6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A júniusban mért kiugró éves áremelkedési adat után a júliusi jobban belesimul az elmúlt hónapokban megszokott trendbe – legalábbis ezt tapasztaltunk mostani Árkosár-felmérésünk alkalmával. Összeválogattunk egy kisebb gyümölcskosarat is: megnéztük, mit okozott az árakban a tavaszi fagy. Ami már most biztosra vehető: 25-30 százalékkal többe kerül a görögdinnye, mint egy éve.

Nyáron sem szünetel a Privátbankár szokásos havi felmérése, az Árkosár. Július 2-án újfent ellátogattunk az Auchan, az Interspar és a Tesco egy-egy boltjába, hogy megnézzük, miként alakultak az árak annál a 30 terméknél, amelyeket minden hónapban megvizsgáltunk. Előző hónapban arra jutottunk, újra meglódult az áremelkedés az élelmiszerek körében is. Míg márciusban, áprilisban és májusban 2,5-3 százalékos drágulást mértünk, júniusban ennek a duplája is összejött a három áruház átlagában. A 23 133 forintos átlagos kosárérték történelmi csúcsot jelentett júniusban. Előtte még sosem fordult elő, hogy 23 ezer forintnál többet kellett volna adnunk az átlagos bevásárlókosárért. 

Mit tapasztaltunk most? Havi szinten némi árcsökkenés történt. Mindez azt jelenti, hogy lejöttünk a történelmi csúcsról, és kissé össze is rázódott a mezőny, azaz az általunk vizsgált áruházak árai. A három vizsgált lánc közül az Interspar árai 6,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy éve, a másik két áruházban 3,7 illetve 0,7 százalék körüli áremelkedést mértünk,

így az Árkosár éves árindexe az előző hónapban mért 6,5 százalék után 3,5 százalékra mérséklődött. Előző hónaphoz képest ezúttal 1,9 százalékkal olcsóbban tudtunk bevásárolni.

Havi szinten egyedül az Intersparnál találtunk 6,6 százalékos áremelkedést, az Auchan 6,4, a Tesco 5,2 százalékot faragott le az árakon. A legolcsóbb és a legdrágább áruház között 1108 forintos különbséget mértünk júliusban. Ha mindent ott vásárolnánk meg, ahol a legolcsóbban lehet, akkor 20 475 forintból úszhatnánk meg a nagybevásárlást, 2200 forinttal jönnénk ki jobban az átlagnál. De most is elmondjuk: majdhogynem kivitelezhetetlen mutatvány lenne, és nemigen érné meg ennyi fáradozás 2 ezer forintért.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Az éves áremelkedésben az élen ezúttal a burgonya végzett. Míg tavaly ilyenkor jelentős árcsökkenés mértünk éves (-33 százalék) és havi (-29 százalék) szinten is ennél a zöldségnél, ezúttal viszont éves szinten 40 százalékos drágulást találtunk, havi szinten ugyanakkor közel 20 százalékkal kerül kevesebbe a krumpli, mint júniusban.

30 százaléknál is jobban drágult még a margarin (+31 százalék) és a rizs (+32 százalék).  Ahogy előző hónapban találtuk, az étolaj az egyik leginkább dráguló terméknek számított most is: 24 százalékkal kerül többe, mint tavaly júliusban.  10 százalékot meghaladó mértékben drágult még a tészta (+19 százalék), a tojás (+15 százalék), a túródesszert (+12 százalék) és a chips (+11 százalék). Mindezeken túlmenően, éves összehasonlításban csak az alma (-38 százalék) és a jeges tea (-19 százalék) mérséklődött 10 százaléknál jobban. 

Az előző hónaphoz képest 10 százaléknál nagyobb drágulás a sertésmájasnál (+20 százalék), a kólánál (+18 százalék) és a rizsnél volt (+12 százalék). Jó hír ugyanakkor, hogy több termék is olcsóbb lett egy hónap lefogása alatt. A fentebb már említett burgonyán kívül a tojásért, a kávéért és a teáért is 15 százalékkal kellett kevesebbet adni, mint júniusban.

Havi legolcsóbbak

Minden egyes Árkosár-felmérésünk során kiválasztunk három terméket, amelyeknek külön megnézzük az árait. Ebben a hónapban adta magát a három termék, kizárólag a zöldség-gyümölcs osztályokról válogatva. Ennek oka, hogy a tavaszi fagyok komoly károkat okozott a hazai gyümölcsösökben, így számítani lehetett, elszállnak egyes gyümölcsök árai.

A szeszélyes tavaszi időjárás és fagyok jelentősen megviselték a szezonális gyümölcsöket, van ahol akár 70-80 százalékos terméskieséssel is szembesülnek a gazdálkodók – írta nemrég laptársunk, a Piac&Profit.  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe szerint például az átlagoshoz képest 80 százalékkal kevesebb őszibarack termett idén.

Múlt héten magyar őszibarackkal még nem találkoztunk a hipermarketekben, egyelőre még csak olasz és spanyol import barackot kínáltak. Egységesen, 499 forintos kilónkénti áron adta a Tesco és az Interspar a gyümölcsöt, előbbinél Spanyolországból, utóbbinál Olaszországból érkezett. Az Auchanban szintén spanyol barackot kaptunk, 799 forintos kilós áron.

Ezúttal 23 ezer forint alatt is megúszható volt a családi nagybevásárlás (Fotó: Pixabay)
Ezúttal 23 ezer forint alatt is megúszható volt a családi nagybevásárlás (Fotó: Pixabay)

Szintén a NAK korábbi becslése szerint a meggy esetében is nagyjából 10 százalékra tehető a terméskiesés a tavaszi időjárás miatt. Ráadásul mintegy két héttel később is érett a meggy, így a hazai gyümölcs nagy mennyiségben június végétől érhető el csak az üzletekben. Magyar meggyet 1400-1600 forint közötti áron kínáltak mindhárom áruházláncnál. Egészen pontosan az Auchanban és a Tescóban 1398 forintért, az Intesparban 1598 forintért adták kilóját.

Ha már nyár közepén járunk, nem maradhat ki a görögdinnye egyetlen bevásárlókosárból, így a mi vizsgálatunkból sem. A NAK szerdai közleménye szerint egyébként a hét végén megkezdődik a görögdinnyeszüret az ország déli térségeiben, és az utóbbi hetek kedvező időjárása miatt kiváló minőségre számítanak a termelők, akik a hőségben jellemző nagyobb keresletet folyamatosan, akár szeptember közepéig is ki tudják elégíteni. Nem csoda, hogy görögdinnyéből is csak importot találtunk július elején. Görög görögdinnyét kínált az Auchan és az Interspar is, mindkét helyen 249 forintért kilóját. Ennél valamivel drágábban, 299 forintért volt a Tescóban spanyol görögdinnye.  

Érdekességként: tavalyi Árkosár-felmérésünk során akadt magyar dinnye is az egyik áruházban már július elején. Akkor az Intersparban 199 forintért kínálták a magyar görögdinnye kilóját. A másik két láncnál 199 forintért adtak egy kiló olasz görögdinnyét.  

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Örömteli hír érkezett a magyar benzinkutakról
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 11:24
Olcsóbb lesz megtölteni a tankokat. 
Vásárló Bevetik a "mindent tudó" tanácsadót az élelmiszereknél
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 15:28
Komoly változás jöhet az élelmiszer- és italpiacon, miután minden vállalat a mesterséges intelligenciára támaszkodva akar versenytársai fölé kerekedni. 
Vásárló Használtcikk-forradalmat hirdet a Decathlon
Buksza blog | 2024. április 28. 14:41
Magasabb szintre emeli használtcikk-üzletét a Decathlon.
Vásárló Ki lehet mosni a legkoszosabb ruhákat is 15 perc alatt?
Buksza blog | 2024. április 28. 12:57
A távmunka egyik kevésbé ismert mellékhatása, hogy sokan többet sportolnak, amihez nem az öregebb pólókat használják, hanem az úgynevezett athleisure ruházatot. Ennek is van azonban egy mellékhatása.
Vásárló Meglepő újdonsággal állt elő az Aldi, mérföldkő lehet a boltlánc életében
Buksza blog | 2024. április 28. 08:33
Az Aldi és építőipari beruházó partnere új szintre emelte Németországban közös tevékenységét azzal, hogy többre vállalkozott egyszerűen egy új áruház felépítésénél. A bolt felett lakóház épült.
Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Csempésszünk egy kis zöldet bárhová!
Márkázott tartalom | 2024. április 22. 16:32
A szép, zöld, gondozott fűfelület nagyon vonzó és kellemes látványt nyújt. Azonban tény, hogy sok odafigyelést is igényel. A rendszeres fűnyírás, öntözés, esetlegesen a gyomirtás vagy a különféle növényvédelmi kezelések időt és energiát igényelnek. Emellett költségesek is, és még a környezetet is terhelik.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG