4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az előző havi kiugró áremelkedés után decemberben újra értékelhető árcsökkentést tapasztaltunk a hazai hipermarketekben - igaz, tavaly decemberhez képest mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni a karácsonyi nagybevásárláshoz. A tojás óriásit drágult az utolsó negyedévben, olcsóbb lett viszont a krumpli és a cukor.

Ahogy lassan 11 éve minden hónapban, ezúttal is végigjártuk három hazai hipermarket-lánc egy-egy egységét, hogy megnézzük, hogyan alakult 30 élelmiszerből álló minta-kosarunk ára az üzletekben, mennyibe kerül egy átlagos családi nagybevásárlás a multiknál.

Az infláció ébredését szépen nyomon követhettük, az elmúlt hónapokban több alkalommal is másfél éve nem látott tempójú áremelkedést mértünk, sorra dőltek a történelmi rekordok, egyre közelebb került (egy-egy áruház esetében meg is dőlt) a 20 ezer forintos "álomhatár". Decemberre azonban visszafogták magukat az áruházak, így bár a tavalyi év végéhez képest nőttek az árak, az előző havi csúcsnál olcsóbban pakolhattuk tele a bevásárlókocsit mindhárom vizsgált áruházban.

A legnagyobb havi árcsökkenést épp a legdrágább helyen mértük: az Interspar ugyanis 6,4 százalékkal olcsóbban adta ugyanazt az élelmiszer-kosarat, mint novemberben. A Tesco egy hónap alatt 4,6, az Auchan 2,9 százalékot engedett az árakból. Az átlagos havi árcsökkenés majdnem 5 százalékos lett.

Tavalyhoz képes viszont mindhárom áruházban drágult a portéka, átlagosan 3 százalékkal: a Tesco egy év alatt 1,3, az Auchan 2,9, az Interspar 4,8 százalékot emelt az árakon. A három áruház árai alapján a Privátbankár.hu árkosarának decemberi értéke 18 893 forint lett. A 3 százalékos átlagos éves áremelkedés csak a fele az elmúlt hónapokban megszokottnak.

Az éves árváltozás mértéke, azaz a Privátbankár.hu Árkosár árindexe

A mezőny valamelyest összerázódott: a legolcsóbb és a legdrágább áruház árai között alig 3 százalék a különbség, ez 1133 forintot jelent. Persze ha mindent ott vennénk meg, ahol a legolcsóbban adják, akkor ennél jóval többet is spórolhatnánk: 17 247 forintból úsznánk meg a bevásárlást, ezesetben azonban tripla utazgatás vagy tripla bevásárlócsapat kellene, ami nem igazán valós alternatíva.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

A KSH pénteken teszi közzé a legfrissebb adatokat az infláció szeptemberi alakulásáról.

Az előző hónaphoz képest igazán nagy, 10 százalékot meghaladó áremelést csak a banánnál láttunk - 24,5 százalékkal többért adták átlagosan, mint novemberben. A krumpli és a liszt ára viszont 25 százalék körüli mértékben csökkent, a csirkemell pedig közel 20 százalékkal olcsóbb lett, mint egy hónapja. Több mint 10 százalékkal olcsóbb lett az alma, a kenyér, a kávé és a tea is egy hónap alatt.

Egy év alatt viszont sokkal több terméknél mértünk komolyabb áremelkedést: a rekorder ismét a tojás, majdnem 50 százalékkal magasabb az ára, mint egy éve - a háttérről itt írtunk, könnyen lehet hogy lesz ez még drágább is. 49 forintnál olcsóbb tojást sehol sem találtunk - ennyiért sajátmárkás, S-es méretű tojást adnak.

Harmadával drágább lett a banán, jó 20 százalékkal a tejföl és a tej, bő 10 százalékkal emelkedett egy év alatt az tea, a chips, a joghurt és a egyes üdítők ára. Nagyjából 25 százalékkal olcsóbb lett viszont a krumpli és a cukor, de az almáért is 12 százalékkal kevesebbet kell most adnunk, mint tavaly.

Havi legolcsóbbak: szaloncukor, bejgli, gesztenyepüré

Hogyan számoltunk?
Kosaras módszertan >>

Megnéztük, mennyiért adják a legolcsóbb szaloncukrot a hipermarketek: az Auchanban 999 forintba kerül egy kiló kimért, az Intersparban 1097 forint a Sweet Christmas márkájú zacskós kiszerelés kilója. A Tesco a kimért szaloncukrot 1099 forintért árulta ottjártunkkor.

A bejgli és bejgli-jellegű termékek közül a legolcsóbb a Tesco omlós diós és mákos tekercse volt kilónként 1098 forintért. Az Auchan a mákos tekercset kilónként 1247 forintért adták, ebből belga csokis ízesítésűt is találtunk. A diós és mákos tekercset az Intersparban kilónként 1373 forintért kínálták.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Hamarosan kiderülhet, melyik áruház nyert a júliusi „karácsonyi” vásárban
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 10:05
A karácsonyi vásárra emlékeztető júliusi nagy akciósorozatot az Amazon kezdte a Prime Dayjel, ám az online áruházak gyorsan átvették az ötletet, sőt a hagyományos játékosok is beszálltak a versenybe. 
Vásárló Legyen résen, árcsökkenés jön a kutakon!
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 15:46
Keddtől a benzin nagykereskedelmi ára 2 forinttal, a gázolajé pedig 3 forinttal mérséklődik.
Vásárló Az Oktogonról elment, most Romániából rajtolna újra az amerikai gyorsétteremlánc
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:55
Románia lehet térségünkben az az ország, ahol az amerikai Wendy’s teszteli, hogy képes lenne-e visszatérni Európába. A kudarccal végződött előző kísérletnek Magyarország is részese volt.
Vásárló Intézkedett a Lidl: majdnem milliós fizetést kínál a kezdőknek a német üzletekben
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:21
Szeptembertől többet kapnak a német Lidl-üzletek dolgozói. 
Vásárló Eddig bírta, példátlan lépésre szánta el magát a másik Aldi
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 07:47
Az Aldi szerint minden termékét olyan olcsón kínálja a vevőknek, amilyen olcsón csak tudja, ezért a cég áruházai egyfajta kedvezményt testesítenek meg a kiskereskedelemben. Ez változhat a jövőben.
Vásárló A legfelsőbb szintet is elérte a botrány: mérgezték a lakosságot, nem csoda, hogy bedühödtek a kínaiak
Buksza blog | 2024. július 14. 14:37
Kínában nem ritkák az élelmiszer-biztonsági botrányok, amelyeknek ismert és ismeretlenül maradt halálos áldozatai is vannak. A legújabb ügyre a legfelsőbb pekingi vezetés is kénytelen volt reagálni.
Vásárló A vásárlóknak és a boltosoknak is elege lett
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 13. 19:14
Nagy változás jöhet az önkiszolgáló pénztáraknál egy felmérés nyomán. Nagyjából kétszer annyian vannak, akik szerint meg kellene szüntetni az önkiszolgáló pénztárakat, mint akik támogatják ezeknek a megtartását. 
Vásárló Beütött a legrosszabb forgatókönyv: újra drágább lett a családi nagybevásárlás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. július 8. 05:44
Az elmúlt évek masszív ársokkja után az utóbbi időben javíthatott kicsit a hangulatunkon a néhány százalékos éves árcsökkenés - ez azonban most nyolc hónap után véget ért, ismét többet kell fizetnünk a hipermarketekben, mint egy éve. Havi szinten viszont kissé mérséklődtek az árak, pedig az állam kivonult az árazásból. Féltve őrizgetjük 50 forintos palackjainkat, kutatjuk az olcsó dinnyét és fagyit - itt a friss Privátbankár Árkosár.
Vásárló Szegény luxuscikk-kereskedők nem igazán tudják hogyan maradjanak talpon
Privátbankár.hu | 2024. július 7. 18:27
A luxuscikkek értékesítését is megviselte az elmúlt évek inflációja annak ellenére, hogy ez az a termékfajta, amelyen nem fognak a gazdasági válságok, mert vevőik nem érzékenyek az áringadozásokra.
Vásárló Azt ígéri a Penny tulajdonosa, hogy nem válik "nagy testvérré"
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 7. 15:55
Új boltot nyitott az Rewe kiskereskedelmi lánc Hamburgban, amelyben számos módszerrel vásárolhatnak a vevők, ezen belül olyannal is, amelyben videókamerák követik minden mozdulatukat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG