<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A trafik-ügyből ismert hódmezővásárhelyi Sánta-család átrendezte az Országos Dohányboltellátó mögötti céghálót, miközben megjelentek egy budai luxusvillában is, megcélozva az ingatlanpiacot. Drágul a cigi, bővül az illegális kereskedelem, és egyre több a pályázat nélkül, államilag kijelölt trafik.

Miközben a dohányosok azon bosszankodnak, hogy egy doboz cigaretta ára már 1700-1800 forintba kerül, a trafikokat ellátó Országos Dohányboltellátó (ODBE) Kft. háttere idén tavasszal ismét átrendeződött, mert a hódmezővásárhelyi Sánta-család átalakította a tulajdonosi céghálót.

Cégünk azzal a céllal alakult, hogy a dohányboltok számára egy versenysemleges, egyszerűen áttekinthető ellátási rendszert alakítson ki

- vall magáról az ODBE. Az állami koncesszióban működő dohányboltellátó mögött a hazai dohánypiac két erős oszlopa, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. és a Tabán Trafik Zrt. áll 49-51 százalékos arányban.

A Sánta-érdekeltség Tabán Trafik kisebbségi tulajdonosa a Ventas Coffee Kft., a többségi pedig a Volante Pro Zrt. A cégháló végén eddig a Tradis Zrt. állt, mint a Volante többségi tulajdonosa. A Tradis Zrt. tulajdonosai pedig Sánta János (Continental Dohánycsoport) és fia, Sánta János István. Most annyi történt, hogy Sánta János István tavaly nyár óta tulajdonosa a Solidium Capital Kft.-nek, amely cég március 20-a óta résztulajdonos a Tradis Zrt.-ben. A Solidium Capital a Ventas Coffea Kft.-ben is bír befolyással, tehát alapvetően Sánta János fia beiktatott a céghálóba egy saját céget Solidium Capital néven. A Tradis Zrt.-ben pedig Sánta János és Sánta János István 50-50 százalékos tulajdonosok voltak, most már az ifjabbik Sánta a Solidium Capital-on keresztül képviselteti magát.

A trafikokat ellátó ODBE 2020-as eredménye még nem ismert, de 2019-ben 4,1 milliárd forint osztalékot fizetett tulajdonosainak. Az ODBE az állami koncesszió birtokosaként az összes nemzeti trafik kizárólagos beszállítója. A trafiktörvényt még Lázár János nyújtotta be 2011 decemberében, a fideszes politikus ekkor még csak a kormánypárt frakcióvezetője, valamint Hódmezővásárhely polgármestere volt. A szintén hódmezővásárhelyi Sánta-család és Lázár János (ma kormánybiztos) pedig a fideszes politikus elmondása szerint is jól ismerik egymást. 

Luxusvilla és luxusszálloda

Az ifjabbik Sánta János cége, a Solidium Capital azonban nem csak a dohánypiacon van jelen, hanem már az ingatlanpiacon is. A cég jegyzett tőkéje márciusban 3 millió forintról 47,8 millió forintra ugrott. Március 17-én pedig tulajdonosa lett a Normafa Property Kft.-nek. Ez a cég eleve csak tavaly decemberben jött létre, a jegyzett tőkéje pedig egymilliárd forint, de ennek bejegyzése még januárban történt, amikor az addigi 3 millió forint változott át a milliárdos összegre. Csak viszonyításképp: a Garancsi István tulajdonában lévő Market Építő Zrt.-nek is ennyi a jegyzett tőkéje.

Az ifjabbik Sánta János új cégének megjelenéséig a Normafa Hungária Kft. volt a tulajdonosa a Normafa Propertynek. A Normafa Hungária 2011 óta létezik, és egy Cipruson (közismert offshore adóparadicsom) bejegyzett társaság birtokolta, amelynek Budapesten a Törő és Pallag Ügyvédi Iroda volt a kézbesítési megbízott cége. Idén januárban a nevére vette Pallag Péter, de kisebbségi tulajdonos lett Ambroskina Olga, aki ukrán származású, és 2017-ben a csehországi Playboy magazin címlapján szerepelt, mint modell.

Pallag Péter pedig 2019 novembere óta igazgatósági tag az AEG Ingatlanhasznosító Zrt.-ben, amelynek tulajdonosa ugyanaz az orosz Ilya Ostrovkin, aki a hévízi Lotus Therme nevű luxusszálloda tulajdonosa is. (A szálloda "természetesen" 155,7 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott a Rogán Antal minisztériumának felügyelete alatt tevékenykedő Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Kisfaludy-pályázatán felújításra).

Tehát az ifjabbik Sánta János cége tőlük szerezte meg a Normafa Property Kft.-t, amelynek fő tevékenyége a saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása. A cég székhelye ugyan Hódmezővásárhely, de van egy fióktelepe a budapesti Lóránt út 7/B-ben a XII. kerületben. Ez egy budai luxusvilla. Az itt található villaépületeket a Városmag VP5 Kft. építette, illetve újította fel - derül ki a cég oldaláról. A Városmag VP5 tavaly október óta felszámolás alatt van.

Még egy híres palota

Tulajdonosai pedig egy Seychelle-szigetekre bejegyzett társaság, valamint az Instenhegyi Invest Kft., amely szintén ukrán tulajdonban van. Az istenhegyi luxusvilláról több hirdetést is találni 2016-ból, amikor a 650 négyzetméteres házat 1,2 milliárd forintért árulták. (A villa eredetileg Szigligeti Ede drámaíró számára épült). De a Városmag VP5 referenciái között szerepel például az Andrássy út 96. felújítása is, ami az egykori miniszterelnöki palota. Ez a székhelye például a Normafa Hungária Kft.-nek is. 

Tehát összességében az Orbán-kormány által átalakított cigarettapiacból is profitáló ifjabbik Sánta János új cége, a Solidium Capital egy ukrán-orosz háttérrel is rendelkező cégtől megvette a milliárdos jegyzett tőkével büszkélkedő Normafa Property Kft.-t, annak a fióktelepe pedig egy olyan budai luxusvillában van, amelyet ugyanaz az adóparadicsomi-ukrán hátterű cég tehetett rendbe, amely a Normafa Property-t eladó cég székhelyéül is szolgáló Andrássy úti palotát is felújította.

Szaporodnak a kijelöltek, bővül az illegális piac

Mindeközben a sima nemzeti dohányboltok számában érdekes mozgások látszanak. Évek óta tartó folyamat, hogy egyre kevesebb koncessziós nemzeti dohánybolt működik az országban, ellenben az állami ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. (NDN) által pályázat nélkül kijelölt trafikból egyre több. Még 2018 novemberében 5334 koncessziós dohánybolt mellett 601 kijelölt trafik tevékenykedett, decemberben már csak 5216 a koncessziós bolt, viszont 684-re nőtt a kijelöltek száma.

Április végére pedig 5201 koncessziós trafik maradt, ellenben 703 lett a kijelölt boltok száma. A kijelölés az NDN saját hatáskörében lezajló folyamata, csak semmire nem kötelező javaslatot kérhetnek az önkormányzatoktól a kijelölt személlyel kapcsolatban, de végül Esküdt Gábor vezérigazgató szava dönt. A kijelöltek között erősen felülreprezentáltak a Coop-birodalom különböző leágazásai. Ezekbe a trafikokba is kizárólag a Sánta-család érdekeltségébe tartozó Országos Dohányboltellátó osztja ki legálisan az egyre drágább cigarettát.

A NAV pedig eközben az illegális dohánykereskedőket üldözi.

A tapasztalatok szerint a hazai termőterületekről is egyre nagyobb mennyiségű dohány kerül az illegális piacra. Ez a trend jól látszik a már felderített bűncselekmények elkövetési módjaiból, és erre utal a hazai regisztrált dohánytermelők legális értékesítésének csökkenő volumene is. Nem véletlen tehát, hogy a NAV célkeresztjébe kerültek a Magyarországon megtermelt dohánnyal kapcsolatos visszaélések 

- közölte április 14-án a hatóság, amikor bejelentette egy illegális dohánykereskedelemmel foglalkozó bűnszövetség felszámolását.

Címkék: Vállalat Cigaretta

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Jól lehúzta a chiphiány a General Motors eredményét
MTI | 2021. október 27. 17:53
Az elemzők által vártnál nagyobb lett a General Motors (GM), a legnagyobb amerikai autógyártó negyedéves nyeresége, amely azonban 40 százalékkal csökkent a tavalyi harmadik negyedévhez képest.
Vállalat Bértárgyalások: jövőre csökkenhet a kisvállalati adó is
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 15:39
A kisvállalati adó kulcsa 11-ről 10 százalékra mérséklődne, ezzel mindegy 13 milliárd forint maradna a kisebb cégeknél.
Vállalat AutoWallis-vezér: növekedési stratégiánkra építjük a tőkepiaci céljainkat
Király Béla | 2021. október 27. 14:59
Nagy dobásra készül az AutoWallis, hiszen a magyar piacon 2017 óta nem volt nyilvános lakossági részvénykibocsátás. A hétfőn indult kibocsátás volumene is nagy, hiszen a társaság 6-8 milliárd forint friss tőkével számol, amely a már eddig is látványos növekedést tovább hajthatja. A járműiparban zajló folyamatokról és a vállalat terveiről Ormosy Gábor vezérigazgatót kérdeztük.
Vállalat K und K épületre kiírt közbeszerzést nyert Mészáros Lőrincék cége
Kormos Olga | 2021. október 25. 18:00
Több, mint 1 milliárd forintos közbeszerzést nyert a felcsúti FEJÉR-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt., melynek tulajdonosa Mészáros Lőrinc és három gyermeke. Az Újbudán található, 100 évesnél idősebb K und K épületegyüttesre kaptak megbízást.
Vállalat Jogerősen elítélték Hernádi Zsoltot - a horvát alkotmánybíróság mentheti fel
MTI | 2021. október 25. 17:36
A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap hétfőn. A Mol csoport jelezte, hogy a horvát eljárások során tapasztalt súlyos igazságtalanságok miatt Hernádi Zsolt a horvát alkotmánybírósághoz fordul jogorvoslatért.
Vállalat Az MKB Bank folytatja sikereit a vállalati piacon
PR | 2021. október 25. 16:55
A COVID 3. hulláma utáni időszak is az élet minden területén felszabadulást, eufóriát hozott. Nem volt ez másként az MKB Bank esetében sem, ahol szép eredményeket hozott a nyár. Balogh Péterrel, az MKB Bank nagyvállalati ügyfélkapcsolati igazgatójával az NHP hatásairól és jövőjéről, az ESG korszakformáló követelményeiről, a kamatemelések hitelfelvételt befolyásoló következményeiről és az MKB Bank utolsó negyedévi terveiről beszéltünk.
Vállalat Ügyfélöröm, ügyfélélmény
PR | 2021. október 25. 16:20
Úgy látszik, hogy az a gazdasági időszak már végképp elmúlt, amikor az innováció leginkább a valóságtól elrugaszkodott, így sokszor megvalósíthatatlan, vagy legalábbis a gyakorlati felhasználás szempontjából néha feleslegesnek tűnő ötleteket jelentette. Sokan úgy fogalmazzák meg, hogy a „nagy startup korszak” ideje lejárt. Ráadásul a globális válságok sem kedveznek az ötletgyárosoknak, hiszen miért foglalkozna bárki is a „mindenáron újjal”, ha jelenleg épp elég feladat a túlélés. De hát pont az ilyen helyzetekben szükséges a paradigmaváltás, és annak pedig újfent alapfeltétele az innováció. Ez azonban már nem öncélú, hanem konkrét támogató megoldásokban gondolkodik. Ezt az új irányt nevezik „praktikus innovációnak”.
Vállalat Megkérdezheti a munkáltató a dolgozót, hogy be van-e oltva? Kérheti a védettségi igazolványt?
Dr. Kerekes Eszter | 2021. október 22. 16:18
A koronavírus 2019-es megjelenése és rohamos terjedése az egész világot megrázta és minden szempontból kihívás elé állította. A védőoltás és egyben a remélt védettség megszerzése azonban további kérdéseket vet fel. A szigorú karanténszabályok feloldására és a hosszú bezártság mentális következményeire is tekintettel egyre többen lépnek ki otthonról és dolgoznak fizikailag is ismét a munkahelyükön, ugyanakkor a vírus továbbra is jelen van. A munkahelyi érintkezések pedig potenciális veszélyforrásai lehetnek újabb megbetegedéseknek. A munkáltatók számára ez komoly fejtörést okozhat és felmerül, hogy egyáltalán kérhetnek-e nyilatkozatot a munkavállalóiktól a beoltottságukra vonatkozóan. A bpv JÁDI NÉMETH Ügyvédi Iroda munkatársának szakcikke.
Vállalat A műanyagipar lehet az új mumus
MTI | 2021. október 22. 15:54
Az amerikai műanyagipar az évtized végére több üvegházhatású gázt fog kibocsátani, mint a szénnel fűtött villamoserőművek - figyelmeztetett egy csütörtökön közzétett jelentés, amelyet a The Guardian ismertetett.
Vállalat K&H: új ezermilliárdos szereplő, hogyan működik a Google Pay?
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 08:26
8109 forint - átlagosan ekkora összeg jutott egy belföldi kártyás vásárlásra, összesen pedig közel 520 millió tranzakcióra jutott 4216 milliárd forintos forgalom. Erre a piacra lépett be a világszerte egyre nagyobb teret nyerő Google Pay fizetési megoldás, amely a hazai bankok közül elsőként idén áprilistól a K&H-nál volt elérhető.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos