<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Áremelkedéssel fejezték be az évet a hazai hipermarketek. Előző hónaphoz és tavaly év végéhez képest is drágulást mért szokásos Árkosár-felmérésünk. Kosarunkat majdnem egy ezressel többért tudtunk megtölteni, mint novemberben, 20 ezer forint alatt ezúttal sem úsztuk meg a decemberi vásárlást. Az élelmiszerek fele 10 százalékot meghaladóan drágult egy év alatt. 

Vásárlási idősávról tájékoztató felirat egy élelmiszerüzlet ajtaján (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
Vásárlási idősávról tájékoztató felirat egy élelmiszerüzlet ajtaján (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Idén 12. alkalommal látogattunk el három áruházlánc egy-egy üzletébe, hogy ezúttal is megnézzük, hogyan alakultak az árak. December elseje sem telt másként, amihez most is ugyanazt a 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarat hívtuk segítségül. 

Mit találtunk az Auchanban, a Tescóban és az Intersparban? Minden vizsgált hipermarketben emelkedtek az árak tavalyhoz képest: az Auchan közel 7 százalékkal lett drágább, mint tavaly ilyenkor volt, az Interspar 4,3 százalékot emelt a nagybevásárlás ellenértékén egy év alatt. A Tesco alig, 0,6 százalékkal nagyobb árral dolgozott. Összességében kereken 4 százalékot emeltek az áruházláncok egy év alatt azokon a termékeken, amelyeket az Árkosár-felmérésben vizsgálunk. 
(A KSH a legfrissebb, novemberre vonatkozó inflációs statisztikáit kedden teszi közzé.)

Az előző hónaphoz képest az Auchan és az Interspar árai nagyjából együtt mozogtak – sajnos felfelé. Komolyabb, 7,5 százalékos drágulás volt az Auchannál, 7,4 százalékos pedig az Intersparnál. Novemberhez képest csak a Tesco nem drágult. Itt 0,9 százalékkal került kevesebbe a bevásárlás, mint előző hónapban. A havi átlagos áremelkedés így 4,7 százalékra jött ki.

Összességében 21 580 forint lett a három áruház átlaga, – bár ez nem jelent történelmi csúcsot, szeptemberben bőven 22 ezer forint felett volt a számla vége – mégis, 959 forinttal kellett többet fizetnünk ugyanazokért a termékekért, mint november elején. Ha a tavaly év végi nagybevásárlást nézzük, 822 forinttal többért tölthettük meg a bevásárlókocsit, mint 2019-es utolsó nagybevásárlásunk alkalmával.  

Nem találtunk olyan hipermarketet, ahol 20 ezer forint alatt letudhattuk volna a vásárlást. De ha mindent ott vettünk volna meg, ahol a legolcsóbban beszerezhető, akkor mentünk volna 20 ezer forint alá, egészen pontosan 19 659 forint lett volna a vásárlásunk végösszege, ami 1848 forint spórolást jelente az átlagárhoz képest. De ahogyan minden cikkben, most is megjegyezzük, mindez lehetetlen mutatvány lenne – főleg a koronavírus-járvány idején nem is lenne tanácsos. 

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

2019 decemberéhez képest az általunk vizsgált termékek több mint fele – a 30-ból 16 – 10 százalékot meghaladó mértékben drágult. 32 százalékos drágulást találtunk a száraztésztánál és 20 százalékkal kerül többe az ásványvíz és az olaj is.

10 százalékot meghaladó áremelkedés volt:

 • a tejfölnél (+18 százalék),
 • a teánál (+18 százalék),
 • a sertésmájasnál (+17 százalék),
 • a túródesszertnél (+15 százalék),
 • a lisztnél (+14 százalék),
 • a sajtnál (+14 százalék),
 • a csokoládénál (+13 százalék),
 • a csirkemellnél (+13 százalék),
 • a tojásnál (+11 százalék),
 • a tejnél (+11 százalék),
 • a cukornál (+11 százalék),
 • a pezsgőnél (+11 százalék),
 • és a rizsnél (+10 százalék).

Hogy jó hírekkel is szolgáljunk, komoly árcsökkenést találtunk a zöldségosztályon. A krumpli 25 százalékkal lett olcsóbb egy év alatt. Az alma árából is lefaragtak a hiperek 14 százalékot (előző hónaphoz képest pedig 21 százalékot), a banán ára is lejjebb ment 11 százalékkal egy év alatt.

Havi legolcsóbbak

Ahogy minden egyes Árkosár-felmérés során, így ezúttal sem maradhatott el három termék kiválasztása, amelyeknek külön megnéztük, hol mennyibe kerülnek. Adott a karácsonyi ünnep, ezért választásunk:

 • a szaloncukorra,
 • a pezsgőre
 • és a mandarinra/klementinre esett.

A karácsony kihagyhatatlan kísérője a szaloncukor. Ebből a legolcsóbbat az Auchanban lehet beszerezni, és itt találtuk a legnagyobb választékot is: 899 forint kilós áron 12 féle lédig szaloncukrot kínáltak. Egy százassal kerül többe a Tescóban szintén az ömlesztett édesség. Az Intersparban előre csomagolt, zacskós szaloncukrokat találtunk. A Bonbonetti 345 grammos kiszerelésű szaloncukrait 1199 forintért árulták, így itt a kilós ár 3475 forintra jönne ki.

Aki már nem csak karácsonyra, de szilveszterre is vásárolna, és már most beszerezné a pezsgőt – bár Orbán Viktor miniszterelnök mai bejelentése után a szilveszteri buliknak annyi –, legolcsóbban akkor úszhatja meg a dolgot, ha a Szovjetszkoje Igrisztoje pezsgőt választja, a Tescóban 629 forintért adták üvegjét. Érdekességként: a név senkit se tévesszen meg, nem szovjet/orosz buborékokat rejtenek a palackok. A pezsgőt a teljesen magyar tulajdonú Royalsekt Zrt. gyártja, kizárólag magyar alapanyagokból. Erről egy korábbi cikkünk >>>>

A Tescónál valamivel többért kínálta a pezsgőt az Interspar. Itt 699 forintért Burg muskotályos pezsgőt lehet levenni a polcról a legkedvezőbb áron. Az Auchanban ezúttal 849 forintért találtuk a legolcsóbb buborékost: a Rex Danubius édes pezsgőjét.

Járvány kellős közepén nem árt a vitaminbevitel is. Ezért megnéztük azt is, mennyiért árulják a hiperek a mandarint és klementint. Mandarint az Intersparban mérték a legolcsóbban, az olasz import gyümölcsöt 349 forintos kilós áron adták. Az Auchanban és a Tescóban is egyaránt 499 forintért kínálták a gyümölcsöket. Míg az előzőben olasz és spanyol klementin közül is lehetett választani ennyiért, a Tescóban mandarint találtunk ezért az áron.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Vásárló Elérhető energiatakarékos megoldások
Márkázott tartalom | 2023. január 30. 09:22
A 21. században egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy megóvjuk a teremtett világot, takarékoskodjunk az energiákkal, tesszük mindezt azért, hogy legyen mit hátrahagynunk az utánunk jövő generációknak. 
Vásárló Különleges ékszerkollekciók
Márkázott tartalom | 2023. január 25. 10:23
  Évről évre különleges ékszerkollekciók jönnek divatba. Jellemzően ezeket a márkákat híres emberekkel, celebekkel reklámozzák, így hamar igen népszerűek lesznek.
Vásárló Üzleti öltözködés – Tényleg ennyire bonyolult?
Márkázott tartalom | 2023. január 22. 10:44
Öltöny vagy ing farmerrel? Magassarkú vagy sportcipő? Az üzleti dresszkódok sűrű eredjében nem nehéz eltévedni. A különféle ruhadarabok mellett a karórák, a zoknik, a retikülök és a márkás szemüvegek pedig csak tovább bonyolítják a helyzetet. Azonban néhány egyszerű szabály megtanulása sokkal könnyebbé teheti a dolgunkat.
Vásárló Mire figyeljünk egy sportfogadási portálnál?
Márkázott tartalom | 2023. január 20. 12:24
A sportfogadás szinte egyidős a versenyszerű sportok megjelenésével. Sok mindenben fogadhatunk, akár egy szívességet is vállalhatunk vereség esetén, de a legtöbben pénzben játszanak. Ma már nem kell elsétálni a legközelebbi lottózóba, hanem könnyedén, egy internetes weboldal megnyitásával el is kezdhetjük a játékot.
Vásárló A legjobb játékok a gyerekeknek
Márkázott tartalom | 2023. január 19. 18:54
Nem csak szórakoztatnak, fejlesztenek is.
Vásárló Milyen előnyei vannak a saját cég indításának?
Márkázott tartalom | 2023. január 19. 13:31
Milyen kérdésekre kell választ keresnünk?
Vásárló A GVH-nak is szúrja a szemét, ami a hazai élelmiszerüzletekben megy
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 14:06
Éppen ezért vizsgálják az élelmiszer-kiskereskedelmi piaci szektort annak ellenőrzésére, hogy az élelmiszerárak kiugró emelkedésében közrejátszhatott-e versenyjogsértés vagy versenytorzulás.
Vásárló Hogyan élik túl a telet a vadállatok?
Márkázott tartalom | 2023. január 18. 12:50
Bemutatjuk, milyen stratégiákat alkalmaznak. A tél nehéz időszak lehet a vadon élő állatok számára, de sok faj hatékony stratégiát dolgozott ki a hideg hónapok túlélésére. Ezek az alkalmazkodási módok hozzájárulnak a fajták fennmaradásához.
Vásárló Mire jó a probiotikum?
Márkázott tartalom | 2023. január 16. 11:04
Sokat olvashatunk a probiotikumokról, és azok jótékony hatásairól. Azonban a legtöbben még mindig legfeljebb az antibiotikum kúra mellé alkalmazzák őket, vagy éppen akkor sem. 
Vásárló Az úti cél: Anglia
Márkázott tartalom | 2023. január 15. 12:43
Ahol a teát tejjel isszák, a villanykapcsolók fordítva működnek, és az autók a bal oldalon közlekednek, ez a különc és különleges Anglia, ahol a fürdőszobában két külön csapból folyik a hideg és a meleg víz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG