<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az év elején is tovább folytatódott a tavaly novemberben indult trend: bár kisebb ütemben, de tovább emelkedtek az árak a Privátbankár Árkosár-felmérése szerint. Többet kellett fizetnünk a hiperekben, mint egy hónappal és egy évvel ezelőtt. De mennyit fizetnek az ételallergiával élők, ha számukra is fogyasztható termékeket akarnak venni? Idei első felmérésünkben ennek is utánajártunk.

Mint ahogyan 2007 februárja óta minden hónapban, 2016 januárjában (egészen pontosan január 6-án) is ellátogattunk három hipermarketlánc egy-egy egységébe, hogy megnézzük, miként alakult 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ára az előző hónaphoz és az előző évhez képest.

Míg tavaly decemberben olcsóbban úsztuk meg a bevásárlást, mint azt megelőzően, ezt most nem tudjuk elmondani. 2016 januárjában csak az Auchan nem emelt az árain, a másik két hipermarket-láncnál is kisebb áremelkedést mértünk decemberhez képest. De talán ez nem is olyan nagy meglepetés, ha a decemberi akciók és a karácsony után nézzük az árakat. Míg az Auchan 0,5 százalékkal mérsékelte az árait, addig a Tescoban 0,4, az Intersparban 0,7 százalékkal került többe a vásárlás, mint előző hónapban.

Bár nem sokkal, de decemberhez képest hajszállal többet fizettünk: 0,2 százalékkal, azaz 40 forinttal volt több a számla vége,  mint 2015 utolsó nagybevásárlásánál.

Ha éves távlatban vizsgáljuk meg a számokat, azt tapasztaltuk, hogy az Intersparban tölthettük meg legdrágábban a kosarunkat, az Auchan 1,8, a Tesco 4,7 százalékkal adta drágábban a 30 termékből álló mintakosarunkat. Éves összehasonlításban így 3,8 százalékos (674 forintos) áremelkedés történt. Ugyanakkor tegyük hozzá, a novemberi 9,2 és a decemberi 7,2 százalékos dráguláshoz képest azért ez mégis szerényebb növekedést jelent.

Maradt a sorrend

Az Auchan decemberben visszavett elsőségét januárban is tartani tudta, ismét itt tudtuk a legolcsóbban megúszni a bevásárlást: 17 544 forintot hagytunk a kasszánál a vásárlás végén.  A három áruház átlaga pedig 18 321 forint lett.

De most sem győzzük hangsúlyozni, ha minden terméket ott vásárolnák meg, ahol a legolcsóbb, ami szinte lehetetlen feladat lenne, 1786 forinttal fizetnénk kevesebbet bevásárlásunk végén.

Az árak változása az előző év azonos időszakához képest, azaz a Privátbankár.hu éves árindexe

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Míg decemberben komolyabb áremelkedést csak a húsnál (14%) mértünk, januárban másik három termék drágult 10 százaléknál is jobban: a csokoládé 16, a tojás és a jeges tea is 11 százalékot drágult egy hónap alatt. Meglepően sokkal, közel 20 százalékkal került kevesebbe a tej januárban, mint 2015 utolsó hónapjában, de éves összehasonlításban is ennyivel (20%) kerül kevesebbe, mint tavaly ilyenkor.

A KSH csütörtökön közli az infláció 2015 decemberi alakulásáról szóló adatait, de megtudjuk azt is, hogy tavaly egész évben hogyan alakult az árindex.

Ugyanakkor rossz hír, hogy tavaly januárhoz képest brutálisan sokat drágult az alma és a burgonya. Előbbi 68, utóbbiért pedig 58 százalékkal fizettünk többet, mint 2015 elején. 20 százalék feletti drágulást mértünk a rizs, a csoki és a cukor esetében is.

Éves szinten 10 százalék feletti drágulás volt az olajnál (18%), a húsnál (12%), a szeszes italoknál (14%) és a rizsnél (11%). 10 százaléknál nagyobb árcsökkenést pedig a fent említett tej (-19%) mellett a túró rudinál (-14%) mértünk.

Havi legolcsóbbak

Januárban annak próbáltunk utánajárni, mekkora kínálatot találnak azok a vásárlók, akik valamilyen ételallergia miatt nem ehetik a hagyományos ételeket. Így esett a választásunk

  • a gluténmentes lisztre,
  • a laktózmentes tejre
  • és a tojásmentes spagettire.

És mit tapasztaltunk? Az áruházakban egyébként jellemzően egy helyen gyűjtik a bioélelmiszereket és a speciális étrendet követők számára elérhető élelmiszereket (ezekben egyébként annyi a közös, hogy piszkosul drágák). Ez azt jelenti, hogy  például a gluténmentes lisztkeverékeket még véletlenül sem a liszteknél fogjuk megtalálni, hanem a "különleges áruk szigetén" - cserébe egy helyen megtalálhatnak a vásárlók mindent, amit a számukra megfelelő élelmiszerek csoportjából az adott áruházban forgalmaznak.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Talán épp rosszkor jártunk az Intersparban, de gluténmentes kenyérlisztet nem találtunk. Kizárólag a Spar saját márkás gluténmentes pizza és süteménylisztje volt a polcokon, mindkét termék azonos, 849 forintos áron volt kapható, ami bár kedvező ár, lássuk be, nem egészen az, amiből például kenyeret lehetne sütni egy gluténérzékenynek.

Az Auchanban is jó áron, 699 forintért lehetett megtalálni a kenyérsütéshez jó Glutenix alfa-mix lisztet, míg a Tescóban 1199 forintos áron találtuk a legolcsóbb speciális lisztet.

Laktózmentes tejből mindhárom hiperben találtunk, a legolcsóbbat a Tescóban: az 1 literes,  1,5 százalékos zsírtartalmú tejet 269 forintért kínálták. Az Auchanban 298 forintért, míg az Intersparban 299 forintért lehetett találni.

Tojásmentes spagettit pedig 199 forintért tudtunk venni az Auchanban és az Intersparban egyaránt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Melyik a mi autónk? Megdőlt a rekord a piacon
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 08:22
Csúcsot döntött a használtautó-piac forgalma 2021-ben - 819 ezer használt autó cserélt gazdát tavaly.
Vásárló MST, a magyar crypto elkezdte meghódítani a piacot
PR | 2022. január 17. 13:21
Hatalmas sikere kezd lenni a Millionstarternek a nemzetközi piacon.
Vásárló Az Aldi és a Lidl mostantól hibridhússal eteti az embereket
Privátbankár.hu | 2022. január 15. 13:06
A németországi Aldi és Lidl diszkontokban a vásárlóknak a napokban új húskészítményeket kínálnak, ami lehetővé teszi számukra, hogy egészségesebben étkezhessenek és jobban óvják a környezetet. Ezzel azonban nem kell teljesen nélkülözniük a húst sem. Mit is tartalmaznak ezek?
Vásárló Új járatot indít a Wizz Air
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 14:25
Szabad az út Moldovába.
Vásárló Olcsó húsnak híg lesz a leve? Import termékeket hozhat az árbefagyasztás
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 15:48
Már borítékolható, mit lépnek majd a kereskedők februártól, és nem biztos, hogy a vevők fognak jól járni. 
Vásárló Gulyás Gergely bejelentette: hat helyett hét termék árát rögzítik
Csabai Károly | 2022. január 13. 13:28
Még mindig maradtak tisztázandó kérdések az Orbán Viktor által tegnap bejelentett intézkedésekkel kapcsolatban.
Vásárló Élelmiszerárstopot hirdetett ki Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 17:45
Ez volt Orbán Viktor nagy bejelentése: az október közepi szintre kell visszavágni hat élelmiszer árát.
Vásárló Törölközők promóciós céllal
Márkázott tartalom | 2022. január 12. 10:21
Jól tudjuk, hogy rengeteg dolog, kütyü, ruhaféle alkalmas promóciós célra. Nem lehet ez alól kivétel a törölköző sem, hiszen egy fontos, mindennap használt tisztálkodási eszközről van szó. Lássuk, kiknek éri meg logóztatni ezt a tárgyat!
Vásárló Business, Duna, Lifestyle
PR | 2022. január 11. 13:35
A Danubius Hotel Helia szolgáltatási köre jó példája az átgondolt munka-élet egyensúlyt előtérbe helyező szemléletnek, ami sok szempontból teszi emberközelivé a Danubius Hotels XIII. kerületi, Duna-parti szállodáját.
Vásárló Fitness bringa - Hétköznapi kondi hatékonyan
Márkázott tartalom | 2022. január 11. 10:45
Problémát okoz, hogy egyszerre gyorsan és kényelmesen tekerj a városban? Jó lenne, ha nemcsak a szabadidődben, de a mindennapok során is beiktathatnád a tekerést a programfüzetedbe? Esetleg szeretnéd kényelmessé tenni a napi bicajos teljesítményed? Nos, akkor bizony ehhez szükséged lesz egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett biciklire.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló