<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A júniusban mért kiugró éves áremelkedési adat után a júliusi jobban belesimul az elmúlt hónapokban megszokott trendbe – legalábbis ezt tapasztaltunk mostani Árkosár-felmérésünk alkalmával. Összeválogattunk egy kisebb gyümölcskosarat is: megnéztük, mit okozott az árakban a tavaszi fagy. Ami már most biztosra vehető: 25-30 százalékkal többe kerül a görögdinnye, mint egy éve.

Nyáron sem szünetel a Privátbankár szokásos havi felmérése, az Árkosár. Július 2-án újfent ellátogattunk az Auchan, az Interspar és a Tesco egy-egy boltjába, hogy megnézzük, miként alakultak az árak annál a 30 terméknél, amelyeket minden hónapban megvizsgáltunk. Előző hónapban arra jutottunk, újra meglódult az áremelkedés az élelmiszerek körében is. Míg márciusban, áprilisban és májusban 2,5-3 százalékos drágulást mértünk, júniusban ennek a duplája is összejött a három áruház átlagában. A 23 133 forintos átlagos kosárérték történelmi csúcsot jelentett júniusban. Előtte még sosem fordult elő, hogy 23 ezer forintnál többet kellett volna adnunk az átlagos bevásárlókosárért. 

Mit tapasztaltunk most? Havi szinten némi árcsökkenés történt. Mindez azt jelenti, hogy lejöttünk a történelmi csúcsról, és kissé össze is rázódott a mezőny, azaz az általunk vizsgált áruházak árai. A három vizsgált lánc közül az Interspar árai 6,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy éve, a másik két áruházban 3,7 illetve 0,7 százalék körüli áremelkedést mértünk,

így az Árkosár éves árindexe az előző hónapban mért 6,5 százalék után 3,5 százalékra mérséklődött. Előző hónaphoz képest ezúttal 1,9 százalékkal olcsóbban tudtunk bevásárolni.

Havi szinten egyedül az Intersparnál találtunk 6,6 százalékos áremelkedést, az Auchan 6,4, a Tesco 5,2 százalékot faragott le az árakon. A legolcsóbb és a legdrágább áruház között 1108 forintos különbséget mértünk júliusban. Ha mindent ott vásárolnánk meg, ahol a legolcsóbban lehet, akkor 20 475 forintból úszhatnánk meg a nagybevásárlást, 2200 forinttal jönnénk ki jobban az átlagnál. De most is elmondjuk: majdhogynem kivitelezhetetlen mutatvány lenne, és nemigen érné meg ennyi fáradozás 2 ezer forintért.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Az éves áremelkedésben az élen ezúttal a burgonya végzett. Míg tavaly ilyenkor jelentős árcsökkenés mértünk éves (-33 százalék) és havi (-29 százalék) szinten is ennél a zöldségnél, ezúttal viszont éves szinten 40 százalékos drágulást találtunk, havi szinten ugyanakkor közel 20 százalékkal kerül kevesebbe a krumpli, mint júniusban.

30 százaléknál is jobban drágult még a margarin (+31 százalék) és a rizs (+32 százalék).  Ahogy előző hónapban találtuk, az étolaj az egyik leginkább dráguló terméknek számított most is: 24 százalékkal kerül többe, mint tavaly júliusban.  10 százalékot meghaladó mértékben drágult még a tészta (+19 százalék), a tojás (+15 százalék), a túródesszert (+12 százalék) és a chips (+11 százalék). Mindezeken túlmenően, éves összehasonlításban csak az alma (-38 százalék) és a jeges tea (-19 százalék) mérséklődött 10 százaléknál jobban. 

Az előző hónaphoz képest 10 százaléknál nagyobb drágulás a sertésmájasnál (+20 százalék), a kólánál (+18 százalék) és a rizsnél volt (+12 százalék). Jó hír ugyanakkor, hogy több termék is olcsóbb lett egy hónap lefogása alatt. A fentebb már említett burgonyán kívül a tojásért, a kávéért és a teáért is 15 százalékkal kellett kevesebbet adni, mint júniusban.

Havi legolcsóbbak

Minden egyes Árkosár-felmérésünk során kiválasztunk három terméket, amelyeknek külön megnézzük az árait. Ebben a hónapban adta magát a három termék, kizárólag a zöldség-gyümölcs osztályokról válogatva. Ennek oka, hogy a tavaszi fagyok komoly károkat okozott a hazai gyümölcsösökben, így számítani lehetett, elszállnak egyes gyümölcsök árai.

A szeszélyes tavaszi időjárás és fagyok jelentősen megviselték a szezonális gyümölcsöket, van ahol akár 70-80 százalékos terméskieséssel is szembesülnek a gazdálkodók – írta nemrég laptársunk, a Piac&Profit.  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe szerint például az átlagoshoz képest 80 százalékkal kevesebb őszibarack termett idén.

Múlt héten magyar őszibarackkal még nem találkoztunk a hipermarketekben, egyelőre még csak olasz és spanyol import barackot kínáltak. Egységesen, 499 forintos kilónkénti áron adta a Tesco és az Interspar a gyümölcsöt, előbbinél Spanyolországból, utóbbinál Olaszországból érkezett. Az Auchanban szintén spanyol barackot kaptunk, 799 forintos kilós áron.

Ezúttal 23 ezer forint alatt is megúszható volt a családi nagybevásárlás (Fotó: Pixabay)Ezúttal 23 ezer forint alatt is megúszható volt a családi nagybevásárlás (Fotó: Pixabay)

Szintén a NAK korábbi becslése szerint a meggy esetében is nagyjából 10 százalékra tehető a terméskiesés a tavaszi időjárás miatt. Ráadásul mintegy két héttel később is érett a meggy, így a hazai gyümölcs nagy mennyiségben június végétől érhető el csak az üzletekben. Magyar meggyet 1400-1600 forint közötti áron kínáltak mindhárom áruházláncnál. Egészen pontosan az Auchanban és a Tescóban 1398 forintért, az Intesparban 1598 forintért adták kilóját.

Ha már nyár közepén járunk, nem maradhat ki a görögdinnye egyetlen bevásárlókosárból, így a mi vizsgálatunkból sem. A NAK szerdai közleménye szerint egyébként a hét végén megkezdődik a görögdinnyeszüret az ország déli térségeiben, és az utóbbi hetek kedvező időjárása miatt kiváló minőségre számítanak a termelők, akik a hőségben jellemző nagyobb keresletet folyamatosan, akár szeptember közepéig is ki tudják elégíteni. Nem csoda, hogy görögdinnyéből is csak importot találtunk július elején. Görög görögdinnyét kínált az Auchan és az Interspar is, mindkét helyen 249 forintért kilóját. Ennél valamivel drágábban, 299 forintért volt a Tescóban spanyol görögdinnye.  

Érdekességként: tavalyi Árkosár-felmérésünk során akadt magyar dinnye is az egyik áruházban már július elején. Akkor az Intersparban 199 forintért kínálták a magyar görögdinnye kilóját. A másik két láncnál 199 forintért adtak egy kiló olasz görögdinnyét.  

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Melyik a mi autónk? Megdőlt a rekord a piacon
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 08:22
Csúcsot döntött a használtautó-piac forgalma 2021-ben - 819 ezer használt autó cserélt gazdát tavaly.
Vásárló MST, a magyar crypto elkezdte meghódítani a piacot
PR | 2022. január 17. 13:21
Hatalmas sikere kezd lenni a Millionstarternek a nemzetközi piacon.
Vásárló Az Aldi és a Lidl mostantól hibridhússal eteti az embereket
Privátbankár.hu | 2022. január 15. 13:06
A németországi Aldi és Lidl diszkontokban a vásárlóknak a napokban új húskészítményeket kínálnak, ami lehetővé teszi számukra, hogy egészségesebben étkezhessenek és jobban óvják a környezetet. Ezzel azonban nem kell teljesen nélkülözniük a húst sem. Mit is tartalmaznak ezek?
Vásárló Új járatot indít a Wizz Air
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 14:25
Szabad az út Moldovába.
Vásárló Olcsó húsnak híg lesz a leve? Import termékeket hozhat az árbefagyasztás
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 15:48
Már borítékolható, mit lépnek majd a kereskedők februártól, és nem biztos, hogy a vevők fognak jól járni. 
Vásárló Gulyás Gergely bejelentette: hat helyett hét termék árát rögzítik
Csabai Károly | 2022. január 13. 13:28
Még mindig maradtak tisztázandó kérdések az Orbán Viktor által tegnap bejelentett intézkedésekkel kapcsolatban.
Vásárló Élelmiszerárstopot hirdetett ki Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 17:45
Ez volt Orbán Viktor nagy bejelentése: az október közepi szintre kell visszavágni hat élelmiszer árát.
Vásárló Törölközők promóciós céllal
Márkázott tartalom | 2022. január 12. 10:21
Jól tudjuk, hogy rengeteg dolog, kütyü, ruhaféle alkalmas promóciós célra. Nem lehet ez alól kivétel a törölköző sem, hiszen egy fontos, mindennap használt tisztálkodási eszközről van szó. Lássuk, kiknek éri meg logóztatni ezt a tárgyat!
Vásárló Business, Duna, Lifestyle
PR | 2022. január 11. 13:35
A Danubius Hotel Helia szolgáltatási köre jó példája az átgondolt munka-élet egyensúlyt előtérbe helyező szemléletnek, ami sok szempontból teszi emberközelivé a Danubius Hotels XIII. kerületi, Duna-parti szállodáját.
Vásárló Fitness bringa - Hétköznapi kondi hatékonyan
Márkázott tartalom | 2022. január 11. 10:45
Problémát okoz, hogy egyszerre gyorsan és kényelmesen tekerj a városban? Jó lenne, ha nemcsak a szabadidődben, de a mindennapok során is beiktathatnád a tekerést a programfüzetedbe? Esetleg szeretnéd kényelmessé tenni a napi bicajos teljesítményed? Nos, akkor bizony ehhez szükséged lesz egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett biciklire.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló