1p
Hackervaluta, bűnözők, terroristák vagy szabadságharcosok eszköze, de a mindennapi életben is egyre inkább használható a bitcoin, amelyhez nem kell jegybank vagy bank, nem ellenőrzik államok és hivatalos szervezetek. A világ leggyorsabban dráguló devizája a pénzvilág érdeklődését is kezdi felkelteni, ám nem veszélytelen.

Mindössze három hónap alatt 300 százalékkal, azaz négyszeresére emelkedett a bitcoin nevű digitális, csak számítógépes jelekként létező, egy álnév mögé bújó személy által 2009-ben kitalált „hackervaluta” árfolyama – tudósítottak róla számítástechnikai lapok. Sőt, egy év alatt majdnem megtízszereződött: öt dollár körüli szintről a Bitcoincharts.com adatai szerint március 15-re 47 USA-dollár környékére emelkedett az ára.

Emelkedésre ítélve?

Sőt volt nemrég, hogy az ötven dolláros határt is megközelítette az MtGox nevű bitcoin-tőzsdén, amely saját állítása szerint a bitcoin-kereskedelem 80 százalékát uralta, igaz, ez még 2011 júliusi adatokon alapul. És a bitcoin egyre kevésbé pusztán valamiféle játékpénz vagy hackerek üzelmeinek leplezője. (Bit=számítástechnikai alapmértékegység, coin=érme.)

Elképzelt Bitcoin-érmék. A valóságban nem léteznek, csak számítógépes jelekként.

Az árak minden bizonnyal azért emelkednek, mert növekszik iránta a kereslet, egyre több helyen fogadják el a való világban is, és egyre többen vásárolnak belőle. Eközben a kínálata szűkös, így – az inflálódó valódi pénzekkel, papírpénzekkel szemben – úgy tűnik, mintha törvényszerűen további erősödésre lenne ítélve, legalábbis sokan hisznek ebben.

Az új pénz kibocsátása ugyanis egyre lassabb, és automatikus fék van beleépítve. Ennek alapján sohasem lehet belőle több, mint 21 millió az egész világon, de azt is csak sok év múlva lehet majd elérni. Jelenleg kicsit több mint a felénél, 10,9 millió bitcoinnál tarthatnak. Ennek összértéke 47 dolláros árfolyamon 512 millió dollár.

Devizakirály eldobható e-mail-címről

A bitcoin története filmbe illő: egy magát Satoshi Nakamoto-nak nevező, kizárólag eldobható e-mail-címekről jelentkező, fantomszerű személy, talán programozó, hacker vagy matematikus indította útjára. A sajtó megpróbálta lenyomozni kilétét, a szakirodalom szerint el is jutottak egy háromfős nemzetközi számítástechnikus társasághoz, akik azonban azóta is mindhárman tagadnak.

---- Bányássz pénzt! ----

A virtuális pénz olyan ügyesen van megoldva, olyan számítástechnikai, titkosítási technikákkal, hogy tulajdonosa – aki bárki, bármely számítógép-felhasználó lehet – teljesen névtelen tud maradni, ahogy az egyik szaklap írta, minimális óvintézkedések mellett is. Ez persze ideálissá teszi mindenféle illegális üzlethez a pénzmosástól a gyermekpornóig, kábítószer-kereskedelemig, a szabadságharctól a terrorizmusig.

Bányássz pénzt a számítógépeddel!

Új bitcoin úgy jöhet létre, hogy számítógépekkel bonyolult számítási feladatokat kell megoldani, amiért jutalomként adják, írják jóvá, ezt hívják „bányászatnak”. De annyira lassúak és számításigényesek ezek a műveletek, hogy a kisebb kapacitású gépeknél a villanyszámla is elviheti a hasznot, nem mindenkinek éri meg ezzel foglalkozni. Ezért korlátozott a pénz mennyisége.

A pénz nyilvántartását, mennyiségét pedig nem egy bank vagy szervezet ellenőrzi, hanem senki és mindenki: az összes, bitcoin-használó felhasználó számítógépén tárolódnak tranzakciós adatok, így nem is lehet azokat sehol központilag hamisítani, manipulálni. Teljesen decentralizált az egész rendszer, nincs központi szerver, szervezet, hatóság, ami szabályozná, így valószínűleg betiltani sem igazán lehet. Ha az egyik országban be is tiltanák, a többiben menne tovább. Hacsak nem lép fel ellene valahogy az összes vagy majdnem összes állam együtt, ami szinte képtelenségnek látszik.

Zeneletöltéstől a fogorvosig használható

A titkosított devizának (cryptocurrency) is nevezett bitcoinhoz hozzá lehet jutni az említett bányászattal, a hagyományos pénz átváltásával – erre szakosodott pénzváltó cégek már sokan vannak –, vagy pedig áruk, szolgáltatások eladásával. Elfogadják internetes játékokért és kaszinókban, szoftverekért, zeneletöltésért, internetes aukciós házakban, digitális vagy papíros könyvekért, de egyre inkább olyan hétköznapi kézzelfogható dolgokért is, mint ruházat vagy hardver. Sőt már különböző szolgáltatások nyújtói, mint fitness-terem vagy fogorvos is vannak már az elfogadók egyre hosszabb listáján.

Néhány bitcoin-oldal

//hu.wikipedia.org/wiki/Bitcoin

//bitcoin.hu/

//bitcoins.hu/

//bitcoin.org/ (angolul)

//bitcoinmagazine.com (angolul)

https://mtgox.com/ (angolul) (Tőzsde)

//bitcoincharts.com (angolul, árfolyamok)

A szakértők gyakran figyelmeztetnek biztonsági kockázatokra, a napokban például a Bitinstant nevű oldalra betörve állítólag 12 ezer dollár értékű bitcoint zsákmányoltak ismeretlen tettesek. De nagy kockázat lehet az is, hogy valamely állam vagy hatóság közbeavatkozik. A „hackerpénz” a német Wirtschaftswoche cikke szerint egyre inkább szálka a jegybankok és a titkosszolgálatok szemében, mivel teljességgel ellenőrizhetetlen, nyomon követhetetlen.

Bezárt tőzsde és lufifújás

Kérdés, tudnak-e ellene tenni valamit. A Bitinstant nevű bitcoin-tőzsdét mindenesetre tavaly ősszel bezárták, a Bitcoinmagazine cikke szerint pénzmosással összefüggő, adózási és szabályozási okokból, ebben a sorrendben. (Legalább tucatnyi, tőzsdének nevezett plattform foglalkozik a bitcoin adásvételével.) Az esemény azonnal közel húsz százalékos, igaz, átmeneti esést okozott az árfolyamban (12,9 dollárról 10,6 dollárra).

---- Belép a valódi bank is ----

Ebből is látszik a bitcoin következő kockázata: az árfolyam hektikus (volatilis), a piac átláthatatlan (tőzsdei szakszóval nem transzparens), kiszámíthatatlan. Még érzékletesebb példája ennek, hogy 2011-ben is volt már 30 dollár felett az árfolyam, ám azután még abban az évben három dollár körüli szintre zuhant. A mostani árfolyamszinteken sokan a gazdaságtörténeti tapasztalatok alapján lufiról, déltengeri buborékról, tulipánhagyma-őrületről, sőt pilótajátékról beszélnek és már várják az összeomlást.

Belép az igazi bankhálózat?

A legnagyobb kockázat azonban valószínűleg az, hogy a bitcoin végső soron egy mögöttes érték, fedezet nélküli fizetőeszköz, lényegében egy darab papír, ami csak attól és addig értékes, hogy az emberek elhiszik, vásárolhatnak érte valamit és átválthatják más pénzre. A bizalom tartja életben, semmi más, csakhogy ez a jelenlegi normál devizákra, papírpénzeke is igaz, amióta a hetvenes évek elején megszűnt a nemesfémre válthatóság.

A másik oldalról viszont a kockázatok ellenére a furcsa virtuális pénz a hagyományos pénzügyi életbe is betör. Február végén jelentették be, hogy a Coinlab nevű társaság az MtGox-al megállapodásban átveszi a bitcoin-tőzsde amerikai és kanadai ügyfeleinek számlavezetését – írja a Bitcoinmagazine (magyar fordítása a Bitcoin.hu oldalon olvasható). A bitcoin-okat a Silicon Valley Bank nevű hétköznapi (nem virtuális) bankban helyeznék el letétben, amelynek honlapja szerint 27 fiókja van USA-szerte és néhány más országokban is. A lépés egyik értelme, hogy az ügyfeleknek biztonságot ígérnek a számítógépes betörések és más visszaélések ellen. A másik, hogy a tranzakciós díjak is nagymértékben csökkennének.

Hárommillió dollár a hedge fund-ban

Egy másik jele annak, hogy a furcsa pénzt lassan felkapja a pénzvilág, hogy a téma a számítástechnikai szaklapok után fel-feltűnik a gazdasági sajtóban is. Harmadszor megalakult az első, bitcoin-ra specializálódott hedge fund. A „Bitcoin Fund“ nevű konstrukció az Exante nevű Máltán bejegyzett vagyonkezelő terméke. A belépéshez a Forbes magazin online verziója szerint 100 000 dollár kell, plusz a 0,5 százalékos belépési jutalék.

Az októberben meghirdetett, de nagy hírverést nem kapott hedge fundban a március 8-i adatok szerint 3,2 millió dollár gyűlt össze. Céloznak rá, hogy nagyrészt intézményi befektetőktől, annak ellenére, hogy az amerikai vásárlók jogi akadályok miatt ki vannak zárva a közvetlen vásárlásból. Az alap talán legfontosabb tevékenysége a bitcoinnal kapcsolatos kockázatok kezelése lesz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG