<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A külföldi vendégeknek köszönhetően a vendégéjszakák számának élénkülése a forgalom több mint 80%-át kitevő szállodákban folytatódott, melyben a négycsillagos házak szerepe volt meghatározó. Az ötcsillagos szállodák forgalma az előző hónapok visszaesése után újból emelkedett. Összességében a kereskedelmi szálláshelyeken a szállásdíjbevétel 14%-kal nőtt.

Csak a Tisza-tónál nem nőtt a külföldi vendégek száma

Friss árfolyamok >>

A KSH adatai szerint a külföldi vendégek 928 ezer vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 9,1, az éjszakáké pedig 9,7%-kal nőtt 2011. április hónaphoz viszonyítva. A forint/euró árfolyam 296 forint volt áprilisban, 31 forinttal (11%-kal) gyengébb, mint egy évvel korábban. A vendégéjszakákban mért vendégforgalom 59%-a, a szállásdíjbevétel kétharmada származott a külföldiektől.

A legjelentősebb küldő országokból érkező vendégek éjszakáinak száma – az Egyesült Királyság és Ausztria kivételével – nőtt. A külföldivendég-forgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül – a kétcsillagos egységek kivételével – minden kategóriában növekedés volt. A korábbi hónapok visszaesését követően az ötcsillagos szállodák esetében a külföldi vendégek száma áprilisban 4,6, a vendégéjszakák száma pedig 5,9%-kal nőtt. A külföldi vendégek száma – Tisza-tó kivételével (ahol visszaesés volt) – mindegyik turisztikai régióban nőtt.

Kevesebb a belföldi turista

Budapesten a vendégforgalom összességében 10%-kal emelkedett a külföldivendég-forgalom dinamikus növekedésének eredményeképpen, miközben a belföldivendég-éjszakák száma stagnált.

Az év negyedik hónapjában a belföldi vendégek 656 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, ez a teljes vendégforgalom 41%-a. Számuk 1,0%-kal csökkent, míg az éjszakáké 3,1%-kal emelkedett az egy évvel ezelőttihez képest. A vendégforgalom visszaesése kilenc turisztikai régióból egyet érintett. A belföldivendég-forgalom háromnegyedét fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 5,5%-kal nőtt.

A működő kereskedelmi szálláshelyek közül áprilisban még 1764 egység fogadott el fizetőeszközként üdülési csekket és 1381 egység Széchenyi Pihenőkártyát, a belföldi vendégek  547 millió forint értékben fizettek ezen fizetőeszközökkel a szálláshely-szolgáltatásokért, melyből az üdülési csekkek aránya 63% volt.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 48%-os volt, ezen belül az ötcsillagosok 71, a négy-csillagosok 54%-os foglaltságot értek el.

Egy év alatt közel 10 százalékkal nőtt a szobaár

Áprilisban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 9,6%-kal (14 924 forint), az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel szintén (bruttó REVPAR) 14%-kal (7145 forint) nőtt 2011 azonos időszakához viszonyítva. Budapesten a vendégforgalom jelentős részét fogadó három–öt csillagos kategóriákban a szobák átlagára áprilisban 10 500 és 32 300, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 5000 és 24 300 forint között alakult, ami 35–109, illetve 17–82 eurónak felel meg.

A kereskedelmi szálláshelyek összes árbevétele folyó áron 10%-kal emelkedett a vizsgált időszakban. Áprilisban a szálláshelyek 21,2 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 11,9 milliárd forint volt. A bevétel kétharmada származott a külföldiektől, a forint/euró árfolyam az első négy hónap átlagában 9,6%-kal volt gyengébb, mint egy évvel korábban. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás árindexe 4,3% volt.

28 ezren dolgoznak a szálláshely-szolgáltatóknál

A szálláshely-szolgáltatást nyújtó – több, különböző ágazatban működő – vállalkozások a szálláshelyeken áprilisban közvetlenül közel 28 ezer főt foglalkoztattak, ez 2,5%-kal magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A részmunkaidős foglalkoztatás aránya a szállodákban kategóriánként változó, kölcsönzött munkaerőt lényegében csak a négy-, illetve az ötcsillagos egységek foglalkoztattak, minimális arányban.

A szálláshelyi kapacitásra egyszerre volt jellemző, hogy a gazdasági környezet változására a szállodák, a panziók, a kempingek stb. egy része beszüntette működését, míg mások bővítették a kínálatot. Ennek eredőjeként 2012. április 30-án a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2416 volt, ezen belül 891 szálloda 53 ezer szobával, 941 panzió 10 ezer szobával működött. A szállodákban, ápri-lisban 2500 szobával több állt rendelkezésre, mint az előző év azonos időszakában. Budapesten a vizsgált időszakban 178 szálloda működött, ezek kapacitása 1100 szobával volt több, mint egy évvel korábban.  Az egyéb szálláshelyek (üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek) száma országosan 584 volt.

Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
Utazás Ma estig biztos kitart a magyar-lengyel barátság - Hajrá magyarok!
Nagy László Nándor | 2015. április 25. 10:41
Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG