<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Áremelkedéssel fejezték be az évet a hazai hipermarketek. Előző hónaphoz és tavaly év végéhez képest is drágulást mért szokásos Árkosár-felmérésünk. Kosarunkat majdnem egy ezressel többért tudtunk megtölteni, mint novemberben, 20 ezer forint alatt ezúttal sem úsztuk meg a decemberi vásárlást. Az élelmiszerek fele 10 százalékot meghaladóan drágult egy év alatt. 

Vásárlási idősávról tájékoztató felirat egy élelmiszerüzlet ajtaján (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)Vásárlási idősávról tájékoztató felirat egy élelmiszerüzlet ajtaján (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Idén 12. alkalommal látogattunk el három áruházlánc egy-egy üzletébe, hogy ezúttal is megnézzük, hogyan alakultak az árak. December elseje sem telt másként, amihez most is ugyanazt a 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarat hívtuk segítségül. 

Mit találtunk az Auchanban, a Tescóban és az Intersparban? Minden vizsgált hipermarketben emelkedtek az árak tavalyhoz képest: az Auchan közel 7 százalékkal lett drágább, mint tavaly ilyenkor volt, az Interspar 4,3 százalékot emelt a nagybevásárlás ellenértékén egy év alatt. A Tesco alig, 0,6 százalékkal nagyobb árral dolgozott. Összességében kereken 4 százalékot emeltek az áruházláncok egy év alatt azokon a termékeken, amelyeket az Árkosár-felmérésben vizsgálunk. 
(A KSH a legfrissebb, novemberre vonatkozó inflációs statisztikáit kedden teszi közzé.)

Az előző hónaphoz képest az Auchan és az Interspar árai nagyjából együtt mozogtak – sajnos felfelé. Komolyabb, 7,5 százalékos drágulás volt az Auchannál, 7,4 százalékos pedig az Intersparnál. Novemberhez képest csak a Tesco nem drágult. Itt 0,9 százalékkal került kevesebbe a bevásárlás, mint előző hónapban. A havi átlagos áremelkedés így 4,7 százalékra jött ki.

Összességében 21 580 forint lett a három áruház átlaga, – bár ez nem jelent történelmi csúcsot, szeptemberben bőven 22 ezer forint felett volt a számla vége – mégis, 959 forinttal kellett többet fizetnünk ugyanazokért a termékekért, mint november elején. Ha a tavaly év végi nagybevásárlást nézzük, 822 forinttal többért tölthettük meg a bevásárlókocsit, mint 2019-es utolsó nagybevásárlásunk alkalmával.  

Nem találtunk olyan hipermarketet, ahol 20 ezer forint alatt letudhattuk volna a vásárlást. De ha mindent ott vettünk volna meg, ahol a legolcsóbban beszerezhető, akkor mentünk volna 20 ezer forint alá, egészen pontosan 19 659 forint lett volna a vásárlásunk végösszege, ami 1848 forint spórolást jelente az átlagárhoz képest. De ahogyan minden cikkben, most is megjegyezzük, mindez lehetetlen mutatvány lenne – főleg a koronavírus-járvány idején nem is lenne tanácsos. 

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

2019 decemberéhez képest az általunk vizsgált termékek több mint fele – a 30-ból 16 – 10 százalékot meghaladó mértékben drágult. 32 százalékos drágulást találtunk a száraztésztánál és 20 százalékkal kerül többe az ásványvíz és az olaj is.

10 százalékot meghaladó áremelkedés volt:

 • a tejfölnél (+18 százalék),
 • a teánál (+18 százalék),
 • a sertésmájasnál (+17 százalék),
 • a túródesszertnél (+15 százalék),
 • a lisztnél (+14 százalék),
 • a sajtnál (+14 százalék),
 • a csokoládénál (+13 százalék),
 • a csirkemellnél (+13 százalék),
 • a tojásnál (+11 százalék),
 • a tejnél (+11 százalék),
 • a cukornál (+11 százalék),
 • a pezsgőnél (+11 százalék),
 • és a rizsnél (+10 százalék).

Hogy jó hírekkel is szolgáljunk, komoly árcsökkenést találtunk a zöldségosztályon. A krumpli 25 százalékkal lett olcsóbb egy év alatt. Az alma árából is lefaragtak a hiperek 14 százalékot (előző hónaphoz képest pedig 21 százalékot), a banán ára is lejjebb ment 11 százalékkal egy év alatt.

Havi legolcsóbbak

Ahogy minden egyes Árkosár-felmérés során, így ezúttal sem maradhatott el három termék kiválasztása, amelyeknek külön megnéztük, hol mennyibe kerülnek. Adott a karácsonyi ünnep, ezért választásunk:

 • a szaloncukorra,
 • a pezsgőre
 • és a mandarinra/klementinre esett.

A karácsony kihagyhatatlan kísérője a szaloncukor. Ebből a legolcsóbbat az Auchanban lehet beszerezni, és itt találtuk a legnagyobb választékot is: 899 forint kilós áron 12 féle lédig szaloncukrot kínáltak. Egy százassal kerül többe a Tescóban szintén az ömlesztett édesség. Az Intersparban előre csomagolt, zacskós szaloncukrokat találtunk. A Bonbonetti 345 grammos kiszerelésű szaloncukrait 1199 forintért árulták, így itt a kilós ár 3475 forintra jönne ki.

Aki már nem csak karácsonyra, de szilveszterre is vásárolna, és már most beszerezné a pezsgőt – bár Orbán Viktor miniszterelnök mai bejelentése után a szilveszteri buliknak annyi –, legolcsóbban akkor úszhatja meg a dolgot, ha a Szovjetszkoje Igrisztoje pezsgőt választja, a Tescóban 629 forintért adták üvegjét. Érdekességként: a név senkit se tévesszen meg, nem szovjet/orosz buborékokat rejtenek a palackok. A pezsgőt a teljesen magyar tulajdonú Royalsekt Zrt. gyártja, kizárólag magyar alapanyagokból. Erről egy korábbi cikkünk >>>>

A Tescónál valamivel többért kínálta a pezsgőt az Interspar. Itt 699 forintért Burg muskotályos pezsgőt lehet levenni a polcról a legkedvezőbb áron. Az Auchanban ezúttal 849 forintért találtuk a legolcsóbb buborékost: a Rex Danubius édes pezsgőjét.

Járvány kellős közepén nem árt a vitaminbevitel is. Ezért megnéztük azt is, mennyiért árulják a hiperek a mandarint és klementint. Mandarint az Intersparban mérték a legolcsóbban, az olasz import gyümölcsöt 349 forintos kilós áron adták. Az Auchanban és a Tescóban is egyaránt 499 forintért kínálták a gyümölcsöket. Míg az előzőben olasz és spanyol klementin közül is lehetett választani ennyiért, a Tescóban mandarint találtunk ezért az áron.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló MST, a magyar crypto elkezdte meghódítani a piacot
PR | 2022. január 17. 13:21
Hatalmas sikere kezd lenni a Millionstarternek a nemzetközi piacon.
Vásárló Az Aldi és a Lidl mostantól hibridhússal eteti az embereket
Privátbankár.hu | 2022. január 15. 13:06
A németországi Aldi és Lidl diszkontokban a vásárlóknak a napokban új húskészítményeket kínálnak, ami lehetővé teszi számukra, hogy egészségesebben étkezhessenek és jobban óvják a környezetet. Ezzel azonban nem kell teljesen nélkülözniük a húst sem. Mit is tartalmaznak ezek?
Vásárló Új járatot indít a Wizz Air
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 14:25
Szabad az út Moldovába.
Vásárló Olcsó húsnak híg lesz a leve? Import termékeket hozhat az árbefagyasztás
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 15:48
Már borítékolható, mit lépnek majd a kereskedők februártól, és nem biztos, hogy a vevők fognak jól járni. 
Vásárló Gulyás Gergely bejelentette: hat helyett hét termék árát rögzítik
Csabai Károly | 2022. január 13. 13:28
Még mindig maradtak tisztázandó kérdések az Orbán Viktor által tegnap bejelentett intézkedésekkel kapcsolatban.
Vásárló Élelmiszerárstopot hirdetett ki Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 17:45
Ez volt Orbán Viktor nagy bejelentése: az október közepi szintre kell visszavágni hat élelmiszer árát.
Vásárló Törölközők promóciós céllal
Márkázott tartalom | 2022. január 12. 10:21
Jól tudjuk, hogy rengeteg dolog, kütyü, ruhaféle alkalmas promóciós célra. Nem lehet ez alól kivétel a törölköző sem, hiszen egy fontos, mindennap használt tisztálkodási eszközről van szó. Lássuk, kiknek éri meg logóztatni ezt a tárgyat!
Vásárló Business, Duna, Lifestyle
PR | 2022. január 11. 13:35
A Danubius Hotel Helia szolgáltatási köre jó példája az átgondolt munka-élet egyensúlyt előtérbe helyező szemléletnek, ami sok szempontból teszi emberközelivé a Danubius Hotels XIII. kerületi, Duna-parti szállodáját.
Vásárló Fitness bringa - Hétköznapi kondi hatékonyan
Márkázott tartalom | 2022. január 11. 10:45
Problémát okoz, hogy egyszerre gyorsan és kényelmesen tekerj a városban? Jó lenne, ha nemcsak a szabadidődben, de a mindennapok során is beiktathatnád a tekerést a programfüzetedbe? Esetleg szeretnéd kényelmessé tenni a napi bicajos teljesítményed? Nos, akkor bizony ehhez szükséged lesz egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett biciklire.
Vásárló Megrohanták a magyarok a szállodákat, de a helyzet még nem az igazi
Privátbankár.hu | 2022. január 11. 09:02
A járvány előtti szinttől még mindig messze jár a hazai turizmus.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló