<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A héten először szédítő magasságba, 266 dollárra is felszökött a bitcoin nevű számítógépes fizetőeszköz árfolyama, szerda este azonban a MtGox nevű kereskedési plattform túlterheltsége miatt pánik tört ki és 65 dollárra is lezuhant az ára.

„Nem betöréses támadás (Ddos) áldozatai lettünk, hanem a saját sikerünké” – állítja a MtGox nevű bitcoin-kereskedési rendszer, a furcsa számítógépes deviza kereskedésének állítólag legforgalmasabb központja, egyfajta tőzsdéje. A közlemény szerint a rengeteg újonnan regisztrált résztvevő, új kereskedési számla túlterhelte a rendszert, amely nagyon lelassult, ez pedig pánikot váltott ki. A pánikeladások azután teljesen lefagyasztották a kereskedést. (A bitcoin mibenlétéről, keletkezéséről itt írtunk részletesen.)

Tokiói keltezésű méretes zakó

A tokiói keltezésű írás szerint 24 óra alatt háromszorosára nőtt a forgalom. Egész márciusban még „csak” hatvanezer új számlát nyitottak, áprilisban azonban csak a legelején 75 ezret, az utóbbi napokban már napi 20 ezer új regisztráció történt. A cég állítása szerint megfeszített erőkkel dolgozik a rendszer bővítésén.

Hallgassa a pénz zenéjét

A világban zajló bitcoin-tranzakciók nyilvánosak, csak a mögöttük álló személyek kiléte ismeretlen, – éppen fordítva, mint a bankrendszerben. Nyomon követésük egy vicces módja, ha buborékokként és hangokként ábrázolják őket (képünkön lejjebb), mint a Listentobitcoin.com. A nagyobb buborékok és mélyebb hangok nagyobb tranzakciókat jelentenek, az eredmény egy furcsa zene.

Az árfolyam április 10-én 266 dolláron érte el csúcspontját a MtGox grafikonja szerint, majd néhány óra leforgása alatt 105 dollár környékére zuhant, ami mintegy 60 százalékos visszaesés. (Kérdés persze, hogy honnét, hiszen március közepén még 47,5 dollár, az év elején 13 dollár, egy évvel ezelőtt pedig dollár körül járt az árfolyam – a lufi, ha ez lufi, tehát ereszt, de még nem pukkant ki teljesen.)

Lelkesek, szkeptikusok és összeesküvéselmélet-hívők

Ezután az ár kissé magához tért, de később újra csökkenni kezdett. Egy 12 órás kereskedési szünet után újra csúnyán zuhanni kezdett, pénteken a reggeli órákban 65 dollár is volt, délben 80 dollár körül járt. (Frissítés: délután háromra ismét 67-68 dollárra esett, aktuális árfolyamok itt vagy itt.)

(Forrás: Bitcoincharts.com)

Ilyenkor persze a szkeptikusok ujjonganak, hogy „na ugye megmondtuk”, a lelkesek pedig próbálják tartani a lelket a többiekben. Ennek a furcsa, hackervalutának, cyberpénznek és még sok mindennek nevezett, titkosítható, ellenőrizhetetlen, decentralizált fizetőeszköznek a szakirodalma hetek alatt óriásira duzzadt, naponta tucatjával születnek róla cikkek a világsajtóban, de már magyarul is 3-4 írás jelenik meg naponta. (Két érdekesebb közülük az Alapblogon itt>>> és itt>>>, további cikkek és technikai információk a Bitcoin.hu-n.)

Ez lesz az új arany?

 

Lelkes hívei a világ hibás pénzügyi rendszerétől való függetlenedés eszközét látják benne. „A bitcoin az lesz a bankoknak, mint a hagyományos postának az e-mail” – írták.  Mások pedig úgy vélik, hogy konstrukciójánál fogva – kínálata nagyon korlátozott, fizetési módnak pedig gyors, olcsó – emelkedésre van ítélve. Így ellentétben a hagyományos papírpénzzel, amelyek vége eddig még mindig az elinflálódás volt, a bitcoint „hiperdefláció fenyegeti”.

Sokak a válság elleni védelemként, egyfajta modern aranybefektetésként is tekintenek rá. Főleg a ciprusi válság kitörése óta tartja magát ez a vélemény, mert az egybeesett a bitcoin-árrobbanással. Az összeesküvés-elméletekre hajlamosak is megjelentek, és „vajon kinek állhatott érdekében megtámadni a bitcoin-rendszert?” – teszik fel a kérdést.---- Mégis, hogyan lehet megvenni? ----

Ellenzői szerint viszont teljesen értéktelen, nincsen mögötte semmilyen biztosíték, garancia, csak az emberek mohósága élteti. Pilótajáték, lufi, amely bármikor kipukkadhat.

De hogyan vegyünk?

A bitcoin megszerzésének alapvetően három módja van, meg lehet vásárolni, drága számítógépes hardverekkel költségesen és kis mennyiségben elő lehet állítani, vagy árukért, szolgáltatásokért el lehet fogadni.(Illetve, egy negyedik mód az ajándékozás lehet. Nemrég egy internetes oldalon valaki több ezer dollár értékben ingyen elosztogatott belőle, a „bitcoinmilliomos” kilétét azóta is találgatják.)

Magyarországról azonban nem olyan egyszerű csatlakoznia a külföldi bitcoin-kereskedelmi portálokhoz. Amint nemrég írtuk, bankkártyát, Paypal-es fizetést nem fogadnak el, a legjellemzőbb fizetési mód a banki átutalás, mert az nem vonható vissza. Ahogyan a bitcoin-küldés is visszavonhatatlan, letilthatatlan művelet. Annak érdekében, hogy ne vállaljon kockázatot sem a vevő, sem az eladó, a kereskedési platformokon (bitcoin-tőzsdéken) az eladó bitcoinjait letétbe kell helyezni a platform működtetőjénél. Ha az üzlet létrejött, és a vevő fizetett, amit az eladó vissza is igazolt, csak akkor utalják át a bitcoint a vevő számlájára.

Tudod már, mi az a SEPA?

Így mindkét fél viszonylag magas fokú védelmet élvez – igaz, futja a kereskedési platform csődjének, meghibásodásának, esetleg működtetői becstelenségének kockázatát. Ezen letétek, ügyfélszámlák miatt a kereskedési platformok kiemelt célpontjai a hackertámadásoknak, betörési kísérleteknek is, amire már volt példa. (Épp egy ilyen okozott nagy áresést 2011-ben.)

Nemzetközi átutalásokat Magyarországról jobb az EU-n belül kezdeményezni, mint kívülre, különösen mióta létezik a SEPA nevű EU-s szabvány, aminek lebonyolítására minden hazai banknak képes kell lennie. A nem túl drága, 10 euró körüli minimális díjú és viszonylag gyors, 1-2 naposnak mondott átutalási formát széles körben elfogadják Európában. Például a Bitcoin.de nevű három nyelvű német platform is, az összes SEPA-tagországból. (Amely a maga részéről saját közleményei szerint szintén túlterheltséggel küzd.)

Beszéljük meg kávé mellett

A személyes vétel is járható út, ilyenkor általában fórumokon (például Bitcoin.hu) vagy más információs oldalakon (Localbitcoins.com) jönnek össze eladók és vevők, majd megbeszélik a részleteket. A biztonságra, a garanciákra persze ekkor is nagyon kell ügyelni, mint a bitcoinnal kapcsolatban mindenütt (például a számlánkhoz való hozzáférést lehetővé tevő titkos kulcs kezelésénél.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló A nap képe: ezer forintért adják a tejet ebben a budapesti áruházban
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 18:01
Bio és 3,5 százalékos, de az ártól akkor is lehidaltunk. 
Vásárló A karácsonyi ajándékon is spórolnak a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 14:53
Kevesebb ajándékot vesznek a magyarok idén karácsonyra, és 7 százalékuk senkinek nem ad ajándékot - derült ki a Yettel országos reprezentatív kutatásából.
Vásárló Néhány nap, és ajándékot kapnak a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2022. november 16. 14:19
Csökken a tankolás ára.
Vásárló A LEGO® a felnőttek arcára is mosolyt csal
Márkázott tartalom | 2022. november 15. 08:32
Ha Neked is fejtörést okoz a karácsonyi ajándékok kiválasztása, segítünk. Mit szólnál valamihez, ami játékos örömöt szolgáltat, megmozgatja a kreatív gondolatokat és lehetőséget kínál a humoros énetek kiélésére? A LEGO nem csak a gyermekek játékszere; minden felnőtt számára létezik hozzá illő készlet, legyen szó járművekről, művészetről és dekorációról, filmekről vagy videójátékokról. Lepd meg a szeretteid és élvezzétek a közös játékot!
Vásárló Az otthon és a kert gondozásához nélkülözhetetlen eszközök
Márkázott tartalom | 2022. november 13. 08:52
Amikor egy lakásról vagy házról, és a hozzá tartozó kertről gondolkodunk, általában nem az az első gondolatunk, hogy milyen szerszámokra és szerszámgépekre lesz szükségünk a karbantartásához. Pedig számtalan olyan eszköz van, ami nélkül nem tudjuk megoldani még a legegyszerűbb feladatokat sem. Nézzük, milyen dolgok nélkülözhetetlenek a ház körül!
Vásárló A húsdaráló és a legfontosabb alkatrészei
Márkázott tartalom | 2022. november 12. 09:44
A darált húsos ételeket imádjuk. Össze is fut a nyál a számban, ha a rakott spagettire vagy a bolognai spagettire gondolok, de az egytálételeket is bármikor szívesen tálaljuk otthonunkban. Azok számára, akik friss alapanyaggal szeretnének dolgozni, elengedhetetlen a húsdaráló.
Vásárló A nap képe: újabb boltban korlátozzák a tojásvásárlást
Privátbankár.hu | 2022. november 12. 09:40
Kollégánk a Reál boltjában járva látta ezt a figyelmeztető táblát.
Vásárló Készülnek a nagy lakásfelújítási tervek?
Márkázott tartalom | 2022. november 11. 09:48
Sokszor észre sem vesszük, hogy mennyire ráférne az otthonunkra egy alapos tatarozás, hiszen a forró nyári hónapokban sokkal többet tartózkodunk kint a szabadban, és leginkább csak akkor szembesülünk az otthonunk hiányosságaival, amikor az ősz és a tél bezár minket a négy fal közé.   Ilyenkor akad ugyanis időnk arra, hogy alaposan szétnézzünk, és mivel a hideg esték amúgy is kuckózással telnek, jobban felerősödik bennünk a vágy, hogy tovább csinosítsuk az otthonunkat.
Vásárló Árstop: néhány nap haladékot kaptak a boltok
Privátbankár.hu | 2022. november 10. 17:07
November 14-ig nem büntetnek a krumpli és tojás árstopok megsértése miatt.
Vásárló Katasztrofálisan gyenge a forint, hirdess inkább euróban!
Márkázott tartalom | 2022. november 9. 14:13
Úgy látszik nincs remény a 400 forint alatti euróra, hiszen az elmúlt napokban is épphogy csak benézett 400 alá a forint. Az utóbbi időszak átmeneti erősödése az euróval szemben már megtorpant. Így akár megtakarításról, akár befektetésről van szó, érdemes euróban gondolkozni. És ha eladó ingatlanunk van, az árfolyam kockázat elkerülése érdekében érdemes azt is euróban értékesíteni. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG