<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Az elmúlt hónapokhoz képest komolyabb áremelkedést tapasztaltunk a hazai hipermarketekben végzett rendszeres Árkosár-felmérésünk 2021. júniusi epizódjában - most először emelkedett 23 ezer forint fölé az átlagos kosárérték. Az étolaj továbbra is az egyik leginkább dráguló áru, de margarinért is jóval többet kérnek most, mint egy évvel ezelőtt - az aktuális rekordert pedig a szeszesitalok között találtuk meg. Több termék esetében is további áremelkedést ígérnek a szakértők.

Több mint 14 éve vezetjük havi rendszerességgel a Privátbankár Árkosár-felmérését. Ezúttal június 4-én látogattuk végig három hazai hipermarket-lánc egy-egy egységét, hogy megvizsgáljuk, hogyan alakult 30 élelmiszerből álló minta-élelmiszerkosarunk ellenértéke. Az Auchan, a Tesco és az Interspar üzleteit járva azt találtuk, hogy a nyár első hónapjára újra meglódult az áremelkedés az élelmiszerek körében is. Míg az elmúlt 3 hónapban 2,5-3 százalékos drágulást mértünk, júniusban ennek a duplája is összejött a három áruház átlagában.

Az előző hónaphoz képest alacsonyabb árakat találtunk ezúttal az Intersparban, míg a Tescóban 5,5, az Auchanban 6,7 százalékkal nagyobb szám szerepelt volna a számla végösszegében, mint májusban. A 23 133 forintos átlagos kosárérték történelmi csúcsot jelent - még sosem fordult elő, hogy 23 ezer forintnál többet kellett volna adnunk az átlagos bevásárlókosárért. 

Az Árkosár éves árindexe 6,5 százalék lett, ennyivel drágább volt a fiktív családi nagybevásárlásunk a 2020. júniusi szintnél. 

Ennél az év első hónapjaiban magasabb értéket mértünk, de az elmúlt három hónapban alacsonyabb drágulás volt jellemző az áruházakban.

Az Interspar árai a mostani felmérésben 1,6 százalékkal voltak magasabbak, mint egy éve, a másik két áruházban 7 illetve 11 százalék körüli áremelkedést mértünk, az átlagos áremelkedés így alakult 6,5 százalékon. A legolcsóbb és a legdrágább áruház között ezúttal 7,9 százalékos, mintegy 1900 forintos különbséget mértünk a felmérés során. Ha mindent ott vennénk meg, ahol a legolcsóbban adják, akkor 20 549 forintból úszhatnánk meg a nagybevásárlást - bár ez jó 2500 forinttal olcsóbb az átlagnál, ezért vagy tripla utazgatásra vagy három bevásárló-csapat szoros koordinációjára lenne szükség, ami nem igazán életszerű.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

A tavaly ilyenkor jelentős áremelkedést mutató termékek most értelemszerűen jobban teljesítenek, a tavalyi csúcsok után mind az almáért, mind pedig a sertéspárizsiért kevesebbet kellett most adnunk - a gyümölcs még úgy is olcsóbb lett éves szinten 37,6 százalékkal, hogy az előző havinál 14 százalékkal többet kértek érte júniusban. A párizsi is ennyit drágult egy hónap alatt, de még így is 5,5 százalékkal olcsóbb most, mint tavaly nyáron. 

Az előző hónaphoz képest egyes szénsavas üdítők ára csökkent jelentősebben (-20 százalék), és a sertésmájas is olcsóbb lett 16 százalékkal. A csirkemellfilé és a krumpli ára viszont több mint 20 százalékot emelkedett egy hónap alatt, de 10 százalékot meghaladó havi áremelkedést mértünk a kenyérnél, a tojásnál, a margarinnál és a jeges teánál is.

Az éves áremelkedést ezúttal az alkoholos italok közül a tömény szeszesital vezeti 30 százalékos áremelkedéssel. A 20 százalékot meghaladó mértékben dráguló termékek között továbbra is ott találjuk az étolajat és a margarint, de ebbe a "klubba" csatlakozott most a gyümölcsjoghurt is. 10 százalékot meghaladó áremelést mértünk még a krumplinál, a tojásnál, a kávénál, a tejfölnél és a narancslénál is. Jelentősebb árcsökkenést a már említett almánál (-37,6 százalék), a sertésmájasnál (-16,4 százalék) és a jeges teánál (-10,4 százalék) mértünk a három áruház átlagában.

Az étolaj drágul, de a sertéshús sem lesz sokáig olcsóbb

Az étolaj ára az elmúlt hónapokban azért indult jelentősebb növekedésnek, mert a tavalyi sertéspestis miatt megcsappant állományokat világszerte, de főként Kínában elkezdték újra feltölteni, ami jelentős takarmány-igénnyel jár. A jelentős kereslet a takarmánynövények és a kapcsolódó árupiaci termékek árát felfelé húzza. A sertéspestis felelt egyébként 2020-ban a sertéshús, valamint az abból készülő termékek, így a párizsi árának komolyabb emelkedéséért; a tavalyihoz hasonló alacsony sertéshús-kínálat idén nem várható, ám a takarmányok árának emelkedése magasabb felvásárlási árakat eredményezhet, ami a fogyasztói árakban is hamarosan megjelenhet.

A gabonafélék iránti emelkedett kereslet emellett természetesen a liszt árának növekedésében is várhatóan megjelenik - a tavalyinál magasabb üzemanyagárakkal, növekvő bér- és egyéb költségekkel együtt a hazai pékek is a kenyér árának várható emelkedésére figyelmeztettek nemrég. 

Havi legolcsóbbak - további drágulás előtt álló termékek

Felméréseink során mindig választunk három terméket, és megvizsgáljuk, márkára és minőségre való tekintet nélkül hol lehet a legolcsóbban beszerezni őket a hipermarketek közül. Ezúttal olyan termékeket választottunk, amelyekről a közelmúltban azt jósolták, hogy komolyabb áremelkedés előtt állnak.

A sertéskaraj a fentebb már említett folyamatok végén drágulhat a közeljövőben. Jelenleg a legolcsóbb karajt a Tescóban találtuk, kilónként mindössze 1159 forintot kértek a magyar húsért. Az Intersparban a Regnum sertéskaraj ottjártunkkor 1249 forintba került, az Auchanban 1699 forintba került egy kiló karaj - igaz, itt a kicsontozott húsért kértek valamivel több pénzt, csontos változatot épp nem árultak.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke az RTL Klub híradójának arról beszélt: a szélsőséges időjárás miatt a koratavaszi virágok elfagytak, pedig az akác esetében ez adja a nektár java részét. Idén importméz kerülhet a polcokra a magyar akácméz helyett. Megnéztük, hogyan állunk most ezen a téren. A legolcsóbb vegyes virágmézet az Intersparban találtuk, kilónként 1989 forintba került a saját márkás (S Budget) méz. Az Auchanban maci alakú flakonba töltött magyar virágmézet találtunk 2110 forintos kilónkénti áron, a Tescóban pedig 2351 forintért vehettünk magyar mézet.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) mérései szerint a bor is drágább lesz idén - a fehér, oltalom alatt álló, földrajzi jelzéssel ellátott borok feldolgozói értékesítési ára például csaknem 15 százalékkal nőtt. Akinek a fehérborban az (alacsony) ár a legfontosabb, az az Intersparban jár jól: 299 forintért vehet egy üveg Borbár félédes Duna-Tisza-közi cuvée-t. 309 forintért sajátmárkás Vino Blancót vehetünk a Tescóban, az Auchan legolcsóbb fehérbora pedig a 339 forintos La Fiesta volt ottjártunkkor. 

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Vár a 37. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál
PR | 2022. szeptember 26. 18:11
Mindegy, hogy sokat futsz, vagy keveset, állj rajthoz Te is a 37. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál valamelyik távján. Október második hétvégéjén több tízezer futó társaságában élvezheted Te is a közös mozgás örömét.
Vásárló Kültéri lépcső a házhoz: hogyan válasszuk ki a megfelelő alapanyagot?
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 16. 14:41
Ha a házunkon kívülre tervezünk lépcsőt, akkor mindenképp érdemes alaposan fontolóra vennünk a megfelelő alapanyagok kiválasztását, hogy valóban a kívánt végeredményt kapjuk. Ehhez azonban több szempontot is figyelembe kell vennünk, hiszen a kültéri viszonyok néha elég szélsőségesek, éppen ezért az ide tervezett lépcsőnek komoly kritériumoknak kell megfelelnie. Nézzük meg tehát, mire is érdemes pontosan odafigyelnünk az anyag választásánál.
Vásárló Borkóstoló a szecessziós kastélyépület pincéiben
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 16. 12:33
Aki Tolna megye kilencedik legnépesebb települését, Simontornyát meglátogatja, az ki ne hagyja a településbe oly harmonikusan beilleszkedő igazi kis szecessziós ékszerdobozt, a város híres szállodáját!
Vásárló Keressünk eredeti céges karácsonyi ajándékot!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 12. 16:00
A karácsonyi ajándékok megtalálása a családtagok számára is elég nehézkes, de ha még minket bíznak meg a tökéletes ajándék felkutatásával a vállalati ügyfeleknek vagy alkalmazottaknak, a nyomás megtízszereződik.
Vásárló Téged is kínoz az allergia?
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 12. 10:31
Sajnos manapság egyre többen szenvednek különféle allergiáktól, és ezek közül az egyik legalattomosabb a pollen és porallergia, amellyel csak nagyon nehezen lehet bármit is kezdeni. Biztosan neked is ismerős, hogy hiába minden erőfeszítés, a mindennapos porszívózás, az ablakon beszűrődő fénynyalábokban bizony táncot járnak a porszemek, pollenek.
Vásárló Online vásárlás – minden, ami érdemes tudnia, mielőtt kattint!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 9. 09:24
Ugyan nem egy újszerű dologról van szó, sokak számára még mindig kifejezetten kockázatos tevékenységnek számít az online vásárlás. A folyamat nem ördögtől való, sokkal egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb, mint az offline vásárlás, ráadásul még pénzt is spórolhat vele! 
Vásárló Céges karácsonyi ajándékcsomag olcsón, de mégis magas minőségben? Igen, létezik!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 8. 09:29
Az ajándékozás nem akkor lesz örömteli, ha minél nagyobb az ajándéktárgy értéke. Az ajándékozás attól válik igazán boldog pillanattá, hogy a meglepetés szívhez szól, és benne van mind az ajándékozott, mind az ajándékozó.
Vásárló A népharag a magángépek ellen fordult – de mi lehet a valódi megoldás a betiltás helyett?
Kollár Dóra | 2022. szeptember 7. 19:09
A magánrepülőgép-ipar által elindított „No Plane, No Gain”-kampány a magánrepülés termelékenységi és gazdasági előnyeit hangsúlyozza; a használt repülőgépek tavalyi eladásának ugrásszerű emelkedése és az európai magánrepülések rekordnövekedése alapján idén nyáron az utazók ráérezték arra, miért éri meg a hagyományos, kereskedelmi légiközlekedés helyett valami másra voksolni. Mindezek alapján úgy tűnhet, hogy a magánrepülők piacán tulajdonképpen minden rendben van, csakhogy a közvélemény egyre inkább a luxusgépek ellen fordul.
Vásárló Új online magazinok indultak augusztusban
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 7. 10:26
Új ismeretterjesztő valamint kulturális online magazint indítottak 2022 nyarán a citygreen.hu kertészeti és életmód magazin szerkesztői. A thinker.hu ismeretterjesztő magazin, valamint a teaser.hu kulturális és szórakoztató magazin színvonalas és hiteles tartalmakat kínál olvasói számára.
Vásárló Hatalmasat drágult a kenyér - sosem került még ennyibe a havi nagybevásárlás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. szeptember 7. 05:19
Újra 31 ezer forint fölé emelkedett a családi nagybevásárlás értéke - ez az előző hónaphoz képest is nagy ugrást jelent, a tavaly szeptemberi áraknál pedig közel 32 százalékkal magasabb a végösszeg. 15 éve futó felméréssorozatunk történetében mindkét érték abszolút csúcsot jelent. Három termék ára több mint duplájára emelkedett egy év alatt - drágulásban abszolút rekorder lett a kenyér. Számítana valamit, ha októberben véget érne az árstop?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG