3p

Minden háború más és más – az Ukrajna elleni orosz támadás azért is különleges, mert közben Oroszországban fellendült a gazdaság és élénkült, elsősorban a belföldi turizmus. Főleg a különleges célpontokat célba vevő, kiscsoportos túrák kedveltek, jóllehet, ezek ára jelentősen megugrott: a belföldi nyári foglalások esetében éves szinten 46,5, a külföldi utaknál pedig 38 százalékkal. Mivel a hadiipar mellett más ágazatok is extra profitra tettek szert, milliók tehetnek félre pénzt a nyaralásra.

Az orosz turisztikai szakemberek Dagesztánt és Kamcsatkát tekintik az Orosz Föderáción belül, az oroszok szemében legnépszerűbb belföldi célpontnak, míg külföldi desztinációk esetében az oroszok leggyakrabban Grúzia és Kirgizisztán mellett döntenek – adja hírül a Kommerszant nevű napilap. Ez utóbbi két országban nagyon sok orosz él, generációk óta, és mindenki beszéli a nyelvet, tehát ezek félig-meddig belföldi úticélnak számítanak.

A georgiai (grúziai) Batumi is népszerű célpont az oroszok körében
A georgiai (grúziai) Batumi is népszerű célpont az oroszok körében
Fotó: Pixabay

Egy-egy nyári túra átlagos költsége 61,4 ezer rubel személyenként, a YouTravel.me weboldal szerint. Az áremelkedés annak is betudható, hogy az átlagos utazási idő öt napról hat napra hosszabbodott. Szergej Romaskin, az Orosz Utazásszervezők Szövetségének alelnöke 15-25 százalékos átlagos drágulásról számolt be.

Divatba jöttek a privát utak, bár drágák

Újabban az oroszok nem nagy, buszos, idegenvezetős csoportokban utaznak. Ez újdonság, hiszen évtizedekig szinte csak így lehetett turistáskodni – jobban figyelemmel tudták kísérni saját honfitársaikat, ki tudja, mitől féltve tőlük, a Szovjetuniót. Az újfajta, kiscsoportos túrákat ma már nem hagyományos irodák, hanem magánszemélyek szervezik, engedéllyel, vagy olykor feketén.

Dimitrij Gorin, az Orosz Utazási Szakszervezet alelnöke határozottan feltörekvőnek nevezi ezt a szegmenst. A piac valós méretét azonban nehéz megbecsülni, mivel sok szereplő nem regisztrálja magát utazásszervezőként. Gorin ugyanakkor ma még meglehetősen marginálisnak nevezi ezt az utazási formát. Bár a jövőben bizonyára nőni fog az elterjedtsége, hiszen a szervezők haszna ez esetben többszöröse a klasszikus, irodák által szervezett nyaralásokéhoz képest. 

Népszerűek a grúziai borkóstolók és a török tengerpart

De mások a programtípusok is: a hagyományos, régóta működő utazási irodák például ritkán hirdetnek grúz pincelátogatásokat, míg a „privát” utaztatók célzottan gazdag borkóstolóval egybekötött utakat kínálnak. Grúzia látogatottsága az idén öt százalékkal nőhet, a tavalyihoz képest.

A YouTravel.me weboldal szerint Dagesztán még mindig nagyon népszerű, az eladások 27 százalékát adja. Bár azt hihetnénk, hogy a hideg Kamcsatka a világ vége, ahol semmiféle komfort, szolgáltatás és programcsokor nem létezik, a YouTravel.me szerint piaci részesedésük 9,7 százalékról újabban 21 százalékra nőtt, az átlagos költség pedig e régióban 123,5 ezer rubel ma már fejenként. Szibéria szinte minden régiója jelentősen fejlődött, ami a turisztikai szolgáltatásokat illeti.

A külföldi célpontok közül a legkeresettebb Grúzia mellett Kirgizisztán, Törökország és Kína. A Sputnik8.com Kappadókiát a legnépszerűbb törökországi kirándulási célpontnak nevezi.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Turizmus Mibe kerülhet egy európai vakáció a túloldalról?
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 12:55
Egyelőre kiszámíthatatlan, hogy idén nyáron több amerikai turista árasztja-e el Európát, mint tavaly, mert az utazni vágyok céljai és lehetőségei ellentmondanak egymásnak.
Turizmus Az oroszok kezdik felfedezni Oroszországot - Van, aki nem szobát vesz, hanem szállodát
Elek Lenke | 2024. június 9. 15:19
A kívülálló azt gondolná, hogy egy olyan országban, ahol naponta halnak meg a frontra küldött katonák, kisebb bajuk is nagyobb az állampolgároknak annál, hogy azon törjék a fejüket, hova is utazzanak nyaralni.
Turizmus Mit csinálnak az olaszok, hogy kezelni tudják a turistaáradatot?
Mester Nándor | 2024. június 8. 17:33
Egymás után jelentenek be különféle szigorításokat a jelentősebb európai turisztikai célpontokon. Egyelőre még nem látszik, hogy sikerül-e megállítani az egyre nagyobb hullámokat. Arra pedig alig van példa, hogy az adott ország kormánya, a helyi önkormányzatok és a turisztikai szakmai szervezetek közösen találnának ki valami életszerű gyakorlatot a túlturizmus (overtourism) kezelésére. Olaszország jó példa, bár Velence lépései miatt most sokan tiltakoznak.
Turizmus Kezd felpörögni a turizmus egész Európában
Privátbankár.hu | 2024. június 7. 14:10
Az európai uniós tagországok szálláshelyein eltöltött vendégéjszakák száma 7 százalékkal 452,6 millióra emelkedett 2024 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken.
Turizmus Megnéztük a világ egyik legszebb katedrálisát – galéria!
Privátbankár.hu | 2024. június 2. 18:46
Az északkelet-franciaországi Elzász kellemes hely és igazán bővelkedik látnivalókban – a közelmúltban mi is ellátogattunk oda.
Turizmus Milliárdokat herdált el az Orbán-kormány a vidéki turizmusra? - A hét videója
Izsó Márton-Mester Nándor-Vég Márton | 2024. május 31. 18:56
Egy évtized alatt sem sikerült milliárdokból olyan látványosságot varázsolni vidékre, ami miatt a külföldi vendégek elhagynák Budapestet. Ki fog megszállni a luxusszállodákban? Budapest turizmusa viszont újra szárnyal. Ezektől a témákról is beszélt a hét videójában Mester Nándor és Vég Márton.
Turizmus Elriasztja a külföldieket, ami most Magyarországon zajlik?
Privátbankár.hu | 2024. május 29. 08:30
A külföldi turisták kevesebb éjszakára szálltak meg áprilisban, mint egy évvel korábban.
Turizmus Olaszországban van megoldás a turistaáradat kezelésére
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 17:22
Hogyan akarják megfékezni a túlzott turistaáradatot Európában és főleg Olaszországban? Mi lesz az Airbnb sorsa és mit tehetnek az önkormányzatok. Ezekről beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend Fm Reggeli monitor című adásában. A műsor első részében pedig arról, hogy miért folytatódik a lakásdrágulás itthon és hogy mennyit hozott eddig az otthonfelújítási program folytatása.
Turizmus Egészen meghökkentő, hol támad a rezsidémon
Kollár Dóra | 2024. május 18. 17:44
A megugró energiaköltségek szokatlan helyeken is felütötték a fejüket – az apácáknak is foglalkoznia kell a kérdéssel.
Turizmus Megújult Bécs egyik különleges látványossága - érdemes megnézni
Vágó Ágnes | 2024. május 14. 11:32
A 2023-24-ben teljesen felújított és átalakított, nemrégiben ismét megnyílt bécsi Hundertwasser KunstHausba látogatott el laptársunk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG