Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Sajnos három rossz hírrel kell, hogy kezdjük e havi Privátbankár-Árkosár felmérésünket: előző hónaphoz és az előző évhez képest is drágábban tudtuk le a nagybevásárlást. A sajtimádók sem fognak örülni, ha meglátják mennyivel kerül többe a sajt. Akik viszont magyar dinnyét keresnek, egyszerűbb a dolguk. Utánajártunk, hol és mennyiért lehet most kapni a görögöt. Azt is megnéztük, hogy áll a Tesco a munkaerőhiánnyal.

Mennyivel drágultak a hipermarketek?

Augusztus harmadikán újfent meglátogattunk három hipermarketet, hogy megnéztük, miként alakult 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ára. A három hipermarket közül egyedül a Tesco csökkentette az árait az előző hónaphoz képest. Egy hajszálnyival drágább lett az Interspar, az Auchan pedig 4,4 százalékot emelt az árakon, így összesítésben 1,6  százalékos áremelkedést mértünk júliushoz képest.

Az éves árváltozás mértéke, avagy a Privátbankár Árkosár árindexe

Ezúttal átlagosan 284 forinttal került többe telerakni a kosarunkat, mint előző hónapban. Éves összehasonlításban viszont ennél is komolyabb, 620 forintos áremelkedést mértünk, ami annyit jelent, hogy 3,5 százalékkal többe kerül a nagybevásárlás, mint egy éve. Az Auchanban 8, a Tescóban 3,9 nőttek az árak, míg az Intersparban 1 százalékkal mérséklődtek az árak egy év alatt.

Az Auchan továbbra is első, ismét itt tudnánk a legolcsóbban bevásárolni. Mintakosarunkért 18 336 forintot fizettük volna.  A Tescóban ugyanezekért a termékekért 18 434 forintot kérnek, az Intersparban pedig most 18 899 forintot hagytunk volna a kasszánál. Az előző hónapok után azonban alaposan összerázódott a mezőny. Sehol sem úsztuk meg 18 ezer forint alatt a vásárlást, alig 600 forint van a legolcsóbb és a legdrágább áruház között. A három lánc átlaga így 18 556 forintra jött ki.

Persze ha mindent ott akarnánk megvenni, ahol a legolcsóbb, 1888 forinttal fizetnénk kevesebbet a bevásárlás végén, de lássuk be, ez majdhogynem lehetetlen feladat lenne.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Egy hónap alatt a legdurvább áremelkedést a sajtnál mértük: 32 százalékkal lett drágább. 10 százaléknál többel drágult a rizs (+18%), a banán (+15%), a tej (14%), az égetett szesz és a tojás (+13%). Olcsóbb lett azonban a burgonya (-24%), az alma (-20%), a májas (-16%) és az üdítő (-13%).

És mi történt az árakkal egy év alatt? Tavaly augusztushoz képest elég komoly mértékben, mintegy 40 százalékkal drágult a sajt, de a cukorért is 36 százalékkal kell többet adnunk, mint tavaly augusztusban.

Drágább lett a tészta és a szeszes italok is: előbbi 17, utóbbi 15 százalékkal. 10 százalék feletti áremelkedés volt a csokoládénál, a kávénál, a teánál és az ásványvíznél is.  Jó hír ugyanakkor, hogy közel 20 százalékkal kerül kevesebbe a tojás, 13 százalékkal az alma és 11 százalékkal a margarin, mint tavaly ilyenkor.

Havi legolcsóbbak

Mint mindig, most is megnéztük külön három terméknek az árát. Jócskán benne vagyunk  a nyárban, ezért esett választásunk:

  • a dinnyére
  • a barbecue szósz
  • és a pácolt tarjára.
A KSH kedden közli az infláció júliusi alakulásáról szóló adatait.

Bár a görögdinnyét már előző havi Árkosár-felmérésünknél is megnéztük, akkor azonban csak görög görögdinnyét árultak a  láncok, a legolcsóbbat akkor a Tescóban (115 forintért kilóját) találtuk. Az Auchanban 149, az Intersparban pedig 159 forintért kínálták a görög görögöt egy hónappal ezelőtt. Azóta a hiperek elkezdték árulni a magyar dinnyét is, lett is belőle baj a Tescóban: a budaörsi áruház előtt teherautókról dobáltak a dinnyét a dühös termelők, hogy ezzel tiltakozzanak az áruházlánc árpolitikája ellen, ugyanis az áruházlánc múlt hét hétfőn kilónkénti 49 forintos dinnyeakciót hirdetett. Erről részleteket ebben a korábbi cikkünkben olvashat >>>>

Ottjártunkkor a Tescóban 69 forintért árutál a csíkos, magyar dinnyét (olyan nagyon ez nincs messze a dinnyedobáláshoz vezető 49 forintos kilónkénti ártól...), Az Auchanban 85 forintos kilónkénti áron árulták ugyanezt a fajtát, míg az Interspar 109 forintért adta a magyar görögöt.

Dinnyetermelők tiltakoztak a Tesco árpolitikája ellen. MTI Fotó: Soós Lajos

Hajrá Magyarország, hajrá Szenilla!

A Star Wars ízesítésű kenőmájasnál, csemegekukoricánál figyelt fel a közvélemény a kiskereskedelemnek arra a furcsa jelenségére, amikor egy aktuális hullámot meglovagolva az élelmiszereket valami teljesen oda nem illő márkával fellogózva próbálnak eladni. Ebben élen jár a Riska tej gyártója - külön vicces, amikor két kampány összeér. Így most egy polcon Hajrá Magyarország! feliratú foci Eb-s tejet és Szenilla nyomában márkájú Riska-tejet is árulnak az áruházakban.

A nyár nemcsak a hűsítő dinnye, a kerti sütögetések ideje is. Ehhez a pácolt tarját és barbecue szószt néztük meg külön. Legolcsóbbat az Intersparban találtuk: 1490 forintért kínálták a pultban a fűszeres húst, a Tesco saját márkás termékét kilónként 1725 forintért adta - a mexikói és portói fűszerezésű marinádba pácolt tarját, míg az Auchanban 1999 forint volt a csont nélküli, barbecue ízesítésű hús kilója.

Ha a sült hús már elkészült, tehetünk rá szószt is: a legolcsóbb barbecue szószt az Intersparban kapni. A lánc saját márkás szósza 299 forintba került, 1196 forintra jön ki a literenkénti ár, a Tescóban az Univer szósza 1675 forintos, míg az Auchan saját márkás szósza 1888 forintos literenkénti árra jött ki.

Van elég áru és dolgozó a Tescóban?

Az elmúlt hetekben a hazai sajtó több cikkben is foglalkozott a Tescót is sújtó munkaerőhiánnyal: főként a frissáru-elosztó központban fellépő munkaerőhiány miatt akadozik az áruházak ellátása, a hírek szerint ezért gyakran nem kapni elegendő húst, tejterméket az üzletekben. Arról is írtunk: az üzletekben is kevés a dolgozó, csúcsidőben ezért gyakran hosszú sorbaállásra kell készülni a kasszáknál.

Árkosár-felmérésünk során ezért fokozottan figyeltük a Tescóban a frissáru-kínálatot és azt, vajon elegendő áruházi dolgozó van-e a kereslet kiszolgálására. Azt találtuk: a piros pólós személyzet mellett sok kék pólós dolgozó is részt vesz az árufeltöltésben, rendszerezésben - hátukon "külső munkaerő" felirattal - ők a HPS munkaerő-kölcsönző munkatársai, a polcszervízben is segítenek, ottjártunkkor bőven elegendőnek tűnt a létszám, minden osztályon folyt a munka, a sorok rendezettek voltak, a polcok fel voltak töltve. Bár csúcsidőn kívül érkeztünk, de a kasszáknál sem voltak sorok, zökkenőmentes volt a kiszolgálás.

Ami viszont a frissáru-kínálatot illeti: a húspult kínálata a szokásosnál valóban jóval szegényesebb volt, az egész áruházban egyetlen tálca csirkemell-filét találtunk (igaz, a pulykahere egy fél polcot megtöltött) - márpedig a kellő létszámú polcfeltöltőből ítélve csak arról lehetett szó, hogy nem volt mit a polcokra tenni. Ezen a téren tehát még van mit megoldania a Tescónak, de a helyzet nem tűnik reménytelennek.

Arról is volt szó, az áruházláncok csak az árak emelésével tudják majd kigazdálkodni a munkaerő biztosításához szükséges béremelés fedezetét - ennek egyelőre nincs jele, a mostani áremelkedés nem lóg ki a trendből.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Újra megjelent a régi áremelős trükk a boltokban – A Hét Videója
Izsó Márton - Gáspár András | 2021. április 9. 19:33
Az élelmiszerárak emelkedése lassul a hipermarketekben, örülni azért mégsem lehet felhőtlenül: az elmúlt év robosztus drágulása után nem csoda, ha most lassul az élelmiszer-infláció. Friss tapasztalat, hogy résen kell lennünk a bevásárlásnál és néha bizony a kisebb betűtípussal írt számot is meg kell néznünk az árcímkén, mert néhány termék ismét elkezdett „összemenni” – és mindezt a járványhelyzetben jobb, ha inkább egyedül tesszük, nem a fél családdal.
Vásárló Nagyon meglódult az infláció márciusban
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 09:25
A februári 3,1 százalék után márciusban 3,7 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest.
Vásárló Átírta a tavalyi pánikvásárlási hullám a kiskeradatot
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 09:23
Az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal, tavaly februárhoz mérten 5,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelem forgalma.
Vásárló Húsvét utáni nagybevásárlás: mi maradt a boltokban?
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. április 8. 17:25
Ha nem is őrült tempóban, de március után áprilisban is valamelyest tovább folytatódott a hazai hipermarketekben az árcsökkenés – legalábbis ez olvasható ki szokásos Árkosár-felmérésünk során szerzett tapasztalatokból. Miközben előző évhez képest újabb drágulásnak lehettünk tanúi, az ünnep utáni vásárlási láz utóhatásai is megmutatkoztak a boltokban.
Vásárló Meghosszabbította a kikapcsolási moratóriumot az MVM
MTI | 2021. április 7. 18:29
A döntés nem csak a védett ügyfeleket érinti.
Vásárló Fontos tudnivalók a kollagén pótlásáról
Márkázott tartalom | 2021. április 7. 12:48
A modern kori táplálkozás során egyre nagyobb figyelmet kapnak a főzéshez használt alapanyagok összetevői, az elegendő rostbevitel és a változatos étrend.  Fontos szempont, hogy a változások jótékony hatásai mellett nem árt tudatosan figyelni arra, hogy a régebbi korokban kialakult ételek fogyasztását elhagyva hiánytünetek léphetnek fel. Cikkünkkel a kollagén szerepéről és pótlásáról osztjuk meg a legfontosabb tudnivalókat. 
Vásárló Új javaslat: applikációval ellenőriznék a koronavírus-védettséget?
Privátbankár.hu | 2021. április 6. 14:36
Az MKIK újabb javaslatokat tett a kormány számára.  
Vásárló Így lesz hosszú életű a mosogatógépünk
Márkázott tartalom | 2021. április 6. 12:29
Háztartási gépeink élettartama nagyban függ attól, hogyan használjuk őket. Ha betartjuk a gyártó előírásait, és szakszerűen történt a beszerelés, meghosszabbíthatjuk a berendezések élettartamát. Érdemes tehát vásárlás és az első működtetés előtt is alaposan tájékozódni a kiválasztott modellről. Az első és legfontosabb lépés, hogy mindig bízzuk szakemberre a beszerelést. Ez nem csak a hibátlan működés miatt fontos. A garancia és a jótállás is csak ebben az esetben érvényesíthető.
Vásárló A száraz haj megmentése
Márkázott tartalom | 2021. április 5. 12:19
Ha valakinek száraz a haja, előbb vagy utóbb szembe kell néznie a töredezéssel. A fénytelen, fakó hajszálak vége hamar szétnyílik, majd egyre magasabban törik el. Ez sem esztétikailag, sem egészségügyileg nem jó, mert valamiféle gondot jelent.
Vásárló Használj szatén szalagot, ha látványos csokrot szeretnél
Márkázott tartalom | 2021. április 4. 11:40
Ünnepi alkalomra vagy csak úgy, alkalom nélkül is elég néha pár szál virág, a lényeg a szándék és a gondoskodás. Egy kreatív virágkötő praktikusan és változatosan bevethető virágkötészeti kellék segítségével könnyen varázsol egyedi csokrot. A tavasz hírnökei a tulipánok, fréziák és nárciszok együtt és önmagukban is üdeséget sugároznak. Pompás szatén szalaggal átkötve tovább erősíthető a látvány, és az ajándékozott is boldog örömmel veszi majd kézbe a csokrot. A szatén szalagok kínálata rendkívül széles, így bármilyen alkalomra vagy kompozícióba bevethető dekorációs kellék.
hírlevél
depositphotos