6p

Romániának óriási ambíciói vannak, hogy egy hatalmas új vadonrezervátumot hozzon létre Európa szélén, és már nagy lépéseket tett a megvalósítás érdekében.

Az Európa legnagyobb erdős nemzeti parkjának létrehozásáról szóló projekt célja nem kevesebb, mint 200 ezer hektárnyi vadon védelme, valamint az ökoturizmus fellendítése Románia egy különleges részén. Talán nincs is mit csodálkozni ezen, hiszen Erdély, a Kárpátok déli peremén fekvő területe Európa úgymond "legvadabb" helyei közé tartozik.

Barnamedvék, farkasok és hiúzok kóborolnak a Fogarasi havasok erdős domboldalain, bölényeket pedig 200 éves kihagyás után nemrégiben telepített be újra a Conversation Carpathia Alapítvány (FCC). Az alapítvány ambíciója egyébként nem kicsi: céljuk a kontinens legnagyobb erdős nemzeti parkjának, azaz egy európai Yellowstone létrehozása. Az alapítvány projektjét, a Fogarasi Nemzeti Park tervét novemberben Bambi Awardson díjjal ismerték el a „Mi Földünk” kategóriában.

A Kárpátok, rálátással a Gyilkos-tóra. Fotó: Depositphotos
A Kárpátok, rálátással a Gyilkos-tóra. Fotó: Depositphotos

„Az ötlet egy olyan park létrehozása, amely nemcsak az erdőket és a vadon élő állatokat védi, hanem a helyi közösségeket is támogatja az ökoturizmussal és a természetazonos vállalkozásokkal” – mondja Răzvan Dumitrache túravezető.

Románia több mint 6 millió hektár erdővel rendelkezik, amelynek jelentős része még mindig „szűz”, rengeteg település nélküli területtel, amelyből az illegális fakitermelés hatalmas erdőterületeket irtott ki, és a pusztításnak sajnos még nincs vége. Ugyanis 2005-től Romániában a korábban államosított erdőket magánszemélyeknek adták vissza, akkor kezdődtek a fakivágások, súlyosan veszélyeztetve ezzel a Kárpátok ökoszisztémáját.

Pedig a vadon aggasztó ütemben tűnik el világszerte. Európa felszínének kevesebb mint 2 százaléka van még eredeti állapotában.

Az FCC biológus alapítói, Christoph és Barbara Promberger, valamint egy természetvédőkből álló csapat 2009 óta gyűjt adományokat a fakitermelés leállítása érdekében, hogy erdőterületeket vásárolhassanak meg az újrafásítás érdekében, hogy aztán ezeket a földbirtokokat nemzeti park formájában visszadhassák köztulajdonba. Ez pedig igencsak hasonló természetvédelmi modell, mint a dél-amerikai Tompkins-projekt, hogy egy hatalmas parkot hozzanak létre, amely „elég nagy ahhoz, hogy jelentős számú nagyragadozót eltartson, és lehetővé tegye az evolúciós folyamatok kibontakozását”.

A nagyívű tervre vállalkozók eddig 26 900 hektár erdőt és gyepterületet vásároltak és tettek védetté, és több mint 4 millió facsemetét ültettek el. Az FCC járőrei jelenleg 75 ezer hektáron járőröznek, sőt, a fakitermelés leállítására kijelölt szomszédos erdőkben is feltűnnek. 

Egy másik innovatív lépésként 78 ezer hektáron vadászati ​​jogokat vásároltak, hogy megvédjék a vadon élő állatokat a trófeavadászoktól.

A terv része a helyi közösségek bevonása és munkahelyek biztosítása is, hogy lassacskán még több látogatót vonzzanak be a térségbe. A cikk írója részt vett egy vezetett túrán, és olyan különleges rejtekhelyeken kirándult, ahol vadon élő állatokat is megfigyelhetett.  

„Néhány friss és hatalmas medvenyom mellett haladunk el, és izgalmas, hogy bármelyik sarkon találkozhatunk vadon élő állattal. A táj lüktet az energiától, s miközben kétségbeesetten várom, hogy közelről láthassak egy medvét, addig imádkozom is, hogy ne így legyen” – számolt be Jane Dunford az élményeiről, aki az első szállásán, egy kempingben, 360 fokos kilátással rendelkező felújított hegyi kunyhóban kap helyet.  

Másnap az 1200 méteres Bunea búvóhelyhez kirándultak, ahol a fából készült, komfortosan berendezett menedékházuk egy tóra nézett, és a hatalmas, hangszigetelt ablakokból mindent látott.

„Ahogy leszállt az éj, mozgás támadt a tisztáson. Elbűvölt, ahogy egy fiatal nőstény barnamedve megállt, begurult a fűbe, majd egy fához dörgölődzött” – emlékszik vissza.

A menedékházakból barna medvéket is megfigyelhetünk. Fotó: Depositphotos
A menedékházakból barna medvéket is megfigyelhetünk. Fotó: Depositphotos

Polentából és erdei gombából készült vacsorájuk után a telihold fényénél figyelték az éjszakát, és várakozásuk meghozta a gyümölcsét, megjelent egy nagytestű medve. A menedékház vendégkönyve arról árulkodik, hogy mindez egyáltalán nem szokatlan: számtalan medve-, vaddisznó- és gímszarvas-megfigyelést rögzítettek már. Hajnalban aztán egy új nőstény medvére ébredt, aki élelem után kutatott nem messze tőle.

Aztán kisvártatva ő is útra kel a túravezetővel, ahol az öreg bükkösökből álló erdőben mindenhol a vadállatok mozgásának jelei voltak láthatók. Túravezetője azt is megmutatta, hogy a folyó túloldalán a hatalmas csupasz földdarab fáit illegálisan vágta ki egy politikus, s az alapítvány ezek után vásárolta meg a földet, ahol már folyamatban van az újrafásítás.

Az FCC turisztikai kínálatában a búvóhelyeken kívül az 500 hektáros Cobor Biodiversity Farm is szerepel, Brassótól másfél órányira, ahol direkt megállították az időt.

Lovakat és szekereket használnak, az asszonyok kaszával dolgoznak a földeken. A felújított parasztházakban 23 fő elszállásolására van lehetőség, a látogatók pedig bejárhatják a farmot, ahol a magyar szürkemarha és a lovak egy regeneratív gazdálkodási projekt részei. De erdélyi juhászkutyákat is tenyésztenek itt a helyi gazdáknak és pásztoroknak a medvék és a farkasok támadásai ellen. 

A nem mindennapi kirándulás következő állomása Nucșoara falu a hegyekben, Erdély, s egyben Románia legmagasabb csúcsán. Jane Dunford túravezetője azt meséli, hogy itt, a rendkívüli ősi bükkerdőkben bújtak meg az utolsó partizán antikommunista közösségek. A helyi polgármester viszont arra inspirálta az FCC-t, hogy a közelmúltban elindítsanak itt egy „fogadj örökbe egy bükkfát” kampányt. A finanszírozók dönthetnek úgy, hogy a weboldalon QR-kóddal mesélik el a fákon történeteiket, a befolyt pénzt pedig a fák védelmére, az infrastruktúra fejlesztésére fordítják.

A helyi közösségek bevonása és annak bemutatása, hogy a természet védelme alternatív bevételi forrásokat biztosíthat, kulcsfontosságú egy új nemzeti park sikeréhez. 

Amellett, hogy a vadőröktől a faültetőkig munkalehetőséget biztosítanak, az FCC egy „élelmiszer-központot” is létrehozott a helyi kistermelők számára, ahol áruikat értékesíthetik. Így a vendégek itt-tartózkodásuk alatt ízletes sajtokat, zakuszkákat (például padlizsánkrémet), lekvárokat és mézet kóstolhatnak és vásárolhatnak.

A Cobor Farm rendszeresen szervez rendezvényeket, nyáron megtartották az első fesztiváljukat is, de a cikkíró épp belefut a negyedszerre megrendezett, ingyenes Fogarasi Fesztiválba a nagyszebeni Porumbacu de Susban. A megkapó hegyvidék látványa, a workshopok, a helyi ételek és a nagyszerű élőzene forgatagában pedig arra gondol: az ilyen erdélyi események összecsengenek az FCC nagyszerű víziójával. Azaz hiába telhet az új park megvalósítása évtizedekbe – de olyan hiánytpótló vállalkozás, amire az embereknek nagy szükség van.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Turizmus Hova NE menjünk biztosan nyaralni? Itt vannak a legjobb alternatív tippek
Elek Lenke | 2024. március 3. 10:48
A legfelkapottabb turisztikai desztinációk marketingvezetői újabban azért harcolnak, hogy ne hozzájuk utazzanak a turisták. Lehet, hogy ez furcsán hangzik, de tény. Léteznek ugyanis hasonló élményt nyújtó, kevésbé ismert úti célok a világon, amelyek kellemes, alternatív megoldásokat kínálnak a pihenésre.
Turizmus Sokkal többen jöttek Magyarországra
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 08:30
Lendületesen kezdte az évet a magyar turizmus. 
Turizmus Közösen írtak történelmet - 2023-ban több mint 3 millió turista kereste fel Máltát
PR | 2024. február 26. 11:27
Az, hogy tavaly hárommillió turista utazott Máltára, kiemelkedő siker, hiszen csak 2024-re tervezték a szigetország turisztikai vezetői, hogy elérik a Covid előtti bevételi szintet. Amit végül is nemhogy elértek, de meg is haladták azt.
Turizmus Kényszerlépést tervez a Ryanair, áremelés jöhet
Buksza blog | 2024. február 26. 10:56
A repülés költsége 2023-ban az üzemanyagárak megugrása miatt nőtt, ami idén remélhetően nem fog újra gondot okozni, azonban van más, aminek a repülőjegyek drágulása a következménye.
Turizmus Vadlovakban gyönyörködni a Húsvét-szigeten 
Elek Lenke | 2024. február 25. 18:20
A világ egyik – minden lakott helytől leginkább távol esőbb - szigete még csak a közelmúltban kezdett felocsúdni a pandémia miatti bezárásoktól. A járvány éveit kultúrájuk és hagyományaik újra élesztésére használta a helyi lakosság, abban bízva, hogy ezzel visszacsábítják a turistákat. Ami létfontosságú számukra, ugyanis ma az itteni lakosok nagy része a turizmusból él.
Turizmus Hatalmasat kaszált a Magyarországon is aktív szállodalánc, 800 millió dollárt is visszaoszthatnak
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 11:52
Jól futott tavaly a 19 márkát és 6300 szállodát összefogó óriáscég.
Turizmus Turisztikai célpont lett Woodstock, a legendás rockfesztivál helyszíne
Elek Lenke | 2024. február 11. 18:31
Egy generáció legendája lett, szinte az utolsó énekes fellépte után rögtön, az 1969-es amerikai Woodstock Fesztivál. Ez a ma már nemcsak poptörténelmi, de kulturális szempontból is fontos helyszín idén először lesz hivatalosan is turista célpont. A Bethel Woods Center for the Arts a szokásos koncertnapokon ugyanis újabban szálláslehetőségeket is nyújt.
Turizmus Váratlanul lemondott az Expedia vezérigazgatója
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 13:16
Ariane Gorin lesz az utódja.
Turizmus Gyorsabban telnek a romániai hotelek és panziók, mint hittük volna
Privátbankár.hu | 2024. február 5. 15:49
Romániában tavaly 9,8 százalékkal, 29,171 millióra nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma a kiadó szobákat és lakásokat is beleértve - közölte hétfőn az országos statisztikai intézet (INS). A világjárvány előtt, 2019-ben 29,870 millió vendégéjszakát jegyeztek fel Romániában a kiadó szobák és lakások adatai nélkül.
Turizmus Több lett a külföldi vendég
Privátbankár.hu | 2024. január 30. 12:05
Két számjegyű bővüléssel zárta a decembert a magyar turizmus. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG