3p
Jelentős árcsökkenést mértünk a hipermarketekben. Az árak ezúttal nem csak az előző hónaphoz képest csökkentek, hanem ha mintaárkosarunkat megvennénk, a tavaly februárinál is kevesebbet kellene a boltokban hagynunk.

Február 10-én, az Árkosár-felmérés hetedik születésnapján újra meglátogattunk három hipermarketet, és megnéztük, hogyan alakult 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ára az előző hónaphoz és az előző évhez képest. Ismét jó hírt hozunk: a számla végösszege egyaránt csökkent januárhoz és tavaly februárhoz képest is. Igaz az Auchan minimálisan emelte az árait az előző hónaphoz viszonyítva, míg a Tescoban éves alapon mértünk minimális áremelkedést. Januárhoz képest a Tesco és az Interspar is két százalékot engedett az áraiból, ennél is meglepőbb, hogy tavalyhoz képest az Auchan 2,9 százalékkal csökkentette árait, míg az Interspar 2 százalékkal.

Az éves árváltozás százalékos mértéke, vagyis a Privátbankár Árkosár árindexe

 


A Privátbankár Árkosár felmérés hét éves történetében alig fordult elő, hogy deflációt mértünk, vagyis az, hogy előző évhez képest olcsóbbak lettek az élelmiszerek. Előző hónapban is mértünk már éves árcsökkenést, de ez sokkal kisebb mértékű volt, mint a februári. Az Interspar 2 százalékot, az Auchan 2,9 százalékot engedett az árakból egy év alatt, igaz a Tescoban volt egy kis áremelkedés.


További kellemes meglepetés, hogy mindhárom hipermarketben 18 ezer forint alatt úsztuk meg a nagybevásárlást, sőt az Auchanban 17 ezer alatt volt a végösszeg. A három áruház átlaga 17 349 forint lett, 211 forinttal kevesebb, mint januárban, és 277 forinttal kevesebb, mint tavaly.Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Egy hónap alatt komolyabb áremelkedést csak egyes felvágottaknál mértünk, ezek 20 százalékkal lettek drágábbak, ennél kisebb mértékben drágult a csoki, a tészta és a krumpli. Olcsóbb lett viszont közel ötödével az alma, és 11 százalékot esett a kenyér és a whisky ára.

 

A KSH pénteken közli az infláció januári alakulásával kapcsolatos adatait.

Tavalyhoz képest a tej lett majdnem 20 százalékkal drágább, a sajt  ára pedig 32 százalékkal ugrott meg. A felvágottak is ötödével kerülnek többe, a tészta és a pezsgő pedig 10 százalékkal drágult. A legtöbbet egy év alatt a liszt ára csökkent, 25 százalékot; de 20 százalék körüli áresést mértünk a banán, az alma, a kenyér, a cukor és az olaj esetében is. Több mint 10 százalékkal olcsóbb lett továbbá a tea és a tojás.

Havi legolcsóbbak

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Ha február, akkor farsang, és ha farsang, akkor fánk - tény, hogy ez nem a fogyókúrázók ünnepe. Ami elengedhetetlen hozzá: az élesztő, a liszt és a porcukor. Megnéztük ezek mennyibe kerülnek a hipermarketekben. A friss élesztőhöz viszonylag olcsón hozzájuthatunk, az Auchanban már 42, az Intersparban 54 forintért, a Tescoban azonban ezt a terméket nem találtuk meg. 

Lisztet az Auchanban 107, a Tescoban 105, az Intersparban 99 forintért vehettünk volna. A porcukorért pedig 175 forintot kérnek az Auchanban, 179-et a Tescoban, és 199 forintot kell a legolcsóbb termékért fizetni az Intersparban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Kénytelenek szembemenni a vásárlókkal a húspótlógyártók
Buksza blog | 2024. március 1. 10:46
Az eddiginél is erősebb ellenszélben próbálnak teret nyerni maguknak a húspótló termékek gyártói, miután úgy tűnik, hogy tőzsdei befektetőik nem díjazzák a vevők megnyerését célzó árkedvezményeket.
Vásárló Nagyon jó hírt kaptak, akik a slágertablettákra vágynak
Buksza blog | 2024. február 28. 12:10
A cukorbetegséget kezelő és a súlycsökkentő gyógyszerek kereslete messze meghaladja a kínálatot, amit jól tükröz ezeknek a készítményeknek a csillagászati ára. Ez várhatóan hamarosan változni fog.
Vásárló Óriási összegre érkezett egy jóslat: 3091 billió forint megy vásárlásra
Buksza blog | 2024. február 28. 09:06
Még inkább leáldozóban van a falusi életmódhoz tartozó önellátó élelmiszer-termelés, a gyorséttermek és a házhoz szállítás előtt viszont fényes jövő előtt áll egy frissen megjelent előrejelzés szerint.
Vásárló Mire számíthatnak a diszkontláncokban a vevők?
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. február 26. 05:44
Januárhoz képest minimálisan drágult a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés - a korábbiakhoz képest módosított - kosara. Ez két terméknek köszönhető leginkább. Októberhez képest azonban sok termék két számjegyű csökkenést könyvelhetett el. 
Vásárló Kitört a csokiháború, berágott a Milka gyártója
Buksza blog | 2024. február 24. 17:08
A színek "szent tehenek", ha meghatározott márkájú termékek, például édességek csomagolásához kapcsolódnak, ami lehetőséget adott egy holland csokigyártónak, hogy tiltakozó kampányt építsen rájuk. 
Vásárló Kiderült a bevásárlókocsik titka, rafinált trükk helyett másról szól a történet
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. február 23. 15:20
Mindenkinek volt már dolga összevissza kacsázó kerekű, imbolygó bevásárlókocsival, ami enyhén szólva nem járul hozzá ahhoz, amit az áruházláncok pr-osai „jó bevásárlási élménynek” szoktak nevezni.
Vásárló Hogyan rendezzük be időtálló módon az irodánkat?
Márkázott tartalom | 2024. február 22. 18:04
Egy iroda belső kialakítása izgalmas feladat, azonban sok felelősséggel jár együtt. A környezet, amiben dolgozunk, közvetlen hatással van a munkavégzés hatékonyságára, de a dolgozók jólétére is, ezért meg kell gondolni, hogy milyen döntéseket hozunk. Egy teljes körű felújítás igen költséges folyamat, ezért természetes, hogy időtálló megoldásokban gondolkodunk. De hogyan rendezhetjük be az irodát úgy, hogy minden fontos körülménynek megfeleljünk? Ezt vizsgáljuk az alábbiakban.
Vásárló Váratlan döntés a Pepcótól
Buksza blog | 2024. február 22. 11:02
Korábban még terjeszkedést tervezett a Pepco Ausztriában, most viszont az exitről döntött a cég.  
Vásárló Akár duplázhatja is az árakat a vörös-tengeri válság
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 13:19
A támadások miatti hosszabb kerülőút csak a kisebbik baj, a krízis az egész világ szállítmányozási piacára komoly hatással van – és ezen keresztül a pénztárcánkra is.
Vásárló A boltláncoknak elege lett: a Lidl, a Tesco és a többiek közösen fordultak Brüsszelhez
Buksza blog | 2024. február 19. 10:55
Az elmúlt év ősze óta akadályozzák a Vörös-tengeren folyó hajózást a jemeni lázadók, ami túlcsordult az európai kiskereskedők tűrésküszöbén. Szakértők nem jósolják a helyzet gyors normalizálódását.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG