3p
Jól indul az év a hipermarketekben: a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése szerint két vizsgált áruházban is olcsóbban vásárolhatunk be, mint egy hónapja. Ami nagyobb meglepetés, hogy mindhárom helyen a tavaly januári áraknál is valamivel kevesebbet kérnek a nagybevásárlásért.

Január 9-én, egy hónappal az Árkosár-felmérés hetedik születésnapja előtt újra meglátogattunk három hipermarketet, és megnéztük, hogyan alakult 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ára az előző hónaphoz és az előző januárhoz képest. A karácsonyi nagy költések után jó hírt hozunk: a számla végösszege csökkent decemberhez képest két áruházban, egyedül a Tesco emelt valamit az árakon. Az Auchan 4,5, az Interspar 0,1 százalékkal olcsóbban adta az árkosarat, mint decemberben.

 

Az éves árváltozás százalékos mértéke, vagyis a Privátbankár Árkosár árindexe

Régen mértünk már éves árcsökkenést (egészen pontosan 2013 márciusában), így meglepetés, hogy ezúttal valóban éves deflációt tapasztaltunk, ami ráadásul úgy jött össze, hogy mindhárom áruházban alacsonyabb lett a számla végösszege a mintabevásárlás végén, mint egy évvel ezelőtt. Az Interspar 0,3 százalékot, a Tesco 0,2 százalékot, az Auchan 0,1 százalékot engedett az árakból egy év alatt.

Az áruházak sorrendje nem változott, az Auchanban 17 ezer alatt, az Intersparban 18 ezer fölött alakult a számla végösszege. A három áruház átlaga 17 560 forint lett, 139 forinttal kevesebb, mint decemberben, és 36 forinttal kevesebb, mint tavaly januárban.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Egy hónap alatt komolyabb áremelkedést a karácsonyi akciók kifutásának köszönhetően az italos részlegen mértünk, de a tojás is több mint 10 százalékkal drágább lett. A krumpli viszont közel ötödével olcsóbb lett egy hónap alatt, de 10 százaléknál többet esett egyes felvágottak és a csirkemell átlagos ára is.

A KSH szerdán közli az infláció decemberi alakulásával kapcsolatos adatait, és közzéteszik a 2013-ra vonatkozó éves adatot is.

Tavalyhoz képest a tej lett majdnem 20 százalékkal drágább (erről a KSH is adott ma ki adatokat), és a sajt is több mint 15 százalékkal drágább ma, mint 2013 elején. A legtöbbet egy év alatt a liszt ára csökkent, közel 30 százalékot; több mint 10 százalékkal olcsóbb lett azonban a tojás, a tea, az olaj, a cukor, a májas, a csokoládé is egy év alatt.

Havi legolcsóbbak

Ha január, akkor kocsonyaszezon - tény, hogy ez nem a vegák ünnepe, előkerülnek a hipermarketekben is a fület-farkat-csülköt tartalmazó egységcsomagok, amelyből mindenki saját receptje alapján készítheti el a megosztó ebédet. Ez kilónként 999 forintért is elérhető volt az Auchanban, a Tesco 1499 forintért kínálta a pakkot, az Intersparban ottjártunkkor nem volt összekészített kocsonya-alapanyag.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Narancsot kilónként 219 forintért kínált az Auchan, 329-ért a Tesco. Az Intersparban éppen vödrös akció volt, az áruház szerint kb. 5 kiló gyümölcs fért egy vödörbe, amit így összességében 899 forintért kínáltak (ez 180 forintos kilónkénti árat jelentene, vödörrel együtt). Aki nem akart ennyit venni, kilónként 250-ért találhatott narancsot.

Aki halfélét enne kevés pénzből, a Tescóban már kilónként 676 forintért vehet mirelit panírozott halrudacskát (Tesco Fish Fingers). Az Auchan 740-ért Ocean Catch márkájú halrudacskát kínál, az Intersparban 699-ért viszont igazi halat is vehetünk, ennyi volt ugyanis a mirelit pangasius kilója.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló A nap képe: megtaláltuk az ország valószínűleg legolcsóbb lángosát
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 10:57
A Heves megyei Zaránkon annyiba kerül egy lángos, mint egy gombóc fagyi Budapesten.
Vásárló Sokkal hamarabb nekilátnak a boltok az őszi akcióknak
Buksza blog | 2024. július 22. 12:44
A vörös-tengeri válság okozta szállítási nehézségek arra késztették a boltosokat, hogy előrehozzák év végi bevásárlásaikat. Így minden szezonális termék hamarabb kerülhet a polcokra.
Vásárló Magyarország közelébe érkezik egy újabb diszkontlánc
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 21. 18:29
A közelmúltban több boltlánc is bekopogott Romániába, most egy újabb jelentkező került a képbe. 
Vásárló Kihúzott egy falut a bolt nélküli sanyarúságból a legújabb technika a németeknél
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 20. 17:41
A kis falvak örök problémája, hogy még vegyesboltot sem feltétlenül éri meg üzemeltetni bennük, ám egy német példa arra utal, hogy egy városinak gondolt technika segíthet ezen a gondon.
Vásárló Vizsgálat indult az Aldi ellen - mi volt igazából a hűtőpultokban?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 11:22
100 százalék magyar - írták a hűtőpultokra, de a GVH azt gyanítja, hogy ez nem volt igaz.
Vásárló Hamarosan kiderülhet, melyik áruház nyert a júliusi „karácsonyi” vásárban
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 10:05
A karácsonyi vásárra emlékeztető júliusi nagy akciósorozatot az Amazon kezdte a Prime Dayjel, ám az online áruházak gyorsan átvették az ötletet, sőt a hagyományos játékosok is beszálltak a versenybe. 
Vásárló Legyen résen, árcsökkenés jön a kutakon!
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 15:46
Keddtől a benzin nagykereskedelmi ára 2 forinttal, a gázolajé pedig 3 forinttal mérséklődik.
Vásárló Az Oktogonról elment, most Romániából rajtolna újra az amerikai gyorsétteremlánc
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:55
Románia lehet térségünkben az az ország, ahol az amerikai Wendy’s teszteli, hogy képes lenne-e visszatérni Európába. A kudarccal végződött előző kísérletnek Magyarország is részese volt.
Vásárló Intézkedett a Lidl: majdnem milliós fizetést kínál a kezdőknek a német üzletekben
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:21
Szeptembertől többet kapnak a német Lidl-üzletek dolgozói. 
Vásárló Eddig bírta, példátlan lépésre szánta el magát a másik Aldi
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 07:47
Az Aldi szerint minden termékét olyan olcsón kínálja a vevőknek, amilyen olcsón csak tudja, ezért a cég áruházai egyfajta kedvezményt testesítenek meg a kiskereskedelemben. Ez változhat a jövőben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG