2p

Az Aldi az elmúlt 12 hétben új rekordot döntött a brit piacon, 10,1 százalékos piaci részesedést ért el, mivel a fogyasztók számára a kétszámjegyű inflációs környezetben továbbra is az egyik legfontosabb beszerzési szempont a kedvező árszínvonal, ebben pedig a német diszkontláncok kifejezetten erősek. Német vetélytársa, a Lidl ugyanis szintén növelni tudta a részesedését.

A Kantar legfrissebb adatai szerint a vizsgált időszakban a német gyökerű Aldi diszkont élelmiszerlánc eladásai 25 százalékkal nőttek, alig lemaradva a rivális Lidl mögött, amely forgalmát 25,1 százalékkal tudta bővíteni és szintén rekord piaci részesedést ért el, 7,6 százalékkal.

A fogyasztók a magas inflációs környezetben egyre kevésbé márkahűek és "havonta átlagosan legalább három nagyobb kiskereskedőt látogatnak meg" – mondta a Retail Gazette-nek Fraser McKevitt, a Kantar kiskereskedelmi és fogyasztói ismeretekért felelős vezetője.

Ha a fogyasztók úgy érzik, hogy egyik vagy másik kereskedő ajánlata nem egészen megfelelő, akkor gond nélkül máshová mennek.

Mindez annak köszönhető, hogy az élelmiszerár-infláció az előző négy hétben enyhén, 17,3 százalékra mérséklődött, és az élelmiszerek forgalma 8,1 százalékkal nőtt. Az infláció csökkenése ellenére azonban a vásárlók továbbra is a sajátmárkás termékcsaládok felé fordulnak, a kategória ebben az időszakban 13,5 százalékos növekedést mutat.

Nagyot szakítanak az infláció ellenére is. Fotó: Depositphotos
Nagyot szakítanak az infláció ellenére is. Fotó: Depositphotos

Ezt alátámasztó beszédes adat, hogy a legolcsóbb sajátmárkás termékcsaládok esetében az eladások 46 százalékkal emelkedtek az egy évvel ezelőttihez képest, és az ilyen típusú termékek már csaknem minden ötödik kosárban szerepelnek.

A brit piacon működő legnagyobb élelmiszeripari láncok közül a 14 százalékos piaci részesedéssel bíró Asda forgalma nőtt a legnagyobb mértékben, 8,8 százalékkal, míg a Tesco és a Sainsbury's forgalma 8, illetve 8,7 százalékkal bővült, 27, összesen 14 százalékos részesedés mellett.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Enyhe botlással zárta a kereskedést a tőzsde
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 17:46
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 77,56 pontos, 0,13 százalékos csökkenéssel, 58 432,29 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 9,3 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Vállalat Elavult hálózatok miatt omolhat össze az áramellátás
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 17:23
Az elavult infrastruktúra hátráltatja az energiaátmenetet, ezért a villamos hálózatok digitális megoldásokra épülő korszerűsítését sürgetik a Schneider Electric szakértői.
Vállalat A briteknél is dühösek, a Bookingból szivárognak az adatok
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 16:52
A legnépszerűbb szállásközvetítő felhasználói többször károsultak, amiért adataik kiszivárogtak és csalókhoz kerültek.
Vállalat Az orvost, és ne a gépet kérdezze, ha valami baja van
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 16:01
A ChatGPT ingyenes verziója pontatlan vagy hiányos válaszokat adhat - vagy egyáltalán nem válaszol - a gyógyszerekkel kapcsolatos kérdésekre, ami potenciálisan veszélyeztetheti az OpenAI vírusos chatbotját használó betegeket - derül ki egy kedden közzétett új tanulmányból.
Vállalat Tömeges leépítést jelentett be a legnépszerűbb streaming szolgáltató
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 14:22
A spotify nem bírja a költségeket, újabb, ezúttal 1500 munkavállalót érintő leépítést jelentett be.
Vállalat Kiderült mikortól tarol dollármilliárdokat a játékipar legnagyobbja
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 13:24
A Grand Theft Autó 6-ik része 2025-ben érkezik. A fejlesztő Rockstar Games megerősítette, hogy a cég régóta várt szimulációja, a Grand Theft Auto VI megjelenéskor csak Xbox Series X/S és PS5 konzolokra fog megjelenni, PC-s verzióról nem esett szó.
Vállalat A Mol megveszi a Waberer's-csoport 15 százalékát
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 12:12
A Mol a Waberer's 15 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról írt alá megállapodást az Indotek Grouppal.
Vállalat Elgáncsolta magát Elon Musk, akár csődbe is mehet az X
Rácz Gergő | 2023. december 4. 19:22
Az X, korábban Twitter szociális média platformot komoly üzleti nehézségek fenyegetik. Miután több viszontagságos körben a céget Elon Musk milliárdos mágnás megvette, a napokban fügét mutatott a hirdetőinek. Ebből nem valószínű a jó végeredmény.
Vállalat Milliárdok vonulnak ki Elon Musk cégéből
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 14:29
Az X közösségi médiavállalattól még több hirdető menekül el, és nincs egyértelmű megoldás, mondták a hirdetési iparág szakértői, miután a milliárdos tulajdonos Elon Musk a legnagyobb márkákat ostorozta a platform elhagyása miatt.
Vállalat Tovább tart a pesti tőzsde üdvöskéjének szárnyalása
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 06:35
Rekordösszegű árbevételről és EBITDA-ról számolt be a 4iG Csoport.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG