6p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az elmúlt hónapokhoz képest komolyabb áremelkedést tapasztaltunk a hazai hipermarketekben végzett rendszeres Árkosár-felmérésünk 2021. júniusi epizódjában - most először emelkedett 23 ezer forint fölé az átlagos kosárérték. Az étolaj továbbra is az egyik leginkább dráguló áru, de margarinért is jóval többet kérnek most, mint egy évvel ezelőtt - az aktuális rekordert pedig a szeszesitalok között találtuk meg. Több termék esetében is további áremelkedést ígérnek a szakértők.

Több mint 14 éve vezetjük havi rendszerességgel a Privátbankár Árkosár-felmérését. Ezúttal június 4-én látogattuk végig három hazai hipermarket-lánc egy-egy egységét, hogy megvizsgáljuk, hogyan alakult 30 élelmiszerből álló minta-élelmiszerkosarunk ellenértéke. Az Auchan, a Tesco és az Interspar üzleteit járva azt találtuk, hogy a nyár első hónapjára újra meglódult az áremelkedés az élelmiszerek körében is. Míg az elmúlt 3 hónapban 2,5-3 százalékos drágulást mértünk, júniusban ennek a duplája is összejött a három áruház átlagában.

Az előző hónaphoz képest alacsonyabb árakat találtunk ezúttal az Intersparban, míg a Tescóban 5,5, az Auchanban 6,7 százalékkal nagyobb szám szerepelt volna a számla végösszegében, mint májusban. A 23 133 forintos átlagos kosárérték történelmi csúcsot jelent - még sosem fordult elő, hogy 23 ezer forintnál többet kellett volna adnunk az átlagos bevásárlókosárért. 

Az Árkosár éves árindexe 6,5 százalék lett, ennyivel drágább volt a fiktív családi nagybevásárlásunk a 2020. júniusi szintnél. 

Ennél az év első hónapjaiban magasabb értéket mértünk, de az elmúlt három hónapban alacsonyabb drágulás volt jellemző az áruházakban.

Az Interspar árai a mostani felmérésben 1,6 százalékkal voltak magasabbak, mint egy éve, a másik két áruházban 7 illetve 11 százalék körüli áremelkedést mértünk, az átlagos áremelkedés így alakult 6,5 százalékon. A legolcsóbb és a legdrágább áruház között ezúttal 7,9 százalékos, mintegy 1900 forintos különbséget mértünk a felmérés során. Ha mindent ott vennénk meg, ahol a legolcsóbban adják, akkor 20 549 forintból úszhatnánk meg a nagybevásárlást - bár ez jó 2500 forinttal olcsóbb az átlagnál, ezért vagy tripla utazgatásra vagy három bevásárló-csapat szoros koordinációjára lenne szükség, ami nem igazán életszerű.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

A tavaly ilyenkor jelentős áremelkedést mutató termékek most értelemszerűen jobban teljesítenek, a tavalyi csúcsok után mind az almáért, mind pedig a sertéspárizsiért kevesebbet kellett most adnunk - a gyümölcs még úgy is olcsóbb lett éves szinten 37,6 százalékkal, hogy az előző havinál 14 százalékkal többet kértek érte júniusban. A párizsi is ennyit drágult egy hónap alatt, de még így is 5,5 százalékkal olcsóbb most, mint tavaly nyáron. 

Az előző hónaphoz képest egyes szénsavas üdítők ára csökkent jelentősebben (-20 százalék), és a sertésmájas is olcsóbb lett 16 százalékkal. A csirkemellfilé és a krumpli ára viszont több mint 20 százalékot emelkedett egy hónap alatt, de 10 százalékot meghaladó havi áremelkedést mértünk a kenyérnél, a tojásnál, a margarinnál és a jeges teánál is.

Az éves áremelkedést ezúttal az alkoholos italok közül a tömény szeszesital vezeti 30 százalékos áremelkedéssel. A 20 százalékot meghaladó mértékben dráguló termékek között továbbra is ott találjuk az étolajat és a margarint, de ebbe a "klubba" csatlakozott most a gyümölcsjoghurt is. 10 százalékot meghaladó áremelést mértünk még a krumplinál, a tojásnál, a kávénál, a tejfölnél és a narancslénál is. Jelentősebb árcsökkenést a már említett almánál (-37,6 százalék), a sertésmájasnál (-16,4 százalék) és a jeges teánál (-10,4 százalék) mértünk a három áruház átlagában.

Az étolaj drágul, de a sertéshús sem lesz sokáig olcsóbb

Az étolaj ára az elmúlt hónapokban azért indult jelentősebb növekedésnek, mert a tavalyi sertéspestis miatt megcsappant állományokat világszerte, de főként Kínában elkezdték újra feltölteni, ami jelentős takarmány-igénnyel jár. A jelentős kereslet a takarmánynövények és a kapcsolódó árupiaci termékek árát felfelé húzza. A sertéspestis felelt egyébként 2020-ban a sertéshús, valamint az abból készülő termékek, így a párizsi árának komolyabb emelkedéséért; a tavalyihoz hasonló alacsony sertéshús-kínálat idén nem várható, ám a takarmányok árának emelkedése magasabb felvásárlási árakat eredményezhet, ami a fogyasztói árakban is hamarosan megjelenhet.

A gabonafélék iránti emelkedett kereslet emellett természetesen a liszt árának növekedésében is várhatóan megjelenik - a tavalyinál magasabb üzemanyagárakkal, növekvő bér- és egyéb költségekkel együtt a hazai pékek is a kenyér árának várható emelkedésére figyelmeztettek nemrég. 

Havi legolcsóbbak - további drágulás előtt álló termékek

Felméréseink során mindig választunk három terméket, és megvizsgáljuk, márkára és minőségre való tekintet nélkül hol lehet a legolcsóbban beszerezni őket a hipermarketek közül. Ezúttal olyan termékeket választottunk, amelyekről a közelmúltban azt jósolták, hogy komolyabb áremelkedés előtt állnak.

A sertéskaraj a fentebb már említett folyamatok végén drágulhat a közeljövőben. Jelenleg a legolcsóbb karajt a Tescóban találtuk, kilónként mindössze 1159 forintot kértek a magyar húsért. Az Intersparban a Regnum sertéskaraj ottjártunkkor 1249 forintba került, az Auchanban 1699 forintba került egy kiló karaj - igaz, itt a kicsontozott húsért kértek valamivel több pénzt, csontos változatot épp nem árultak.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke az RTL Klub híradójának arról beszélt: a szélsőséges időjárás miatt a koratavaszi virágok elfagytak, pedig az akác esetében ez adja a nektár java részét. Idén importméz kerülhet a polcokra a magyar akácméz helyett. Megnéztük, hogyan állunk most ezen a téren. A legolcsóbb vegyes virágmézet az Intersparban találtuk, kilónként 1989 forintba került a saját márkás (S Budget) méz. Az Auchanban maci alakú flakonba töltött magyar virágmézet találtunk 2110 forintos kilónkénti áron, a Tescóban pedig 2351 forintért vehettünk magyar mézet.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) mérései szerint a bor is drágább lesz idén - a fehér, oltalom alatt álló, földrajzi jelzéssel ellátott borok feldolgozói értékesítési ára például csaknem 15 százalékkal nőtt. Akinek a fehérborban az (alacsony) ár a legfontosabb, az az Intersparban jár jól: 299 forintért vehet egy üveg Borbár félédes Duna-Tisza-közi cuvée-t. 309 forintért sajátmárkás Vino Blancót vehetünk a Tescóban, az Auchan legolcsóbb fehérbora pedig a 339 forintos La Fiesta volt ottjártunkkor. 

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Magára talált a belföldi használtautó-piac
Privátbankár.hu | 2021. június 18. 14:09
Gyorsan korrigálta előző havi visszaesését a hazai használtautó-piac: belföldön több mint 66 ezer személygépkocsi cserélt gazdát májusban, ezzel az év eddigi részét tekintve az elmúlt hónapban történt a legtöbb adásvétel.
Vásárló Trendi női szoknyák a nyári ruhatár alapdarabjai
Márkázott tartalom | 2021. június 12. 10:10
Bár a női szoknyáknak télen is helyük van a hölgyek öltözködésében - ugyan mikor máskor lehetne felvenni a színes, vagány mintás harisnyanadrágokat -, de azért a fő szezon mégiscsak a nyár. A könnyű, lenge viseletek ideje késő tavasztól kora őszig tart, ha az időjárás is úgy akarja.  A divatiparban a női szoknya népszerűsége töretlen, néhány kiegészítő ruhadarabbal, a színeihez, mintázatához passzoló felsőrésszel, egy-két könnyed nyárias vállkendővel kiegészítve jól variálható ruhatár hozható létre. 
Vásárló Rekordot döntött a hazai könyvkiadás
MTI | 2021. június 11. 13:40
2010 óta tavaly jelent meg a legtöbb könyv Magyarországon.
Vásárló Újraindul a reptéri buszjárat
MTI | 2021. június 11. 13:24
Hétfőtől ismét közlekedik a 100E jelzésű járat.
Vásárló Teljes körű védelem lángálló és antisztatikus alsóruházattal
Márkázott tartalom | 2021. június 11. 12:23
  Laikusként a lángálló és antisztatikus ruhák hallatán legtöbbünknek a tűzoltók és az autóversenyzők által viselt ruházat ugrik be. A magas hőhatás okozta sérülések elkerülése végett viselt daraboknál kiemelten fontos a minőség és megbízhatóság kérdése. Jó esetben az ilyen ruhadaraboknak egyszer kell tökéletes védelmet nyújtaniuk, akkor azonban nem lehet kérdés, hogy hibátlanul kell ellátniuk azt a feladatukat, amiért viseljük őket.
Vásárló Negatív teszttel is beengedik a Hungaroringre a külföldieket
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 10. 17:38
Negatív teszttel is jöhetnek a külföldiek az itthon idén nyáron rendezett három nemzetközi autóversenyre.
Vásárló Hamarosan luxuscikk lesz a kávé?
Márkázott tartalom | 2021. június 7. 13:21
A klímaváltozás ma már nem csak egy teória, hanem tény, melynek hatásait mindannyian érezzük. Ezek a hatások pedig minden bizonnyal fokozódni fognak a jövőben. Nem csak a hőmérséklet változik, hanem elszaporodhatnak egyes kártevők, új, invazív fajok jelenhetnek meg egyes területeken, sok térséget sújt a csapadékhiány, ezek összessége pedig erősen kihat a mezőgazdaságra.
Vásárló Volkswagen szervókormány javítása: tények és tévhitek
Márkázott tartalom | 2021. június 7. 10:52
A Volkswagen konszern német autógyártó vállalat, az egyik legnagyobb autógyártó az egész földkerekségen. A cégcsoporthoz tartozik a névadó Volkswagenen kívül az Audi és a Skoda is, azt azonban kevesebben tudják, hogy a Scania és a MAN is tagja a csoportnak. Számos legenda kering a neten arról, hogy a Volkswagenek esetében gyakori-e vagy sem a szervókormánnyal kapcsolatos meghibásodások száma. Ezekről lesz szó az alábbiakban!
Vásárló Miért van szükséged neked is egy légtisztítóra?
Márkázott tartalom | 2021. június 5. 13:16
Valószínűleg nem is gondolnád, hogy lakásod levegője mennyi szennyeződéssel van tele. Még egy alapos szellőztetést követően is rengeteg káros anyag van, ami a levegőben kering, főleg, ha magas a légszennyezettség a környezetedben.
Vásárló Az idei nyári gyerek cipő trendek
Márkázott tartalom | 2021. június 5. 10:14
Gyermekednek keresel olcsó, de mégis minőségi és tartós darabot? Stílusos és egyedi lábbelit vásárolnál a számára? Akkor itt az ideje szétnézni az idei nyári kínálatban, ahol szinte minden színben találhatsz megfelelő darabot. Az olcsó és minőségi gyerek cipők kínálata szerencsére hatalmas, így senkinek nem kell aggódnia, amikor vásárlásra kerül a sor. De vajon, hogy alakul a 2021-es trend a gyerek cipők terén? Ebből a cikkből minden kiderül!
Friss
hírlevél
depositphotos