3p

Hamarosan elkészül annak kutatócsoportnak a jelentése, amely a klímaváltozás megelőzését szolgáló globális beavatkozás kockázatait mérlegeli. A beavatkozásokra szükség van, de a hatásukat egyelőre nehéz megmondani. 

Az elmúlt néhány év elviselhetetlen hőhullámai és az elmaradó telek arra utalnak, hogy a klímaváltozás nem kopogtat, hanem dörömböl az emberi társadalmak ajtaján.

Egyre inkább elkerülhetetlennek látszik, hogy meg kell fontolni egy a geoengineering fogalomkörébe tartozó módszer alkalmazását – írta Edwin Chen klímaváltozással foglalkozó szakújságíró a Los Angeles Timeson megjelent véleménycikkében, amely egyúttal beharangozza a kérdéssel foglalkozó nagyszabású jelentés később megjelenő eredményeit. 

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja már 2023 februárjában felhívta a figyelmet arra, milyen veszélyt rejthet magában, ha a világ országai nem foglalkoznak nemzetközi szinten a geoengineeringgel, azaz a Föld klímájának manipulálásának lehetőségével. A világszervezet szerint a klímaváltozás már érezhető hatásai olyan erősek lehetnek egyes országokban, hogy kikényszerítik a politikai beavatkozást.

Muszáj tenni valamit, de egyelőre kérdés, hogy mit. Fotó: Pixabay
Muszáj tenni valamit, de egyelőre kérdés, hogy mit. Fotó: Pixabay

Jelenleg a geoengineering eszköztára ígér érezhető hatást politikai értelemben belátható időn belül, így előfordulhat, hogy egy-egy ország önkényesen válogat a lehetőségek közül. Mivel ezeknek a módszereknek a hatását csak becsülni lehet, az ilyen egyoldalú lépések következményei beláthatatlanok. 

Radikális megoldások segíthetnek nagy kockázattal

A kutatók három olyan módszert mérlegelnek, amelyek gyors eredményeket ígérnek. Mindhárom az üvegházhatást manipulálná.

  • Az egyik kéntartalmú areoszol kiszórásával olyan fátylat hozna létre az égen, amely visszaverné a napsugárzás egy részét.
  • A másik a tenger feletti felhők „sózásával” növelné azok fényvisszaverő képességét.
  • A harmadik jégkristályok kiszórásával elvékonyítaná a magasan úszó pehelyfelhőket, megkönnyítve a hőt hordozó infravörös sugárzás távozását.

A gond az, hogy a kutatók számítástechnikai modellek segítségével csak találgatják, milyen mellékhatásokkal járhatna ezeknek a módszereknek a használata. Eddig csak annyit tudtak javasolni, hogy a kormányok adjanak több pénzt a geoengineeringgel kapcsolatos kutatásokra. 

A 16 tagú független Global Commission on Governing Risks form Climate Oveshoot nevű kutatócsoport 2022-ban jött létre, és hamarosan előáll vizsgálódásai eredményével. A csoport nevében szereplő „oveshoot” arra utal, hogy azt fürkészik, milyen tudományos és geopolitikai következményei lennének, ha a Föld légkörének átlaghőmérséklete több mint 1,5 Celsius-fokkal nőne az ipari társadalom kora előtti időszakhoz képest.

Nincs alternatívája a szén-dioxid-kibocsátás radikális csökkentésének, de fel kell készülni a  legrosszabbra is – mondta a csoport egyik tagja Frances Beinecke klímaaktivista, tudományos kutató. 

A sazkértők egyébként már 1965-ben felhívták Lyndon Johnson akkori amerikai elnök figyelmét arra, hogy a felhők fényvisszaverésének erősítésével csökkenteni lehet a földi légkör hőmérsékletét. Azóta évtizedek teltek el úgy, hogy a politikusok és a nagyközönség csak legyintett a problémára. Ma pedig nincs más lehetőségünk, mint hogy túlélésünk érdekében megfontoljunk olyan lehetőségeket, amelyeket néhány éve túl kockázatosnak minősítettünk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Tudomány-technika Mégse mondjunk le az időutazásról? Egy asztrofizikus elmagyarázza, miért
Kormos Olga | 2023. november 19. 05:51
Valószínűleg mindenki álmodozott már időutazásról, hiszen évszázadok óta rabul ejti az emberek képzeletét, mi lenne, ha Julius Ceasar-ral, John Fitzerald Kennedyvel vagy akár Margaret Thatcher-rel ihatna egy kávét. A sci-fi mögött meghúzódó tudomány rávilágít arra, hogy nem szabad örökre letennünk róla.
Tudomány-technika Kirúgták a pénzgyűjtés mesterét - grandiózus meglepetés a ChatGPT-nél
Privátbankár.hu | 2023. november 18. 15:40
Egy céges vizsgálat után felmentették a Chat GPT-t fejlesztő cég vezetőjét, Sam Altmant. Állítólag nem volt őszinte. 
Tudomány-technika Bitang drágulásra lehet számítani egyes gyógyszerek esetében
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 13:32
A helyben összeállított gyógyszereknek akár háromszorosára nőhet az ára a patikákban. Ezekkel a termékekkel eleve bajok vannak, sok gyógyszerész is kritizálja a befásult gyakorlatokat.
Tudomány-technika Kiadták a légiközlekedési riasztást is Izlandon
Privátbankár.hu | 2023. november 15. 10:40
A vulkánkitörés veszélye miatt kedden megemelték a légi közlekedési riasztás szintjét Izlandon.
Tudomány-technika Szükségállapotot hirdetett ki Izland
Privátbankár.hu | 2023. november 11. 14:25
Nagyon megnőtt a vulkánkitörés esélye a folyamatos földrengések nyomán.
Tudomány-technika Sötét jövőbe visznek a gépek
Rácz Gergő | 2023. október 30. 18:38
A legfontosabb gazdasági szektoroknak alapvető érdeke, hogy teljes egészében kiiktassák az emberi munkaerőt. A gépeknek nincs szakszervezete, és nem is kell égjen a villany a gyárban, energiát lehet spórolni. Ez most egy trendnek tűnik, pedig nem erről van szó.
Tudomány-technika Energetikai váltást akar a világ chipgyártó óriása
Rácz Gergő | 2023. október 27. 15:01
A tajvani TSMC arra ösztönzi megrendelőit és kormányát, hogy rendezzék át az energetikai ellátást. A világ legjelentősebb chipgyártója a mesterséges intelligencia felfutásával egyre nagyobb kereslettel számol, aminek ellátása energiaigényes műfaj.
Tudomány-technika Gépiszonyban élnek a hazai vállalatok, sorsukat viszont elfogadják
Privátbankár.hu | 2023. október 18. 13:30
A legtöbb hazai kiscég, ha nem is örül neki, felismerte, hogy a mesterséges intelligencia és a felpörgött digitalizáció kihat a működésére most, és a jövőben is. A Telekom szerint már most beépíthető több, a vállalat működését javító funkció a napi működésbe.
Tudomány-technika Világító DNS-sel a testünkben fogunk mászkálni?
Privátbankár.hu | 2023. október 16. 19:18
A nem túl távoli jövőben a DNS-stabilizált nanoezüst emberbe való befecskendezése napi rutinná válhat, mondta el Juhász Gergely, a Goldtresor arany és ezüst befektetési platform alapítója.
Tudomány-technika Várják a csodát, pedig küszöbön a klímapokol
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. október 15. 18:21
Valami borzalmas közeledik a klímaváltozásban, ám a tudósok, akik tisztában vannak ezzel, és az újságírók, akik írnak erről a témáról, nem bontják ki az igazság minden részletét ezzel kapcsolatban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG