4p

A klímaváltozás elleni küzdelem alapvető módszerének azt tartják, hogy fákat kell ültetni, amelyek kivonják a levegőből a szén-dioxidot. Egy fakitermeléssel foglalkozó cég megfordítja ezt a módszert.

Az erdőgazdálkodással foglalkozó amerikai Kodama Systems olyan korszerű technológiával dolgozik, amely nagy hatékonysággal tudja cserélni az erdők faállományát. Félautomata fakitermelő gépük (skidder) műholdas kapcsolatának és a speciális kameráinak segítségével éjszaka is dolgozhat, mint egy kísértet, mivel a távolból irányítják. Ez azonban csak az egyik érdekesség a statup vállalattal kapcsolatban – derül ki az amerikai Forbes cikkéből.

Pénz van rá

A másik, hogy egy ritka módszerrel küzdene a klímaváltozás ellen. Elsősorban kivágná a fákat és csak másodsorban ültetné azokat – derül ki Merritt Jenkins, a vállalkozás 35 éves alapítójának szavaiból. Az ötlet nem vicc. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy nagyon nagy pénzt, 6,6 millió dollár kezdő befektetői támogatást kapott Bill Gates Microsoft-alapító klímaváltozás elleni alapjától, a Breakthrough Energytől és más befektetőktől.

A Kodama honlapján lévő tájékoztatóból kiderül, mi az ötlet alapja. E szerint az egészséges erdők közös tulajdonsága - bárhol is legyenek a világon -, hogy ellenállóak a kártevőknek és a tűznek, különböző fajtájú fákból állnak, ami lehetővé teszi, hogy különböző korú fákból álló részeik legyenek. Ezzel szemben az USA nyugati részein lévő erdők homogének, és könnyen lángra lobbanó fajtákból állnak. Emellett rengeteg a zombi erdő főként a rovarkártevők és a szárazság miatt.

Ezt a helyzetet egyebek mellett a rossz erdőgazdálkodás okozta. Sok helyen spontán nőttek vissza az erdők rengeteg törmelékkel. Emellett a klímaváltozás szárazabbá tette a fákat, így jobban kitettek az erdőtüzeknek.

Van orvosság a bajra

Mivel ezt a helyzetet az emberek okozták, az embereknek is kell orvosolniuk. Ebben egyetértenek a kutatók, akik tudományos alapokon álló megoldásokat is ajánlanak az új erdőgazdálkodásra. Az USA 10 évre szóló, 50 millió hektárt érintő erdőgazdálkodási tervének azonban van két gyenge pontja. Az egyik, hogy nincs elegendő munkaerő a végrehajtására.

A fakivágásokkal is lehet harcolni a klímaváltozás ellen? Fotó: Depositphotos
A fakivágásokkal is lehet harcolni a klímaváltozás ellen? Fotó: Depositphotos

A fakitermeléssel óriási mennyiségű melléktermék jár (vékony és rovar rágta rönkök, ágak, vágási hulladék), amelynek nagy részét hátra hagyják megrohadni vagy eltüzelik. Ez utóbbira kínál más megoldást a klímavédelem érdekében a Kodama. Az ötlet egyszerű, mint a szög. Azt kell tenni, amit a természet csinált évmilliókon át. El kell temetni a fahulladékot! Például oda, ahonnan szén formájában korábban kibányászták: a bányákba. Mindezt úgy, ahogy a természetben történt: oxigéntől elzárt környezetben. Így a fában felhalmozott szén nem kerül vissza a rohadás vagy az égetés során szén-dioxid formájában a levegőbe. Így két legyet lehet ütni egy csapásra. Megelőzhetőek az erdőtüzek és mérsékelhető lenne a levegőbe visszakerülő szén-dioxid mennyisége. 

Gyors és egyszerű módszer

Ennek az ajánlatnak a tükrében nem meglepő, hogy a vállalat 1,1 millió dollárt kapott a kaliforniai erdőtüzekkel foglalkozó állami hivataltól és más támogatóktól.

Az első 400 tonna fára, amit elföldelnek, már van szén-dioxid-hitel ígéretük olyan cégektől, amelyek saját kibocsátásukat az elföldelt fában lekötött szén-dioxiddal kompenzálnák. A szabadpiacon ezeknek a hiteleknek az ára tonnánként 200 dollár (70 ezer forint). A Kodama hosszabb távon évente több mint 5000 tonna fát akar elföldelni. Földanyánk nézőpontjából az a fő kérdés, milyen hatékony ez a módszer. Ning Zeng, a University of Maryland légkörkutató tudósa, a biomassza-temetés atyja azt mondja, hogy az elásott anyag súlyának fele szén, ami rohadás és égetés esetén szén-dioxidként kerülne a levegőbe. Az oxigén súlyát is figyelembe véve egy tonna biomassza oxidálódása egy tonna szén-dioxidot eredményez.

Zengnek egyébként szintén van egy startup vállalkozása, amely évente a Kodamához hasonlóan 5000 tonna biomasszát akar eltemetni. Tonnánként 181 dollárért árulja az ezzel elérhető  karbonhitelt. A módszer hátránya, hogy nem termel hasznosítható mellékterméket. Előnye, hogy gyors és egyszerű.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Közérdekű Putyin betiltotta az LMBT mozgalmat
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 14:48
Szélsőséges szervezetnek minősítette és betiltotta Oroszországban a legfelsőbb bíróság a nemzetközi LMBT társadalmi mozgalmat.
Közérdekű A Lidl, az Adidas és márkák is kínos helyzetbe kerültek önhibájukon kívül, elindultak a vizsgálatok
Buksza blog | 2023. november 22. 12:26
Számos jelentős világmárka társadalmi felelősségvállalással foglalkozó marketingese volt kénytelen válságmenedzselésbe kezdeni egy a termékeik gyártásával kapcsolatos súlyos vétség miatt.
Közérdekű Közösen takarítottak Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. november 13. 09:05
A napokban rendhagyó levelet kaptak a fővárosi kerületek polgármesterei a Budapesti Közművektől. Arra kérték őket, hogy takarítsák ki együtt Budapestet november 12-én, vasárnap. Az időpont nem volt véletlen: pár napra rá, november 17.-én ünnepeljük a főváros 150. születésnapját.
Közérdekű Sok bajt okoznak a hazavitt urnák – mit szabad és mit nem szabad tenni szeretteink hamvaival? Klasszis podcast
Izsó Márton - Litván Dániel | 2023. november 10. 15:01
Hozzátartozók évente sok ezer, elhunytak hamvait tartalmazó urnát visznek haza, hogy ezek aztán sokszor váratlan helyeken bukkanjanak fel. Milyen jogi szabályozások vonatkoznak erre, és milyen egyéb problémákat okoz ez a gyakorlat? Dr. Gerencsér Balázzsal, az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület elnökével Litván Dániel beszélgetett a Klasszis podcast adásában e Magyarországon tabuk övezte témáról.
Közérdekű Nemcsak akciók, buktatók is várnak ránk a Black Friday-en
Privátbankár.hu | 2023. november 10. 07:15
A Money.hu összegyűjtötte, mire kell figyelni a már nemcsak november utolsó péntekjén, hanem egész hónapban immár évek óta amerikai mintára zajló vásárlási őrületben.
Közérdekű Valakiknek pénzt fog osztani még karácsony előtt a kormány, jövőre 6 százalékos inflációt várnak
Privátbankár.hu | 2023. november 9. 16:16
Rejtélyes megjegyzést tett Gulyás Gergely a Kormányinfón, de milyen fontos dolgokat tudhattunk még meg?
Közérdekű Több mint 1 millió magyar háztartást vesz célba a gyors internet
Privátbankár.hu | 2023. november 9. 12:09
2028-ig a 4iG 1,1 millió háztartásban teszi elérhetővé a gigabitképes hálózatot vezetékes vagy nagykapacitású 5G-s vezeték nélküli technológiák használatával.
Közérdekű Orbán Viktor sorsát elemzi a New York Times
Privátbankár.hu | 2023. november 9. 08:55
Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke annyira elszigetelődött az Európai Unió vezető köreiben, hogy ezen várhatóan a jövő júniusi európai parlamenti választás sem fog javítani.
Közérdekű A döntéseinken is múlik, mennyit és hogyan élünk
Natív tartalom | 2023. november 6. 11:52
A tudomány fejlődésével mind egyértelműbbé válik, hogy az emberek a döntéseikkel érdemben tudják befolyásolni azt, hogy mennyi ideig élnek. Ráadásul kellő odafigyeléssel az életminőségünk is javulhat.
Közérdekű Veszélyben a mobilozó sofőrök, léptek a rendőrök
Privátbankár.hu | 2023. október 18. 14:43
A rendőrök rászállnak a vezetés közben mobilozókra, eddig több ezer felelőtlen sofőr ellen indult eljárás.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG