4p

A globális sörmárkák, amelyek hivatalosan elhagyták Oroszországot, továbbra is népszerűek a birodalomban. Óriási a forgalmuk, és nincsenek híján a piacon maradás trükkjeinek sem. Az ír Guinnesst a Moscow Brewing Company, valamint a Moszkvai Sörfőző Szövetség szállítja be, majd helyben palackozzák. A helyzet azonban ennél bonyolultabb, a nyilatkozatok pedig egymásnak ellentmondanak.

A Moszkvai Sörfőző Szövetség (IPC) is hírül adta, hogy elkezdi beszállítani az ír Guinness-t, és már importálta is az első hatalmas tételt. Ez a márka továbbra is nagyon kedvelt, különösen a bárokban, kocsmákban, éttermekben, még a megnövekedett árak mellett is. Közben megtalálták a kiskaput:  maguk palackozzák a híres italt, amelybe bizonyára a söróriás is beleegyezett.

Az IPC - amelyet 2008-ban alapított Jevgenyij Kaszper és Alekszander Lifsic, valamint Ivan Taranov -, igazi sörnagyhatalom Oroszországban. 2005-ben mintegy 500 millió dollárért vásárolták meg a Heinekent, illetve annak oroszországi forgalmazási jogát. Az IPC egyik fő tevékenysége éppen az ír csapolt Guinness beszállítása.

Kicsit bonyolult a Guinness sorsa Oroszországban. Fotó: Depositphotos
Kicsit bonyolult a Guinness sorsa Oroszországban. Fotó: Depositphotos

Bár kivonultak a piacról, emelkedett az import

Szeptember közepén a vállalat egyik beszállítói szerződése 3 és 5 decis palackokra, dobozokra, illetve nagy hordókra vonatkozott. A Kommerszant piaci forrásai megerősítették, hogy az IPC importált egy jókora tétel csapolt Guinnesst, amely 30 literes hordókban érkezett.

2022-ben a vállalat bevétele 15,8 százalékkal nőtt, 37, 66 milliárd rubelre. A nettó nyereség 3, 29 milliárd rubel volt.

A Guinness a brit Diageo cég tulajdonában van. A Drinks International 2022-es rangsorában a világ legkelendőbb sörmárkái között a Guinness a negyedik helyen végzett az Asahi, a Heineken és a Peroni Nastro Azzurro mögött.

Tavalyhoz képest nőtt a behozatal

A háború kitörése után a Diageo bejelentette az oroszországi értékesítés felfüggesztését, itteni tevékenységének csökkentését. A Guinnesst korábban Oroszországban a Heineken forgalmazta, amely látványosan elhagyta az orosz piacot, és gyártó eszközeit eladta az Arnest csoportnak.

Bár a Diageo képviselője azt nyilatkozta a Kommerszantnak, hogy sem közvetlenül, sem közvetve nem szállítanak termékeket az Orosz Föderációba, az ide irányuló export folytatódik. A Kommerszant rendelkezésére álló információk, valamint a piaci szereplők adatai szerint január-júniusban közel 1,5 millió liter sört importáltak, ami 15,5 százalékkal több, mint 2022 azonos időszakában, igaz, majdnem kétszer kevesebb, mint a 2021-es, január-júniusi időszakban..

Igor Havszkij, a SWAM Group forgalmazója, a Gletcher sörfőzde társtulajdonosa szerint az Oroszországban értékesített Guinnesst valószínűleg európai nagykereskedelmi beszállítókon keresztül vásárolják meg. Hozzáteszi, hogy a hordókban lévő sör esetében a tartály értékét is valószínűleg figyelembe veszik a szerződésben, mivel az üres hordók külföldi gyártóhoz történő visszaküldése lehetetlen.

Nyikolaj Zselagin, az egyik üzletlánc tulajdonosa azt nyilatkozta a Kommerszantnak, hogy

Oroszországban a helyi beszállítóktól származó Guinnessből 1 liter 700 rubeltől indul, de az sem ritka, hogy ezer rubel egy liter. Ugyanakkor olcsóbb márkás versenytársak is akadnak.

A Rakovaja vendéglátó helyek hálózatának alapítója, Jevgenyij Nicsiipuruk szerint a Guinness iránti kereslet, a relatíve magasabb árak ellenére, továbbra is jelentős..

Fő a versenyképesség

A márkának sok rajongója van, erősítette meg Alekszej Nyebolszin, az oroszországi Vendéglátók és Szállodatulajdonosok Szövetségének alelnöke. Megjegyezte, ha az IPC versenyképes árakat kínál, az pozitív hatással lehet a fogyasztókra és a vendéglősökre egyaránt.

Az év első felében az Orosz Föderációba irányuló külföldi sörbehozatal közel 35 százalékkal nőtt. Érdemes a számok mögé nézni: a NielsenIQ oroszországi kiskereskedelmi jelentése szerint 2023 január-júliusi időszakában a söreladások fizikai értelemben 0,8 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest, értékükben viszont 5,3 százalékkal nőttek, ami jelzi a helyi inflációt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Turizmus Újabb kényszerszünet Münchenben
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 08:56
Az ónos eső átírta a forgatókönyvet. 
Turizmus Klasszis TopDesign 2023: íme, a győztesek!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 10:36
November 30-án, a napokban megnyílt ötcsillagos pesti belvárosi Hotel Dorotheában átadták a győzteseknek a díjakat a Klasszis Csoport által meghirdetett Klasszis TopDesign 2023 gálaestjén.
Turizmus Mit nekik a háború! Nem otthon várják az oroszok a Gyed Marózt
Elek Lenke | 2023. november 28. 15:04
Az oroszok lassan megszokták a háborút – már azok, akik túlélték. Az óriási ország egyes régióiban ugyanúgy zajlik az élet, mintha nem tartana évek óta az öldöklés. Az emberek az ünnepre készülnek, vásárolnak – és utaznak.
Turizmus Tudta, hogy a szomszédunkban lesz az európai Yellowstone park?
Kormos Olga | 2023. november 26. 17:44
Romániának óriási ambíciói vannak, hogy egy hatalmas új vadonrezervátumot hozzon létre Európa szélén, és már nagy lépéseket tett a megvalósítás érdekében.
Turizmus Dobogón a horvát tengerpart, menő bizonyítványt "kaptak" a turisták
Privátbankár.hu | 2023. november 21. 17:01
Az európai idegenforgalom egyes országokban elemi erővel állt vissza a koronavírus-járvány előtti szintjére. 
Turizmus Józanság, Netflix és MI - így utazunk majd jövőre
Elek Lenke | 2023. november 19. 14:21
Mi várható a turisztikában 2024-ben? Belép a mesterséges intelligencia, fontos lehet az alkoholmentes kínálat és a streamingszolgáltatók is nagy befolyásra tesznek szert.
Turizmus Politikai vihar készülődik a magyarok által is kedvelt turistaparadicsomban
Privátbankár.hu | 2023. november 19. 12:21
Változtatna az ország külpolitikai irányvonalán a Maldív-szigetek új elnöke, de mit szól ehhez India?
Turizmus Új szállodamárka érkezett Budapestre, vajon mennyibe kerül a dunai kilátás?
Privátbankár.hu | 2023. november 19. 09:11
Az Újlipótvárosban adták át a Marriott különleges almárkájának első magyarországi egységét.
Turizmus Rossz ötlet éhesen, szomjasan elindulni - nyitnak a karácsonyi vásárok
Elek Lenke | 2023. november 18. 17:52
Kinézek az ablakon: még minden csupa zöld. Alig látni idén sárga leveleket, aminek okát agrárszakemberek is kielemezték már, lásd klímaváltozás. Ugyanakkor a hétvégén nyílnak a karácsonyi vásárok, elkezdődik a több mint egy hónapig tartó fogyasztói-vásárlói áruzuhatag. Ez lett a harminc éve még csak „ártatlan” fényes-kedves-ünnepi hangulatú belvárosi sétákból. Elek Lenke jegyzete.
Turizmus Így alakult a hazai turizmus az ősz első hónapjában
Privátbankár.hu | 2023. november 8. 08:50
Szeptemberben a vendégek száma 9,4, a vendégéjszakáké 5,8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG