Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Havi árkörképünkben csak egy hipermarketben tapasztaltuk, hogy csökkentették az árakat, összességében valamivel drágább lett a nagybevásárlás, mint egy hónapja vagy épp egy éve - a drágulás azonban nem drasztikus mértékű. Megnéztük, hogy hol adják a legolcsóbb kecskesajtot és dijoni mustárt, és megkérdeztük az olvasóinkat arról, kit látnának szívesen a Tesco helyett, ha esetleg kivonulna a cég az országból.

Szeptember 7-én ismét meglátogattuk három hazai kiskereskedelmi üzletlánc egy-egy hipermarketjét, hogy megnézzük, hogyan alakultak az árak. Ehhez ugyanazt a 30 termékből áló minta-élelmiszerkosarat használtuk, amit 2007 februárja óta minden egyes hónapban - ami legjobban leképezi egy átlagos család hó eleji nagybevásárlását.

Az Auchan, az Interspar és a Tesco hipermarketjeit jártuk végig az árakat figyelve, és azt találtuk: szolidan ugyan, de tovább emelkedett a nagybevásárlás ára. A múlt hónaphoz képest az Auchan volt az egyetlen, ami engedett áraiból: a számla végösszege 5,5 százalékkal alacsonyabb lett, mint egy hónapja. A Tesco viszont 4,7 százalékot emelt árain, az Interspar pedig 2,8 százalékot. Tavaly szeptemberhez képest viszont mindhárom áruházban nőttek az árak, igaz, az Auchanban csak néhány forinttal.

A Tesco és az Interspar közelebb került egymáshoz, de továbbra is a brit lánc áll a második helyen. Csak az Auchanban tudtuk 18 ezer forint alatt megtölteni a bevásárlókocsit, az átlagár pedig 18 685 forint lett- Ez 0,7 százalékkal több, mint egy hónapja, és 2,5 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti végösszeget.

Az éves árváltozás mértéke százalékban, avagy a Privátbankár Árkosár árindexe

A legkevesebb pénzből persze akkor úsznánk meg a nagybevásárlást, ha mindent ott vennénk meg, ahol a legolcsóbban adják: így 17 ezer forint alatt letudnánk az ügyletet, de ehhez vagy tripla utazgatás vagy tripla létszámú bevásárlócsapat kellene, ami nem túl hatékony.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

A KSH csütörtökön közli az infláció júliusi alakulásáról szóló adatait.

Az előző hónaphoz képest a tej és a sajt is átlagosan 15 százalékkal olcsóbban szerezhető be szeptemberben. Ezen kívül még egyes szénsavas üdítőknél és a pezsgőnél mértünk 10 százaléknál nagyobb havi árcsökkenést. Nagyot ugrott viszont a krumpli ára (+38%), drágább a chips is (+22%). 15 százalékos áremelkedést mértünk egyes felvágottaknál és májasoknál, és hasonló mértékben drágult az alma is.

Ha a tavalyi árakkal hasonlítjuk össze a mostaniakat, azt látjuk: 10-15 százalékkal csökkent a sajt, a margarin, a pezsgő és a kóla ára, 10-20 százalék körül mértékben drágult viszont a csirkemell, a tea és az alma is. A legnagyobb, 30 százalékot meghaladó éves áremelkedést a cukornál és a krumplinál mértük.

Havi legolcsóbbak

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Ebben a hónapban is kiválasztottunk 3 terméket, és megnéztük, hogy minőségre vagy márkára való tekintet nélkül hol adják a legolcsóbban. Ihletet a Nébih legutóbbi közleményeiből merítettünk: volt gond kecskesajttal, dijoni mustárral és száraztésztával is mostanában. Ami a polcokon maradt, az természetesen mind megfelelő termék - ránéztünk az árcédulákra.

Dijoni mustárt a Tescóban már kilónként 1196 forintért is kaphatunk, mégpedig Olé márkájút. Az Intersparban tubusos dijoni mustárt találtunk kilónként 2095-ért, az Auhan sajátmárkása pedig 2368 forintba kerül kilónként.

A kecskesajt több helyen is akciós volt, és mindenhol nagyjából ugyanannyiért kínálták: 3990 forint az Interspar President akciós kecskesajtja, 3999 forint az Auchanban a Garabonciás érlelt félkemény kecskesajt, és 3999 forint a Tesco versenyzője is, ami kissé kilóg a sorból: füstölt is és ömlesztett is.

Nem akarjuk, hogy eladják a Tescót

Egyre több pletyka röppen fel arról, hogy a brit Tesco értékesítené magyarországi érdekeltségét (is). Nemrég megkérdeztük olvasóinkat, hogy szerintük mi lenne a legjobb, ki venné át a hazai áruházakat. Olvasóink többsége azt szeretné, ha senki se venné át, maradnának nálunk a britek - ez mindenképp jó hír és dicséret az üzletláncnak, majdnem minden harmadik olvasónk így voksolt.

Olvasóink 12 százaléka humoránál volt, amikor azt az opciót választotta, hogy (a Tankcsapda nyomán) az egész legyen az ördögé. Nagyjából ugyanennyien szeretnék, ha Mészáros Lőrinc vvenné át a Tescót, vagy esetleg az egyik legnagyobb konkurens, az Auchan. Olvasóink 10 százaléka szerint viszont jót tenne a versenynek, ha egy új külföldi szereplő venné át az áruházakat.

9 százalék szerint legyen a cég a népé, 7 százalék szerint csak simán be kéne zárni az áruházakat. Andy Vajnára és a CBA-ra nem sokan bíznák a céget, ahogy a Tescóval egyszer már hírbe hozott Csányi Sándort sem sokan választották.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Újra megjelent a régi áremelős trükk a boltokban – A Hét Videója
Izsó Márton - Gáspár András | 2021. április 9. 19:33
Az élelmiszerárak emelkedése lassul a hipermarketekben, örülni azért mégsem lehet felhőtlenül: az elmúlt év robosztus drágulása után nem csoda, ha most lassul az élelmiszer-infláció. Friss tapasztalat, hogy résen kell lennünk a bevásárlásnál és néha bizony a kisebb betűtípussal írt számot is meg kell néznünk az árcímkén, mert néhány termék ismét elkezdett „összemenni” – és mindezt a járványhelyzetben jobb, ha inkább egyedül tesszük, nem a fél családdal.
Vásárló Nagyon meglódult az infláció márciusban
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 09:25
A februári 3,1 százalék után márciusban 3,7 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest.
Vásárló Átírta a tavalyi pánikvásárlási hullám a kiskeradatot
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 09:23
Az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal, tavaly februárhoz mérten 5,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelem forgalma.
Vásárló Húsvét utáni nagybevásárlás: mi maradt a boltokban?
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. április 8. 17:25
Ha nem is őrült tempóban, de március után áprilisban is valamelyest tovább folytatódott a hazai hipermarketekben az árcsökkenés – legalábbis ez olvasható ki szokásos Árkosár-felmérésünk során szerzett tapasztalatokból. Miközben előző évhez képest újabb drágulásnak lehettünk tanúi, az ünnep utáni vásárlási láz utóhatásai is megmutatkoztak a boltokban.
Vásárló Meghosszabbította a kikapcsolási moratóriumot az MVM
MTI | 2021. április 7. 18:29
A döntés nem csak a védett ügyfeleket érinti.
Vásárló Fontos tudnivalók a kollagén pótlásáról
Márkázott tartalom | 2021. április 7. 12:48
A modern kori táplálkozás során egyre nagyobb figyelmet kapnak a főzéshez használt alapanyagok összetevői, az elegendő rostbevitel és a változatos étrend.  Fontos szempont, hogy a változások jótékony hatásai mellett nem árt tudatosan figyelni arra, hogy a régebbi korokban kialakult ételek fogyasztását elhagyva hiánytünetek léphetnek fel. Cikkünkkel a kollagén szerepéről és pótlásáról osztjuk meg a legfontosabb tudnivalókat. 
Vásárló Új javaslat: applikációval ellenőriznék a koronavírus-védettséget?
Privátbankár.hu | 2021. április 6. 14:36
Az MKIK újabb javaslatokat tett a kormány számára.  
Vásárló Így lesz hosszú életű a mosogatógépünk
Márkázott tartalom | 2021. április 6. 12:29
Háztartási gépeink élettartama nagyban függ attól, hogyan használjuk őket. Ha betartjuk a gyártó előírásait, és szakszerűen történt a beszerelés, meghosszabbíthatjuk a berendezések élettartamát. Érdemes tehát vásárlás és az első működtetés előtt is alaposan tájékozódni a kiválasztott modellről. Az első és legfontosabb lépés, hogy mindig bízzuk szakemberre a beszerelést. Ez nem csak a hibátlan működés miatt fontos. A garancia és a jótállás is csak ebben az esetben érvényesíthető.
Vásárló A száraz haj megmentése
Márkázott tartalom | 2021. április 5. 12:19
Ha valakinek száraz a haja, előbb vagy utóbb szembe kell néznie a töredezéssel. A fénytelen, fakó hajszálak vége hamar szétnyílik, majd egyre magasabban törik el. Ez sem esztétikailag, sem egészségügyileg nem jó, mert valamiféle gondot jelent.
Vásárló Használj szatén szalagot, ha látványos csokrot szeretnél
Márkázott tartalom | 2021. április 4. 11:40
Ünnepi alkalomra vagy csak úgy, alkalom nélkül is elég néha pár szál virág, a lényeg a szándék és a gondoskodás. Egy kreatív virágkötő praktikusan és változatosan bevethető virágkötészeti kellék segítségével könnyen varázsol egyedi csokrot. A tavasz hírnökei a tulipánok, fréziák és nárciszok együtt és önmagukban is üdeséget sugároznak. Pompás szatén szalaggal átkötve tovább erősíthető a látvány, és az ajándékozott is boldog örömmel veszi majd kézbe a csokrot. A szatén szalagok kínálata rendkívül széles, így bármilyen alkalomra vagy kompozícióba bevethető dekorációs kellék.
hírlevél
depositphotos