Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ebben a hónapban a Privátbankár Árkosár felmérést kivételesen kibővítettük és két online áruházat is megvizsgáltunk. Arra kerestük a választ, hogy drágább-e az online bevásárlás és ha igen, mennyivel? Milyen kényelmet és mennyi időmegtakarítást jelent a bevásárlásnak ez az új módja?
A szokásos Árkosár felmérés februári eredményeit itt tudja megnézni.

Február elején a Privátbankár Árkosár-felmérésének hetedik születésnapján amellett, hogy újra meglátogattunk három hipermarketet, és megnéztük, hogyan alakult 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ára az előző hónaphoz és az előző évhez képest, most az online bevásárlást is kipróbáltuk. Azon a napon, amikor a hipermarketekben felvettük az adatokat, a G'Roby és a Tesco Online felületét is végignéztük, a megszokott áruk után kutatva. 

Az online vásárlás ára

Ha csak a termékek árát vesszük figyelembe, akkor a hipermarketek átlagát tekintve körülbelül 680 forinttal kell az online vásárlásért többet fizetni, bár vannak termékek, amelyek olcsóbbak, ha online rendeljük, jelentős eltérés azonban árunként nincs.

Tesco Online G'Roby Auchan Tesco Interspar Auchan-Tesco-Interspar átlag Tesco Onilne-G'Roby átlag
A teljes kosár ára 17 838 18 216* 16 632 17 567 17 848 17 349 18 027

* A G'Roby hentesáru-kínálata igencsak korlátozott, csirkemell például nincsen, ezért a Tesco Online árait helyettesítettük be ide annak érdekében, hogy tudjunk kosár átlagot és teljes árat számítani. A gyakorlatban azonban ez azt jelenti, hogy teljeskörűen itt nem tudtuk volna megoldani a nagybevásárlást.

Az online vásárlás költségeihez persze hozzá kell számolni a szállítási díjat is, ami a G'Robynál 890-1090 forint között van, ha budapesti címre kérjük a szállítást, és 1500-2600 forint között, ha vidékre. A Tescoban a szállításért 600-1200 forintot kérnek, de mindenkinek adnak 500 forint  eseti kedvezményt februárban. Ha átlagos szállítási díjjal számolunk, akkor a Tescoban 800, a G'Robyban 1520 forintot kell fizetni, de azt is érdemes számításba venni, hogy ha magunk megyünk el vásárolni, akkor a benzinre kell költenünk. 

Az idő pénz

Fontos azonban azt is figyelembe venni, hogy mennyi időt és energiát takarítunk meg ezzel. Még tapasztalt adatgyűjtőinknek, akik minden hónapban végigjárják a sorokat ugyanazért a 30 termékért, egy-egy mintabevásárlás egy óráig is eltarthat, nem beszélve arról, hogy oda kell menni és utána haza kell utazni, ami szintén időigényes, hacsak nem a szomszédban van a hipermarket. 

Az online bevásárlás mindkét kipróbált bolt esetében körülbelül 20-25 percet vett igénybe, az árut pedig a cégek kiszállítják. A megjelenő, még szabad időpontok közül kell választani egy idősávot - ez mindkét áruház esetében néhány óra - és az áru abban az intervallumban érkezik. Az áruért a Tesconál csak bankkártyával vagy online lehet fizetni, a G'Roby elfogad készpénzt vagy vásárlási utalványt is, de ott is lehet online vagy bankkártyával fizetni.

Az áru átvételekor a megrendelő ellenőrzi, hogy azt kapta-e, amit kért és minden épségben megérkezett-e. Ha valamivel probléma van, azt nem kell kifizetni, a futár visszaviszi a boltba.

Mindenhonnan a legolcsóbbat

Az Árkosár felmérések során teoretikusan szoktunk arról írni, hogy mennyibe kerülne a kosár, ha mindent a legolcsóbban vennénk meg. Ez technikailag azért nehéz, mert vagy több bevásárlót kell egyszerre elindítani, és nekik folyamatosan kapcsolatban kell lenniük, vagy először az árak miatt kell körbejárni a boltokat, majd a legolcsóbb termékért kell visszamenni, amikor már tudjuk, melyik az. 

Az online bevásárlás esetén ezzel nincs gond, könnyebben tudjuk eldönteni, melyik termék, hol olcsóbb, de arra azért figyelni kell, hogy ha két helyről rendelünk, akkor kétszer kell a szállítás díját kifizetni. Így anyagilag már nem biztos, hogy megéri, de lelkiismeretünk megnyugtatására könnyebben utánanézhetünk, hogy az olcsóbb helyen vásárolunk-e.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Jön a pályázat: elektromos autóra vágyók, figyelem!
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 17:57
Jön az elektromos járműves pályázat.
Vásárló Idén nyáron sem lesz Sziget Fesztivál
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 13:29
A szervezők már 2022-re koncentrálnak. 
Vásárló Jelenlét: a példaértékű program hosszú távra nyújt segítséget
PR | 2021. május 5. 10:07
A Jelenlét Program keretében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fenntartható társadalmi célú vállalkozásokat működtet, melyek legfontosabb célja, hogy a perifériára szorult embereket integrálja az értékteremtő munka világába. A program válságálló, hazai munkahelyeket hoz létre és sikeres termékeket juttat a piacra.
Vásárló Egyre több gyermek látja meg a világot magánklinikákon
PR | 2021. május 3. 18:01
Folyamatosan növekszik a magánszülések száma, olyannyira, hogy a tavalyi év az eddigi legnagyobb elmozdulást mutatta, az évek óta sztenderd, országos 2%-os arány 2020-ban 3%-ra növekedett. Budapesten pedig még ennél is nagyobb arányú volt a növekedés, a három budapesti magánszülészeten több mint kétezer csecsemő jött világra.
Vásárló Elkezdték oltani a dolgozókat az Audinál is
Privátbankár.hu | 2021. április 28. 14:27
3 ezren vakcinálnak.
Vásárló Budapest kiült a teraszra, és megitta a rá váró sört (galéria)
Izsó Márton | 2021. április 25. 11:51
Szombaton öt hónap kényszerszünet után ismét kinyithattak a vendéglátó egységek teraszai. A fővárosi lakosok, mintha parancsként értékelték volna Orbán Viktor facebookos kurjantását, miszerint "szabad a sör!", tömegekben vonultak ki, hogy a kocsmák, éttermek elé kitelepülve élvezzék a napsütést, egymás társaságát, az alkoholt és azt a csipetnyi szabadságot, ami most a nyakukba szakadt. Kollégánk körbejárta Budapest legkiülősebb részeit, és fotózott.
Vásárló Ma már mindent előre megtervezünk, a mosolyunkat is
PR | 2021. április 22. 14:24
A mosolytervezés egyre népszerűbb azok körében, akiknek munkájuknál fogva fontos a jó megjelenés. Topmenedzserek, középvezetők, területi képviselők, közszereplők, modellek döntenek úgy, hogy igénybe veszik ezt a szolgáltatást. De mit takar pontosan a mosolytervezés?
Vásárló Svájci-magyar fogturizmus: egy fejlődő iparág
Márkázott tartalom | 2021. április 19. 13:53
Sokan felkapják a fejüket, ha meghallják, mennyivel olcsóbb Magyarországon a fogászati kezelés a nyugati országok árszabásához (például a svájcihoz) képest. Egyesek úgy gondolják, ha valahol egy szolgáltatást ennyivel kevesebb pénzért el lehet adni, akkor az bizonyára a minőség rovására megy. De mit mondanak a kliensek? Elsöprően pozitív a véleménye azoknak a svájci pácienseknek, akik az elmúlt években megtapasztalhatták a magyar ellátás professzionalitását, fogorvos csapataink szakmai felkészültségét.
Vásárló Sehol sem olcsóbb a földgáz Európában, mint Budapesten
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 11:44
Megjelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legfrissebb, márciusi nemzetközi árösszehasonlító vizsgálata.
Vásárló Újranyitottak a boltok, kevés helyen találtak szabálytalanságokat
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 10:39
Ismét fogadhatnak vásárlókat a nem napi fogyasztási cikket forgalmazó boltok. Az újranyitáshoz kapcsolódó szabályok betartását a fogyasztóvédelmi hatóság is ellenőrzi.
hírlevél
depositphotos