1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Egyetlen munkahét alatt 52 százalékkal ment fel a bitcoin árfolyama, állítólag elsősorban a ciprusi válság miatt, amely megrendítette a hitet a bankbetétekben és a megszokott devizákban. Az USA-ban tiltás helyett mintha szabályozni készülnének a furcsa „hackerdevizát”.

Elképesztő emelkedést produkált hétfőtől péntekig a bitcoin nevű számítógépes fizetőeszköz, amely személytelen, titkos, ellenőrizhetetlen és szabályozatlan virtuális pénzként működik, de úgy tűnik, egyre több kapcsolódása épül ki a való világ felé is. A március 15-én még 47,5 dolláron járó árfolyam hétfőn, a ciprusi pénzügyi válság első munkanapján 50 dollár fölé szökött, majd a hét minden napján további meredek emelkedést mutatott fel.

A spanyolok nagyon megijedhettek

E hét péntek délután 71,99 dolláros záróárat adott meg a Bitcoincharts rendszere, de a napi maximuma a 73,75 dollárt is elérte. (Frissítés: úgy tűnik, hétvégén is van kereskedés, az árfolyam szombaton, március 23-án délelőtt 62 dollárra zuhant.) Az elképesztő emelkedést több tudósítás is a ciprusi válsággal hozza összefüggésbe, amely a betétek megadóztatásának terve miatt Európa-szerte megrendítette a bizalmat a pénzügyi rendszerben, a bankokban, a hagyományos megtakarítási formákban.

A BusinessWeek például arról tudósított, hogy az előző hétvége óta a spanyolországi szoftverletöltések slágerlistájának élét három bitcoin-alkalmazás foglalta el. Nyilvánvaló jeleként annak, hogy hirtelen a spanyolok érdeklődésének középpontjába került a furcsa deviza, akik valószínűleg attól félnek, hogy Ciprushoz hasonlóan valamikor náluk is megadóztathatják a bankbetéteket. A lap szakértőt is idéz, aki szerint az európaiak érzéseit, félelmeit jól le lehet mérni a bitcoin árfolyamán.

Nem betiltani, szabályozni

A sok mindenre használható fizetőeszköz – melynek történetéről és működéséről nemrég tudósított a Privátbankár – drasztikus áremelkedése egyben azt is jelenti, hogy 518 millió dollárról 786 millióra növekedett a forgalomban levő bitcoinok piaci összértéke (kapitalizációja). Valószínűleg ennek is betudható, hogy az amerikai hatóságok is megmozdultak, de nem a nagyon kemény diónak látszó tiltás, hanem inkább a szabályozás irányában.

„Mi másra vágyna jelenleg a világ fejlettebb fele, mint egy olyan valutára, amit nem bankokban tartunk, nem vethetnek ki rá adót, negligálhatók a tranzakciós költségek, és az államok egyike sem képes lenyomozni vagyonunk hollétét?” – írja a Pénzkérdés blog. Az USA hatóságainak úgy látszik, érik a válasza erre, mert a Wall Street Journal tudósítása szerint kötelezővé tették a bicoinnal és más virtuális pénzekkel foglalkozó, azokat kibocsátó, átváltó vállalkozások számára a pénzmosás elleni szabályok alkalmazását.

Akár csak a Western Unionnál

Ugyanúgy, mint például a normál pénzkifizetéseket, pénzátutalásokat bonyolító Western Unionnál, ezentúl a bitcoin-cégeknél is jelenteni kell majd a tízezer dollárt meghaladó tranzakciókat, és szigorítják a rájuk vonatkozó számviteli szabályokat. Fokozott ellenőrzésre is számíthatnak majd. Ezt a héten az USA pénzügyminisztériumának pénzmosás elleni részlege jelentette be, hozzátéve, hogy a gyanús dollártranzakciókra vonatkozó standard szövetségi előírásokat az online pénzekre is alkalmazni kell.

A Wall Street Journal idéz olyan véleményt is, amely szerint az új szabályozás, amely egyben egyfajta legalizálás, elismerés irányába is mutat, növelheti a bitcoin iránti bizalmat, és ez is hozzájárulhatott az utóbbi napok meredek emelkedéséhez. Ez a lap is említi egyébként, hogy az internetes világ és az illegális tevékenységeket végzők igényein kívül az európai fizetőeszközökkel kapcsolatos félelmek is nagyban növelik a bitcoin iránti keresletet.

Kapható Linden Dollár is

A szabályozás nem csak a bitcoinra vonatkozik, hanem bármely más virtuális pénzre is, de a bitcoin lehet a legnagyobb értékű és a leggyorsabban terjedő közöttük. A Second Life nevű internetes játéknak például a Wikipedia szerint „saját működő gazdasága van, és devizája is, melyet Linden dollárnak (L$) neveznek. A lakók új tárgyakat, eszközöket készíthetnek, amit később értékesíthetnek, valamint szolgáltatásokat adhatnak el és vehetnek igénybe. A virtuális deviza bármikor átváltható a valós életben is használt amerikai dollárra.”

Számos más online számítógépes játékban létezik valamiféle fizetőeszköz, amelyet sok esetben – legálisan vagy trükkökkel – meg lehet vásárolni valódi pénzért. A Wall Street Journal említi azt is, hogy egy februári bejelentés szerint az Amazon nevű vállalat Amazon Coin (érme) néven saját fizetőeszközt vezetne be májusban, amelyért a felhasználók a Kindle könyvolvasóra alkalmazásokat és játékokat tölthetnek majd le.

Tulipán és pizza

Ahogy emelkedik a bitcoin-ár, egyre erősebbek azok a vélemények, amelyek a híres hollandiai tulipánhagyma-mániával vagy más csúfos véget ért tőkepiaci buborékokkal, lufikkal vonnak nehezen vitatható párhuzamot. A Kiszámoló blog szerzője például így ír: „...szerintem már nagyon közel az összeomlás, ami persze nem azt jelenti, hogy nem mehet még fel addig az ára a duplájára-triplájára, de az is lehet, hogy már a jövő héten megy az egész a kukába. Akkor majd a 80 dollárért vett bicoinod érni fog 30-40 centet, ha egyáltalán.”

Eközben bitcoinért február óta már többféle cégtől pizzát is lehet rendelni az USA-ban. A közvetíttő cég egyrészt 0,06 bitcoin (4,1-4,3 dollár) jutalékot számít fel rendelésenként, másrészt az alkalmazott bitcoin-árfolyam 0,5 dollárral alacsonyabb a piacinál az erős árfolyamkilengések miatt.

(A bitcoinnal, értékével, jövőjével kapcsolatban a Gazdasági Rádió is beszélgetett a Privátbankár munkatársával, amely itt meghallgatható.)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG