híresztelésekkel ellentétben – nem kapták szét a várost, hanem ünnepet varázsoltak az eseményből.
Szubjektív Pozsonyi anziksz: Warhol-festmények és a szerencsét hozó Csumil
Elek Lenke | 2023. május 27. 06:01
Nekem már mindörökre Andy Warhol (született Andrej Varchola) fog Pozsonyhoz kötődni, jóllehet, a világ leghíresebb amerikai pop art művésze már Pittsburgh-ben született. A ruszin gyökerekkel bíró Warhol-család felmenői a Mezőlaborc melletti Mikón éltek. Ma már Pozsony is sajátjaként dicsekszik a Marylin Monroe-t és a Campbell leveskonzervet világhírűvé tevő alkotóval. A Világjáró ezúttal Szlovákia fővárosának ismert és talán kevésbé ismert arcait mutatja be.
Szubjektív „A hidat azért építették, hogy közlekedjenek rajta” – a Lánchídról kérdeztük a fővárosiakat
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2023. május 20. 11:39
Politikai viták kereszttüzébe került a Lánchíd autós forgalmának kérdése: radikálisan eltér egymástól a kormányzat és a főváros vezetésének álláspontja. Budapest különböző pontjain kérdeztük meg a fővárosiakat, ők visszaengednék-e a személyautókat a dunai átkelőre. Videó.
Szubjektív Koppenhága, a legmediterránabb északi főváros
Kormos Olga | 2023. május 20. 05:49
A sztori, hogy amikor elutazunk Skandinávia egyik hűvösen tartózkodónak gondolt fővárosába, és a várakozásaink totális ellentétével találkozunk. Az elmúlt hétvégén, amikor Magyarországra armageddonszerű özönvíz zúdult, célpontunk ragyogó idővel, a vízparton fürtökben (nap)fürdőző és tömegesen kerékpározó emberekkel várt minket. Egy hely, mely egész egyszerűen jól működik. A Világjáró mostani állomása: Koppenhága.
Szubjektív A nap képe: furcsa pózban tárgyalt a magyar államfő Reykjavíkban
Wéber Balázs | 2023. május 17. 10:44
Mintha csak barinők taliztak volna egy könnyed csevejre.
Szubjektív Ki lesz a következő magyar áldozat, akit Putyin lefejeztet? - olvasói levél
Privátbankár.hu | 2023. május 14. 19:43
Oroszországi oroszok és más nemzetiségűek százezrei, talán milliói tartják tragikusnak, amit Putyin csinál. Egy valaha Kárpátalján élt magyar is, aki megdöbbentő szókimondással írt levelet.
Szubjektív Brüsszelnek is üzentek a magyarok: négyből ketten bármi áron megtartanák a forintot - közvélemény-kutatásunk az euróról
Izsó Márton - Vég Márton | 2023. május 14. 19:29
Időről időre felbukkan, hogy lassan ideje volna Magyarországon is bevezetni az eurót. Legutóbb Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke állt elő azzal, hogy szerinte 2024 végére teljesíteni lehetne az eurózónához való csatlakozáshoz szükséges maastrichti kritériumokat. Mit gondolnak erről az emberek? Kiderül a videóból.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG