<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Az év elején is tovább folytatódott a tavaly novemberben indult trend: bár kisebb ütemben, de tovább emelkedtek az árak a Privátbankár Árkosár-felmérése szerint. Többet kellett fizetnünk a hiperekben, mint egy hónappal és egy évvel ezelőtt. De mennyit fizetnek az ételallergiával élők, ha számukra is fogyasztható termékeket akarnak venni? Idei első felmérésünkben ennek is utánajártunk.

Mint ahogyan 2007 februárja óta minden hónapban, 2016 januárjában (egészen pontosan január 6-án) is ellátogattunk három hipermarketlánc egy-egy egységébe, hogy megnézzük, miként alakult 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ára az előző hónaphoz és az előző évhez képest.

Míg tavaly decemberben olcsóbban úsztuk meg a bevásárlást, mint azt megelőzően, ezt most nem tudjuk elmondani. 2016 januárjában csak az Auchan nem emelt az árain, a másik két hipermarket-láncnál is kisebb áremelkedést mértünk decemberhez képest. De talán ez nem is olyan nagy meglepetés, ha a decemberi akciók és a karácsony után nézzük az árakat. Míg az Auchan 0,5 százalékkal mérsékelte az árait, addig a Tescoban 0,4, az Intersparban 0,7 százalékkal került többe a vásárlás, mint előző hónapban.

Bár nem sokkal, de decemberhez képest hajszállal többet fizettünk: 0,2 százalékkal, azaz 40 forinttal volt több a számla vége,  mint 2015 utolsó nagybevásárlásánál.

Ha éves távlatban vizsgáljuk meg a számokat, azt tapasztaltuk, hogy az Intersparban tölthettük meg legdrágábban a kosarunkat, az Auchan 1,8, a Tesco 4,7 százalékkal adta drágábban a 30 termékből álló mintakosarunkat. Éves összehasonlításban így 3,8 százalékos (674 forintos) áremelkedés történt. Ugyanakkor tegyük hozzá, a novemberi 9,2 és a decemberi 7,2 százalékos dráguláshoz képest azért ez mégis szerényebb növekedést jelent.

Maradt a sorrend

Az Auchan decemberben visszavett elsőségét januárban is tartani tudta, ismét itt tudtuk a legolcsóbban megúszni a bevásárlást: 17 544 forintot hagytunk a kasszánál a vásárlás végén.  A három áruház átlaga pedig 18 321 forint lett.

De most sem győzzük hangsúlyozni, ha minden terméket ott vásárolnák meg, ahol a legolcsóbb, ami szinte lehetetlen feladat lenne, 1786 forinttal fizetnénk kevesebbet bevásárlásunk végén.

Az árak változása az előző év azonos időszakához képest, azaz a Privátbankár.hu éves árindexe

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Míg decemberben komolyabb áremelkedést csak a húsnál (14%) mértünk, januárban másik három termék drágult 10 százaléknál is jobban: a csokoládé 16, a tojás és a jeges tea is 11 százalékot drágult egy hónap alatt. Meglepően sokkal, közel 20 százalékkal került kevesebbe a tej januárban, mint 2015 utolsó hónapjában, de éves összehasonlításban is ennyivel (20%) kerül kevesebbe, mint tavaly ilyenkor.

A KSH csütörtökön közli az infláció 2015 decemberi alakulásáról szóló adatait, de megtudjuk azt is, hogy tavaly egész évben hogyan alakult az árindex.

Ugyanakkor rossz hír, hogy tavaly januárhoz képest brutálisan sokat drágult az alma és a burgonya. Előbbi 68, utóbbiért pedig 58 százalékkal fizettünk többet, mint 2015 elején. 20 százalék feletti drágulást mértünk a rizs, a csoki és a cukor esetében is.

Éves szinten 10 százalék feletti drágulás volt az olajnál (18%), a húsnál (12%), a szeszes italoknál (14%) és a rizsnél (11%). 10 százaléknál nagyobb árcsökkenést pedig a fent említett tej (-19%) mellett a túró rudinál (-14%) mértünk.

Havi legolcsóbbak

Januárban annak próbáltunk utánajárni, mekkora kínálatot találnak azok a vásárlók, akik valamilyen ételallergia miatt nem ehetik a hagyományos ételeket. Így esett a választásunk

  • a gluténmentes lisztre,
  • a laktózmentes tejre
  • és a tojásmentes spagettire.

És mit tapasztaltunk? Az áruházakban egyébként jellemzően egy helyen gyűjtik a bioélelmiszereket és a speciális étrendet követők számára elérhető élelmiszereket (ezekben egyébként annyi a közös, hogy piszkosul drágák). Ez azt jelenti, hogy  például a gluténmentes lisztkeverékeket még véletlenül sem a liszteknél fogjuk megtalálni, hanem a "különleges áruk szigetén" - cserébe egy helyen megtalálhatnak a vásárlók mindent, amit a számukra megfelelő élelmiszerek csoportjából az adott áruházban forgalmaznak.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Talán épp rosszkor jártunk az Intersparban, de gluténmentes kenyérlisztet nem találtunk. Kizárólag a Spar saját márkás gluténmentes pizza és süteménylisztje volt a polcokon, mindkét termék azonos, 849 forintos áron volt kapható, ami bár kedvező ár, lássuk be, nem egészen az, amiből például kenyeret lehetne sütni egy gluténérzékenynek.

Az Auchanban is jó áron, 699 forintért lehetett megtalálni a kenyérsütéshez jó Glutenix alfa-mix lisztet, míg a Tescóban 1199 forintos áron találtuk a legolcsóbb speciális lisztet.

Laktózmentes tejből mindhárom hiperben találtunk, a legolcsóbbat a Tescóban: az 1 literes,  1,5 százalékos zsírtartalmú tejet 269 forintért kínálták. Az Auchanban 298 forintért, míg az Intersparban 299 forintért lehetett találni.

Tojásmentes spagettit pedig 199 forintért tudtunk venni az Auchanban és az Intersparban egyaránt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Ellátási gondok: a Lidl korlátozza számos termék eladását
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 13:01
Nem csak az árstopos termékekét. 
Vásárló 35 millió alatt a Balatonon? Csodákra ne számítsunk, de azért akad néhány jó ár-érték arányú ingatlan!
Márkázott tartalom | 2022. június 23. 13:53
Teljesen irreális elképzelésnek tűnhet, hogy 35 millió forint alatt találjunk olyan ingatlant a Balatonon, amit nem kell rögtön elbontani, de azért elvétve akad 1-2 megfontolandó ajánlat. Ezeket gyűjtöttük most egy csokorba.
Vásárló Masszív áresés jön a benzinnél - az árstopos szinttől persze még mindig kilométerekre vagyunk
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:55
A gázolaj piaci átlagára már 825 forint fölött jár, a benzin viszont sokkal olcsóbb lesz szerdától.
Vásárló Kerti támfalak építése – miből és mennyiért?
Márkázott tartalom | 2022. június 19. 09:34
Azok számára, akiknek valóban fontos az igényes, esztétikusan felállított kert, valószínűleg elképzelhetetlen az összkép a megfelelő kerti támfalak nélkül. Ezeket azonban többféle anyagból is el lehet készíteni – természetesen a felmerülő költségek is ennek fényében változnak. Viszont nem csupán a költségek változnak ilyenkor, de maga a támfal jellege is az anyag függvényében. Nézzük meg tehát, mikor és milyen kerti támfalat érdemes csináltatnunk a különféle anyagok felhasználásával? És milyen árakra számíthatunk ezek kapcsán?
Vásárló Tényleg még mindig olyan könnyű ingatlant eladni? Vagy mégsem?!
Márkázott tartalom | 2022. június 18. 10:20
Az elmúlt évek kétségtelenül azoknak kedveztek, akik ingatlant értékesítőként jelentek meg, hiszen a rendkívül magas kereslettel szemben viszonylag alacsony kínálat találkozott, aminek köszönhetően nemcsak rendkívül gyorsan, de meglepően jó áron is adhatta el ingatlanát az, aki jól hirdetett és jól árazott. De mit is jelent a jó hirdetés és a jó árazás? Mai cikkünkben ezt a kérdéskört igyekszünk körbejárni.
Vásárló Miért fogadja el a Gucci a kriptovalutákat - előretekintés a jövőre?
Márkázott tartalom | 2022. június 17. 09:38
A Gucci ügyfelei hamarosan olyan kriptovalutákkal fizethetnek majd a megvásárolt luxusdivatért, mint a Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), készpénz, Dogecoin (DOGE), shiba inu, wrapped bitcoin (WBTC), life Coin és más digitális valuták a kiválasztott amerikai üzletekben. A Gucci ügyfelei hamarosan olyan kriptovalutákkal fizethetnek majd a megvásárolt luxusdivatért, mint a Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), készpénz, Dogecoin (DOGE), shiba inu, wrapped bitcoin (WBTC), life Coin és más digitális valuták a kiválasztott amerikai üzletekben.
Vásárló Egy borbár, ahol nem lehet mellényúlni Vidd haza Magyarország borainak gyöngyszemeit az N28-ból!
PR | 2022. június 15. 10:44
A közel egy éve megnyitott N28 Wine & Kitchen bemutatkozásával két híres, magyar borászat álma vált valóra. Barta Károly – Ujvári Vivien főborász segítségével – világszínvonalú tokaji borokat készít Mádon. Szentesi József pedig a Velencei-tó északi részének vezető borásza, aki rengeteget tett az olyan ősi magyar fajták megmentéséért, mint például a csókaszőlő, a sárfehér vagy a tihanyi kék. Az ő nagy párosuk volt az alapja annak, hogy megszületett ez a különleges hely, mely azon túl, hogy a világjárt és világhírű Molnár Márk séf vezetésével álmodja meg étlapját, olyan széles választékot kínál hazai, kis pincészetek izgalmas boraiból, melyet máshol a városban nem igen találunk. Az N28 Wine and Kitchen különleges bortételeihez letisztult, szezonális fogások párosulnak, amelyeket úgy állítottak össze, hogy tökéletes harmóniában legyenek a borok adta ízélménnyel. Itt az ételeket párosítják a borokhoz és nem fordítva.
Vásárló Válasszon praktikus, dizájnos és elegáns üveg tolóajtót otthonába, irodájába!
Márkázott tartalom | 2022. június 14. 10:50
Az üveg tolóajtók gyönyörű megoldást jelentenek olyan terekben, ahol kevés a hely, a természetes fény, illetve a térérzet miatt szükség van valamilyen légies megoldásra a helyiségek elválasztására. 
Vásárló Defektet kaptál? Otthon is meg tudod javítani
Márkázott tartalom | 2022. június 14. 10:31
Hogyha sokat utazol kerékpárral, biztosan téged sem fognak elkerülni a defektek. Ezek megjavítása sokszor nagy fejtörést okozhat, de nem lehetetlen őket otthon is megoldani. Ha érdekel, hogy hogyan teheted meg mindezt, akkor tarts velünk, és megmutatjuk a lépéseket.
Vásárló Hogyan készíts köszöntőajándékot egyszerűen?
Márkázott tartalom | 2022. június 9. 20:11
Sok olyan esemény vagy ünnep van, ami alkalmat ad arra, hogy megajándékozzunk másokat. Gondolunk itt például az anyák napjára, ballagásra, névnapra, szülinapra. Ilyenkor nem feltétlenül kell kész ajándékban gondolkodunk, hiszen saját magunk is készíthetünk meglepetést.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG