3p
Jól indul az év a hipermarketekben: a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése szerint két vizsgált áruházban is olcsóbban vásárolhatunk be, mint egy hónapja. Ami nagyobb meglepetés, hogy mindhárom helyen a tavaly januári áraknál is valamivel kevesebbet kérnek a nagybevásárlásért.

Január 9-én, egy hónappal az Árkosár-felmérés hetedik születésnapja előtt újra meglátogattunk három hipermarketet, és megnéztük, hogyan alakult 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ára az előző hónaphoz és az előző januárhoz képest. A karácsonyi nagy költések után jó hírt hozunk: a számla végösszege csökkent decemberhez képest két áruházban, egyedül a Tesco emelt valamit az árakon. Az Auchan 4,5, az Interspar 0,1 százalékkal olcsóbban adta az árkosarat, mint decemberben.

 

Az éves árváltozás százalékos mértéke, vagyis a Privátbankár Árkosár árindexe

Régen mértünk már éves árcsökkenést (egészen pontosan 2013 márciusában), így meglepetés, hogy ezúttal valóban éves deflációt tapasztaltunk, ami ráadásul úgy jött össze, hogy mindhárom áruházban alacsonyabb lett a számla végösszege a mintabevásárlás végén, mint egy évvel ezelőtt. Az Interspar 0,3 százalékot, a Tesco 0,2 százalékot, az Auchan 0,1 százalékot engedett az árakból egy év alatt.

Az áruházak sorrendje nem változott, az Auchanban 17 ezer alatt, az Intersparban 18 ezer fölött alakult a számla végösszege. A három áruház átlaga 17 560 forint lett, 139 forinttal kevesebb, mint decemberben, és 36 forinttal kevesebb, mint tavaly januárban.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Egy hónap alatt komolyabb áremelkedést a karácsonyi akciók kifutásának köszönhetően az italos részlegen mértünk, de a tojás is több mint 10 százalékkal drágább lett. A krumpli viszont közel ötödével olcsóbb lett egy hónap alatt, de 10 százaléknál többet esett egyes felvágottak és a csirkemell átlagos ára is.

A KSH szerdán közli az infláció decemberi alakulásával kapcsolatos adatait, és közzéteszik a 2013-ra vonatkozó éves adatot is.

Tavalyhoz képest a tej lett majdnem 20 százalékkal drágább (erről a KSH is adott ma ki adatokat), és a sajt is több mint 15 százalékkal drágább ma, mint 2013 elején. A legtöbbet egy év alatt a liszt ára csökkent, közel 30 százalékot; több mint 10 százalékkal olcsóbb lett azonban a tojás, a tea, az olaj, a cukor, a májas, a csokoládé is egy év alatt.

Havi legolcsóbbak

Ha január, akkor kocsonyaszezon - tény, hogy ez nem a vegák ünnepe, előkerülnek a hipermarketekben is a fület-farkat-csülköt tartalmazó egységcsomagok, amelyből mindenki saját receptje alapján készítheti el a megosztó ebédet. Ez kilónként 999 forintért is elérhető volt az Auchanban, a Tesco 1499 forintért kínálta a pakkot, az Intersparban ottjártunkkor nem volt összekészített kocsonya-alapanyag.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Narancsot kilónként 219 forintért kínált az Auchan, 329-ért a Tesco. Az Intersparban éppen vödrös akció volt, az áruház szerint kb. 5 kiló gyümölcs fért egy vödörbe, amit így összességében 899 forintért kínáltak (ez 180 forintos kilónkénti árat jelentene, vödörrel együtt). Aki nem akart ennyit venni, kilónként 250-ért találhatott narancsot.

Aki halfélét enne kevés pénzből, a Tescóban már kilónként 676 forintért vehet mirelit panírozott halrudacskát (Tesco Fish Fingers). Az Auchan 740-ért Ocean Catch márkájú halrudacskát kínál, az Intersparban 699-ért viszont igazi halat is vehetünk, ennyi volt ugyanis a mirelit pangasius kilója.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nagyon jó hírt kaptak, akik a slágertablettákra vágynak
Buksza blog | 2024. február 28. 12:10
A cukorbetegséget kezelő és a súlycsökkentő gyógyszerek kereslete messze meghaladja a kínálatot, amit jól tükröz ezeknek a készítményeknek a csillagászati ára. Ez várhatóan hamarosan változni fog.
Vásárló Óriási összegre érkezett egy jóslat: 3091 billió forint megy vásárlásra
Buksza blog | 2024. február 28. 09:06
Még inkább leáldozóban van a falusi életmódhoz tartozó önellátó élelmiszer-termelés, a gyorséttermek és a házhoz szállítás előtt viszont fényes jövő előtt áll egy frissen megjelent előrejelzés szerint.
Vásárló Mire számíthatnak a diszkontláncokban a vevők?
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. február 26. 05:44
Januárhoz képest minimálisan drágult a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés - a korábbiakhoz képest módosított - kosara. Ez két terméknek köszönhető leginkább. Októberhez képest azonban sok termék két számjegyű csökkenést könyvelhetett el. 
Vásárló Kitört a csokiháború, berágott a Milka gyártója
Buksza blog | 2024. február 24. 17:08
A színek "szent tehenek", ha meghatározott márkájú termékek, például édességek csomagolásához kapcsolódnak, ami lehetőséget adott egy holland csokigyártónak, hogy tiltakozó kampányt építsen rájuk. 
Vásárló Kiderült a bevásárlókocsik titka, rafinált trükk helyett másról szól a történet
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. február 23. 15:20
Mindenkinek volt már dolga összevissza kacsázó kerekű, imbolygó bevásárlókocsival, ami enyhén szólva nem járul hozzá ahhoz, amit az áruházláncok pr-osai „jó bevásárlási élménynek” szoktak nevezni.
Vásárló Hogyan rendezzük be időtálló módon az irodánkat?
Márkázott tartalom | 2024. február 22. 18:04
Egy iroda belső kialakítása izgalmas feladat, azonban sok felelősséggel jár együtt. A környezet, amiben dolgozunk, közvetlen hatással van a munkavégzés hatékonyságára, de a dolgozók jólétére is, ezért meg kell gondolni, hogy milyen döntéseket hozunk. Egy teljes körű felújítás igen költséges folyamat, ezért természetes, hogy időtálló megoldásokban gondolkodunk. De hogyan rendezhetjük be az irodát úgy, hogy minden fontos körülménynek megfeleljünk? Ezt vizsgáljuk az alábbiakban.
Vásárló Váratlan döntés a Pepcótól
Buksza blog | 2024. február 22. 11:02
Korábban még terjeszkedést tervezett a Pepco Ausztriában, most viszont az exitről döntött a cég.  
Vásárló Akár duplázhatja is az árakat a vörös-tengeri válság
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 13:19
A támadások miatti hosszabb kerülőút csak a kisebbik baj, a krízis az egész világ szállítmányozási piacára komoly hatással van – és ezen keresztül a pénztárcánkra is.
Vásárló A boltláncoknak elege lett: a Lidl, a Tesco és a többiek közösen fordultak Brüsszelhez
Buksza blog | 2024. február 19. 10:55
Az elmúlt év ősze óta akadályozzák a Vörös-tengeren folyó hajózást a jemeni lázadók, ami túlcsordult az európai kiskereskedők tűrésküszöbén. Szakértők nem jósolják a helyzet gyors normalizálódását.
Vásárló Ne feledkezz meg az edzés előtti és utáni gondoskodásról!
Márkázott tartalom | 2024. február 19. 09:29
Még igen közel van a szilveszter, amikor is rengetegen megfogadták maguknak, hogy az idei év folyamán sokkal jobban oda fognak figyelni a testük egészségére, és nem csupán május végén kapnak észbe, hogy a beach bodyért még semmit sem tettek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG