6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sokan nem tudnak vagy nem akarnak nyaralni menni, és ha nem akar kilógni a sorból, akkor nem árt, ha tudja, hogyan érezheti magát az is rosszul, akinek sikerül huzamosabb időre elutaznia. De lépjen túl a tárgyakon, igazán társas lényként lehet jó alaposan kiakadni.
(Fotó: Wikimedia Commons)

Nyugat-Európában júliusban vagy augusztusban kiürül egy-egy ország vagy tartomány, még azokat is elrugdossák 2-3 hét szabadságra, akik nem akarnak menni, szinte teljesen megáll az élet egyes helyeken. (Németországban július 24-től például öt szövetségi tartományban adtak ki szabadságot egyszerre, be is dugultak egyből az autópályák.)

A magyarok jelentős részének azonban nincs lehetősége nyaralásra. Egy részüknek eleve nem ad rendes szabadságot a munkaadójuk, másoknak pénze nincs rá, vagy maximum 1-2 hosszú hétvégére futja. Megint mások hagyományosan kertészkedéssel, lakásfelújítással vagy barkácsolással, sufnituninggal szokták eltölteni az idejüket ilyenkor.

Annak érdekében, hogy azok se lógjanak ki a sorból, akiknek még megadatik egy klasszikus nyaralás, adunk néhány tanácsot, hogyan lehet minél hatékonyabban elszúrni a szabadságunkat.

1. Vigye magával a munkáját a nyaralásra

Vigyázzon, le ne essen a telefonja a laptopról, mert összekarcolhatja a tabletjét. A strandról is rohanjon vissza néha a szállodába, hogy megnézze az e-mailjeit. Ne távolodjon el a parttól, hogy mindig legyen elérhető telefonon a főnöke, beosztottjai vagy üzlettársai számára. Ma már a távmunka dívik, kisebb feladatokat a svédasztalos reggeli után is össze tud ütni a szállodából wifin, nem szalad el az a tenger.

2. Elő a farbával, kisapám

Az egész évben kibeszéletlen és megoldatlan párkapcsolati problémáit hagyja a nyaralás idejére, és egyszerre zúdítsa a párja fejére, lehetőleg a legromantikusabb pillanatokban. Kettős előny keletkezik, ha válni szeretne – a válások jelentős részét kezdeményezik közvetlenül nyaralás után.

3. Ütemezze a feladatait

Ha véletlenül nem sikerülne elég munkát magával vinnie, közvetlen a nyaralás utánra sűrítsen be egy csomó határidőt és elintézendőt, hogy lehetőleg már a nyaralás alatt tövig kelljen rágnia a körmét, hogyan is fogja ezeket teljesíteni. Azután ha véletlenül ki is pihenné magát, utána így 1-2 nap alatt garantáltan elszáll ez az érzés.

4. Jól válassza meg a helyet

Ha a párja, családja tengerpartra akar menni, vigye őket a hegyekbe, és fordítva. Ha véletlenül mégis ők választanának vagy kompromisszum születne, feltétlen éreztesse velük, mekkora hatalmas áldozatot hozott értük, és duzzogjon, mártírkodjon egész végig.

5. Neveljen gyereket

A gyerekek, főleg ha kicsik, kiválóan tudnak tetszőleges számú felnőttet foglalkoztatni és az ujjuk közé csavarni. Ha például elvitték a nagymamát, hogy időnként a gyerekekre vigyázzon, amíg a szülők pihennek, akkor se távolodjon el tőlük messzire, mindig felügyelje őket.

Így elérhetik, hogy egyetlen kisgyerek három felnőttet is lefárasszon, ugráltasson maga körül, és senkinek se jusson semmi pihenés. A gyereket lehetőleg pótágyra tegye a franciaágy mellé, ne külön szobába, nehogy végre nemi életük lehessen.

6. Hívja segítségül a napot

Égjen le ropogósra az első nap, és jajgasson egy hétig az árnyékban. A hatékony leégéshez szükséges tippeket itt találja. Bónusznak tekintheti a tíz év múlva előjövő melanómát, azaz bőrrákot.

7. All inclusive

Fizessen be egy all inclusive útra – ahol fix összegért az összes kaja és pia „ingyen van” –, majd próbáljon mindent leenni, leinni, amit csak lehet. Hiszen csak nem dobhatja ki az ablakon azt a pénzt, amit már kifizetett. Zabáljon és igyon egész idő alatt, ki ne józanodjon egy percig sem, szedjen fel hat kilót.

8. Otthon hagyni a gondokat

Mármint elég gondot hagyjon otthon, amiért idegeskedhet. Hagyja nyitva az ablakot, senkire ne bízza rá a postaláda kiürítését, felejtse el a virágait. Nyaralás közben időnként képzelje el a vihar által eláztatott bútorokat, az elszáradt szobanövényeket és a betörőket, akik a kicsorduló postaláda láttán dörzsölik a tenyerüket. Meg a fontos adóhivatali levelet, amely „nem kereste” megjelöléssel megy vissza a feladóhoz.

9. Próbálja ki, milyen páriának lenni

Okozzon magának egy kis pénzszűkét, napi hatvan euró limit, mint a görögöknél, az viszont luxus. Nosztalgiázzon, próbálja ki, milyen volt az NDK-s turistáknak a Balatonnál nyomorogni vagy a magyar valutakerettel Párizsban. Vigyen lejárt bankkártyát, vagy felejtse el feltölteni a számláját. Esetleg az első napon veszítsen el mindent, pénzt, kártyát, útlevelet, a párjának meg mondja: sebaj, szívem, csak 800 kilométer a legközelebbi konzulátus, legfeljebb kirándulunk kicsit.

10. Hagyjon otthon egy tinédzsert

Biztos látott már olyan filmet, ahol a tinik azonnal szétverik a fél házat, amint a felnőttek kihúzták a lábukat egy nyaralásra, bulit rendeznek, összehánynak mindent és magukra szabadítják a fél rendőrséget (további opció: ezután teherbe esnek). Ha otthon hagyta tinédzserkorú gyermekét, akkor főleg ilyen filmeket nézzen nyaralása alatt, és két film között is sokat gondoljon rájuk.

11. Követelje meg a helyiektől az alkalmazkodást

Nehogy már azért menjen nyaralni, hogy mindenféle hülye szokásokat tartson be, a helyieknek igenis alkalmazkodni kell a nagy fehér emberekhez, hiszen belőlünk élnek. Nyugodtan rúgjon be muzulmán országban és követeljen sört a főtéren. Fényképezzen sokat katonai objektumok környékén és olyan múzeumban, ahol tiltják.

Vagy verje ki a balhét a Balkánon, amiért nem engedik be a csini feleségét abban a szexi shortban abba a szép kis kolostorba. Hát nehogy már, ugye? Vigyázzon, a meglepetéstúra a helyi rendőrőrsre nem biztos, hogy ingyen van.

12. Hagyja magát totál megvezetni

Lehetőleg vegyen be minden maszlagot és átverést, amit a nevesincs utazási irodánál magára tukmálnak. Például: természetes partszakasz=gondozatlan strand WC és öltöző nélkül; turisztikailag felkapott környék=csupa hotel és részeg, hajnalig randalírozó turista; csak 15 perc a strand=az ilyen számokat kettővel-hárommal kell megszorozni.

A legfrappánsabb megoldás, ha a iroda közben még csődbe is megy, és kint hagyja magukat Felső-Timbuktuban egy fillér nélkül.

13. Fütyüljön az egészségére

A maga szervezete vasból van, a talpával pedig parázson is tudna járni. Magával semmi nem történhet meg, ami a többiekkel, ne kérjen a tanácsaikból. Fütyüljön arra, ha azt mondják, ne egyen mosatlan gyümölcsöt, ne igyon csapvizet és ne próbálja végig a lacikonyhákat a helyi piacon. Azokat a bumfordi műanyag szandálokat is csak a gyerekeknek találták ki, amivel mások a tengerbe gyalogolnak.

Mielőtt belelép a tengeri sünbe, azért még tekintse meg a medúzákat is, simogatni is szabad őket, nem tiltja a törvény. Utasbiztosítást ne kössön, minek, nem kell ide orvos.

(Az ötletet köszönjük a Stern magazinnak.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG