Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Jelentős árcsökkenést mértünk a hipermarketekben. Az árak ezúttal nem csak az előző hónaphoz képest csökkentek, hanem ha mintaárkosarunkat megvennénk, a tavaly februárinál is kevesebbet kellene a boltokban hagynunk.

Február 10-én, az Árkosár-felmérés hetedik születésnapján újra meglátogattunk három hipermarketet, és megnéztük, hogyan alakult 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ára az előző hónaphoz és az előző évhez képest. Ismét jó hírt hozunk: a számla végösszege egyaránt csökkent januárhoz és tavaly februárhoz képest is. Igaz az Auchan minimálisan emelte az árait az előző hónaphoz viszonyítva, míg a Tescoban éves alapon mértünk minimális áremelkedést. Januárhoz képest a Tesco és az Interspar is két százalékot engedett az áraiból, ennél is meglepőbb, hogy tavalyhoz képest az Auchan 2,9 százalékkal csökkentette árait, míg az Interspar 2 százalékkal.

Az éves árváltozás százalékos mértéke, vagyis a Privátbankár Árkosár árindexe

 


A Privátbankár Árkosár felmérés hét éves történetében alig fordult elő, hogy deflációt mértünk, vagyis az, hogy előző évhez képest olcsóbbak lettek az élelmiszerek. Előző hónapban is mértünk már éves árcsökkenést, de ez sokkal kisebb mértékű volt, mint a februári. Az Interspar 2 százalékot, az Auchan 2,9 százalékot engedett az árakból egy év alatt, igaz a Tescoban volt egy kis áremelkedés.


További kellemes meglepetés, hogy mindhárom hipermarketben 18 ezer forint alatt úsztuk meg a nagybevásárlást, sőt az Auchanban 17 ezer alatt volt a végösszeg. A három áruház átlaga 17 349 forint lett, 211 forinttal kevesebb, mint januárban, és 277 forinttal kevesebb, mint tavaly.Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Egy hónap alatt komolyabb áremelkedést csak egyes felvágottaknál mértünk, ezek 20 százalékkal lettek drágábbak, ennél kisebb mértékben drágult a csoki, a tészta és a krumpli. Olcsóbb lett viszont közel ötödével az alma, és 11 százalékot esett a kenyér és a whisky ára.

 

A KSH pénteken közli az infláció januári alakulásával kapcsolatos adatait.

Tavalyhoz képest a tej lett majdnem 20 százalékkal drágább, a sajt  ára pedig 32 százalékkal ugrott meg. A felvágottak is ötödével kerülnek többe, a tészta és a pezsgő pedig 10 százalékkal drágult. A legtöbbet egy év alatt a liszt ára csökkent, 25 százalékot; de 20 százalék körüli áresést mértünk a banán, az alma, a kenyér, a cukor és az olaj esetében is. Több mint 10 százalékkal olcsóbb lett továbbá a tea és a tojás.

Havi legolcsóbbak

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Ha február, akkor farsang, és ha farsang, akkor fánk - tény, hogy ez nem a fogyókúrázók ünnepe. Ami elengedhetetlen hozzá: az élesztő, a liszt és a porcukor. Megnéztük ezek mennyibe kerülnek a hipermarketekben. A friss élesztőhöz viszonylag olcsón hozzájuthatunk, az Auchanban már 42, az Intersparban 54 forintért, a Tescoban azonban ezt a terméket nem találtuk meg. 

Lisztet az Auchanban 107, a Tescoban 105, az Intersparban 99 forintért vehettünk volna. A porcukorért pedig 175 forintot kérnek az Auchanban, 179-et a Tescoban, és 199 forintot kell a legolcsóbb termékért fizetni az Intersparban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Csúcsközelbe drágult a nagybevásárlás - mégis fellélegezhetnek a nyugdíjasok és az alacsony jövedelműek
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. május 10. 15:22
Az áprilisban mért hajszálnyi havi árcsökkenés májusra eltűnt: áremelkedést mértünk a hazai hipermarketekben. Nemcsak havi szinten, éves távlatban is feljebb mentek az árak - az áremelkedés üteme azonban beállni látszik a 3 százalék körüli szintre. Már második hónapja mértünk ekkora éves áremelkedést szokásos havi Árkosár-felmérésünk során - a tavalyi évvel ellentétben idén kissé fellélegezhetnek az alacsonyabb jövedelműek és a nyugdíjasok.
Vásárló Szakállkérdések
Márkázott tartalom | 2021. május 10. 14:51
Többször felmerülő kérdés, hogy kinek áll jól egyáltalán a szakáll? Ez egy olyan kardinális kérdés, mint a nőknél a haj hosszúsága. Ők is mindig az ellenkező hosszban gondolkodnak, hogy vajon jól állna-e nekik. Ugyanez a helyzet a férfiaknál, csak náluk az arcszőrzet van a középpontban.
Vásárló Személyre szóló ajándéktárgyak
Márkázott tartalom | 2021. május 9. 14:20
Júniusban apák napja! Ha előrelátóak vagyunk, már év közben is készülhetünk, ötletelhetünk, hogy mi lenne az, amivel örömet szerezhetnénk. Minél személyre szólóbb az ajándékunk, annál nagyobb örömet fog okozni. Egy jól eltalált ajándékkal kifejezhetjük figyelmességünket, érdeklődésünket a másik iránt. Mivel családtagról van szó, nagyjából ismerjük a kedvenc dolgait, legyen az kedvenc szabadidős tevékenysége, kedvenc állata vagy filmje, autómárkája. Ezek mind-mind segítségünkre lehetnek az ajándékozásban. 
Vásárló A leghasznosabb társ az otthonod tisztán tartásában
Márkázott tartalom | 2021. május 7. 14:33
Neked mi segít rendben és tisztán tartani az otthonodat? A jól felosztott otthoni házimunka? Egy takarító vagy takarítónő? Kipróbált és hatékony tisztítószerek? Jól nevelt gyerekek? Ahányan vagyunk, annyiféle választ adhatunk, de abban egyformák vagyunk, hogy mindannyian igyekszünk rendben és tisztán tartani az otthonunkat, na meg abban is, hogy igyekszünk ezt minél hatékonyabban, minél kevesebb energia és idő ráfordításával teljesíteni.
Vásárló Egy konyhai eszköz, ami felgyorsítja a folyamatokat: az aprító
Márkázott tartalom | 2021. május 7. 14:16
Manapság már számos olyan konyhai eszközzel találkozhat a piacon, amely arra született, hogy megkönnyítse dolgát, hogy felgyorsítsa és leegyszerűsítse a folyamatokat.
Vásárló Jön a pályázat: elektromos autóra vágyók, figyelem!
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 17:57
Jön az elektromos járműves pályázat.
Vásárló Idén nyáron sem lesz Sziget Fesztivál
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 13:29
A szervezők már 2022-re koncentrálnak. 
Vásárló Jelenlét: a példaértékű program hosszú távra nyújt segítséget
PR | 2021. május 5. 10:07
A Jelenlét Program keretében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fenntartható társadalmi célú vállalkozásokat működtet, melyek legfontosabb célja, hogy a perifériára szorult embereket integrálja az értékteremtő munka világába. A program válságálló, hazai munkahelyeket hoz létre és sikeres termékeket juttat a piacra.
Vásárló Egyre több gyermek látja meg a világot magánklinikákon
PR | 2021. május 3. 18:01
Folyamatosan növekszik a magánszülések száma, olyannyira, hogy a tavalyi év az eddigi legnagyobb elmozdulást mutatta, az évek óta sztenderd, országos 2%-os arány 2020-ban 3%-ra növekedett. Budapesten pedig még ennél is nagyobb arányú volt a növekedés, a három budapesti magánszülészeten több mint kétezer csecsemő jött világra.
Vásárló Mennyi idő alatt szerelhető fel egy napelemes rendszer?
Márkázott tartalom | 2021. május 3. 13:42
Sokszor felmerül a kérdés, hogy mennyi idő alatt szerelhető fel egy napelemes rendszer, talán a türelmetlenség vagy a technológia nem ismerete miatt. Tudnunk kell, hogy a szerelés lényegében egy-két munkanapnál többet nem vesz igénybe. Ha nem kellene az engedélyeztetésre időt szánni, akkor valószínűleg észre sem vennénk, hogy egyik napról a másikra napelemre váltottunk. 
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.