<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az eladásra vagy elajándékozásra kerülő használt számítógépeken, mobileszközökön, tömegével maradnak rajta személyes adataink és munkahelyi dokumentumaink. A törlés, formázás, újratelepítés nem tünteti el az adatokat.

A Blancco felmérésében ezer magyarországi internetezőt kérdeztek meg arról, hogyan próbálta meg eltüntetni az információkat eladott vagy elajándékozott számítógépéről.

 

 

A szervizesek sok házi videót láttak már

A Blancco cég magyarországi képviselői több hazai használttelefon-boltot is végigjártak, és mindenhol arról számoltak be az eladók, hogy a leadott telefonokon gyakran találnak intim képeket, családi fotókat és egyéb dokumentumokat.

A cég arra hívja fel a figyelmet, hogy különösen a külső memóriakártyát használó androidos készülékek veszélyeztetettek: a fényképek, dokumentumok könnyedén visszaállíthatóak ingyenes programok segítségével is. A Blancco ezért arra figyelmeztet, hogy a régi memóriakártyákat jobb megtartani, vagy azok tartalmát teljesen felülírni, mielőtt eladjuk őket.

A felmérés eredményei riasztóak, mivel kiderült, hogy a magyar felhasználók 92 százaléka biztos, hogy megbízhatatlan módszert használ az adatok törlésére. A legtöbben (30%) formázták a merevlemezt, de sokan (22%) gondolták azt is, hogy az operációs rendszer újratelepítésével oldják meg a kérdést. Emellett a válaszadók majdnem egynegyede (23%) nyilatkozott úgy, hogy nem tudja, mi történt az adataival, mert mást bízott meg a törlésükkel. Végül egytizedük egyszerűen nem gondolta, hogy ezzel a kérdéssel foglalkoznia kellene.

Mit ér a törlés, a formázás vagy az újratelepítés?

A számok értékeléséhez fontos tudni, hogy a nem teljes felülírással törölt merevlemezekről könnyedén visszaállítható a legtöbb adat, beleértve a szerződéseket, a levelezést és az egyéb bizalmas információkat. A lemezek formázása ugyanis csak az adatokhoz vezető útvonalakat törli, a fájlokat nem.

Ennél csupán egy lépcsővel jobb az operációs rendszer újratelepítése, hiszen ez a művelet is csak a merevlemez töredékét fogja felülírni. Jobb megoldás az átfúrás vagy fizikai megsemmisítés, de annak köszönhetően, hogy a merevlemezek kapacitása folyamatosan növekszik, és egyetlen négyzetcentiméteren már több gigabájtnyi adatot tárolhatunk, a legtöbb esetben ennek eredménye is kétséges.

A vállalatok büntetéssel számolhatnak, ha nem felejtenek

A minősített adattörlés nemzetközi szinten is jelentős kérdés, a KPMG 2010-es tanulmánya szerint a helytelenül leselejtezett merevlemezek okozzák az összes adatvesztés 10 százalékát – csaknem annyit, mint a hackerek (12%), és jóval többet, mint a számítógépes vírusok (3%). A Blancco magyarországi tapasztalatai is azt erősítik meg, hogy nemcsak az otthoni felhasználók figyelmetlenek, de a hazai vállalatok sem fordítanak kellő figyelmet erre a kérdésre. A legtöbben a lakossági felhasználókhoz hasonlóan csak újraformázzák a leselejtezett merevlemezeket, ez pedig adatszivárgást, adatvesztést okozhat, ami jelentős károkat tehet a cégek hírnevében.

Az Európai Unióban ezalatt hamarosan jóval szigorúbbá válhatnak az adatok kezelésére vonatkozó jogszabályok. Az Európai Bizottság még tavaly januárban javasolta, hogy a töröltetésre való jogot (the right to be forgotten) kezeljék alapjogként, így például egy online tranzakció és a vásárló személyes adatait ne őrizhessék meg a cégek mindörökre. A felhő alapú szolgáltatásokat nyújtó vállalatoknak összhangban kell működniük a törvénnyel, ha a feldolgozott adatok EU-állampolgárokat is érintenek, függetlenül attól, hogy a szervereik az EU-ban találhatók-e vagy sem.

A szabályszegésekre szankciókat is kilátásba helyez az új irányelv, az ügyfeleik személyes adatait kiszivárogtató cégek az éves globális forgalmuk 0,5%-áig, súlyosabb vétség pedig a forgalom 2%-áig terjedő büntetésekkel számolhatnak. Ez leginkább a bankokat, a biztosítótársaságokat és a nagyobb online kereskedőket érintheti.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Csúcs Kupa: visszahódította a kupát az Országgyűlés válogatottja
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 14:53
A Magyar Országgyűlés Labdarúgó Válogatottja megszakította a Magyar Újságírók Válogatott három évig tartott győzelmi sorozatát a vasárnapi megrendezett Csúcs Kupa kispályás labdarúgó tornán.
Vásárló Csúcsra ért az áremelkedés, rekordszinten a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. október 7. 15:26
Októberben idei csúcsára ért az éves áremelkedés mértéke: kétszámjegyű drágulást mértünk a hazai hipermarketekben. 24 ezer forint közelébe, mindenkori csúcsra emelkedett a havi nagybevásárlás ára; a drágulást továbbra is az étolaj és a margarin vezeti, te tucatnyi termék drágult 10 százalékot meghaladó mértékben tavaly októberhez képest.
Vásárló Még mindig nehéz helyzetben van a hazai turizmus
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 7. 09:52
Sokkal kevesebb külföldi turista nyaralt Magyarországon, mint a járvány előtt.
Vásárló Hullik a hajam… de mi köze ennek ahhoz, hogy COVID-os voltam?
Márkázott tartalom | 2021. október 6. 15:35
A hajhullásnak ezer és egy oka lehet. A szakemberek körében régóta ismert tény, hogy a súlyos lefolyású megbetegedéseket követően elkövetkezik egy olyan időszak, amikor azt tapasztalhatják a betegek, hogy erőteljesen hullani kezd a hajuk.
Vásárló Hogyan érdemes black friday alkalmával gyermekjátékokat vásárolni?
Márkázott tartalom | 2021. október 5. 16:46
Igaz még messzinek tűnhet a karácsony viszont aki szülő az tisztában van vele, hogy a black friday alkalmáig érdemes ezeket a játékokat már jó előre kiválasztani, hogy az adott napon már céltudatosan meg tudjuk rendelni pár kattintással. Ez a nap szinte kiszámíthatatlan csak sejteni lehet, hogy november vége.
Vásárló Vevőcsúcsot dönthet az idei Black Friday
Márkázott tartalom | 2021. október 4. 16:19
Egyre többen terveznek a Black Friday akcióival.
Vásárló Tudj meg mindent a PUL anyagokról!
Márkázott tartalom | 2021. október 4. 15:14
A PUL anyagok manapság egyre népszerűbbek a számos remek tulajdonságuk és széles körű felhasználásuk miatt. De hogy pontosan mit is érdemes tudni erről az anyagról, és honnan származik, azt máris eláruljuk cikkünkben!
Vásárló Időtálló ajándékok céges ügyfeleknek
Márkázott tartalom | 2021. október 4. 09:37
Ajándékozni öröm. Így van ez akkor is, amikor nem a szeretteinket, hanem a cégünk ügyfeleit szeretnénk meglepni valamivel. Igen ám, de mivel? Nagy dilemma, hiszen olyan ajándék kellene, ami egyedi, maradandó, és emlékezteti majd ránk is.
Vásárló Dollármilliárdokat ér az alkoholos szóda
Márkázott tartalom | 2021. október 3. 09:05
Zordabb időben kevéssé vágyik az ember a frissítő, hűsítő nyári italokra, ha csak azért nem, hogy felidézze a forró évszak kellemes emlékeit, illetve elkezdjen hangolódni a következő szezonra.
Vásárló Romló járványadatok: hogyan várják a cégek a negyedik hullámot?
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2021. október 3. 05:34
Az elmúlt hetekben egyértelműen növekedés volt tapasztalható a koronavírus-statisztikákban Magyarországon, így eljött az ideje annak, hogy feltegyük a kérdést, mi lesz akkor, hogyha valóban megérkezik a negyedik hullám? Több kkv-t kerestünk meg azért, hogy megtudjuk, hogyan zajlik felkészülésük arra, hogyha ismét beüt a krach.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos