<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A júniusban mért kiugró éves áremelkedési adat után a júliusi jobban belesimul az elmúlt hónapokban megszokott trendbe – legalábbis ezt tapasztaltunk mostani Árkosár-felmérésünk alkalmával. Összeválogattunk egy kisebb gyümölcskosarat is: megnéztük, mit okozott az árakban a tavaszi fagy. Ami már most biztosra vehető: 25-30 százalékkal többe kerül a görögdinnye, mint egy éve.

Nyáron sem szünetel a Privátbankár szokásos havi felmérése, az Árkosár. Július 2-án újfent ellátogattunk az Auchan, az Interspar és a Tesco egy-egy boltjába, hogy megnézzük, miként alakultak az árak annál a 30 terméknél, amelyeket minden hónapban megvizsgáltunk. Előző hónapban arra jutottunk, újra meglódult az áremelkedés az élelmiszerek körében is. Míg márciusban, áprilisban és májusban 2,5-3 százalékos drágulást mértünk, júniusban ennek a duplája is összejött a három áruház átlagában. A 23 133 forintos átlagos kosárérték történelmi csúcsot jelentett júniusban. Előtte még sosem fordult elő, hogy 23 ezer forintnál többet kellett volna adnunk az átlagos bevásárlókosárért. 

Mit tapasztaltunk most? Havi szinten némi árcsökkenés történt. Mindez azt jelenti, hogy lejöttünk a történelmi csúcsról, és kissé össze is rázódott a mezőny, azaz az általunk vizsgált áruházak árai. A három vizsgált lánc közül az Interspar árai 6,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy éve, a másik két áruházban 3,7 illetve 0,7 százalék körüli áremelkedést mértünk,

így az Árkosár éves árindexe az előző hónapban mért 6,5 százalék után 3,5 százalékra mérséklődött. Előző hónaphoz képest ezúttal 1,9 százalékkal olcsóbban tudtunk bevásárolni.

Havi szinten egyedül az Intersparnál találtunk 6,6 százalékos áremelkedést, az Auchan 6,4, a Tesco 5,2 százalékot faragott le az árakon. A legolcsóbb és a legdrágább áruház között 1108 forintos különbséget mértünk júliusban. Ha mindent ott vásárolnánk meg, ahol a legolcsóbban lehet, akkor 20 475 forintból úszhatnánk meg a nagybevásárlást, 2200 forinttal jönnénk ki jobban az átlagnál. De most is elmondjuk: majdhogynem kivitelezhetetlen mutatvány lenne, és nemigen érné meg ennyi fáradozás 2 ezer forintért.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Az éves áremelkedésben az élen ezúttal a burgonya végzett. Míg tavaly ilyenkor jelentős árcsökkenés mértünk éves (-33 százalék) és havi (-29 százalék) szinten is ennél a zöldségnél, ezúttal viszont éves szinten 40 százalékos drágulást találtunk, havi szinten ugyanakkor közel 20 százalékkal kerül kevesebbe a krumpli, mint júniusban.

30 százaléknál is jobban drágult még a margarin (+31 százalék) és a rizs (+32 százalék).  Ahogy előző hónapban találtuk, az étolaj az egyik leginkább dráguló terméknek számított most is: 24 százalékkal kerül többe, mint tavaly júliusban.  10 százalékot meghaladó mértékben drágult még a tészta (+19 százalék), a tojás (+15 százalék), a túródesszert (+12 százalék) és a chips (+11 százalék). Mindezeken túlmenően, éves összehasonlításban csak az alma (-38 százalék) és a jeges tea (-19 százalék) mérséklődött 10 százaléknál jobban. 

Az előző hónaphoz képest 10 százaléknál nagyobb drágulás a sertésmájasnál (+20 százalék), a kólánál (+18 százalék) és a rizsnél volt (+12 százalék). Jó hír ugyanakkor, hogy több termék is olcsóbb lett egy hónap lefogása alatt. A fentebb már említett burgonyán kívül a tojásért, a kávéért és a teáért is 15 százalékkal kellett kevesebbet adni, mint júniusban.

Havi legolcsóbbak

Minden egyes Árkosár-felmérésünk során kiválasztunk három terméket, amelyeknek külön megnézzük az árait. Ebben a hónapban adta magát a három termék, kizárólag a zöldség-gyümölcs osztályokról válogatva. Ennek oka, hogy a tavaszi fagyok komoly károkat okozott a hazai gyümölcsösökben, így számítani lehetett, elszállnak egyes gyümölcsök árai.

A szeszélyes tavaszi időjárás és fagyok jelentősen megviselték a szezonális gyümölcsöket, van ahol akár 70-80 százalékos terméskieséssel is szembesülnek a gazdálkodók – írta nemrég laptársunk, a Piac&Profit.  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe szerint például az átlagoshoz képest 80 százalékkal kevesebb őszibarack termett idén.

Múlt héten magyar őszibarackkal még nem találkoztunk a hipermarketekben, egyelőre még csak olasz és spanyol import barackot kínáltak. Egységesen, 499 forintos kilónkénti áron adta a Tesco és az Interspar a gyümölcsöt, előbbinél Spanyolországból, utóbbinál Olaszországból érkezett. Az Auchanban szintén spanyol barackot kaptunk, 799 forintos kilós áron.

Ezúttal 23 ezer forint alatt is megúszható volt a családi nagybevásárlás (Fotó: Pixabay)
Ezúttal 23 ezer forint alatt is megúszható volt a családi nagybevásárlás (Fotó: Pixabay)

Szintén a NAK korábbi becslése szerint a meggy esetében is nagyjából 10 százalékra tehető a terméskiesés a tavaszi időjárás miatt. Ráadásul mintegy két héttel később is érett a meggy, így a hazai gyümölcs nagy mennyiségben június végétől érhető el csak az üzletekben. Magyar meggyet 1400-1600 forint közötti áron kínáltak mindhárom áruházláncnál. Egészen pontosan az Auchanban és a Tescóban 1398 forintért, az Intesparban 1598 forintért adták kilóját.

Ha már nyár közepén járunk, nem maradhat ki a görögdinnye egyetlen bevásárlókosárból, így a mi vizsgálatunkból sem. A NAK szerdai közleménye szerint egyébként a hét végén megkezdődik a görögdinnyeszüret az ország déli térségeiben, és az utóbbi hetek kedvező időjárása miatt kiváló minőségre számítanak a termelők, akik a hőségben jellemző nagyobb keresletet folyamatosan, akár szeptember közepéig is ki tudják elégíteni. Nem csoda, hogy görögdinnyéből is csak importot találtunk július elején. Görög görögdinnyét kínált az Auchan és az Interspar is, mindkét helyen 249 forintért kilóját. Ennél valamivel drágábban, 299 forintért volt a Tescóban spanyol görögdinnye.  

Érdekességként: tavalyi Árkosár-felmérésünk során akadt magyar dinnye is az egyik áruházban már július elején. Akkor az Intersparban 199 forintért kínálták a magyar görögdinnye kilóját. A másik két láncnál 199 forintért adtak egy kiló olasz görögdinnyét.  

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>>

Vásárló Végül nem a kormány csodafegyvere hatott: egyéves mélypontra esett az élelmiszer-drágulás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2023. június 7. 05:48
Ahogy az várható volt, beérik a bázishatás: most is akkorát drágult a családi nagybevásárlás, mint tavaly nyáron, de százalékos értékben kifejezve rég nem látott mértékűre csökkent az éves árindex a Privátbankár Árkosár-felmérése szerint. Az árstopos krumpli meglepően nagyot drágult, a kötelező akciók hatását pedig megtippelni sem lehet, mivel egyébként is tele vannak akciós táblákkal az üzletek.
Vásárló Az Aldi nagyot megy a briteknél, már egy éve a legolcsóbb szupermarket
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 16:23
Az Aldi lett Nagy-Britannia legolcsóbb szupermarketje a 12. egymást követő hónapban is, de alig maradt el tőle a Lidl.
Vásárló Ha szerdán tankolna, ezzel fog szembesülni
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 14:47
Nem nyúlnak az üzemanyagok árához a hét közepén. 
Vásárló Végre itt a nyár? – A szünidő gazdasági hatása a családi költségvetésre
Márkázott tartalom | 2023. június 1. 17:56
Ahogy közeledik a nyár, a kisgyermekes családokban felmerül az egyre feszítőbb a kérdés: milyen terheket ró a szünidő a családi költségvetésre? A nyári szünetre minden bizonnyal szüksége van a gyerekeknek, hiszen ilyenkor lehetőségük nyílik a pihenésre és a játékra.
Vásárló A Spartól a kisujját kéri kormány, de a karját kapja
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 13:58
A Spar csoport az akcióköteles időszak első napjától több mint 700 akciós ajánlattal várja vásárlóit, 300 termék árát pedig a május 31-i áron befagyasztja – közölte szupermarket lánc. A kötelező árengemény mértékét jelentősen meghaladóan olcsóbb tételek is szerepelnek a csökkentett árú kínálatban.
Vásárló Gyereknek lenni jó!
PR | 2023. május 31. 15:28
A gyermeki fantázia világokat képes teremteni. De mi történik akkor, ha a valóság ugyanolyan csodálatos, mint a szárnyaló képzelet? Ha egyszer csak életnagyságú TRex hátára lehet pattanni, lehetőség nyílik ráját simogatni, cápát etetni, trambulinon ugrálni?
Vásárló „Ősi” amerikai kaja lenne a hamburger? Ugyan, a kínaiak már kétezer éve eszik
Molnár Csaba | 2023. május 28. 18:21
McDonald’s, Burger King, Wendy’s, Five Guys – a világ legnagyobb hamburgerező étteremláncai mind amerikaiak, így kézenfekvőnek tűnik, hogy Amerika – sok minden más mellett – a basic street food, a hamburger szülőhazája. Pedig nem, nagyon nem. Amellett, hogy a 19. században a nagy kivándorlási hullám előtt Európában már létezett a hamburger (bővebben a keretes írásban), a kínaiak több mint kétezer éve készítik és eszik a zsemlekenyérbe töltött raguszerű húst.
Vásárló Top 10 női parfüm 2023 - szezonnyitó illatok
Márkázott tartalom | 2023. május 25. 11:43
Az illat - a megjelenés szerves része. Egyes illatok erős mágneses térként vonzanak, mások fordítva eltávolodásra késztetnek. Az aroma sokat elárul az emberről, egyfajta névjegykártya. Ezért olyan fontos megtalálni a megfelelő parfümöt. A trendekről, a kiválasztási szabályokról és a 2023-as 10 legjobb női parfümről beszélgetünk.
Vásárló Ez a világ 10 legkülönlegesebb és legdrágább luxusórája
Kollár Dóra | 2023. május 20. 18:36
A luxusórák az egyik legfontosabb státuszszimbólumnak számítanak, azonban ezek közt is akadnak elképesztő különlegességek. 
Vásárló Sokat drágult a hús vagy a zöldség? Nézze meg az angoloknál, na, ott kilőttek az árak!
Molnár Csaba | 2023. május 17. 09:56
A brit szupermarketekben árusított húsok és zöldségek ára csaknem megduplázódott a tavalyi év azonos időszakához képest.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG