3p
Bár az Aldi-üzletek általában majdnem egyformák, most mégis nyitottak egy, a többitől alaposan eltérő egységet. Stratégiaváltásról állítólag nincsen szó, mégis lehetséges, hogy újabbak követik. Jöhetnek a mini-Aldik? Németországban megeshet, Magyarországon pedig eddig is jelentős rugalmasságról tettek tanúbizonyságot.
MTI Fotó: Balaton József

Németországban az Aldi üzlethelyiségei az ország legdélebbi és legészakabbi részein is majdnem ugyanúgy néznek ki, és a méretük is hozzávetőleg ugyanaz, és van egy minimális nagyság, ami alá nem mennek – írta a német Stern.de. Most azonban ebben változást történt, Frankfurtban egy átalakítás után egy sokkal kisebb fiókot nyitottak meg.

Frankfurt-Bockenheimben működik február 12-e óta egy Aldi, amely csak 500 négyzetméteres, ez a többinek csak körülbelül a fele. A helyiséget júniustól fel kellett újítani és át kellett alakítani, ami után csak jóval kisebb helyen tudott megnyitni. Így a hagyományos elvek alapján be kellett volna zárni.

A belvárosi területen azonban még a környékben lakók is petíciót adtak be a megtartása érdekében – írja a Stern.de. Már 45 éve van ezen a helyen Aldi-bolt. A mini-Aldi megmaradt, de mintegy 20 százalékkal kisebb áruválasztékot kínál, mint a többi.

Vészmegoldás, de ismételhető

Például nem sütnek helyben  péksüteményeket, kevesebb fajta WC-papír vagy biotermék kapható. A polcok zsúfoltabbak, és nem minden ugyanott van, ahol a többi üzletben a vevők megszokhatták.

Az Aldi vezetése a Lebensmittelzeitung szaklapnak cáfolta, hogy ez a kisebb bolt valamiféle koncepcióváltással függne össze. Vészmegoldásnak nevezték a frankfurti üzletet. Ám azt sem zárták ki, hogy újabb hasonló esetek előforduljanak. Ha az ingatlanfejlesztők kisebb objektumokat kínálnak, nem zárkózunk el eleve előlük. Egyes régiókban lehet potenciál az ilyen kialakítású üzletekben, ezzel bővítjük lehetőségeinket – mondták el.

Rugalmasság kell

Nem tudni, hogy ez külföldre, Magyarországra is vonatkozik-e, de logikus lenne, mert az itteni viszonyok állandó alkalmazkodást követelnek. Például korábban egy törvénnyel próbálták meg akadályozni a hipermarketek fővárosi, belvárosi terjeszkedését.

Ennek nyomán Budapesten a XIII. kerületben a Váci úton például egy bezárt mozi helyén nyitott üzletet a német áruházlánc néhány éve, megkerülve a szabályozást. (Az az Aldi egyáltalán nem látszik kisebbnek a szokásosnál.) A belvárosi Kossuth Lajos utcában pedig a volt Úttörőáruház helyén nyitottak boltot.

Újabb korlátozó ötletek

Nemrég a magyar kormányzat újabb ötletet vett elő a vásárlók körében nagyon is népszerű multik visszaszorítására. Idén a friss húst, felvágottat és sajtokat nem árusító, tehát csemegepultot nem tartó üzleteket próbálják kitiltani a főváros világörökségi részeiről.

Az üzlet megy tovább

A külföldi láncok azonban  nem hagyják magukat, több helyen már elkezdték a csemegepultok beszerelését. Más bevétel-növelési módokat is megragadnak, az Aldi például novemberben bejelentette, hogy diszkont benzinkutakat helyez üzembe, szeptembertől pedig utazásokat és repülőjegyeket kínál.

A kormányzó párt által preferált magyar láncok viszont a jelek szerint vesztésre állnak, decemberben például CBA-üzletek eladását jelentették be, az egyik vevő a Lidl.

Mások egyébként már alkalmaznak hasonló minibolt-megoldásokat, mint például a Tesco a Tesco Express -üzletekkel.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat A szaúdik bevásárolják magukat a brit gazdaság artériájába
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:36
A legismertebb repülőtér 10 százalékát veszi meg egy szaúd-arábiai alap. Az ország tovább növeli ezzel üzleti érdekeltségeit a nyugati világban. A belépő egy globálisan is irgalmatlan pénzet kezelő átláthatatlan befektetési alap.
Vállalat Durván jól hasított az easyJet 2023-ban
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 13:56
A brit fapados légitársaság, az easyJet Plc szeptember végével záródott pénzügyi évében elért adózás előtti nyeresége némileg felülmúlta az elemzői várakozásokat, részben a bevételek 42 százalékos növekedésének, valamint az üzleti év második felében elért rekordmagas adózás előtti nyereségnek köszönhetően.
Vállalat Csődben a legnagyobb ukrán légitársaság
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 11:55
Nincs már repülőgépe és nem fizeti a pilótákat sem az Ukraine International Airlines.
Vállalat Csúnyán összerúgta a port a Tesla a svédekkel
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 19:54
A sztrájkoló dolgozók miatt perel az amerikai vállalat.
Vállalat A COVID-19 jelentős veszteségeket okozhat a cégeknek, amelyek azonban elkerülhetőek vagy csökkenthetőek lehetnek
PR | 2023. november 24. 09:52
Egy ezer főt foglalkoztató magyar vállalkozás éves szinten átlagosan 370 millió forintot meghaladó kárt szenvedhet el a COVID-19 következményei miatt. A pénzügyi és a kommunikációs szektorban ez az összeg az 580 millió forintot is elérheti – derül ki egy nemrég készült magyar tanulmányból.1 Az egészséggazdasági elemzés szerint azonban ez a veszteség elkerülhető, de legalábbis jelentősen enyhíthető lehet, ha a cégek költséghatékony intézkedésekkel bővítik a járványügyi ajánlások szerinti foglalkozás-egészségügyi tevékenységüket.1
Vállalat Súlyos milliárdokra perelik a PlayStation gyártóját
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 14:33
A Sony jócskán a zsebébe nyúlhat majd, ha elbukja a pert. 
Vállalat Megtudtuk, mire készül a 4iG és a Rheinmetall
Privátbankár.hu | 2023. november 21. 18:46
Ez a német cég által rendezett befektetői napon hangzott el.
Vállalat Perre kell mennie a mesterséges intelligenciának
Privátbankár.hu | 2023. november 21. 17:01
A ChatGPT-t készítő OpenAI néhány befektetője jogi lépéseket fontolgat a vállalat igazgatótanácsa ellen - mondták az ügyet ismerő források
Vállalat Akkora pofáraesés várja Elon Muskot, hogy az egész Teslát is bedöntheti
Litván Dániel | 2023. november 20. 19:01
Nagyon nagy szüksége lenne a Teslának egy új modellre és egy sztorira, amivel tovább lehetne építeni a márka imázsát. Ehhez képest nagyon úgy tűnik, a legújabb autójuk megfelelő fékrendszer nélkül száguld a PR-katasztrófa betonfala felé.
Vállalat Újabb fordulat: visszatérhet a kirúgott ChatGPT-vezér?
Privátbankár.hu | 2023. november 19. 13:09
A befektetőknek nem tetszik az igazgatótanács lépése, visszahoznák Sam Altmant.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG