4p
A tejtermékeket, a húsokat és a tojást eleve a hűtőszekrényben kell tartani, de lehet, hogy rosszul tudod, mit és hova. Mit kell tennünk a legfelső polcra, mit a hűtő ajtajára? És vajon mi a helyzet a többi élelmiszerrel? Mit kell a fagyasztóba raknunk? Ráadásul vannak olyanok, amelyeknek kifejezetten nem tesz jót, ha a hideg helyre tesszük. Itt van minden, amit a helyes tárolásról tudni kell.

A Nébih az eteltcsakokosan.hu oldalon gyűjtötte össze, mit és hova kell tennünk a hűtőszekrényben, íme:

Alsó polc

A legfontosabb szabály, hogy a nyers húst az alsó polcon kell tárolni, minden esetben legyen becsomagolva, ne okozhasson keresztszennyeződést, vagyis a hús csomagolása, esetleg a leve ne szennyezhesse be a mellette lévő élelmiszereket. Ha fentebbi polcra helyeznénk, megvan rá az esély, hogy lecsöpögjön a leve más élelmiszerekre. Beszennyeződésnél kórokozók kerülhetnek át és elkészítés és fogyasztás után megbetegedést okozhatnak.

A tojás főszabály szerint az alsó polcon tárolandó, viszont a hűtőszekrény gyártók a hűtők ajtajára tojástartókat terveznek és kialakítanak, így az is elfogadott tárolási hely.

Így pakolj a hűtődbe. Kép forrása: eteltcsakokosan.hu

Fiókok

Zöldségeket (például a salátát és gombát) az erre kialakított fiókokban kell tárolni. A hagymafélék nem igényelnek hűtést.

Fogyasztásra kész élelmiszereket (teljes felületükön be vannak csomagolva): sajtot, joghurtot, kolbászt a középső polcra érdemes helyezni, míg az ételmaradékokat és készételt a legfelső polcra.

Sokan kihagyták a kolbászt illetve a hűtőn kívülre helyezték. Ugyanakkor kevés lakásban található megfelelő hőmérsékletű kamra, ahol hagyományos módon lehet tárolni/lógatni a kolbászokat, sonkát és szalonnát. A hétköznapi otthonokban gondolkodtunk, így mindenképp hűtőbe kell helyezni a kolbászokat, szalámikat. Ezeket a középső és felső polcra is helyezhetjük.

Hűtőajtó

A hűtő ajtajában a saját csomagolással rendelkező, nagyobb méretű élelmiszerek kerülnek salátaöntetek, ketchup, mustár, üdítők és a vaj. Igyekezzünk olyan élelmiszereket az ajtóba tenni, amik – pont a megfelelő saját csomagolás és jól zárhatóság miatt – nem szennyezik a hűtőt. A narancslé, miután felbontottuk, hűtést igényel, ha még kancsóba töltve tároljuk, akkor érdemes lefedni (eleve fedővel rendelkező kancsóba kell önteni). A vajat pedig mind az ajtót, mind a középső polcra lehet tenni.

Mit kell mindenképpen a hűtőben tárolni?

Melyek azok, amelyeket mindenképp hűtőszekrényben kell tárolni és melyek, amelyeknek nem hiányzik, sőt nem is tesz jót? Ezekre is választ ad az eteltcsakokosan egy másik cikkben.

Hűtőben a helyük:

  • bontott üveges konzervek, befőttek, lekvárok
  • bontott mustár, majonéz, ketchup, szószok
  • saláták, spenót, sóska, karfiol, brokkoli
  • bogyós gyümölcsök
  • gomba (vékony nedvszívó papírral – szalvéta, konyhai kéztörlő papír – takarjuk le, hogy a kicsapódó víz ne csöpögjön vissza)
  • felvágott dinnye
  • krémes sütemények
  • főtt, füstölt sonka jellegű készítményeket (pl. kötözött sonka, gépsonka)

Azokat az élelmiszerek, amelyeket éppen most vettünk, ne a hűtő előterébe tegyük, hanem inkább hátrébb, hiszen azokat az élelmiszereket kell előbb elfogyasztani, amelyek már régebb óta a hűtőszekrényben vannak.

Száraz, hűvös helyen tárolandó élelmiszerek:

  • citrusfélék
  • banán, ananász, avokádó, gránátalma, mangó, papaya, passiógyümölcs
  • cukkini, padlizsán
  • burgonya, uborka
  • vöröshagyma, fokhagyma
  • paradicsom, paprika
  • dinnyefélék
  • hagyományos nyers füstölt sonka
  • méz
  • kávé
  • olaj
  • kenyér

Fagyasztóban tárolandó élelmiszerek:

  • nyers húsok – az előkészített húsokat akkora adagokba porciózzuk, amennyit később egyszerre felhasználunk
  • készételek
  • válogatott, tisztított gyümölcsök
  • blansírozott (leforrázott, előfőzött) zöldségek
  • zöldfűszerek – akár fél évig is tárolhatjuk a mélyhűtőben kisebb adagokra porciózva, fóliába csomagolva.
  • darált mák, dióbél

Annyi élelmiszert fagyasszunk le, amennyit előreláthatólag fel is használunk a kiolvasztás után. Mindig címkézzük fel a csomagokat! A címkére írjuk rá, hogy mit tartalmaz a csomag, és mikor raktuk el. Alapos tisztítás és átválogatás után tegyünk élelmiszert a fagyasztóba. A felengedett élelmiszereket újrafagyasztani tilos.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Hogyan rögzíts stabilan korlátot egyenetlen felületekre?
Márkázott tartalom | 2025. április 17. 11:38
Képzeld el, hogy végre eljött az idő, amikor a terasz vagy a lépcsőház korlátja a helyére kerülhetne, de ahogy elkezdődne a munka, kiderül: a betonfelület messze nem olyan egyenes, mint ahogy azt a tervezőasztalon elképzelted. Ismerős helyzet? Sokaknak igen. Egyenetlen aljzatokkal dolgozni nem csupán bosszantó, hanem technikai kihívás is. Ilyenkor jönnek képbe a különféle konzolmegoldások, amelyekkel még a legmakacsabb betonhibákat is ellensúlyozni lehet.
Vásárló Munkavédelem, digitalizáció: ezekre biztos költ az ipar
Márkázott tartalom | 2025. április 15. 17:27
Az ipari vállalatok 2025-ben még jóval tudatosabban költenek, mint akár néhány évvel ezelőtt. A klasszikus gépbeszerzéseken túl egyre nagyobb figyelmet fordítanak az energiahatékonyságra, a munkavédelemre, a digitális átállásra és természetesen az emberi erőforrások fejlesztésére is. A cél már nem a túlélés, hanem a hosszú távú versenyképesség biztosítása.
Vásárló Nem csupán a magyarokat hagyta faképnél a zsugorodó áruházlánc
Privátbankár.hu | 2025. április 15. 10:07
Nemcsak Magyarországnak fordított hátat a Cora áruházlánc, amelynek hipermarketjei itt az Auchan kezébe kerültek. A vállalat tovább zsugorodik, mert már a nyugat-európai piac is kifog rajta.
Vásárló Trump rácsapott a konyhaasztalra is
Buksza blog | 2025. április 15. 07:54
Jó példája a juharszirup annak, milyen mélyen összefonódott az elmúlt évtizedekben az Egyesült Államok és Kanada gazdasága. Hiába termelik amerikaiak a szirupot, ha kanadai eszközöket használnak hozzá.
Vásárló Egyre súlyosabb a helyzet, már keresik az utódot a csokipiacon
Buksza blog | 2025. április 13. 16:59
Egyre valószínűbb, hogy a hagyományos csokoládé luxuscikké válik, miután egyik fő alapanyaga, a kakaó ritkaság lesz. Az élelmiszer-fejlesztők keresik, mivel lehetne pótolni a kakaót.
Vásárló „Egy euróval sem adunk többet a kormánynak” – kellemetlen meglepetés érheti a Szlovákiában vásárló magyarokat
Buksza blog | 2025. április 13. 12:15
Az új tranzakciós adó bevezetése miatt előfordulhat, hogy a Szlovákiába látogató magyaroktól is készpénzt kérnek olyan vásárlásoknál, amelyeket korábban bankkártyával fizettek ki.
Vásárló Stresszkezelés természetesen – a siker titka
Márkázott tartalom | 2025. április 11. 10:57
A pénzügyi döntések meghozatala során az egyensúly és a tudatosság kulcsfontosságú. Feszült, stresszes állapotban gyakran hajlamosak vagyunk a menekülési utakra, a rövid távú előnyökre koncentrálni, és közben a hosszú távú célokat, előnyöket szem elől tévesztjük.
Vásárló Az árrésstopról is beszélt a magyar Spar
Privátbankár.hu | 2025. április 10. 14:41
A jelenlegi piaci környezet egy akadálypálya a kiskereskedelmi láncoknak. Ezen próbál lavírozni a Spar. Most kiderült, mennyire sikerült. 
Vásárló Mire számíthatunk 2025-ben a betonozás áraival kapcsolatban?
Márkázott tartalom | 2025. április 10. 09:40
Az építkezéseknél és a lakásfelújítások során sokszor találkozunk azzal a kihívással, hogy pontosan kalkulálni kell a betonozás költségeit. Hiszen ezek az alapmunkálatok nélkülözhetetlenek, gyakran a projektek kiindulópontját jelentik, és minden további munkálatra hatással lehet a minőségük.
Vásárló A jövő autómosása – víz nélkül
Márkázott tartalom | 2025. április 10. 08:53
El tudod képzelni, hogy autód ragyogó tiszta legyen anélkül, hogy közben egy csepp vizet is elhasználnál? Sokak számára ez a gondolat új és talán hihetetlen is, hiszen a hagyományos autómosási szokásokkal nőttünk fel. Az autómosók többnyire bőséges vízfelhasználással dolgoznak, hiszen azt gondoljuk, minél több víz és tisztítószer kerül a kocsira, annál tisztább lesz az. De mi van, ha van erre egy alternatíva?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG