4p

Az illúziók vége – a racionalitás kezdete –
úgy tűnik el az ESG, hogy velünk marad?

Klasszis Fenntarthatóság 2025 konferencia

2025. november 4., Budapest

Jelentkezzen most!

A tejtermékeket, a húsokat és a tojást eleve a hűtőszekrényben kell tartani, de lehet, hogy rosszul tudod, mit és hova. Mit kell tennünk a legfelső polcra, mit a hűtő ajtajára? És vajon mi a helyzet a többi élelmiszerrel? Mit kell a fagyasztóba raknunk? Ráadásul vannak olyanok, amelyeknek kifejezetten nem tesz jót, ha a hideg helyre tesszük. Itt van minden, amit a helyes tárolásról tudni kell.

A Nébih az eteltcsakokosan.hu oldalon gyűjtötte össze, mit és hova kell tennünk a hűtőszekrényben, íme:

Alsó polc

A legfontosabb szabály, hogy a nyers húst az alsó polcon kell tárolni, minden esetben legyen becsomagolva, ne okozhasson keresztszennyeződést, vagyis a hús csomagolása, esetleg a leve ne szennyezhesse be a mellette lévő élelmiszereket. Ha fentebbi polcra helyeznénk, megvan rá az esély, hogy lecsöpögjön a leve más élelmiszerekre. Beszennyeződésnél kórokozók kerülhetnek át és elkészítés és fogyasztás után megbetegedést okozhatnak.

A tojás főszabály szerint az alsó polcon tárolandó, viszont a hűtőszekrény gyártók a hűtők ajtajára tojástartókat terveznek és kialakítanak, így az is elfogadott tárolási hely.

Így pakolj a hűtődbe. Kép forrása: eteltcsakokosan.hu

Fiókok

Zöldségeket (például a salátát és gombát) az erre kialakított fiókokban kell tárolni. A hagymafélék nem igényelnek hűtést.

Fogyasztásra kész élelmiszereket (teljes felületükön be vannak csomagolva): sajtot, joghurtot, kolbászt a középső polcra érdemes helyezni, míg az ételmaradékokat és készételt a legfelső polcra.

Sokan kihagyták a kolbászt illetve a hűtőn kívülre helyezték. Ugyanakkor kevés lakásban található megfelelő hőmérsékletű kamra, ahol hagyományos módon lehet tárolni/lógatni a kolbászokat, sonkát és szalonnát. A hétköznapi otthonokban gondolkodtunk, így mindenképp hűtőbe kell helyezni a kolbászokat, szalámikat. Ezeket a középső és felső polcra is helyezhetjük.

Hűtőajtó

A hűtő ajtajában a saját csomagolással rendelkező, nagyobb méretű élelmiszerek kerülnek salátaöntetek, ketchup, mustár, üdítők és a vaj. Igyekezzünk olyan élelmiszereket az ajtóba tenni, amik – pont a megfelelő saját csomagolás és jól zárhatóság miatt – nem szennyezik a hűtőt. A narancslé, miután felbontottuk, hűtést igényel, ha még kancsóba töltve tároljuk, akkor érdemes lefedni (eleve fedővel rendelkező kancsóba kell önteni). A vajat pedig mind az ajtót, mind a középső polcra lehet tenni.

Mit kell mindenképpen a hűtőben tárolni?

Melyek azok, amelyeket mindenképp hűtőszekrényben kell tárolni és melyek, amelyeknek nem hiányzik, sőt nem is tesz jót? Ezekre is választ ad az eteltcsakokosan egy másik cikkben.

Hűtőben a helyük:

  • bontott üveges konzervek, befőttek, lekvárok
  • bontott mustár, majonéz, ketchup, szószok
  • saláták, spenót, sóska, karfiol, brokkoli
  • bogyós gyümölcsök
  • gomba (vékony nedvszívó papírral – szalvéta, konyhai kéztörlő papír – takarjuk le, hogy a kicsapódó víz ne csöpögjön vissza)
  • felvágott dinnye
  • krémes sütemények
  • főtt, füstölt sonka jellegű készítményeket (pl. kötözött sonka, gépsonka)

Azokat az élelmiszerek, amelyeket éppen most vettünk, ne a hűtő előterébe tegyük, hanem inkább hátrébb, hiszen azokat az élelmiszereket kell előbb elfogyasztani, amelyek már régebb óta a hűtőszekrényben vannak.

Száraz, hűvös helyen tárolandó élelmiszerek:

  • citrusfélék
  • banán, ananász, avokádó, gránátalma, mangó, papaya, passiógyümölcs
  • cukkini, padlizsán
  • burgonya, uborka
  • vöröshagyma, fokhagyma
  • paradicsom, paprika
  • dinnyefélék
  • hagyományos nyers füstölt sonka
  • méz
  • kávé
  • olaj
  • kenyér

Fagyasztóban tárolandó élelmiszerek:

  • nyers húsok – az előkészített húsokat akkora adagokba porciózzuk, amennyit később egyszerre felhasználunk
  • készételek
  • válogatott, tisztított gyümölcsök
  • blansírozott (leforrázott, előfőzött) zöldségek
  • zöldfűszerek – akár fél évig is tárolhatjuk a mélyhűtőben kisebb adagokra porciózva, fóliába csomagolva.
  • darált mák, dióbél

Annyi élelmiszert fagyasszunk le, amennyit előreláthatólag fel is használunk a kiolvasztás után. Mindig címkézzük fel a csomagokat! A címkére írjuk rá, hogy mit tartalmaz a csomag, és mikor raktuk el. Alapos tisztítás és átválogatás után tegyünk élelmiszert a fagyasztóba. A felengedett élelmiszereket újrafagyasztani tilos.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Olyan boltokat jelentett be a Lidl Magyarország, amilyeneket még nem láttunk
Privátbankár.hu | 2025. október 16. 16:20
Október közepétől egy mozgó üzletté alakított kisbusszal járja körbe az országot a Lidl.
Vásárló Töltsd le az 5 éves MySPAR appot – spórolj és nyerd meg az új Peugeot 2008-at!
PR | 2025. október 9. 10:03
Születésnapját ünnepli a MySPAR app, amit már több mint félmillióan használnak nap mint nap. Most a hetente frissülő digitális kuponok többsége akár 30% kedvezményt ad, a nyereményjáték fődíja pedig egy vadonatúj Peugeot 2008!
Vásárló Energiatakarékos hűtők 2025-ben: mennyit spórolhat egy A-osztályos modell?
PR | 2025. október 7. 13:44
A háztartások energiafogyasztásának jelentős részét a folyamatosan üzemelő készülékek adják. Közülük is a hűtőszekrény az, amely a nap 24 órájában működik, így választása hosszú évekre meghatározza a villanyszámlát. 2025-ben az energiahatékonyság már nemcsak környezetvédelmi kérdés, hanem egyre inkább pénzügyi döntés is: egy A-osztályos modell éves szinten tízezreket hagyhat a családi kasszában.
Vásárló Őszi hajtrendek: a legdivatosabb frizurák ebben a szezonban
Márkázott tartalom | 2025. október 7. 10:20
Az őszi időszak mindig kiváló lehetőséget ad arra, hogy kicsit megújítsa magát, akár egy új frizura segítségével. 
Vásárló Eldobja a „csodafegyverét” a kormány a választásokig? Kizártnak tűnik
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2025. október 7. 05:37
Már nem csak tavalyhoz képest drágább a nagybevásárlás: két hónap után újra emelkedésnek indultak az élelmiszerárak a hipermarketekben. Az viszont jó hír, hogy az éves drágulás tempója legalább egy kicsit újra lassult. Elképzelhetetlennek tűnik az árrésstop november végi kivezetése a Privátbankár Árkosár legfrissebb eredményei alapján.
Vásárló A hatékonyság titka: modern higiéniai megoldások
Márkázott tartalom | 2025. október 6. 10:12
Gondolta volna, hogy a tisztaság mennyire fontos szerepet játszik a vállalatok hétköznapjaiban? Akár szállodák, akár kórházak működtetése a cél, a megfelelő higiéniai rendszerek kialakítása nemcsak a komfortérzetet növeli, hanem közvetlenül befolyásolja a gazdasági teljesítményt is. 
Vásárló Motorkerékpár vásárlása lízinggel?
Márkázott tartalom | 2025. október 5. 13:40
Bizony erre is van lehetőség, de természetesen itt a részletekre kiemelten figyelni kell. Kevesen tudják, de több típusa is elérhető a lízingnek, a nyílt végű kifejezetten vállalkozók, cégek számára érheti meg, mivel még áfalevonásra is lehetőség van, így kevesebb kamatot kell visszafizetni.
Vásárló Vitaminok és ásványi anyagok a teljesebb életért
Márkázott tartalom | 2025. október 5. 11:09
Ma már teljesen hétköznapinak számít, ha étrend-kiegészítőkkel támogatjuk szervezetünk működését. Különösen az őszi, megfázásra hajlamosító időjárásban érezzük ennek szükségét. A termékek közt azonban könnyen zavarba jöhetünk, ha meglátjuk, milyen széles a kínálat a piacon, ezért nagyon fontos, hogy megtaláljuk azt a termékcsaládot, ami megbízható és minden tekintetben meg is felel az elvárásainknak. 
Vásárló Milyen párnahuzatot érdemes választani?
Márkázott tartalom | 2025. október 4. 10:40
Gondoltál már arra, milyen hatással van az alvási kényelemre egy egyszerű párnahuzat? Bár sokan inkább a megjelenésre figyelnek, az anyagválasztás valójában alapvető fontosságú a pihenés minőségének javításában. Különösen a természetes anyagok, mint a selyem, olyan előnyöket kínálnak, amik jelentősen befolyásolják a mindennapi komfortot. Nemcsak luxusérzést nyújtanak, hanem bőr- és hajápolási szempontból is előnyösek.
Vásárló Ínycsiklandó élmények: hogyan formálják át a gasztronómiai programok a rendezvényeket?
Márkázott tartalom | 2025. október 3. 13:44
A gasztronómiai élmények egyre több embert vonzanak, hiszen nem csupán az ízlelőbimbókat stimulálják, hanem közösségi élményeket és emlékeket is eredményeznek. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG